Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Morgan Kane var hans navn

25.05.10 in Liv og levned

I dag tidlig da jeg våknet tenkte jeg at om det er en tirsdag det heller burde vært lørdag, så er det i dag.  For i pinsen har Tigerungemormor, Tigerungetante, Tigerungen og jeg ryddet loft og kjeller hjemme hos Tigerungemormor. Som nevnt i forrige post skal hun nemlig flytte.

En container på omtrent 22 m3 ble bestilt, og sto klar da Tigerungen og jeg ankom fredag kveld.  Den så veldig stor  ut, men det skulle vise seg at vi klarte å fylle den ganske bra opp i løpet av 3 døgn.  70 svarte sekker gikk med.

Jeg begynte på loftet fredag kveld.  Storesøster kom først på lørdag. Da jeg kom opp dit, tenkte jeg først at det ikke så ut til å være så mye som jeg hadde trodd. Det viste seg å være en feilvurdering. Det var mye, veldig mye.  Loftet er over 40 m2, med 1 meter før taket skrår, og det blir det mange kubikk med greier av. Vi fant veldig mye rart. Min fars gamle dresser. Barneklær i ymse størrelser.  Omtrent alle skolebøkene tre jenter hadde hatt gjennom 12 års skolegang hver.  Gamle papirer.Det gamle gigantiske husteltet vi brukte da vi reiste til Hamresanden da vi var små.  Telt på den tiden veide rimelig mye mer enn telt gjør nå for tiden.  Det var blytungt.  Sammen med alt det andre måtte det ned den smale, nedfallbare loftstrappen.  De fleste av de 70 sekkene kom ned derfra. Alt lå i bunker og hauger og måtte stappes i poser så vi fikk det ned.

Morgan Kane fant jeg inne i et hjørne pakket i en eske.  Ikke hele serien, dessverre, men ganske mange.  Jeg husker at jeg leste alle bøkene om Morgan Kane og hans ensomme, alkoholiserte liv da jeg var 11-12 år. Jeg levde meg helt inn i El Gringos tøffe liv, og telte ned til neste bok kom. Alle disse damebøkene var bare kvalmende, det bar Morgan Kane som gjaldt. Jeg skal sannelig min cowboyhatt lese dem om igjen og se om noe av magien fortsatt er der.  Det er mulig jeg er snål som tok vare på Morgan Kane og ikke skolebøkene, men det får stå sin prøve.
Storesøster er mer av en hamster enn jeg er, og hun fant alt fra tegninger fra barnehagen til bøker fra ex-phil.  Jeg fant mange av mine skolebøker også, og lillesøsters lå også der i kassevis.  Noen av dem ble sett gjennom, noen ble spart og de fleste ble kastet.  Hvor lyst man enn har til å spare på det, så ville det bare fylt opp på eget loft.

Den omskrevne lyseblå brudekjolen dukket ikke opp. For noen år siden ble loftet tømt for en del saker, og den må ha gått med da.  Den eneste resten av brudestasen var denne skoen:

På sålen står det understreket at skoen er utenlandsk (Made in England). Det var nok ekstra stas å ha utenlandske sko på 60-tallet.  Nå for tiden finnes det vel knapt nok norskproduserte sko, men det var nok vanlig da. Skoen har 10 cm høye stiletthæler og kan umulig ha vært veldig gode å gå i. Eller danse i, for den sakens skyld.

Jeg fant ellers noen veldig pene kjoler som min mor har sydd.  Hun var sydame, og er rasende flink til å sy.  Noen år jobbet hun for en designer, og sydde de flotteste ting. Kjolene var for forseggjorte til at jeg hadde hjerte til å kaste dem.  Skikkelig vintage-kjoler.  Noen av dem husker jeg godt. Jeg husker jeg tenkte jeg hadde verdens vakreste, flinkeste mamma. Og det er jo helt sant.

I tillegg fant vi mange gamle bilder, til og med et av min bestefar i militæruniform fra førstegangstjenesten. Det står igjen en hel bag på loftet med bilder som vi får se gjennom ved anledning.  Dermed er jeg i markedet for en fotoscanner. Fikk tips om en i går, men den er visst ikke kommet i salg enda.  Jeg får se om jeg har tålmodighet til å vente, det har jeg ofte ikke, men denne gangen kan det være lurt.

Det kommer til å blir rart for mamma å flytte. Det kommer til å bli rart for oss også. Vi vokste opp der, og det var et godt sted å vokse opp. Selv om jeg kom meg bort derfra og til byen så fort det lot seg gjøre. Men å vokse opp i et rekkehus på en av flatbygdene på Romerike er rett og slett et godt sted å vokse opp.

Vi var på selger’n og ikke bare på kaster’n i løpet av helgen. Vi la ut diverse hageting på finn.no midt på dagen søndag, og hadde solgt alt før klokka var to. Det var utrolig effektivt, og det er veldig bra at ikke alle kjøper alt nytt. En nyetablert hageeier var blid som en lerke over alt det rimelige hageutstyret han fikk. Mamma var blid fordi hun fikk igjen noen penger.  Utpå kvelden ga vi bort et par ting.  Det tok ikke mer enn en time før det var borte heller. Neste gang jeg skal ha loftsrydding (og det bør jeg snart!! :shock:) skal jeg gjøre det samme. Gjenbruk er veldig veldig bra.

Tigerungen traff på en nabodame som samler på og reparerer gamle dukker. Han scannet hele loftet for slike, og jammen fikk han solgt dem for 220 kroner.  Ikke verst!

Jeg er veldig glad for at denne ryddingen ble foretatt før storesøster og jeg måtte ha tatt den alene. Det vil si før mamma ville ha måttet flytte, av den ene eller andre grunnen. Nå får hun en ny start, i en ny leilighet som omtrent ikke er brukt. Som ligger nært absolutt alt hun trenger.

Men, det skulle vært lørdag i dag, altså.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: , ,

24 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Milton says:

  Morgan Kane ble aldri det samme for meg etter at jeg lærte meg spansk. Det er enkelte tricks som nok virket på en unge på 80-tallet, men som neppe selger like greit i dag.

  Jeg husker hvordan jeg leste – i tegneserieform, faktisk – om da Kane ble skutt i hånden, og fikk den berømmelige lærmansjetten om peke- og ringfingeren. I boka stor det at inspirasjonen kom fra en meksikansk sjonglør som hadde skåret over en sene da han sjonglerte med lynskarpe cuchillos. Han hadde vist brukt samme mansjettløsningen.

  Dengang hørtes det eksotisk ut. Autentisk. Virkelig bra skildret. En bok preget av uvanlig grundig research. Det ble liksom ikke helt det samme, når jeg lærte meg at ordet cuchillo faktisk bare betyr kniv, i like generisk form som på norsk. Som kniven på ei veiskrape, en smørkniv eller en grønnsakskniv.

  Jækla billige tjuvtriks! Her hadde man gått rundt og trodd at Kane var så spesiell – og så oppdager man at forfatteren bare gjør saker eksotiske med å låne utenlandske ord. Kane ble aldri det samme igjen.

  Selger de fortsatt westernbøker på Narvesen, forresten?

 2. Iskwew says:

  Akk! Jeg bør kanskje være glad for at jeg bare kan litt portugisisk, da. Slike illusjoner vil jeg helst ikke fratas!

  Kane var spesiell, det var bare den dumme forfatteren som ikke kunne spansk godt nok. Det er ikke Morgan Kane sin skyld.

  Jeg vet ikke om de selger westernbøker på Narvesen, men jeg skal sjekke!

 3. Marina says:

  Haha! Dette minner meg om den gangen da mormoren min og jeg skulle hente noen ting ned fra loftet for et loppemarked en eller annen organisasjon skulle ha.
  Mormor mente hun hadde noen få ting hun burde bli kvitt som kunne selges, men til slutt ble det et digert lass med alt fra vintage-kjoler til morfars gamle motorsykkel!
  Det tok hele dagen å få alt ned, og samtidig fant vi hauger og lass med ting vi hadde bruk for eller diverse slektninger sikkert trengte eller ville ha.

  Men loftet var ikke tommere etter at vi var ferdige. Det er jeg helt sikker på.

 4. IvarE says:

  Bringer tankene tilbake til da jeg tømte loft, kjeller og resten av huset etter mine foreldre. Skikkelige hamstre de og. Og må vel innrømme at jeg ikke hadde vært helt uskyldig i så måte selv heller. 😉
  Har man plass så fylles den. Basta! Men du verden hvor godt det føltes da det endelig var over.

  Eller over og over, fru Blom. Har siden gått igjennom og stort sett kastet alt det jeg ikke hadde hjerte til å kaste eller gi bort med en gang. Et fornuftig menneske ville ha vært brutal med seg selv og kastet “alt”.

  Morgan Kane var forresten aldri min favoritt. Jeg hadde også kasser med western-pockets, men lite Kane. Vet ikke hvorfor.

 5. Embla says:

  Jeg leste også heller slike cowboy-bøker eller actionbøker, enn søtsuppete romantiske! 🙂 Men å lese de nå … tror jeg kan være et kikkehull tilbake til den jeg var, og kanskje ikke noen egentlig leseropplevelse :)litt sånn nostalgisk. Så bra med salg og gjenvinning! At folk er interesserte, det gjør godt å vite at det kommer til nytte og at man ikke bare må kaste! Artig med gjenfunnede skatter 🙂 som du nevner kjoler og bilder. Og jeg følger tanken om at dette var godt å gjør nå som ledd i en plan, og ikke fordi dere måtte .. Slikt gjør man jo fra tid til annen – går gjennom gamle loft og ting som har blitt samlet på. Takk for at du tok oss med opp på loftet! Kan kjenne lukten av gamle støvete ting! Klem 🙂

 6. lizthetailor says:

  En liten kommentar til utenlandsk-merking fra gamle dager. Tror det ble markert fordi skoen skulle beskattes for at den ikke var produsert i Norge. Jeg har sett dette også på porselen som kaffekopper mv. fra 1940-1950-tallet.

 7. Iskwew says:

  Hun hadde nesten ingen ting å gi bort, nei, Marina? 🙂 Mamma sa at hun hadde fjernet masse opp gjennom årene, men det tror jeg egentlig ikke noe på. I hvert fall ikke når jeg så hvor mye som havnet i den containeren.

  I dag ble containeren fjernet og det skal bli veldig spennende å høre hvor mye det ble. Sjåføren hadde tippet 2 tonn 😀

  Du er inne på noe, Ivar. Sånn sett forbanner jeg den digre loftsboden min. Det er plass til alt for mye der. Må snart få fjernet noe, men det er ikke lett uten bil, altså.

  Jeg var ganske rå og brutal. Alle gamle skolebøker forsvant. Det jeg egentlig ville ha (brudekjolen) var allerede borte. Så det ble for det meste bilder, i tillegg til Morgan Kane. Rart du ikke leste ham om du leste westernbøker.

  Embla, å lese de bøkene nå blir vel som å miste barndommen, tenker jeg. Det vil neppe være det samme, så det er sikkert like lurt å la det være.

  Kjolene og bildene var det beste! Og ja, det var godt dette var som ledd i en plan og ikke noe vi måtte. Det er jeg veldig, veldig glad for. Det ville vært mye tyngre om det var fordi vi måtte. Og mamma gjorde det lett også – hun er veldig innstilt på å begynne en ny fase i livet på et nytt sted.

  Artig, Liz! Du skal se det var grunnen ja, til at de ble merket som utenlandske. Skattlegging. Den norske Stat har alltid vært glad i å tollbelegge utenlandske varer 🙂

 8. IvarE says:

  Skal du tømme, så får du si ifra. Så hekter jeg på tilhenger’n.

  Men la det bli i løpet av transportarbeiderstreiken, er du snill…

  😉

 9. Marina says:

  Mitt hemmelige våpen mot store hauger junk på loftet er, foruten å ikke ha loft, å flytte til stadighet. Ting blir alskillig mindre attraktive hvis man tenker på å flytte dem før man anskaffer dem.
  Jeg har også lagt merke til at det hjelper med motorsykkel. Er jo kliss umulig å ta med allskens rot hjem på den!

 10. Iskwew says:

  Hehe – lyst på litt streikebryteri, Ivar? Skal si fra, men det blir ikke før mamma har flyttet. Og da er vel det meste av juni gått. Får håpe den streiken er over til da.

  Ikke loft og stadig flytting er nok veldig effektivt, Marina. Burde jeg ha tenkt på også, men jeg har altså en gigantisk loftsbod.

  En skulle vel tro at det å ikke ha noe motorisert kjøretøy i det hele tatt ville hjelpe, med det kan jeg beviselig avkrefte 🙁

 11. Marina says:

  Ja, man må samtidig sørge for en akutt mangel på offentlige transportmidler, at levering fra butikker er altfor dyrt, og man må unngå å ha venner med pickup, van, varevogn, tilhenger, hestekjerre, og sånne ting.

 12. tb says:

  Kjell Halbing hadde to ting ved siden av seg, visstnok, da han skrev de tidlige bøkene om Kan, et kart over USA og Mexico, og en amerikansk telefonkatalog (for navn). Research var ikke hans greie. Fort pg gæli.. Så utviklet han seg, og på slutten av serien gjore han forarbeid som bidro til at han kunne komme godt ut av diskusjoner også med faghistorikere bl.a. om mexicansk historie.. Han lærte jo å skrive også, på veien.. ;-)Der ørnene dør er f.eks. slett ingen dårlig roman, egentlig…

 13. tb says:

  Hvilken utgave av Kane-bøkene er det du har, forresten? Hvilket opplag?

 14. Iskwew says:

  Artig, tb – nå vet jeg mer om Kjell Halbing enn mens jeg leste bøkene hans 🙂

  De ser ut til å være førsteutgave – kjøpt i 1971-73 etc. Tviler på at jeg leste så mange før 1973, de kan være pappa sine.

  Har rett nok ikke oversikt over hvor mange av de helt tidlige jeg har. Første bok om Morgan Kane kom ut i 1966. Skal skaffe meg oversikt.

 15. Elle says:

  Jeg leste en god del westernbøker da jeg gikk på barne- og ungdomsskolen- Fant mange av dem på det enorme loftet til bestemor og bestefar. Tror ikke Morgan Kane var en favoritt- han var litt vel kvinnefiendtlig. Den siste mohikaner derimot gjorde et dypt inntrykk.

 16. Iskwew says:

  Elle, jeg hadde sannsynligvis gremmet meg over Morgan Kane i dag, ja.

 17. juliet says:

  Fadderullan så morsomt det er å lese det du skriver 🙂 Morgan Kane ja, he-he. Say no more. Det er rart hvordan mye var magisk den gangen 🙂

 18. Iskwew says:

  Ja, ikke sant?

  Jeg gikk over til Kristin Lavransdatter en stund etter Morgan Kane. Og Erlend er ikke til å glemme 🙂 I motsetning til Morgan Kane er dessuten den litterærer kvaliteten til Erlend i stand til å stå i mot tidens tann, da.

 19. Elle says:

  Tror jeg var veldig bevisst på kvinnefiendtlighet selv når jeg var liten- nå var muligens ikke jeg den typiske småjenta heller- flink i idrett, leste heller fantomet og sølvpilen enn romantikk osv.

 20. Iskwew says:

  Jeg fant bunker med Fantomet og Sølvpilen også, på mamma sitt loft 🙂

 21. Milton says:

  Fantomet er bra, og sølvpilen også, men det visste du vel fantes? Uansett vitner det om et godt hjerte at hun ikke ville kaste barnas tegneserier.

 22. Iskwew says:

  Ja, jeg visste at de fantes, men ikke at mamma hadde tatt vare på mine fra 1970-tallet 🙂

 23. Elle says:

  Det er mye visdom i gamle jungelord 🙂

 24. Iskwew says:

  Og DA har jeg ryddet eget loft. Huttetu. 7 år siden sist og Tigerungen har vokst ut av en god del klær.

Top