Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Regjeringskvartalet etter 14.september

12.08.09 in KonspiratorISK

Jeg har listet opp det jeg mener er de mulige regjeringskonstellasjonene.  Si hva dere tror er det meste sannsynlige av alternativene.  Så får vi se hvor politisk klarsynte hjørnets lesere er.  Noen alternativer som mangler?

Stem kynisk på det du tror er det mest sannsynlige regjeringsalternativet  i denne pollen, det handler ikke om hva du selv vil stemme i valget.

16.august:

Da er pollen stengt. 51 avga stemme.  Det viste seg at troen på et eller annet rødt alternativ var stort, med 35% for Arbeiderpartiet alene og 27% for det nåværende Rød-Grønne alternativet.  Til sammenligning trodde 29% på et borgerlig alternativ, men Høyre/FrP som det alternativet flest trodde på.

regjeringspoll

Så får vi se hva ståa er etter 14.september 🙂

[polldaddy poll=”1867052″]

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

21 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Milton Marx says:

  Jeg mener du kanskje skulle se på muligheten for at Høyre/FrP gjør et bra valg, og at Venstre havner på vippen. I så tilfelle ville vi kanskje få et Venstre i regjering sammen med AP.

  Da er spørsmålet om hvem andre som inngår i en slik regjering. Ryker SV i så fall ut?

  Jeg har inntrykk av at “kamelsjokket” mer eller mindre har forsvunnet fra SV, og at vantroen over hvilke kompromisser man er med på har forduftet. F.eks. tror jeg ikke at oljeboring utenfor Lofoten er nok til at SV vil ut av regjering. Men hva sier velgerne? Vil SV bli straffet for kompromissene?

  Vi kunne vel i teorien få en regjering med V og AP, eller V, AP og SP?

 2. Iskwew says:

  Interessant, Milton! Det hadde jeg ikke tenkt på som et alternativ, nei. Kanskje en mulighet?

  Vi skal vel også tenke muligheten for at SP faller ut pga sperregrensen, og da er faktisk det alternativet du skisserer ikke helt utenkelig.

  Det kommer i og for seg til å bli enda mer forvirrende for oss stakkars velgere… da er jo blokkene som vi kjenner dem en saga blott.

 3. Iskwew says:

  La til de alternativene.

 4. Håkon says:

  Ikke noe Ap/Sp?
  😀

  Ok, kanskje ikke det mest sannsynlige, nei.

  Helt personlig tror jeg at velgergruppen vinglepetter og -petrine vil holde det gående til valgdagen, minst. Ikke mulig for meg å gjette, og det er ikke usannsynlig at vi får et valgresultat hvor vi gjetter like mye på dette spørsmålet en ukes tid etter valget.

 5. tb says:

  V, AP og SP er ikke usannsynlig, nei. SV straffes av velgerne pga alle kamelene, og må til slutt si stopp i forhold til olje-Lofoten, og V vil ikke sitte i regjering med de FÆÆÆÆLE kommunistene i SV for enhver pris (og V er ett av de få partiene som kan finne på å holde knallhardt på et slik ideologisk betinget prinsipp), og hvis de (altså V) gjør et godt valg (noe de kan gjøre?), kan det tredje beinet i det rødgrønne alternativet fort skifte?

  Kanskje greit? I alle fall bra for SV?
  Lurer på om Rødt kommer inn, som en del av velgernes straff mot SV, at de som er lei av AP-kamel-slukingen går til venstre?

  Min bestefar, som var arvelig belastet Venstremann av det klassiske slaget, var alltid opptatt av at V aldri kunne samrbeid med Høyre, når det var borgerlig fellesliste i kommunenen der vi bodde, passet han alltid på å stryke alle høyrfolk han fant på lista, fordi det var grunnleggende feil for V å samarbeide med partier til høyre for dem selv.. (KrF og SP var han ikke så nøye med.. ;-))

  Blokkene er jo egentlig klare nå; H og FrP til høyre, KrF, V, SP og AP i sentrum/høyre, Rødt til venstre, og SV som det uklare, de som må ta valget om de vil ligge i sentrum eller tilhøre “venstresiden”? Og litt om AP vil styre i en regjering høyresentrum eller venstresentrum-regjering? Og jeg tror vel at AP er mest bekvem med å slippe å forhold eseg til det røde?
  Så gjenstår det å se om politikerne tar konsekvense av det, eller om ideologiske merkelapper fortsatt er så viktige for f.eks. V? Men hvor sterkt man tror på sine prisnipper avhenger vel helt av styrken etter valget og muligheten til makt?

 6. Iskwew says:

  Ikke noe AP/SP, Håkon. De tror jeg har en rimelig lav sannsynlighet 🙂 Men jeg tror det er ganske åpent hva det blir. Selv tror jeg som pollen at det meste sannsynlige er AP alene. De er lang trening i å være mindretallsregjering.

  Tror du har rett i at Venstre kan være et stabeist av et parti. Sponheim er virkelig et stabeist av en leder, også. De har jo allerede satt stopper for en storkoalisjon på borgerlig side, ettersom de ikke VIL være i regjering med FrP.

  Siste jeg sjekket lå vel venstre an til å gjøre et ganske godt valg, ja.

  Jeg tror ikke du kan plassere AP i Sentrum/Høyre altså 🙂 De er på venstresiden, men i den rosa enden av skalaen.

 7. tb says:

  I praktisk politikk ville vel H/AP vært et naturlig regjeringsalternativ, i mine øyne? AP står på mange måter klart til høyre for SP og for V også? Hører naturlig hjemme sammen med Høyre, dersom de to klarer å glemme ideologiene sine fra 1800-tallet, som uansett blir mest brukt i festtaler, og for å holde litt, menikke for mye på vennskapet med SV, APs tilfelle for tiden?
  (Men nå blir det vel kjeft å få fra Høyres valgkampblogg igjen? Slik forsøpling må man unngå… ;-))

  Men hva sier egentlig høyre-venstre-dimensjonen i dag?

  • Iskwew says:

   Jeg tror de grunnleggende ståstedene er for forskjellige. De glemmer (heldigvis) ikke ideologiene Men det hindrer jo ikke H og Ap fra å være enige i mangt og mye, f.eks. når det gjelder næringspolitikk.

 8. tb says:

  Næringspolitikk, sikkerhetspolitikk, utenrikspolitikk, skolepolitikk (en reform utformet av en H-statsråd gjennomføres av ulike SV-statsråder,uten annet enn ksmetiske forandringer), sosialpolitikk, EU? Er bare detaljer og noe retorikk, og knapt nok det, som skiller? Og ikke så mye heller. Hus at AP under Gro og i alle fall under Jens har gått mot en New Labour-posisjon, og den posisjonen er ikke mye til venstre. Så må de snakke litt lavere om det, så lenge de sitter i regjering med SV, men i realiteten ligger de nærmere Høyre enn SV?

  • Iskwew says:

   Det er likevel store forskjeller i skattepolitikk, økonomisk, synet på individets rettigheter (Høyres fundament) og synet på næringsliv kontra offentlig sektor. Bladde litt i Høyres program, og noterte meg at de fortsatt er for kontantstøtte, forøvrig. K-støtten må jeg snart få skrevet om.

   Men dersom f.eks. AP regjerer alene, kommer vi sikkert til å se at de finner støtte hos Høyre i en del saker.

 9. IvarE says:

  Jeg tror faktisk på en koalisjon av Frp/H/V.

  Riktignok har Venstres allmektige, eneveldige, morsomme men ikke spesielt skarpe hersker proklamert at han heller vil ha Jens enn Jensen, men når realitetene innhenter ham (og ikke minst “løytnantene” hans) etter valget så spørs det vel hvem hvem som kan gi V og Spon’et noe i form av innflytelse. Skal de gå i koalisjon med H og Frp og oppnå i det minste littegranne, om ikke annet så i hvert fall skryte av at de har bidratt til å *bremse* Frp, eller skal de fortsette å vandre i skyggenes dal for så å være garantert å falle ut av ‘tinget igjen ved neste valg? Hmmm? Bokstavelig talt valgets kvaler…

  En regjering med V/Ap har jeg vondt for å se for meg. Det ville sende et signal til de velgerne de tross alt fortsatt har om at de har absolutt ingen visjoner eller for den saks skyld eksistensberettigelse, og den sikreste måten å bli et 0%-parti ved neste valg. Det å velte en eventuell borgerlig regjering bare fordi Frp sitter i den sender akkurat samme signal.

 10. Iskwew says:

  Venstre har faktisk vært rimelig klare på at de verken vil sitte i regjering med AP eller med FrP:

  Venstre støtter en sentrumsregjering bestående av de borgerlige partiene Venstre, Høyre, Krf og eventuelt Sp. Vi kan ikke sitte i regjering med verken Ap eller Frp. Dersom det ikke blir parlamentarisk grunnlag for en sentrumsregjering, vil Venstre være en del av opposisjonen.

  Det vil altså være skikkelig jug om de går i regjering med Høyre og FrP, eller med Arbeiderpartiet. Jeg tror ingen av alternativene er realistiske.

 11. IvarE says:

  Joa, men selv sponhaugen må jo nå innse at H/V/Krf ikke er et realistisk alternativ. Og Sp har for lengst parkert seg selv på sidelinjen i et borgerlig samarbeide. Både ved å gå til sengs med Ap/SV nå, men også i tidligere tider. H har tidligere bestemt avvist å noensinne samarbeide med Sp igjen. De lærte leksa på den harde måten forrige gang. Det er ikke samarbeide når den ene (og minste) parten tvinger igjennom sine saker ved ultimatumer hver eneste gang. Det sitter riktignok andre folk i ledelsen i begge partier nå, men allikevel…

  Det er tross alt valgresultatet som avgjør hvem som evt. kan finne det formålstjenlig å innlede samarbeide med hvem, ikke bombastiske markeringsbehov i mellomvalgstider.

  Om Jens taper valget så er han forpliktet til å peke på lederen for det største opposisjonspartiet, som er Siv. Og Erna blir gladelig med. Og om Sponet så tilbys en viktig nok posisjon så tviler jeg ikke et øyeblikk på at han selger sjela, bestemora, kronjuvelene og donglibæra’ sine. 🙂

  Carsten O. Five foreslo jo f.eks. å tilby Sponet stillingen som stortingspresident som nå blir ledig, bare for å få ham med på laget. Jeg ser ikke bort ifra at han lar seg kjøpe!

  Og OM han skulle klare å stå imot, så BEHØVER han ikke å sitte i regjering med H/Frp. Det er tilstrekkelig at han ikke er med på å velte den.

  Vis meg for øvrig ett parti som ikke juger (så det suger).
  🙂

 12. Iskwew says:

  Ivar, jeg tror SP har klart å gjøre det i den regjeringen de er i nå også. De har fått gjennom forbausende mye.

  Hvorvidt Sponheim selger sjelen skal bli interessant å se, etter valget. Jeg synes imidlertid de har vært såpass klare på saken at det er vanskelig å gjøre noe annet og beholde æren, sånn noenlunde.

  Å støtte en regjering fra Høyre/FrP uten å sitte der, det tror jeg derimot helt sikkert kan bli situasjonen.

 13. tb says:

  Jeg kjenner og har kjent mange Venstrevelgere gjennom et langt liv. (Har jo vært en av dem, en gang for lenge siden, på min vandring mot “venstre”, og er arvelig belastet med klassiske Vinstrefolk (folkeopplysning, sosialliberalisme, lærere, kulturradikalisme, kunst og kultur, og etter hvert miljø) i tre generasjoner bak meg..), og 90% av de venstrefolkene jeg har kjent ville nok, uansett hva som måtte sies i debatter, synes at det å sitte i regjering med AP ville være et mindre onde enn å sitte i regjering med FrP. Svært mange av de V-velegrne jeg kjenner, ville nok revurdere sitt partivalg dersom V blir med i en regjering, eller aktivt støtter en regjering, der FrP er med… Tror det vil være selvmord. Men kaskje jeg tar feil, kanskje det Venstre jeg kjente, er dødt allerede?

 14. tb says:

  Men nå ser jeg til min skrekk og min gru at jeg har diskutert Stortingsvalget og norske politiske partier med glød og irriterende engasjement i opptil mange innlegg her? Hva er det som skjer? Skrekk og gru? Klask på lanken! Hva er det jeg tenker på?!
  Note to self (er det ikke det man sier?): Gå og les Kropotkin og Goldman MED EN GANG, ellers kan du (dvs jeg) bli sånn på alvor!
  Valg er juks! Ingen er en god politiker; stem på Ingen! Don’t Vote, It Only Encourages Them! Og så bortetter…
  😉 😉

 15. Iskwew says:

  Tror du har rett i det, tb. Jeg har vondt for å se Venstre i regjering med FrP. Det vil imidlertid vise seg.

  Uff. Skremmende å ha diskutert politikk i opptil flere poster 🙂 Kan vel hende det blir mer den neste måneden også. Hvor skal dette ende?

 16. Håkon says:

  Jeg tror ingen av alternativene er realistiske.

  Tror du i så fall må føre opp et alternativ til: Venstre i ren mindretallsregjering. :mrgreen:

  Hvor skal dette ende?

  Sånn omtrent midt i september, sannsynligvis med en del diskusjoner og spekulasjoner om regjeringsdannelse i et par uker etterpå.

 17. Iskwew says:

  Det hadde nok Sponheim likt, Håkon!

  Jeg ser faktisk for meg et betydelig kaos etter valget, ja. Med mindre alle har en gjennomarbeidet plan B. De offisielle Plan A’ene tror jeg kan bli problematiske 🙂

 18. Håkon says:

  Sponheim? Habn framstår jo som en stødig, stillfaren og samlende figur når han står ved siden av Abid Raja. Tenker det er slagplanen, jeg.

 19. Iskwew says:

  Ja, han gjør i grunn dèt 😀 Hvem ville trodd det var mulig?

Top