Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Systematisk inkonsistens mellom overskrift og innhold

Norstat har gjort en undersøkelse for Russens organisasjonskomité som forsøker å fortelle hvor mange unge som har hatt ubehagelige seksuelle opplevelser. Det viser seg å være ganske mange. Men det er ikke nok for nettavisene. De må nemlig ha overskrifter med enda mer futt i:

Det er mulig det er meg som ikke har begrepene klart for meg, men jeg har innbilt meg at “å ha sex” er noe annet enn “å ha seksuelle opplevelser”? I hvert fall blir systematisk “ubehagelige seksuelle opplevelser” til “uønsket sex”. Personlig synes jeg det å snakke om ubehagelige, seksuelt ladede opplevelser er noe annet enn å snakke om voldtekt, selv om det er en del av det samme bildet. Slike overskrifter bidrar ikke bare til at vi snakker om feil problemstilling, men også at det fester seg et bilde om at svært mange gutter og unge menn rett og slett er grenseløse og begår overgrep.

Fokus bør være på hvorfor disse ubehagelige situasjonene oppstår. Det er ingen grunn til å vinkle det som om at halvparten av alle jenter har vært utsatt for grove overgrep. Jeg tror slike overskrifter forkludrer problemstillingen kraftig – og kan bidra til å uthule debatten om voldtekt. Det er forskjell på en ubehagelig seksuell opplevelse og uønsket sex.

Jeg har ikke funnet undersøkelsen på nett, men basert på det som er gjengitt handler det om at halvparten av norske jenter har hatt ubehagelige i seksuelt ladede situasjoner, med varierende alvorlighetsgrad. Aftenposten har i hvert fall følgende gjengivelse:

I så fall er det verdt å merke seg at også 31% av gutter har opplevd det samme.

Litt edruelighet i overskriftene ville fremme ønsket om innhold i denne debatten.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: , ,

10 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Håkon says:

  Er det utydelig eller rett og slett uønsket journalistikk?

  Å stille spørsmål er vanskelig. Uten at jeg ønsker å ufarliggjøre overgrep så ville jeg nok tolket “ubehagelig” til også å omfatte handlinger som i utgangspunktet var ønsket, men som slett ikke ble som man håpet på. (Da blir det selvsagt et spørsmål om den andre parten forstår et nei eller andre stoppsignaler.)

 2. Iskwew says:

  Det er i hvert fall stor systematikk over overskriftene.

  Jeg har ikke sett undersøkelsen, så jeg vet ikke hvordan spørsmålene er stilt. Men jeg tolker ikke det jeg har lest til at jenter (45%) og gutter (31%) har vært tvunget til sex de ikke ønsker. Da snakker vi om voldtekt, ikke ubehagelige opplevelser i seksuelt ladede situasjoner.

  Jeg kunne svart ja på det siste, men det betyr ikke at jeg har hatt uønsket sex.

 3. Avil says:

  Dette er grovt misbruk av statistikk for å skaffe seg ytterlegare sex-vold-overskrifter. Dei burde ha nok å meske seg i med den saka i Austerrike. 🙄

 4. Iskwew says:

  Ja, det skulle man tro. Men her var alle de store mediene samstemte, her skal vi overdrive og sørge for at innholdet i undersøkelsen forsvinner.

 5. Avil says:

  Det er rett og slett forferdeleg. Eg berre sukkar og ristar på hovudet. Og håper at denne dagen snart er over.

 6. Iskwew says:

  Den du hadde i bloggen din var hakket verre. Jeg skjønner ikke hvor Anne Aasheim et all har hodet sitt, rett og slett.

 7. Avil says:

  Eg veit.

 8. Goodwill says:

  Jeg ser ikke bort fra at de har klippet fra hverandre her. Hvem av dem var først ute? Syns forøvrig det er underlig at Nettavisen plasserer artikkelen i kategorien “Helse, trening og velvære”…

 9. Avil says:

  Alle veit då at overgrep går inn under velvære. 🙄

 10. Iskwew says:

  Godt observert, Goodwill! Den kategoriseringen hadde jeg ikke tenkt over.

  Jepp, sannsynligvis har de klippet fra hverandre.

  Avil, det er jo god trening også 🙄

Top