Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Vitenskapens 15 grunnleggende prinsipper

14.04.08 in Ord av andre

Denne befant seg til for et øyeblikk siden i mappen Fun stuff, og er i sin tid funnet på internett eller mottatt på e-mail. Slike tekster lagres til stunder da antallet saker det er mulig å skrive om er proporsjonal med lysten til å skrive om noe som helst. Jeg kan ikke bruke katteblogging til det, som Hjorthen har gjort (sleipingen), så det får bli noen greier fra Fun stuff-mappen. Dessuten slår det meg at det uansett er nyttig å ha noen grunnleggende prinsipper for vitenskapelige utgreiinger ved en senere anledning.
.

1. Murphys lov: Hvis noe kan gå galt, så går det galt – til det verst tenkelige tidspunkt.

2. Patricks teorem: Om et eksperiment ser ut til å forløpe tilfredsstillende er det et tegn på at det er brukt gale instrumenter.

3. Skinners konstant: Den størrelse som multiplisert eller dividert med, lagt til eller trukket fra det oppnådde resultat gir den ønskede verdi.

4. Femfingerpostulatet: Erfaringen vokser proporsjonalt med antallet ødelagte apparater
.
5. Flaples lov om livløse tings abnormitet: Ethvert livløst objekt kan formodes konstruert på en uhensiktsmessig måte av grunner som er totalt uforståelige eller endog mystiske.

6. Allens aksiom: Når alt går galt, er det på tide å lese bruksanvisningen.

7. De forsvunne delers prinsipp: Når det ned smådeler fra arbeidsbordet, er sannsynligheten for å finne dem igjen proporsjonal med størrelsen på delene og omvendt proporsjonal med deres betydning for fullføringen av det påbegynte arbeidet.

8. Følgesetningen om utjevning: Et eksperiment kan ansees vellykket dersom ikke mer enn 50% av de observerte måleverdiene må forkastes for å oppnå en viss overensstemmelse med teorien.

9. Gimpersons lov: Sannsynligheten for at en bestemt hendelse skal inntreffe er omvendt proporsjonal med ønskeligheten av den.

10. Materialbestillingsprinsippet: Nødvendige forsyninger til eksperimentet i går bør ikke bestilles senere enn i morgen middag.

11. Hovedprinsippet: Pr. definisjon, når en undersøker det ukjente, vet man ikke hva som kommer til å hende.

12. Ketterins regel: Det fungerer ikke, men det fungerer ikke av en annen grunn enn den man tror er årsaken til at det ikke fungerer.

13. Ubetydelighetsfaktoren: Intet eksperiment er noen gang en komplett fiasko, det kan i alle fall tjene som dårlig eksempel.

14. Andersens lov: Det som en har reservedeler til, går aldri i stykker.

15. Pugis postulat: Det vanskelige blir gjort hver dag, det umulige koster litt mer.

Kilde: Ukjent

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

8 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Megler Smekk says:

  Hei Iskwew,
  Etter lang tids prøving og feiling har jeg kommet til at Skinners konstant er multiplikativ med verdien 1,11 eventuelt 1,111. Håper at dette kan være til nytte i ditt videre arbeid.
  Med kameratslig hilsen
  Megler Smekk
  PS Etter lengre tids opphold i utlandet finner jeg Norge mer og mer lik land vi ikke har ønsket å sammenligne oss med, … så derfor ”kameratslig hilsen”

 2. Iskwew says:

  Tusen takk, Megler Smekk. Da vet jeg det, og jeg skulle seff ha spurt deg for lenge siden.

  Jeg tror utenlandsopphold er skadelige, Megler Smekk! Det er da så fint her atte.

  🙄

 3. Goodwill says:

  Megler Smekk og Iskwew, jeg for min del har vært ute for Skinners konstanter med et stort antall andre verdier enn 1,11 og 1,111.

  Ellers så mistenker jeg flere av disse for å være laget av studenter med dårlig tid og påtrengende behov for komme til riktig svar!

  Goodwills siste bloggpost er..Plastposen og miljøbyråden

 4. Lothiane says:

  Andersens lov fungerer! Da jeg kjørte rundt med ekstra viftereim fikk jeg aldri bruk for den. Det samme gjelder det å ha med seg paraply i veska også…

  Lothianes siste bloggpost er..Det var nordmannen, svensken og dansken…

 5. bza says:

  Garantiloven: Den dagen vi ikke tar ansvar lenger, garanterer vi at produktet går i stykker.

  Ellers er Murphy dekkende i de fleste tilfeller. Slår aldri feil!

  bzas siste bloggpost er..Annonserer du for riktig brukergruppe?

 6. Iskwew says:

  Goodwill, du kan dine konstanter, skjønner jeg! Muligens er disse laget av noen pressede studenter, ja, det ser jeg ikke bort fra. Eventuelt på julebordet til et eller annet vitenskapsakademi 😀

  Lothiane, jeg har en skrivebordslampe med et slags lysstoffrør. Da jeg kjøpte den, i 1986, tenkte jeg at det sikkert var greit å kjøpe et ekstra rør, selv om det var dyrt. Lampen bodde i Oslo til 1999. Den bodde på loftet her til for et år side. Etter det har den bodd på Tigerungens skrivebord. Reserverøret fra 1986 ligger fortsatt i roteskuffen. Det røret som står i skrivebodslampen skal jeg ha med meg i graven. Lysende 💡

  Den garantiloven var veldig god, og veldig gjenkjennelig, bza. En PC jeg hadde forsikring på i 3 år gikk åt skogen omtrent etter 3 år og 2 dager.

 7. centipede says:

  Murphys 2. lov: Dersom noe kunne ha gått galt, men ikke gjør det, så vil det på et senere tidspunkt vise seg at det hadde vært best om det hadde gått galt.

  Murphys 3. lov: Dersom flere ting kan gå galt, går de galt i den verst mulige rekkefølge.

  Disse er naturligvis bare korollarer av den opprinnelige murphys lov, men greie å ta med seg. (Ikke for at man skal kunne ta forholdsregler, men for at man bedre skal forstå hvorfor ting går som de gjør. Forholdsregler er som reservedeler; det du tar forholdsregler mot, inntreffer ikke)

 8. Iskwew says:

  Murphy kan forfines i det uendelige, centipede. Du har ellers helt rett, det du tar forholdsregler mot, skjer aldri.

Top