Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Meld meg ut!

09.01.09 i Litteratur

lesegledeJeg er opptatt av at Tigerungen skal få tilgang til god litteratur.  Jeg vil at han skal bli glad i å lese, for litteraturens verden er full av så mange fine opplevelser.  Derfor ble han i ganske ung alder meldt inn i Bokklubben.  Tanken er at han skal få en god bok i måneden.  Men slik fungerer ikke Bokklubben.

Det fungerer derimot slik at de sender ut en sann flom av bøker, filmer og nå også dataspill.  Og det uten at jeg har mulighet til å stoppe det.  Nå ble det nok, og dermed er medlemsskapet stoppet.  Typisk er det slik:

 • Bokklubben sier de  sender ut varsel om hovedbok på mail.  I 2008 var det 22 slike.
 • Mailen blir borte.
 • Medlemssiden er ikke oppdatert, slik at det går ikke an å avbestille der.
 • Bøkene dukker opp i postkassen.

Dermed mottok vi i løpet av desember ikke bare Kalendermysteriet av Jostein Gaarder, men også i rask rekkefølge

 • 2 DVD-filmer, hvorav vi hadde den ene fra før (17/12)
 • Min første ordbok + PC spill (23/12)
 • Lassemaja-Zoomysteriet (29/12)

Hver kostet disse bokpakkene mellom 300 og 400 kroner.  Hvilket vil si at vi har betalt 1200-1600 kroner til Bokklubben bare for bøker mottatt i desember.  Bøkene kan sendes tilbake, man har jo angrefrist, men jeg med mange gjør ikke det.  Har vi fått det i hus, har tigerunger sett bøker, filmer og spill, så blir de ikke sendt tilbake.  Noe sier meg at Bokklubben spekulerer i dette.  Av det jeg mottok i desember ville jeg i helt sikkert ha avbestilt to sendinger.  Om jeg vil ha filmer og spill så kjøper jeg ikke det i en bokklubb.  Der kjøper jeg bøker.

De er snedige med kontaktmulighetene også, i Bokklubben.  Du må ringe, mellom 9 og 3, eller sende en mail på maks 450 tegn.  Den lange og ganske grinete mailen jeg ville sende i går kveld fikk jeg altså ikke sendt.  Noe sier meg at det bidrar til at de selger flere bøker folk egentlig ikke vil ha også.  Det er fort glemt dagen etter.

Jeg tror Bokklubben ville være tjent med en ordning der folk får nettopp den ene kvalitetsboken i måneden, og ikke alt dette andre tøyset de sender ut.  Det burde være slik at det sendes ut

 1. en hovedbok i måneden
 2. friste-mail om alt det andre

som folk så får bestille om de vil ha det. 

For i hvert fall blir jeg skikkelig sur av dette.  Det er bondefangeri.  Damen på kundetelefonen beklaget veldig de bortkomne mailene og manglende mulighet til å avbestille på din side.  Hun beklaget den korte maillengden også.  Hun hadde ikke noen gode svar da jeg snakket om det bodefangeriet det er å sende ut slik en flom med bøker, uten avbestillingsmuligheter som fungerer.

Løsningen ble å avbestille alle bøker for ett år.  Det året skal jeg bruke til å finne ut om jeg skal kjøpe på bokhandelen, bruke biblioteket eller plukke bøker i Bokklubben.  Mer bibliotek, tenker jeg.  Men jeg er glad i å kjøpe bøker også, det er noe spesielt med en helt knitrende ny bok uten eselører og ketchupflekker.  Det er slikt som gir meg en god følelse.  Den vil jeg at Tigerungen skal kjenne på også.  Dessuten er det ikke mange forfattere som kan leve av bøker de bare selger til bibliotekene. Men de kan godt kjøpes på den lokale bokhandelen.  Da bidrar jeg til å sørge for at den blir i lokalmiljøet også.

Selv meldte jeg meg ut av voksen-bokklubben da jeg flyttet til Brasil i 2002.  Det har jeg ikke angret på.  De bøkene jeg vil lese kjøper jeg i bokhandelen.  Den virkelige fordelen med en bokklubb er at du får tips. Men det er litteraturspalter i avisene og bokblogger på nett.

Jeg bruker Amazon.co.uk også.  Der er utvalget formidabelt, prisene greie og leveringstiden kort.  Jeg bestilte et lass med bøker derfra på onsdag og de er på vei nå.  Særlig når det er fagbøker jeg er ute etter. 

Verken bokhandel, bibliotek eller Amazon bondefanger deg på den måten som Bokklubben gjør.  Det tror jeg Bokklubben bør tenke over, for det gjør folk grinete.  I hvert fall meg.

En liten ting til slutt.  Man får bonus av å kjøpe bøker på Bokklubben.  Fint ikke sant?  Det er bare det at de bare kan brukes om man bestiller enda flere bøker.  I tillegg kan de bare brukes ett av gangen.  Så for å bruke mine 4 bonuskort a 50 kroner, må jeg altså kjøpe fire bøker til av Bokklubben.

Nope.  Jeg tror ikke det.

Print Friendly, PDF & Email

Tagget med:

39 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Goodwill sier:

  Puuuuh!! Jeg er glad jeg aldri har falt for fristelsen til å bli med i en bokklubb! Jeg kjøper mine bøker i bokhandelen, helst som paperback (billig).

  Men jeg skummer igjennom reklamen fra bokklubbene for det, for å se etter tips!

  *Akkurat nå: Bly, av Lars Saabye Christensen*

 2. Iskwew sier:

  Ja, det kan du være glad for!

  Men jeg tror de skyter seg selv i foten med denne flommen av utsendelser. Det blir rett og slett alt for mye.

  Tipsefunksjonen kan man jo fortsatt bruke 🙂

  Jeg leser stort sett fag for tiden, men det går nok over etter hvert 🙂

 3. IvarE sier:

  Det høres jo ut som om de har gått fullstendig av skaftet der borte. «Hamstrer» de salg av redsel for at folk skal kjøpe mindre bøker når finanskrisen slår til som verst? :mrgreen:

  Jeg synes nå at «normale» bokklubber også er en pest og en plage, med
  – stadig månedens bok som du ikke vil ha og som du altfor ofte glemmer å avbestille, enten det er skjønnlitteratur eller faglitteratur.
  – bøker som blir borte underveis
  – fakturaer som sendes som «innlegg» i neste bok, eller som er klistret fast inni innpakningen slik at du garantert overser den inntil du får en saftig purring.
  – bøker de glemmer å sende, og bøker de «glemmer» å fortelle deg at de er tomme for (men om hverken du eller de har lagt merke til at boken ikke kom, så kan du banne på at bokklubben merker at du ikke har betalt den)
  – kundeservice som skal sjekke opp, men som aldri ringer tilbake
  – sendinger som er akkurat så store eller tunge pga. 13 kg. med beskyttende stiv papp at du ikke får boken/bøkene hjem, men istedet må på postkontoret for å hente

  Osv. osv.

  Nei takk! lenge siden sist jeg var medlem av en bokklubb (eller CD-klubb for den saks skyld, stort sett samme ankepunkter der). 😈

  Amazon er derimot greie. Skal ikke krangle på det.
  Mulig jeg har vært ekstra heldig, men jeg har aldri opplevd tull med bestillingene. Og bøkene kommer som oftest langt raskere fra den andre siden av dammen enn hva de gjør hvis du bestiller i en bokklubb. Også får du beskjed med en gang og du kan enkelt finne det du trenger og får greie tips basert på hva andre som kjøpte samme bok også har hjøpt, osv.
  😎

 4. Iversen sier:

  Da er det vel en ting som er spesielt viktig, husk å følge opp dette før året har gått og du finner bok i kassa.

  Bokklubb er ikke min greie. Jeg har sjokoladeabonnement!

 5. Trips & Tics sier:

  Takk for påminnelsen! Jeg vurderte nemlig bittelitt å melde meg inn igjen for å få noen billige bøker, men jeg hadde glemt hvor frustrerende det kan være å være medlem. Så takk!

 6. Har slitt med å komme meg ut av bokklubb eg og. Og vi har vore borti den derre «avbestille i ett år» saken.

  Pass på: Det som skjedde med oss var at de «glemte» å si ifra når det året var gått, så vi begynte plutselig å få bøker igjen. Dette til tross for at avtalen var at vi skulle informeres når avbestillinsperioden var over.

 7. Lothiane sier:

  😯

  Jeg er medlem av bokklubben – men for voksne. Husker ikke om det er den samme du nevner, men det fungerer i hvert fall greit med avbestilling. Får mail, går på websiden, avbestiller og logger ut. Samme system der med 50,- i rabatt, men visste ikke at det kun går an å bruke en ved kjøp. Greit å vite, da er det ikke noe poeng i å skaffe flere.

  Som oftest låner jeg bøker på biblioteket og av venner, eventuelt kjøper pocketbøker i bokhandler/kiosker.

  Synes det virker på trynet å ha så mye annet som de sender ut utenom bøker, det burde i så fall bare være ekstratilbud – og ikke som hovedbokstilbud.

 8. Iskwew sier:

  Jepp, jepp, Ivar, dette er en generell bokklubb-greie. Jeg har vært med i en del i min tid, og ingen har tedd seg annerledes. Melde seg ut er eneste løsning. Det er bare det at Tigerungen synes det er så gøy å få bokpakke i posten. Jeg synes ikke det er like morsomt, siden jeg må hente på posten. Hvordan de klarer å lage så store pakninger, det vet ikke jeg, men de sender diger emballasje med liten bok som skrangler rundt inni.

  Amazon er veldig bra!

  Iversen, jeg skal lage alarm til meg selv så jeg husker å gjøre det.

  Trips & Tics, bra du leste her 🙂 Jeg tror forresten jeg skal sende Bokklubben lenke til denne tråden. Siden det altså ikke en gang går an å sende dem lange mailer.

  Tormod, jeg skal passe på det, ja. De lovte meg å informere også, men det kan man åpenbart ikke stole på.

  Lothiane, jeg får bare melding om ekstratilbud fra dem, ikke noe om hovedbøker. Muligens havner det i spam, hva vet jeg, men når hovedbøkene ikke en gang ligger inne på web så det går an å avbestille der, da er det jo umulig å være medlem.

  Boklubbens barn sender visst absolutt mest bøker til medlemmene.

 9. Undre sier:

  Lag din egen «bokklubb», Isk, ved å bestille fra Haugenbok. 😉 Da får du pakka i postkassa og dere kjøper bare de bøkene dere virkelig vil ha.

  Ellers er biblioteket en fin ting.

 10. Iskwew sier:

  Ja, det er en god ide. Pakken og overraskelsesfaktoren når den åpnes skal du ikke kimse av, nemlig.

  Bibliotek er veldig bra, men jeg liker «knitrende ny bok»-følelsen.

 11. Minneapolise sier:

  Man får litt mer makt som blogger enn som enkeltperson ellers, jeg sier som smartingene over her: Send dem link!

 12. Minneapolise sier:

  Jeg elsket å være med i bokklubb som barn, særlig siden jeg vokste opp in the middle of nowhere, og slukte bøker som mat i hungersnød. Så det er synd at de har gjort det så vanskelig, det var et veldig fint tilbud før de la til alt det andre tullet.

 13. Undre sier:

  Isk: Det er verdt et forsøk. Jeg liker bokpakker fra Haugenbok selv (bortsett fra at jeg må betale dem *urk). 😉

 14. Iskwew sier:

  Jepp, Minnea, jeg skal sende dem link! Jeg skjønner ikke at de ikke skjønner at de ødelegger sitt eget marked, for de mister mange kunder som ellers ville vært kunder. Hadde det vært mulig å få bare én god bok i måneden til Tigerungen, ville jeg fortsatt vært medlem.

  Bokpakker er morsomt, Undre. Og Tigerungen slipper jo å betale. Men regningen kommer på etterskudd når han blir 18 😀

 15. Virrvarr sier:

  Har akkurat kvittet meg med bokklubbenmedlemsskap av samme grunn som du skriver om. De «varslene på mail» er noe av det mest ustabile jeg har vært borti. Håpløst.

 16. nessie sier:

  Alltid styrt unna bokklubber av nettopp denne årsaken. Bra du opplyser folk!

 17. Hjorthen sier:

  Snodig nok så fungerer mailvarslingen helt fint for mitt vedkommende. Når jeg glemmer å avbestille nå til dags har jeg ingen andre å skylde på enn meg selv.

  Noe som i grunnen er ganske irriterende.

 18. Sigurd sier:

  Bøker får man på biblioteket.

  …Hva er det med manien om å lese den alltid sist utgitte boka. Det er hovedsaklig bare de nyeste bøkene som er utlånt. Lån en 3, 5, 10 eller 550 år gammel bok istedet.

 19. Iskwew sier:

  De mailvarslene funker ikke, Virrvarr. Og dermed blir postkassen full av ting jeg ikke vil ha.

  Opplysning skal Bokklubben få også, Nessie!

  Det er irriterende, ja, Hjorthen. Jeg avbestilte ikke så mye, når varslingen fungerte, men jeg hadde garantert avbestilt både filmer og dataspill.

  Bibliotek er bra, Sigurd, men jeg liker som sagt følelsen av knitrende nye bøker også. Det nye er ikke noe must, spesielt ikke for barn. For det er utrolig mye bra barnelitteratur som ble gitt ut for lenge siden.

 20. Graylady sier:

  😳 Hos meg fungerer medlemsskapet i Nye bokklubben perfekt, nesten, unntaket er det med bonuspoengene. Ellers kommer mailene, og avbestilling går som det skal.
  Hadde noen gavekort på bokkilden og der var det problemer med å bruke mer enn ett om gangen, men jeg krangla til jeg fikk det som jeg ville 😉

 21. Klara sier:

  Tips: Les omtaler og anmeldelser av bøker på Amazon, men bestill fra play.com! Billigere, og gratis porto 😀

 22. Iskwew sier:

  Kanskje jeg skal prøve å krangle hos bokklubben, Graylady? Bonuskronene er for øyeblikket ikke verdt noe.

  Takk for tips, Klara! Play.com hadde jeg ikke hørt om en gang. Skal sjekke ut det.

 23. Shoaib sier:

  Hmm, jeg har meldt mine to små inn i barnas bokklubb, men ikke noe ras av bøker enda. (de er 6 mnd, men regner med at det kommr kanskje noe mer etterhvert. 🙄 )

  Men opplever jeg det samme, er det klart jeg avslutter det hele. Orker ikke altfor mye mas, som det ofte blir med slike klubber. Men vil likevel at barna skal ha et forhold til bøker, slik jeg selv alltid har hatt.

 24. Iskwew sier:

  Ja, det kommer nok mer etter hvert, så følg godt med og avbestill det du ikke vil ha, Shoaib.

  Jeg vil også gjerne at Tigerungen skal få det gode forholdet til bøker jeg selv har, men jeg vil ikke ha tilleggsmateriell jeg ikke kan avbestille for 1200 kroner på en måned.

 25. Iskwew sier:

  Siden jeg ikke stoler på at abonnementet mitt er stoppet, så avbestiller jeg fortsatt det jeg ser av hovedbøker. Og det kom en 8.1. og en 11.1. Det er ikke kommet mail på noen av dem.

  Det ser altså ut til at januar blir som desember 👿

 26. Undre sier:

  Hehe. Nå kom jeg på at ei venninne av meg ble bortimot nedringt av diverse telefonselgere første gangen hun fikk barn, deriblant bokklubben. De sjekket nemlig fødselsannonsene i lokalavisa og ringte opp nybakte foreldre – OG de ville aller helst snakke med den nybakte mor og ikke far(!). *utspekulerte røvere, altså*

 27. Undre sier:

  Mao: Har du nettopp fått baby og blir oppringt av ekstra mange telefonselgere som tilbyr ting til barn eller foreldre så ikke tro det er tilfeldig, de har sett fødselsannonsen i lokalavisa di. 😉

 28. Iskwew sier:

  Det tror jeg så gjerne, Undre! Og at de helst vil snakke med mor skjønner jeg da. Nybakte mødre er sjelden helt ved sine fulle fem. De er ekstremt mottakelige for press.

 29. Jeg leste i en eller annen avis en stund tilbake hvordan de ikke bare plager folk etter fødselsanoneringer. Folk som nettop har mistet barna sine blir også mer utsatte for press fra hjelpeorganisasjoner og selgere i tiden etterpå også.

 30. Iskwew sier:

  Akk, Martine. Det får vel ikke blitt stort mer kynisk enn det.

  👿

 31. Undre sier:

  Og ja, foreninga mot krybbedød ringte til venninna mi også iløpet av ukene rett etter at hun kom hjem. Det var nok ikke helt tilfeldig det heller gitt.

  Og se her er visst en forumtråd om disse barselsplagerselgerne (deriblant foreninga mot krybbedød):

  http://forum.snartmamma.com/archive/index.php/t-301559.html

 32. Iskwew sier:

  Nei, det var neppe tilfeldig 🙁

 33. Anne sier:

  Jeg meldte inn ungen Bokklubben for at hun skulle få samme gleden som broren min og jeg hadde da vi var med. (Vi fikk annenhver bok, typisk sånne ordninger som lærermødre finner på).

  Men: Jeg meldte henne fort ut igjen. Det ble for mye, for mange tilbud på en gang. For det ene var det veldig lett å la seg friste og for det andre ble dete for mye å holde styr på. Hadde det vært én bok i måneden, hadde det vært greit. Jeg kom i alle fall fram til at det ble dyrere å være medlem enn å kjøpe de bøkene/CDene/DVDene vi faktisk ville ha til fullpris i bokhandelen.
  Dessuten er bøker en fin gave Det ble dumt å fylle opp hyllene hennes når besteforeldre og andre gjerne ville ha gleden av å gi henne akkurat den og den boka.

  Bokklubben hadde også et spesielt tilbud som irriterte meg, nemlig en serie klassiske barnebøker i ny innbinding. Noen nyoversettelser osv. Jeg oppfattet det som om vi måtte kjøpe alle, ikke bare de vi ville ha. Poenget var jo at dette var klassikere, vi hadde i alle fall halvparten av dem fra før. Slitte og utleste og i foreldrehjemmene, riktignok, men barn setter ikke særlig pris på ny design. OG det fulgte med noen duppeditter i hver bok, en slags reklame for neste bok i serien. Nesten ondt, var det.

 34. Guri sier:

  Aj, eg er med i bokklubben og har og ein del dårlege erfaringar med dette. Ei stund i sommar fekkk eg ikkje logga meg på nettsida og fekk ergo ikkje avbestilt dei bøkene eg ikkje ville ha/informasjon om kva for bok det var snakk om i det heile. Heldingvis fekk eg berre to bøker, og av dei returnerte eg den eine. Vanlegvis sjekkar eg nettsida om lag ei gong i veka (det dukkar jo stadig opp nye hovudbøker, minst to i månaden) slik at eg kan avbestilla dei eg vil. LIKEVEL hadde eg fått ei bok i løpet av den fyrste veka i januar. Denne boka står det ikkje ei gong på nettsida at er sendt til meg… Det var dropen for meg. Så med ei gong det går an å ringa dei i morgo skal eg ta meg ein telefon.

 35. Iskwew sier:

  Anne, det er hyggelig for barn å være med i bokklubb. For voksne også. Men det er dersom det kommer max én god boki måneden. Det blir dyrt å være medlem når du får 4 sendinger a 300-400 kroner på en måned.

  Når det gjelder klassikerne, så synes jeg det høres hyggeligere ut å få de gamle som mamma selv leste da hun var barn, skal jeg være ærlig.

  Guri, det at de har så ustabile muligheter til å avbestille, er virkelig dråpen. Særlig nå de etter 2 bøker i desember har klart å komme opp med to hovedbøker allerede nå i januar. Jeg blir helt oppgitt kjenner jeg.

 36. Iskwew sier:

  Da har Bokklubben mottatt og lest tråden 🙂

 37. Mads sier:

  Kan ikke du sende disse synspunktene til Bokklubben? De har godt av å vite av denne kritikken og hvorfor du meldte ham ut.

 38. Iskwew sier:

  Jeg har gjort det, og informasjonsdirektøren har lest og sendt det videre.

 39. Mads sier:

  Bra!

Top