Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Samfunnsfiende nummer 2

Advarsel: Posten er skrevet av en katteelsker som er preget av anekdotiske bevis for sammenhenger grunnet samliv med katter over flere år.

Samfunnsfiende nummer 1 er selvsagt Ulven. De siste dagene har det vært skrevet artikler både her og der om Samfunnsfiende nummer 2 i Norge, Katten.   Debatten kommer opp i forbindelse med at Mattilsynet har forslag om tvungen merking av katter ute til høring.

Mattilsynet begrunner ønske om tvungen merking av katter med dyrevelferd.  Folk tar ikke vare på kattene sine.  De settes ut, settes igjen og droppes når det ikke passer eieren å ta vare på pus lenger.  Det er et godt poeng.  Men så er det lenger mellom de gode poengene.

I gårsdagens artikkel i Aftenposten ble det blant annet sagt at

 • Det er ca. 500.000 katter i Norge
 • Om de tar 10 fugler hver er det 5 millioner småfugl/år
 • Katter er ikke en naturlig del av norsk fauna
 • Katten er en svært effektiv jeger

Forslag for å bøte på problemet er for eksempel å

 • sterilisere flere katter
 • holde dem innendørs
 • innføre båndtvang på katter
 • sette bjelle på katter
 • klippe klørne til katter

Jorunn Newth har belyst godt at det meste av dette er synsing og ikke fakta i en post fra i går.  Listen over hva vi ikke vet om katters morderiske atferd er lang:

Hvor mange er de?
Hvor mange av dem er innekatter?
Hvor mange er effektive jegere?
Hvor mange småfugler er det i Norge?
Hvilke småfugler tar katter?

Via kommentarfeltet i tråden til Jorunn Newth leste jeg en kommentar skrevet av Bodil Eikeset, leder av Norsk Huskattforening.  Hun viser til dosent Søren Svensson, forsker ved det etologiske institutt ved Universitetet i Lund, som sier:

”Det er bare en brøkdel av fuglebestanden i landet”, sier han om kattenes fangst. En katt tar i gjennomsnitt 11 fugler pr. år. Halvparten tar de med hjem og viser frem, halvparten spiser de opp på stedet. Søren Svensson har sammenlignet engelske, amerikanske og svenske undersøkelser. Etter hekkingen finnes det om lag 500 millioner småfugler i landet. 300 millioner av dem dør av ulike årsaker i løpet av sitt første år. Kattene står altså for 2 % av fugledødeligheten. Småfugler har andre «fiender»enn katter. Deres egne ”slektninger”, spurvehauk og spurveugle nøyer seg nok ikke med et snitt på 11 fugler i året.

Der fikk vi altså et bedre anslag enn det Aftenposten presterer.  Det mest problematiske med Aftenpostens artikkel er imidlertid at den helt utelater det faktum at katter tar store mengder andre dyr også. Først og fremst rotter og mus. Hva vil konsekvensene av innestengte, bjellebehengte og kloklippede katter være på bestanden av det vi altså regner som skadedyr?  Vil det vrimle av mus og rotter i enda større grad?  I sum tror jeg nok katter har en positiv effekt.

herkules_a_hunter

Interessant også dette med at katten ikke er en del av norsk fauna. Likevel har vi hatt katter i landet siden vikingetiden.  På de +/- tusen årene antar jeg at det også har ankommet andre dyr i norsk fauna som heller ikke hører hjemme her.  Imidlertid er ikke katten på noen liste over fremmede arter som representerer en risiko i norsk natur.  Ikke så rart det, den har jo vært her i tusen år. Argumentet om «ikke en del av norsk fauna» er et hult argument.

treeclimberSom det påpekes både i artiklene i Aftenposten og andre steder så er dette en problemstilling vi vet lite om. Dermed synes det viktig å sørge for kunnskap før man foreslår drastiske tiltak som innestengning og kloklipping.  Å klippe klørne på katter er dyremishandling. Det fratar dem muligheten til å leve som katter.  Å stenge katter inne er noe av det samme.  En vanlig huskatt vil som regel alltid ha dragning mot utelivet.  Personlig mener jeg man da heller får forby katter.  Å tvinge katter til å være inne med klippede klør er omtrent som å holde pelsdyr i bur.

Herkules_leashÅ mene at katter skal gå i bånd er mildt sagt et forslag som må basere seg på manglende innsikt. Muligens er det mulig med en liten kattunge, men neppe med en voksen katt.  Om noen vil prøve kan jeg godt låne ut Herkules.  Ønsker i så fall lykke til med forsøket.

Jeg er glad for at debatten om katters liv og kattevelferd settes på dagsorden av Mattilsynet med forslaget om tvungen registrering av katter.  Mine katter slapp ikke ut før de var øremerket, ettersom jeg ikke vil at de skal bli borte for meg. Jeg synes flere skulle sterilisere katten sine, slik at det blir færre hjemløse katter som ikke har det bra.  Jeg har på følelsen at kastrerte katter med gode hjem og fulle mager ikke tar forferdelig mye småfugl, som regel.  Mine har meg bekjent aldri tatt noen, selv om det ryktes at Herkules tok en fugl en gang.  Men det er selvsagt anekdotiske bevis, som sier lite om hva kattepopulasjonen som helhet har ansvar for.  Normalen er kanskje ikke en katt som er så redd sin egen skygge at hun sjelden er langt unna matmor.

Jeg har ikke fått tenkt nøye nok gjennom problemstillingen med tvungen merking av katter. Det høres i utgangspunktet ut som et godt forslag.  Problemet er bare at det kan føre til at de som ikke har så god råd (det koster selvsagt å merke katten) ikke kan eller vil ha katter fordi det koster med dyrlegebesøk og merking.

Uansett, inntil noen kan presentere mer enn synsing, tror jeg ikke det er katter som eventuelt (!) vil sørge for at bestanden av småfugl desimeres. Jeg vil dessuten også gjerne få sagt at jeg finner det sjokkerende dersom Norsk Zoologisk forening går inn for å frata katter muligheten til å leve et normalt katteliv, ved at de kloklippes og stenges inne.

Katten er, som ulven, et myteomspunnet dyr.  Den er regnet som en selvstendig einstøing som trives best i sitt eget selskap, og flytter dersom det passer den.  Den har lysende mystiske øyne som stirrer rett i dine, der hundens blikk ser ned.  Alle hekser med respekt for seg selv har siden middelalderen hatt en svart katt med ondskapsfulle grønne øyne, en djevel i pels, nærmest.  Katter er ikke flokkdyr, de adlyder ikke noe, og går sine egne veier.

comfortKanskje skyldes det behovet vi mennesker har for å kontrollere omgivelsene at vi ser katten slik?

Det er riktig at den ikke er et dyr som adlyder. Likevel: helt frivillig blir den et flokkdyr.  Gjerne ikke i generell forstand; der mange hunder elsker alle mennesker, elsker katten bare familien sin. Den trekker seg unna når det kommer besøk.  Italienerfrøkenen, for eksempel, finner du gjerne under sofaen når det kommer besøk. Hun kommer frem og legger seg malende i fanget først når gjestene er gått.  De knytter seg til menneskefamilien sin, som representerer trygghet, mat og tilhørighet.  Mine kommer når jeg roper,  sover i min seng og er aldri langt unna oss.

Katter stiller små krav og gir mye til familien sin. Når det samfunnsøkonomiske regnestykket skal settes opp må det med. Jeg tror katter betyr betydelig mer for menneskers psykiske velferd enn vi gir dem kreditt for.  Det skal man ikke glemme når man utroper huskatten til samfunnsfiende.

Ikke noe er som en malende katt i fanget en dag livet kjennes trått.  Rett og slett.

Print Friendly, PDF & Email

Tagget med:

13 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Milton Marx sier:

  Kan man ikke bare lage en holdningsdannende kampanje da?

  «Å drepe fugl er fy – og ingen grunn til å være kry!»

  Jeg synes man skulle ty til holdningsskapende arbeid fremfor forbud.

  Men kanskje er det forbud som må til, i kombinasjon med sånn nulltolerasenpolitikk fra USA. Tre småfugler, pus, og så kommer du aldri mer ut igjen! Hører du pus? Tre småfugler. Vi vet om at du allerede har drept to.

  Nu vel. Nok om det. Jeg skulle egentlig bare teste gravataren min, jeg

 2. Milton Marx sier:

  Og den virket ikke gmailen min. Men med den andre gikk det bra.

 3. Iskwew sier:

  Dette synes jeg var en god ide. Holdningskampanjer er man jo veldig gode på i Norge, se bare suksessen med kampanjen for å få folk til å stemme.

  Tror også at katter er veldig mottakelige, de gjør jo stort sett som de får beskjed om og gjør sjelden ting på eget initiativ.

  En slik nulltoleranse-kampanje bør i hvert fall kunne få dem til å være diskre. Jeg har noen venner som stadig vekk våkner med kadavre av ymse slag på hodeputen. Ikke alltid det er like trivelig.

  Veldig fin gravatar 😀

 4. Weinberg sier:

  Det meste var vel gjennomført tåpelig i den artikkelen? Merking kan kanskje være en idé, slik at man eventuelt kan hanke inn villkatter, men hvorfor et register?

  W
  – fra og med i går uten katter

 5. Iskwew sier:

  Merking er en god ide, men at det skal være mulig å gjennomføre tvungen merking av katter ser jeg ikke helt. Hvordan skal man gjennomføre dette? Hvem skal håndheve? Hva gjør du om du finner en umerket katt? Banker på dører i nabolaget og ser om den vet hvor matskålen er ett av stedene?

  «Fra og med i går uten katter» synes jeg nok krever litt utdyping, Weinberg. Rett og slett.

 6. Weinberg sier:

  Enig i det, kattene må merkes på eget initiativ. Spørsmålet er om det bør være lov å samle inn umerkede katter, men det er det kanskje allerede – noen byer har vel hatt villkattproblemer? Hvis ikke folk klarer å merke kattene sine, får det være deres problem.

  Pus fikk kreft, men levde fint med den lenge inntil det plutselig ble verre. I går var det nok, hvilket betyr at en kattefamilie på tre i løpet av fire år er utradert. Jeg er usikker på om det stiller dårlige jobbintervju i perspektiv eller om det bare strør salt i såret – jeg heller mot det siste.

  • Iskwew sier:

   Akk, så trist 🙁 Jeg heller også mot det siste. Da Pondus ble overkjørt var jeg en stund sikker på at jeg ikke orket å få en ny, for det er så utrolig trist når de blir borte. Men så fikk jeg altså Herkules og vet at jeg vil miste. Det er så mye som kan skje.

   Pus er på de evige musejaktmarkene nå, der mus og småfugler er lette å fange og gourmet-boksemat vokser på trær.

 7. Marina sier:

  Amerikanske studier har visstnok vist at velfødde huskatter er de mest effektive jegerene, nettopp fordi de ikke behøver å jakte så de kan ta seg tid til å vente til akkurat det riktige øyeblikket. Sultne løskatter er så desperate at de tar unødige risikoer og bommer mye. Og så dreper de bare hva de trenger for å spise, mens huskattene dreper for moro skyld.
  Og katter er en trussel for fuglebestander som er stresset på grunn av tap av habitat og slike ting fra før, noe jeg ikke vet om er et problem i Norge. I så fall kunne det kanskje være grunn til å forby katter i områder der disse fuglene hekker, eller noe sånt?
  Jeg skulle tro at mennesker er en større trussel enn katter uansett. Det er vi som kutter ned trærne de trenger til å bygge reder i og rydder bort krattet de sjuler seg i, og fjerner plantene og insektene de lever av. Amerikanske studier har også funnet at insektmidler dreper enorme mengder fugler, for eksempel.

  Dessuten er det da bare bra for fuglene å ha noen fiender. Kattene fanger vel helst de fuglene som ikke passer seg godt nok, og som ikke er raske nok til å forsvinne akkurat i det pus angriper?
  Iallefall påstår broren min at spurvene i Oslo er i storform på grunn av Dido, den digre skogkatten hans. Hvor det ble av de treige er det bare Dido som vet, men fra størrelsen hennes kan jeg gjette svaret!

 8. Goodwill sier:

  Holdningsdannende kampanje rettet mot katter syns jeg var en brillefin idé! 😉

  Jeg trodde lenge at det bare var Dagbladet og VG som kjørete fram sånne halvstuderte røverhistorier, men skjønner at også Aftenposten kommer etter…

  En malende katt i fanget er rett og slett sjelebot! 🙂

 9. Iskwew sier:

  Det var interessant, Marina. Mette katter har mest overskudd og større sannsynlighet for å ta noe. Høres logisk ut det.

  Jeg vet jo at katter har vært et stort problem i Australia. Der har de en del fugler som ikke kan fly, f.eks., siden de ikke har hatt naturlig fiender som gjorde det nødvendig. Der ble det veldig problematisk når det kom mange katter.

  Spurvene i oslo er nok i bra form, ja 🙂 Dido har nok bidratt til det, Litt som skogkatten til noen venner av meg. De våkner som sagt stadig med kadavre på hodeputen.

  Jepp, jeg tror holdningskampanjer rettet mot katter kommer til å løse dette problemet, Goodwill 🙂

  Aftenposten må ha fått det for seg at det er lurt å gjøre som Dagbladet og VG. Muligens har de ikke studert salgsstatistikken så nøye…

 10. Undre sier:

  Jeg er veldig for merking av katter, men jeg tror det skal bli sabla vanskelig å få gjennomført det ved påbud. I verste fall fører det påbudet til at enkelte katter ikke kommer til å motta nødvendig veterinærhjelp fordi folk frykter at de da blir anmeldt/eller de risikerer å bli anmeldt om vet.klinikker blir pålagt å sjekke om katter er merket. Og hva om folk sier fra seg ansvaret for katten sin om de blir fersket? Hva skal man gjøre med alle de kattene? Og mange kommer bare til å skaffe seg en ny katt. Om man anmelder katteeiere for å ikke ha merket kattene sine tror jeg vi fort snakker om så store utgifter for samfunnet at staten egentlig like gjerne kunne stille opp med sponset eller gratis merking til alle katter.

  I forhold til fugler så sier Marina det jeg tenkte. Kattene er med på å holde fuglebestanden frisk og rask.

  MEN det er altfor mange katter! Og altfor mange katter som ikke er kastrerte. Overproduksjonen av katter er med på å gjøre katten lite verdt og altfor mange skaffer seg katter de ikke har vett eller vilje til å ta godt nok vare på. 🙁

  Om Staten tenker på katters ve og vel burde de gjennomføre noen kampanjer der de sponser kastrering og merking av katt (veldig mange tror at hunnkatter må ha hatt et kull før de blir kastrerte, men det er feil). Om noen tusen katter ekstra blir kastrerte i 2010 vil det føre til mange tusener færre uønskede kattunger i de kommende åra. I tillegg trenger Mattilsynet og Dyrebeskyttelsen mer midler til å følge opp saker der katter vanskjøttes.

  Men jeg synes vaksinering, kastrering og merking av katt er utgifter man skal ta høyde for når man skaffer seg katt. Har man ikke råd til det får man heller vente med å skaffe seg katt til man har spart opp de kronene.

 11. Iskwew sier:

  Ja, det er for mange katter, og veldig mange som ikke har det så bra. Jeg skulle ønske katter kostet penger, så ville de kanskje verdsettes høyere.

  Jeg tror det er mange som ikke tenker over at de tar ansvaret for et levende vesen når de får katt. Og at den trenger stell og noen ganger dyrlege. At det helt sikkert trenger dyrlege en gang i året for å få vaksine. Den trenger ormekur 4 ganger i året. Det er bare minimum.

 12. M sier:

  Klipping av klør og inneliv er da aldeles ikke slemt. Med mindre det er declawing du snakker om, som er noe litt annet enn kloklipping, mer som fingerklipping.

  Hvis en katt holdes inne fra den er liten og utstyres med leker og får oppmerksomhet hver dag trives den helt utmerket. Det er kun katter som har blitt vant til å være ut som har det bedre ute.

  Jeg synes flere burde holde kattene sine inne, det ville hindret mye skader og påkjørsler.

  Jeg synes også at det skal være påbudt å microchippe og kastrere, siden dette ville hindret tusenvis av katter i å bli dumpet/avlivet hvert år, og hvis det var færre katter rundtomkring ville det faktisk blitt etterspørsel etter dem, noe som hever kattens status.

  Om påbudt chipping og kastrering gjør at enkelte ikke vil ha katt fordi de ikke gidder, så synes jeg faktisk ikke det er noe stort tap, disse menneskene er nok de samme som lar katten få unger hvert år og dumper kattungene og ikke gir den dyrlegetilsyn før den er døende.

Top