Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

18 finansielle spåkoner og en tigerunge spår 2009

04.01.09 in Finans/økonomi

På nyttårsaften spurte DN 18 investorer og økonomer om anslag på noen finansielle indikatorer pr. 16.desember 2009, nærmere bestemt:

 • Styringsrenten
 • Euro mot norske kroner
 • Oljeprisen i USD
 • Hovedindeksen på Oslo Børs

Finansielle spåkoner blir i og for seg ikke helt riktig, det er nemlig 18 menn som ble spurt.  Det er i og for seg ikke sjokkerende, det er finans vi snakker om.  Jeg så gjennom et eksemplar av DN og et av Finansavisen en dag før jul, og de hadde ett bilde hver av en kvinne i hele avisen.

Men til de mannlige spåkonenes spådommer.  De spriker veldig.  Det illustrerer nok hvor vanskelig det er å si noe om hvor markedene skal i 2009.  Det skal bli spennende å se om noen av de herrer spåkonene får rett.

spaakoner1
Styringsrenten
I dag er styringsrenten på 3%, etter Norges Banks solide kutt på 1,75% rett før jul.  I gjennomsnitt forventer de 18 spåkonene en styringsrente på 2,43% i desember 2009.  Flest ligger på 2%.  Bare to forventer en høyere styringsrente enn i dag.

EUR/NOK
På fredag ble EUR/NOK handlet på 9,58 kroner per Euro.  Det er ned fra et nivå på rundt 10 kroner, som er det høyeste den noen gang har vært.  I gjennomsnitt forventer spåkonene en kurs på 8,52 i desember.  Men også her er det store sprik.  Laveste anslag er på 7,20 og høyeste på 9,40.  Hvilket vil si at absolutt alle forventer at vi skal måtte betale mindre for en Euro om omtrent et år.  Det understreker vel at den siste tidens høye kurser er en kraftig overreaksjon.

Oljeprisen
Siste nivå på Brent blend er 47 USD per fat.  Spåkonene forventer i gjennomsnitt en oljepris på 65 USD i desember, men det varierer fra 30 USD til 87 USD.  Harald Martin Andreassen er imidlertid en enslig svale når det gjelder å forvente en svært lav oljepris, som 30 USD må sies å være.

Oslo Børs Totalindeks
På fredag endte totalindeksen på 239 poeng.  Det er etter et dramatisk år med fall fra et toppnivå på 515 i mai.  også her er det store sprik i spåkonenes anslag.  I gjennomsnitt forventer de en indeks på 287 i desember, men det varierer fra 220 til 401.  14 av 18 ligger imidlertid under 300 poeng.  300 poeng tilsier en 25% økning fra dagens nivå.

Tigerungen spår også!

Siden DN bare hadde menn som ga anslag, inviterte jeg husets eneste maskuline individ som ikke er en katt til å komme med sine spådommer.

Basert på anslagene til våre venner spåkonene gjorde jeg en normalfordelings-tilnæring til tallene og beregnet hvordan en normalfordelt kurve på anslagene ville se ut.  Det ga følgende maksimum og minimum-verdier:

 • Styringsrenten: 0,3%-4,5%
 • EUR/NOK: 6,88 – 10,17 kroner per Euro
 • Oljeprisen: 22-107 USD per fat
 • Oslo Børs totalindeks: 158-416 poeng

Så lagde jeg lapper med verdier innenfor intervallene, og lot Tigerungen trekke lapper.  Tigerungens spådom ble som følger:

 • Styringsrenten: 3,5%
 • EUR/NOK: 8,50
 • Oljeprisen: 50 USD
 • Oslo Børs: 275 poeng

Personlig synes jeg de anslagene er gode, bortsett fra at en styringsrente på 3,5% kan virke noe høyt.  Men det henger bra sammen med en EUR/NOK på 8,50, så det er ikke sikkert det er så dumt.  Jeg skjønner vesentlig mindre av f.eks. Riulf Rustads anslag på en styringsrente på 1,75% og en EUR/NOK på 7,20.  Si det er en trykkfeil, Riulf!  Jeg skjønner ikke helt Harald Magnus Andreassens anslag på OBE på 275 med en oljepris på 30 USD heller.  Den historiske sammenhengene mellom Oslo børs og olje er jo slik:

borsolje
16.desember neste år sjekker vi av hvem som hadde de beste anslagene.  Her er de alle:

anslag-alle

Det har forøvrig vært vist at det å tippe tilfeldig om hvor markeder skal nesten er like bra som eksperter som kommer med anslag.  Aper som kaster dart har vist det.

Hjørnet er selvfølgelig mottakelig for ytterligere tips i kommentarfeltet.  Eventuelt kan dere melde dere på i DNs quiz.  Jeg har meldt på Tigerungens tips, samt lagt til mine egne der de spør om andre ting.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: , , , ,

21 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Undre says:

  *fnis* 😆

 2. Iskwew says:

  😉

 3. -> erik ® says:

  Hvorfor har dere ikke spurt meg om dette, da? Så hadde dere sluppet surret og tidsspillet.

  Men onsdag 16.desember er en tullete dato, siden det er midt i julebordssesongen. Makan!
  Utgangen av 3.kvartal 2009, derimot:

  Styringsrenten: 2,75%
  EUR/NOK: 6,95
  Oljepris (USD): 95,00
  OSE: 420
  Dagstemperatur (Oslo): 11 grader (overskyet)

  Hvis det ellers skulle være noe, er det bare å spørre.
  (Hva er forresten premien for den som gjetter rett?)

 4. Iskwew says:

  Du kan jo ikke få en helt egen konkurransedato, da, Erik! 16.desember 2009 er det som gjelder.

  Premien? Jeg vet ikke hva DN har på trappene, men her i Hjørnet blir det vel hederlig omtale. Eller Wii-spill om det er Tigerungen som vinner 😀

 5. -> erik ® says:

  Hederlig omtale er OK. Kan jeg, i all beskjedenhet, foreslå: «Den usedvanlige begavelsen, Erik von Balkong, vittig, emosjonell og velskapt, har atter vist sine clairvoyante evner. Hurra for ham!»

  Wii har jeg, ellers takk.

 6. IvarE says:

  Generelt pleier jeg å tro mest på Hegnar når han en sjelden gang uttaler seg om slikt. Som oftest vil han jo helst ikke spå, helst bare spotte, og bevares, han har da av og til tatt feil han også. 😕

  Ellers er jo spettet (Spetalen for de som måtte lure) en veldig god indikator… Han har en god “magefølelse” og penger til å backe opp med. Så når han uttaler seg så er det som oftest ikke for å dele av sin kunnskap, men snarere for å “pumpe” markedet. Så det kan lønne seg å gjøre eller forvente det stikk motsatte av hva han sier eller spår. 😀

 7. Iskwew says:

  Det tror jeg er et godt utgangspunkt, Erik. Omtalen krever bare litt bearbeidelse.

  Trøstepremien er å få spille Fifa 09 med Tigerungen 😀

  Hegnar var vel av de som ble dratt frem av NRK etter skikkelig bomskudd som spåmann for 2008, Ivar. Men de kunne jo trukket frem de fleste.

  Å gjøre det motsatte av Spettet høres ut som en god ide 😉

 8. IvarE says:

  Jaaa, jooo… Men ARK (unnskyld, NRK) er vel heller ikke de beste eller mest etterrettelige til å uttale seg hverken om finans eller statistikk. Og de har helt klart et horn i siden til Hegnar… :mrgreen:

  Som sagt: Han har da absolutt bommet grovt han også, men min erfaring er at han i hovedsak får rett langt oftere enn de aller, aller fleste (for ikke å si alle) andre. 😎

 9. Iskwew says:

  Nei, det er de vel ikke 🙂

  Muligens er Hegnar slik at han ikke uttaler seg før han er rimelig sikker i sin sak. Det kan lønne seg. Snarere enn å synse i hytt og pine.

 10. Men hvor er hjørnets egne spådommmer da? Om ikke annet burde vel spåkonen ha sluppet til her? Ja for vi sørfer ikke innom DN for å se hva hjørnet mener, det vil vi se her:-)

 11. Iskwew says:

  Hjørnet skal referere dem utpå kvelden når Hjørnet kommer hjem fra seminar. 2009 starter hardt og brutalt.

  🙂

 12. Goodwill says:

  Aha!! Så du har lokket Tigerungen med Wii-spill for å dele sine spådommer med oss, i trygg forvissing om at han bommer! Men det er altså minst like stor sjanse for at han treffer!

  Heia Tigerungen!!! :mrgreen:

  *kunne du be ham om å spå en snødybde på ca 50 cm også???*

 13. Håkon says:

  Jeg har mistanke om at stortingsvalget også er en faktor her (valgkampen kan kanskje påvirke styeringsrenten, og valgresultatet kan i hvert fall påvirke OSE). Dermed tror jeg at pilkast, gjerne med bind for øynene, gir brukbar pålitelighet når det gjelder disse spådommene og kaller Tigerungens valg av lapper for et konservativt anslag. 😉

  Du skulle kanskje lagt en sort svane, eller katt, i bunken med lapper? :mrgreen:

 14. Iskwew says:

  Ja, her brukes alle midler, Goodwill 😀 Jepp, det er like stor sjanse for at han treffer, og da blir det hederlig omtale, og det vil jeg tro han synes er kjedelig.

  Jepp, Håkon, det er valgår og finanskrise på en gang, og da kan det ende hvorsomhelst, egentlig.

  Om jeg skulle lagt inn sort svane eller katt, måtte jeg ha klippet, skrevet og krøllet sammen betydelig mange flere lapper enn jeg hadde energi til. Jeg satser på at fjoråret var de sorte svanene og kattenes år 😯

 15. Marina says:

  Min spådom er at kattene ville kommet med enda bedre spådommer enn ekspertene.
  Eller du kunne jo spurt husplantene. I diverse studier har de faktisk slått ekspertene også. Faktisk burde du vel spørre alle andre enn ekspertene!

 16. Iskwew says:

  Jeg ser ikke bort fra det, Marina 😀

 17. Iskwew says:

  Hva jeg tipper, ja. Det skulle jeg frem med. Jeg tipper at den 16.desember 2009 ser det slik ut:

  Styringsrenten: 2,5%
  EUR/NOK: 8,49
  Oljeprisen: 61 USD
  OSE: 299 poeng

 18. Bom says:

  Fasit:

  Styringsrenten: Styringsrenten 1,75.
  EUR/NOK: 8,3
  Oljeprisen: ca 75
  OSEBX: 375

 19. Iskwew says:

  Jepp.

  Noen har truffet bedre enn andre, men det er mest bom 🙂

 20. Cauldron2 says:

  Fant disse tallene interessante. Jeg har en tendens til å henge meg opp i økonomiske spådommer.

  Laget en liten korrelasjonstabell for å se om det var noen sammenhenger mellom de som var positive på en indikator var mer eller mindre positive på en annen.

  Kunne sikkert vært utvidet med korrelasjon for de ulike tipperne også.

  Korrelasjonen viser liten til ingen sammenheng. Det observeres dog en svak tendens til å være mer positiv enn det reelle utfallet. Dette sammenfaller kanskje med menneskers evne til å være mer positive om fremtiden enn det som viser seg å være realistisk.

  Meningene om renten og kronekursen var høyere enn fasit, meningene om oljeprisen og børskursen var lavere enn fasit.

  Interessant å observere er at olje og OBX har 0,3 i korrelasjon, som forsterker oppfatningen om at OBX er en oljebørs.

 21. Cauldron2 says:

  Klikk navnet for en tabell, scribd-opplasting.

Top