Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Legionella-bakterier i svømmehaller i Bærum

Det er oppdaget legionella-bakterier i svømmehallene i Bærum. Nærmere bestemt i dusjanlegget. Det ble oppdaget torsdag kveld. Men svømmehallene ble ikke stengt før fredag klokken 11:45. Da hadde skoleklasser allerede rukket å svømme der. Deriblant Tigerungens klasse. Begrunnelsen for å vente var i følge Budstikka:

«Det var viktig for oss å gjøre dette på en skikkelig måte, det er jo dramatisk å stenge fem svømmehaller. Vi så at vi måtte unne oss en halvtime-tre kvarter ekstra på en slik vudering.»
Direktør Wenche Grinderud

Jeg visste ikke noe om dette før jeg så på Østlandssendingen klokken 18:40. Det var ikke med noe informasjon fra skolen. Og kommunen måtte altså unne seg litt ekstra tid.

Jeg unner dem absolutt ikke den ekstra tiden. Du sender ikke 8-åringer inn i et anlegg der det er oppdaget legionella-bakterier, uansett om du trenger å tenke deg om. Det handler ikke om liv og helse å slippe dem inn i anlegget (en manglende svømmetime er ikke skadelig for helsen) – det handler om liv og helse å holde dem unna anlegget. Anlegget skulle selvsagt ha vært stengt med en eneste gang dette ble oppdaget. Det hadde ikke skadet noen om den svømmetimen ble utsatt. Det kan skade noen at den ikke ble det.

Om Tigerungen begynner å hoste, får vi løpe til legen med en gang. Dette er en alvorlig sinna bakterie, selv om det normalt bare er gamle med dårlig immunforsvar som dør av det.

Jeg kjenner at jeg brygger på et skikkelig krasst innlegg til Bærum kommune. De har ikke noe med å ta sjanser med mitt barns helse. Det er en mager trøst at dette kan ha vært i anlegget i lang tid, og at kommunen er veldig kry av at de oppdaget det før noen meldte seg på legevakten.

Print Friendly, PDF & Email

Tagget med:

20 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Håkon sier:

  Ros til Wikipedia som nyttig og rikholdig oppslagsverk, men jeg tror jeg vil anbefale å ta en titt på hva Folkehelseinstituttet skriver om legionella, ikke minst siden med spørsmål og svar.

  For de som er glade i lover og regler er vel midlertidig forskrift om tiltak for å hindre overføring av Legionella via aerosol en sentral bestemmelse her, men jeg er sannelig ikke sikker på hvor raskt en offentlig svømmehall skal stenges. At det er mange arrangementer og hallene blir flittig brukt er derimot ingen god begrunnelse for å holde dem åpne litt lenger.

  Vi bør bli vant til at myndigheter og andre er føre var og heller fokusere på at ivrige medier ikke lager katastrofeoppslag som takk for at noen ikke vil vente i lengste laget med å si fra.

 2. tonita sier:

  Du har helt rett, – her kunne de ha handlet umiddelbart.
  Men din Tigerunges evt hoste vil neppe være forårsaket av leginella – friske unger er ikke i faresonen, – det er gamle og syke. *mener å trøste*

 3. Goodwill sier:

  Dette er jo bare helt utrolig. Fikk de virkelig ikke med seg hva som skjedde i Fredrikstad for et par år siden, da de hadde legionella der? Jeg hadde aldri turt å vente så mye som et minutt med å ta affære hvis det var jeg som hadde ansvaret.

  Tonita har nok rett, Tigerungen er nok helt trygg. Men de skulle ikke tatt sjjansen likevel.

 4. Mads sier:

  Jeg forstår bekymringen din, iskwew, men bare til en viss grad – for jeg synes mye av kritikken din mot Bærum kommune er urimelig.

  Har vi noen grunn til å tro at fagpersonenes smittevurdering ikke var god nok? Har vi som legpersoner grunn til å frykte at fagpersonene i kommunen har tatt urimelig risiko?

  «Det er funnet indikasjoner på legionella i noen av de fem badeanleggene (…), sier tjenestedirektør Wenche Grinderud i Bærum kommune.

  http://www.budstikka.no/sec_nyheter/article146864.ece

  Indikasjoner på.

  Man stenger da ikke fem svømmehaller før man har funn som gir berettiget mistanke. Det er altså denne risikovurderingen som ble foretatt av kompetente personer fredag formiddag, og vi har ingen holdepunkter for å si at denne inspeksjonen ikke gikk raskt nok og forsvarlig for seg.

  Risikoen for at din sønn skulle bli utsatt for legionella, er nok vesentlig mindre enn den risikoen han utsetter seg for når han går til skolen eller sykler eller leker – daglige risiki som tar livet av et lite antall barn hvert år – risiki som de fleste foreldre for lengst har avfunnet seg med.

  Bærum kommune har satt i gang en rekke tiltak, og det virker som de tar dette seriøst.

 5. Iskwew sier:

  Det er sikkert en bedre kilde ja, Håkon. Jeg skal lese der. Jeg synes ikke mediene overdrev her, og jeg skjønner fortsatt ikke hvorfor de ikke holdt Tigerungen og klassen unna dusjene når de visste det var legionella der. Det er fint at de er føre var, men her kunne de vært enda mer føre var. Siden de visste.,

  Tonita, jeg tror ikke Tigerungen kommer til å bli syk av dette, men ja. de skulle ha stengt det fra morgenen av.

  Goodwill, det hadde ikke skadet noen om de hadde vært føre føre var og stengt anlegget fra morgenen av fredag.

  Mads, fagpersoner har da sagt at dette er såpass skummelt at man stenger fem svømmeanlegg. Det visste de torsdag kveld, og da er det helt unødvendig å slippe en skoleklasse uti bassenget fredag morgen. Jeg synes dermed ikke jeg er urimelig i det hele tatt. Man VET at det er legionella der, det er et av anleggene der det ble funnet, og ikke et av de der det ikke ble funnet. Opprinnelig ville de forøvrig ikke fortelle hvilke det var funnet i, forøvrig. Det synes jeg er interessant.

 6. Håkon sier:

  [quote comment=»39826″]Har vi noen grunn til å tro at fagpersonenes smittevurdering ikke var god nok? Har vi som legpersoner grunn til å frykte at fagpersonene i kommunen har tatt urimelig risiko?[/quote]
  Frykt? Nei, det får være tabloidenes sensajonsmas. Å stille spørsmål ved rutiner og vurderinger er derimot helt på sin plass.

 7. Mads sier:

  Håkon skrev:
  [quote comment=»39919″]Frykt? Nei, det får være tabloidenes sensajonsmas. Å stille spørsmål ved rutiner og vurderinger er derimot helt på sin plass.[/quote]

  Det er frykt som ligger til grunn for kritikken mot Bærum kommune og måten de håndterte legionella-funnet på. Frykt for smitte og sykdom. Det er helt kurant. Hadde jeg selv hatt barn i de aktuelle områdene, hadde nok også jeg vært engstelig.

  Men det er et stykke derfra til å overprøve fagpersonenes vurderinger uten å vite konkret hvilke avveininger og funn som forelå.

  Har vi noen grunn til å tro at ikke tilstrekkelige forholdsregler ble tatt?

 8. Iskwew sier:

  Ja, Mads, det har vi. De stengte fem svømmehaller klokka 11:45. De hadde før det indikasjoner nok til å ikke slippe barn uti bassenget på formiddagen fredag. Ingen barn hadde tatt skade av at den svømmetimen ikke ble gjennomført, eventuelt at de i hvert fall ikke fikk dusje – det er i dusjanlegget legionallaen er.

  Det hadde ikke vært en overdrivelse å holde barna unna den formiddagen.

  Det hadde heller ikke vært noen dårlig ide å gi foreldrene informasjon om saken via skolen.

 9. Håkon sier:

  [quote comment=»39931″]Har vi noen grunn til å tro at ikke tilstrekkelige forholdsregler ble tatt?[/quote]
  Vi behøver vel ikke stille klokken kalenderen lenger tilbake enn februar i år for å finne et eksempel på at det du konsekvent kaller fagpersoner kan surre seg bort noe ganske alvorlig. En annen liten detalj er at retningslinjene for hvordan man skal forholde seg til legionella for tiden revideres, og da er det sikkert mulig å stille spørsmål om hvilke rutiner kommunen for tiden følger.

 10. Iskwew sier:

  Om jeg skulle stille spørsmål ved rutinene, vil jeg si at

  * De skulle ha stengt svømmehallene med en gang, det er ingen rimelig grunn til å slippe unger inn i de dusjene
  * Når de ikke gjorde det, burde de ha sørget for at det kom informasjon slik at man ikke fikk høre det på nyhetene først.

 11. Mads sier:

  [quote comment=»39934″]Ja, Mads, det har vi. De stengte fem svømmehaller klokka 11:45. De hadde før det indikasjoner nok til å ikke slippe barn uti bassenget på formiddagen fredag.[/quote]

  Indikasjoner nok, sier du. Hva vet du om det? Så du de første prøvene eller analyserte du prøveresultatet?

  Jeg sier ikke at fagpersonene nødvendigvis tok en riktig beslutning, og jeg er heller ikke negativ til ønsket om at hallene kunne vært stengt tidligere.

  Men som legperson kan ikke jeg påstå at kommunen ikke tok tilstrekkelige forholdsregler fredag formiddag. I utgangspunktet har jeg tillit til at det var rimelig å vente 30-45 min før man valgte å stenge. Dersom det kommer frem opplysninger i ettertid som tilsier at kommunen tok en urimelig risiko, skal jeg gjerne være med og kritisere dette.

 12. Martin K sier:

  Iskwew: Omtrent sånn som dette fungerer det. Rapport med legionella-funn sendes ansvarlig kontornissa via intern mail. Kontor krever detaljert svar tilbake. Det er på tide å gå hjem. Man kommer på jobb fredag morgen. Drikker kaffe, surfer litt på nettet, ser gjennom posten: Å fuck. Ringe ringe, fort fort.

  Det burde stå i instruksjonene til offentlige instanser at man skal stenge ned ting øyeblikkelig når slike ting oppdages. I industrien er det helt normalt, fordi potensiell kostnad estimerers opp mot minimalisert tap.

 13. Iskwew sier:

  Mads, jeg synes ikke du får med deg poenget her. Det er helt unødvendig å sende barn inn i anlegget når man vet at det er legionella der. De visste at det var det kvelden før.

  Martin, det skulle stå det, ja. For dette er virkelig helt unødvendig. Det hadde ikke gjort noen noe å stenge den hallen klokka 08:00.

 14. Mads sier:

  [quote comment=»39947″]Mads, jeg synes ikke du får med deg poenget her. Det er helt unødvendig å sende barn inn i anlegget når man vet at det er legionella der[/quote]

  Unødvendig, ja, kanskje. Men det er ikke det samme som at det er klanderverdig eller risikofylt.

  Hva bygger du din påstand om stengning fredag morgen på? Aner du noe om mengden eller konsentrasjonen i legionellafunnet?

  At de finner (indikasjoner på) legionella, betyr ikke nødvendigvis at forekomstene er så store at umiddelbar stengning er nødvendig. Det var jo dette de undersøkte fredag formiddag.

  Jeg synes det er ganske utrolig hvordan du som legperson kan si hva kommunen burde gjort når du bare kjenner saken i grove trekk gjennom mediene.

 15. Mads sier:

  [quote comment=»39937″]Vi behøver vel ikke stille klokken kalenderen lenger tilbake enn februar i år for å finne et eksempel på at det du konsekvent kaller fagpersoner kan surre seg bort noe ganske alvorlig. En annen liten detalj er at retningslinjene for hvordan man skal forholde seg til legionella for tiden revideres, og da er det sikkert mulig å stille spørsmål om hvilke rutiner kommunen for tiden følger.[/quote]

  Selvfølgelig kan fagpersoner ta feil. Jeg har da heller ikke påstått at de gjorde det riktige i Bærum. Men jeg tillater meg å sette store spørsmålstegn ved den ubegrunnede og følelsesladde kritikken mot kommunen.

  Her stilles ikke spørsmål, Håkon, her påstås det hardnakket at kommunen burde handlet annerledes.

 16. Shoaib sier:

  Mads, det er vel ganske rimelig at kritikk som kommer fra noen med barn som kan ha blitt utsatt for unødvendig fare er «følelsesladd».

  Kan det hende at hun tar feil? Selvsagt. Kan det hende at hun har helt rett? Ja, like selvsagt.

 17. Iskwew sier:

  Mads, det er jammen kladerverdig. Fordi det er totalt unødvendig å slippe barn inn i dusjer med legionella i systemet. Det hadde ikke skapt noen problemer om barna ble holdt borte fra anlegget. Så lenge de visste at det var en sinna bakterie der.

  Jeg synes det er ganske utrolig at du ikke skjønner det.

  Shoaib, jeg synes ikke kritikken min er urimelig. Når det gjelder slikt skal man være raskt ute med stengning, bare for sikkerhets skyld.

 18. Shoaib sier:

  Det er jeg helt enig i Iskwew. Err on the side of caution, for å si det på godt norsk 🙂

  Poenget mitt var ikke at kritikken din var urimelig, poenget mitt var at kritikken din var følelsesladd, og at det var både lett forståelig og rimelig.

 19. Iskwew sier:

  Selvsagt var den følelsesladd – det blir den jo gjerne når det handler om avkommet.

 20. Martin K sier:

  Mads: Hørt om føre-var prinsippet?

Top