Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Hvor mye på hodet går det an å snu ting?

15.01.09 i Finans/økonomi

Eventuelt; hvor forbløffende liten innsikt er det mulig å ha?
Subsidiært: hvor frekk er det lov å være?

Dagsrevyen21 på NrK1 var NHO reiseliv ute og sukket og stønnet over valutakursutviklingen. Det er nemlig problematisk for reiselivet at kronen er så svak.

Innledningen til Nina Owing var: «Den svake kronen gjør det vanskeligere å markedsføre norsk reiseliv i utlandet.»

Du sa Hæ hæ hæ? nå ja?  Det gjorde jeg også.

Som de fleste har fått med seg er kronen svak om dagen.  Faktisk svakere enn den har vært noen gang, spesielt mot Euro.  Og reiselivsnæringen er en eksportnæring.  Hvilket vil si at næringen bør gni seg skikkelig i hendene som alle andre eksportnæringer.  Det blir nemlig veldig mye billigere for utlendinger å kjøpe norske varer, inklusive det norsk reiseliv produserer.  For å gi et eksempel:

La oss anta at en ferie i Norge koster 10.000 kroner.

Med kursen som var 1.juli 2008 (8,00) vil en person som betaler med Euro måtte betale
1.250 € for ferien i Norge.

Med kursen som er i dag (9,40), vil personen måtte betale
1.064 € for den samme ferien, eller 15% mindre

Og det klarer reiselivsnæringen faktisk å lage til et problem.  At det dyre ferielandet Norge er blitt 15% billigere for utlendinger fra Euroland.

Jaggu.

Hva problemet er?  Jo, det er blitt dyrere å markedsføre Norge ute i verden.  For det er selvsagt å ligne med import.  Det blir dyrere når kronen svekkes.  På samme måte som det blir dyrere for nordmenn å feriere i utlandet.  Slik at flere av dem kanskje ferierer i Norge i stedet.

Akk!! For et skrekkscenario en svak krone er for reiselivsnæringen, dere!

Det NHO reiseliv er ute etter, er 60 millioner i markedsføringsstøtte.  Til det har jeg i grunn bare en kommentar:  Om ikke reiselivsnæringen klarer å finne penger til markedsføring i en situasjon da utsiktene er at det blir 15% billigere å feriere i Norge, da kommer de aldri til å finne pengene til det.

Jeg håper de blir ledd ut av Finansministerens kontor.

Are Slettan kommenterer denne saken også.

Print Friendly, PDF & Email
 1. Omtrent 8 minutter ut i sendingen []

Tagget med: ,

18 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Goodwill sier:

  Føyer seg pent inn i rekken av ulike næringer som vil ha sin egen mer eller helst mindre velbegrunnede krisepakke (les sugerør i statskassen)…

 2. Iskwew sier:

  Denne her må vel gå inn som en av de minst velbegrunnede forslagene til krisepakke. Det er ikke eksportrettede næringer som sliter mest for tiden.

  Jeg blir grinete, kjenner jeg 👿

 3. Haha, det er godt vi har deg til å oppklare slike ting! Hun trodde sikkert problemet var omvendt eller noe…
  😀

 4. Håkon sier:

  Bare vent. Om noen uker forteller samme næringen om kapasitetsproblemer fordi nordmenn heller ferierer i Norge enn ute i den dyre verden. 😀 De ber sikkert om en krisepakke for dette også. 😛

 5. anders sier:

  Gi oss penger … Nå!

  Detta med økonomi er ikke så lett, det skal jeg ærlig innrømme (at jeg ikke synes). Men akkurat dette klarte til og med jeg å resonnere meg fram til … jaja.

 6. Minneapolise sier:

  Arrr, jeg blir så irritert, og ønsker litt at de aldri hadde begynt med disse krisepakkene. Hvordan gikk det fra å redde bankene til noe alle plutselig har krav på?

 7. IvarE sier:

  Det skader jo ikke å prøve.
  Og jo frekkere en «spansk en» er, jo større sjanse har den til å lykkes. Ofte. 😉

 8. Panda sier:

  Når det er snakk om å markedsføre utenfor sitt eget land så blir faktisk markedsføringskronene mindre verdt med en svak krone. Markedsføring handler nemlig om mer enn å fortelle verden hvor billig du er. Næringen har et poeng.

 9. tb sier:

  Så på TV her en kveld, en to alvorsfylte menn snakket om katastrofen i boligmarkedet, den som besto i at prisene på boliger hadde sluttet å øke og faktisk hadde gått litt ned. Kjempekrise! Katastrofe! Undergang! Og så tenkte jeg; billigere boliger? Så bra for de som skal kjøpe hus… Men da hadde de to alvorlige herrene allerede begynt å snakke om hvor lenge vi måtte regne med å vente før ting hadde bedret seg og prisene gikk i været igjen… Slik at boliger kunne omsettes for priser enda mye lengre over realverdien enn det som er tilfellet i dag?? Slik at boligkjøpere må låne enda mer penger for å kjøpe et sted å bo?(nei det er sant, det finnes ikke realverdi, bare markedsverdi..)

  var vel en liten avsporing fra tråden, det der…

 10. Panda sier:

  Saken har to sider. Husk at Innovasjon Norge og reiselivet selv som markedsfører utenlands, kjøper tjenestene sine i utlandet. Dermed får de mindre for markedsføringskronene når valutakursen på kort tid er blitt mye svakere.

 11. Iskwew sier:

  I hvert fall er det noen som ikke har skjønt noe, Cat.

  Jepp, Håkon, noe kommer sikkert til å være problematisk uansett, og kreve støtte.

  Anders, dette er ikke akkurat financial rocket science, altså. Jeg skjønner ikke helt hvordan de fikk seg til å gå ut og demonstrere slik ukunnskap.

  Minnea, vi kommer til å se lignende utspill fra alle kanter, så lenge man tror at Kristin bruker gullkortet på hvasomhelst.

  Ivar, det er lov å prøve seg, spesielt om man tåler å se ut som en idiot. Forøvrig er det også veldig interessant at NRK ikke konfronterte dem med det åpenbare poenget om at inntektene kommer til å øke formidabelt.

  Panda, det gjør det ja. Men jeg har til gode å høre eksportbedrifter klage over at kostnadene i fremmed valuta øker. Fordi inntektene øker så mye mer. Så næringen har ikke noe poeng. Eventuelt har den null peiling på valutarisiko, noe som vil være bekymringsfullt.

  Jeg tror jeg så det innslaget også, tb. Og tenkte som deg. Faktisk husker jeg at jeg tenkte noe lignende for noen år siden. Når små leiligheter koster over 2 millioner, er det noe som er feil. For hvem skal kjøpe dem? Det var åpenbart for en stund siden at boligmarkedet er overpriset. Min leilighet økte med 140% i verdi fra 1999 til toppen. Samtidig økte inflasjonen med omtrent 30%, og lønnen riktignok litt mer, men likevel. Det regnestykket går ikke opp.

 12. Iskwew sier:

  Nei, Panda, jeg nekter å være med på at det er et problem for eksportnæringer at kronen svekkes. Spesielt ettersom man jo kunne ha sikret kostnadene.

 13. Jeg trenger nye felger til den røde brannbilen. Immari vikktig for å sikre arbeidsplasser asså! Hvem har lånt det derre gullkortet alle snakker om *lete febrilsk rundt*
  😈

 14. Iskwew sier:

  Jeg vil også ha krisepakke! Det kommer til å bli dyrere for meg å reise til syden, for eksempel. Da kommer jeg til å bruke mindre penger i Norge. Kjempekrise for landet!

 15. Lothiane sier:

  Mye rart, og dette her skjønte jeg til og med når du forklarte. Henger ikke helt på greip å be om krisepakke, de burde jo heller jublet..? 😕

 16. Iskwew sier:

  Javisst, de burde juble og skåle i champagne.

  I ettertid er jeg mest sjokkert over at NRK ikke fanget opp dette – helt åpenbare – poenget.

 17. IvarE sier:

  Isk:
  I håp om ca. 40 millioner kroner rett inn på konto fra en desperat og ikke alt for økonomisk oppegående finansminister hadde jeg definitivt tålt å se ut som en idiot for en dag eller to, ja! :mrgreen:

  For ordens skyld: Jeg har ingen ting med reiselivsbransjen å gjøre. 😀

 18. Iskwew sier:

  Tja, Ivar, nå er det jo ikke lenge siden Finansministeren tok NHO i å ikke kunne regne skatt, så jeg synes ikke du skal ta det for gitt at hun ikke ville ha fersket dette også. Dermed bør vel snart NHO spørre seg om de i lengden er tjent med at Finansministeren tar dem for dårlig forståelse av økonomiske saker.

Top