Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Giske som oljefondsforvalter

På sin årlige sommerpressekonferanse sa visstnok Trond Giske at Kulturdepartementet utreder muligheten for å investere i kunst i stedet for aksjer. Fordi, som han sier, i følge Dagbladet: «Det er i hvert fall morsommere å se på kunst enn å se på aksjer.»

Det kaller jeg et skikkelig godt utgangspunkt for forvaltning av formue, ja. La oss sørge for at vi bruker pengene på noe det er morsomt å se på. Det neste blir vel at spilleautomater er å anse som kunst også. Morsomme tror jeg Giske synes de er i hvert fall, selv om en del spilleavhengige er svært uenige.

I min villfarelse trodde jeg at det var Finansdepartementet og Norges Bank som hadde ansvaret for Oljefondet. Det har jeg følt som ganske betryggende, faktisk. Du kan si mye om gjengen i FD og NB, men regne det kan de. Men så viser det seg altså at Giske utreder investeringsprofilen til fondet, og da blir jeg rett og slett ganske betenkt.

En viktig forskjell på å investere i aksjer og å investere i kunst er jo forøvrig at en aksjeinvestering er en investering i noe som skaper økonomisk virksomhet, sørger for at folk har jobber og så videre. Kunst er investering i ting det er morsomt å se på. Selv om det sikkert kan vise en pen verdiutvikling om du treffer med innkjøpene, så er det jo vitterlig ganske så død kapital vi snakker om.

Kanskje fremtidens store suksess kommer til å være eiendom på Mars? Eller hva med installasjonskunst på månen? Hvorfor ikke sette pengene i det? Eller sirkusklovner? Det er jo ganske morsomt det også, er det ikke? Om morsomt da altså skal være investeringskriterium og rettesnor for investeringsstrategien.

OK. Nå klarer jeg ikke å holde meg lenger. Dette må ut:

Hold for Guds skyld Giske unna oljeformuen! Trekk til deg de ny-manekyrerte (eller hva det heter) puselankene, Giske! Med en gang!

Jepp. Bedre nå. Litt kaffe og en valium så blir det helt fint igjen. Eventuelt noe blodtrykks-dempende i tillegg.

Oljefondet med Giske som fondsforvalter:

Print Friendly, PDF & Email

Tagget med: ,

17 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Håkon sier:

  Oljefond eller oljemaling, liksom?

 2. Iskwew sier:

  Det blir sikkert et (olje)malerisk fond i hvert fall.

 3. Bluebird sier:

  Hm…. hva med å be landbruksdepartementet utrede en investering i vin ? Hvis markedet snur kan vi vel alltid arrangere en solid najonal fest i stedet for den pensjonen vi ikke får ?

 4. Goodwill sier:

  Nå syns jeg du er litt slem… *Iskwew slem…er det mulig?*

  Stakkars lille Giskegutten må da få leke litt han også? Og ikke bare med monopolpenger?

  Urettferdig at Kristin får all moroa!

 5. [quote post=»836″]På sin årlige sommerpressekonferanse[/quote]

  Det holder med to ganger for å gjøre noe til en tradisjon?

  Forresten er jeg slett ikke sikker på at for eksempel samtidskunst er morsommere enn aksjer.

 6. nessie sier:

  Hvor står det at han utreder investeringsprofilen? * håpe at Iskwew har tatt feil*

 7. Iskwew sier:

  Det var et godt forslag, Bluebird! Jeg foreslår at vi straks kjøper opp Möet & Chandon og Lafite Rothchild og koser oss med det når oljereservene tar slutt.

  Goodwill, klart Giskegutten trenger å leke litt han også. Bare ikke med mine penger!

  Noen resonnerer så den litt slemme bare tvinger seg frem. Djevelen på den ene skulderen, som Coelho ville sagt :o)

  Weinberg, ting blir fort en tradisjon i politikk-bransjen, siden man jo ikke vet hvor lenge man blir sittende.

  Og jeg er helt enig i at aksjer er betydelig mer underholdende enn en del samtidskunst.

 8. Iskwew sier:

  Nessie:

  «Vi vurderer og utreder om kunstgjenstander er så gode investeringsobjekter at vi kan investere i det så vel som i aksjer.»

  står det i Dagbladet. Vi kan jo alltids håpe at Dagbladet tar feil? Selv om de siterer NTB.

 9. nessie sier:

  Jeg tolket det sitatet som en pompøs uttalelse fra Giske. «vi» liksom, siden han er minister og er øverste ansvarlige for utredningsgruppen. Han kan da virkelig ikke ha noe med oljefondet å gjøre. Really!

 10. Iskwew sier:

  Jeg håååper ikke det, Nessie. Jeg tolket ham likevel til å si at det er Kulturdepartementet som utreder og vurderer, men det kan jo være noe andre.

  Jeg vil tro Svein Gjedrem og Norges Bank ikke ser helt frem til å bli kunstinvestorer under Giskes ledelse..

 11. Helge sier:

  Oh…hodebank – nerveproblemer – Vel nesten.

  Giske som forvalter? For moro skyld liksom…

  Fagøkonomer uten politiske motiver skulle være de eneste som fikk røre oljefondet. Det er tross alt ikke Arbeiderpartiets penger – ei heller regjeringens penger.

  I tillegg til dette er jeg lei av all kritikken mot at oljepengene er investert i aksjer i selskap som har et underselskap som lager en kompositt til et våpenprogram – eller som selger druer til Israel eller hva det nå var.

  Hvis vi ikke liker investeringer basert på aksjeverdenens realitet foreslår jeg at vi kjøper opp Disneyland og lar alle feriere der to måneder i året – om ikke annet så for å unnslippe Giske!

  Du holder koken, Iskwew :O)

 12. Iskwew sier:

  Joa, jeg holder koken, Helge :o)

  Jeg har ikke motstander av noen etiske retningslinjer for oljefondet, men grensen er i grunnen nådd ved «morsomt» som investeringsretningslinjer, altså.

  Men kanskje en kombinasjon av vinhus i Frankrike (europeiske aksjer), Disneyland (amerikanske akjser) og Nintendo (asiatiske aksjer) er noe? Eventuelt kombinert med strandeiendom i Brasil (eksponering mot emerging markets).

 13. Shoaib sier:

  Jeg vil gjerne ha aksjekunst … se der får Giske mye morsomt å se på! 😀

 14. Håkon sier:

  Jeg bare noterer meg at kulturdepartementet nå mener at kunst skal være morsomt. Er ikke dette litt på tvers av intensjonene i kulturloven som skal sikre et mangfold? Det er trist at det tragiske nedvurderes på denne måten. o

  (Gamle aksjebrev kan forresten være både pene og morsomme)

 15. Iskwew sier:

  Shoiab, i hvert fall synes jeg en del kurver er ganske stor grad av kunst :o)

  Håkon, det må selvsagt være rom for oss alle, også de av oss som synes skikkelig melankoli er av det gode. I perioder i hvert fall.

  Gamle aksjebrev og en del skjeve sannsynlighetsfordelinger kan med fordel rammes inn!

 16. Marina sier:

  Kanskje kjøpe opp en liten del av Disneyland og sende Giske dit?
  Jeg vet ikke om mange av dere andre har vært der, men det har jeg og stedet er egentlig dønnkjedelig og man må stå i kø i timesvis for absolutt alt! Hvis han skulle se alt ville vi vært kvitt ham til langt etter neste valg.

 17. Iskwew sier:

  En kjempeide, Marina! Men tror du han får innreisetillatelse?

  Jeg har ikke vært der, og vil nok forsøke å unngå det i det lengste.

Top