Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Hva spiser nordmannen?

12.04.07 i StatistISK

Nok et dypdykk på sidene til SSB avslører det. I Forbruksundersøkelsen, 2003-2005, har man anslag på hvor mange kilo nordmannen spiser av ulike matvarer. Totalt forbruker nordmannen 430 kilo matvarer på et år.

matvarer2.bmp

Noen ting er ganske slående, i forhold til ernæring og nordmannen.

19% er brød og andre kornprodukter

26% er melk, ost og egg

8% er poteter

11% er kjøtt og kjøttprodukter, hvorav over halvparten er bearbeidede produkter

3% er fisk, hvorav 2/3 er ren fisk

Det er veldig mye melk, brød og poteter i det norske kostholdet. Her har vi matpakkefolket i statistikken. Vi spiser brød og andre kornprodukter i store mengder. Jeg er helt sikker på at vi spiser mer brød enn de fleste andre, og det er jo lunsjen som gjør det. Matpakken. Med melk til. Fra vi er små spiser vi det.

Og sjokkerende lite fisk, til å være en av verdens store fiskerinasjoner. Du skulle jo tro vi hadde tradisjon for å spise mye fisk. Men det gjør vi altså ikke.

Noe av grunnet til det er vel pris, tenker jeg. Fersk fisk er faktisk ganske dyrt, med mindre det er oppdrettslaks. Fin torsk koster masse. Her om dagen kjøpte jeg lettsaltet torsk, og den kostet 169 kroner kiloen for midtstykkene. Det var jo kjempegodt, og er av den tradisjonelle maten jeg er vokst opp med, Tigerungen elsker det, men likevel: det er dyrt.

Vi spiser ikke så mye kjøtt. 11% totalt, men dessverre er mye av det kjøttet vi spiser foredlet. Det rene kjøttet, som ikke er usunt i passe mengder, det er dyrt. Veldig dyrt.

Vi spiser nesten 100 kilo frukt og grønnsaker (i tillegg til potetene). Det må være ganske bra, vel? 23% av totalen er frukt og grønt. På den annen siden spiser vi 26 kilo sukker/sjokolade (6%). Det synes jeg høres mye ut, for min del. Det er en halv kilo sjokolade og sukkerprodukter i uken. Og det er før vi snakker om brus. Vi drikker 68 liter brus i året. I tillegg drikker vi 27 liter fruktjuice. Der er det fort mye sukker.

Alt i alt ser det vel ikke så verst ut? Men jeg synes vi spiser alt, alt, alt for lite fisk. Det er jo så sunt som det får blitt. Mer fisk til folket! Sushi-barer på alle gatehjørner. Tradisjonsrik matlagning i hevd igjen. Kreativitet og entusiasme i tilbredningen. Fisk er en fabelaktig råvare!

Og gjerne mer rent kjøtt også. Men det blir for dyrt for de fleste. Når kjøttet koster 250-300 kroner kiloen er det mange som tar et blandingsprodukt i stedet for. Og mer fjærfekjøtt, takk. Det er magert og sunt, men det er skrekkelig dyrt. Dessverre.

Men mindre melk og brød hadde vi ikke tatt skade av. Over halvparten av nordmannens kosthold består av brød og kornprodukter, melk, ost og egg, samt poteter. Ute med noe av det, og inn med fisk, rent kjøtt og grønnsaker. Og som foreldre har vi selvsagt et ansvar for å bidra til dette. Både i den maten vi serverer, og ikke minst i den maten vi lærer våre håpefulle å lage.

Print Friendly, PDF & Email

Tagget med:

32 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Undre sier:

  Nei, det var ikke mye fisk, gitt.

 2. Goodwill sier:

  Mer makrell i flykrasjen! 😀

  Tror jeg er en av dem som bidrar mer enn gjenomsnittet til brødkonsumet, men så trenger jeg karbohydratene og energien også!

  Men si meg – leser du SSB som tidsfordriv? :-))

 3. Sauegjeteren sier:

  Så er spørsmålet da, vil vi ha enkel mat gjennom få ledd (kornprodukter: planting, trysking, maling, baking, i utgangspunktet ett ledd) eller gjennom dyrene vi spiser? For min del vil jeg gjerne ha mye kjøtt, men jeg vil nå ha brød også. Brød til massene!

  Tradisjonsrik matlagning i hevd igjen. Kreativitet og entusiasme i tilbredningen.

  Neitakk til første, kokt fisk er vondt, jatakk til andre, dersom noen kan vise meg god fisk. Steking er jo godt eksempel. Eller rett og slett spise den rå. Rakfisk er godt det.

  Kom forresten på en annen grunn til at fisk ikke spises så mye. Vi er stressa, og man sier jo at fisk er fisk, mens kjøtt er mat.

 4. Iskwew sier:

  Nei, alt for lite fisk. Undre. Og jeg tror vi spiser betydelig mer enn det.

  Goodwill, jeg leste om matvaner i avisen i dag tidlig, og da er ikke ønsket om mer fakta-informasjon langt unna :o) Jeg leser stadig vekk inne hos SSB.

 5. Iskwew sier:

  Sauegjeteren, jeg er jo vokst opp på god fisk. Og kokt fisk er godt nok det, bare den ikke er overkokt. Dessuten kan det gjøres mye i form av tilbehør.

  Rå fisk ja – Sushi til folket, sier nå jeg!

 6. Håkon sier:

  Hm, montro om pizzabunner regnes som brød… :o)

  Jeg aner ikke hvorfor folk spiser så lite fisk, men det kan hende at det er en ferskvare som raskt bærer preg av dårlig lagring eller slurvete tilbredning. Motargumentet er at butikkene i dag er fulle av pregløs frossenfisk som er lett å tilberede. For øvrig er ovnsbakt fisk et godt alternativ til koking og steking.

 7. Goodwill sier:

  Vokst opp på god fisk? På Årnes?

  Glommatorsk? 😀

 8. Iskwew sier:

  De gjør vel sikkert det, Håkon :o/

  Jeg tror du har rett når det gjelder fisk – og halve befolkningen er vel oppvokst på ihjelkokt torsk?

  Goodwill, jeg er jo egentlig vestlending. Og noen ganger i året var vi på vestlandet og fylte opp fryseren med blodfersk fisk, som vi selv eller min onklel, som var fisker, fisket den morgenen vi skulle returnere.

  Min mor nektet alltid å spise noe som hadde med Glomma å gjøre :o)

 9. Goodwill sier:

  Hehe – det gjør jeg også! Men så er også jeg halvt vestlending, og med sørlandsblod forøvrig i årene sier det seg selv at man er kresen på fisken!

 10. Avil sier:

  Bortsett frå den skuffande fiskeandelen et me jo akkurat det me har fått beskjed om frå Staten.

 11. Iskwew sier:

  Jeg er også sær på fisk, Goodwill, det er selvsagt derfor jeg går i fiskebutikken og kjøper lettsaltet torsk til 169 kroner kiloen :o)

  Ja, det gjør vi, Avil. Spesielt det med den melken og grovbrødet er vi jo indoktrinert til å konsumere store mengder av.

 12. Hei, her viser både den ene og andre seg å egentlig være vestlending, tøft!!
  Jeg vokste opp på fisk også, i alle varianter, kokt, stekt (seibiff i uendelige mengder), fiskekaker, fiskeboller, plukkfisk, sprøstekt småsild (kjempegodt), tørrfisk, bacalao osv.
  Her i heimen blir det ikke fisk i en eller annen variant mer enn ca en gang i uken dessverre. Det har både med logistikk og pris å gjøre. Men lettsaltet torsk er en av favorittene, både mor og barn elsker det. En ting vi aldri spiser er fiskepinner, det synes jeg er dårlig mat…

 13. Britt M. sier:

  Jeg tror jeg er typisk norsk, for jeg er ikke så veldig glad i fisk…bortsett fra når jeg faktisk får servert god fisk – da er det jo kjempegodt! Det burde lages flere hyggelige barnebøker og sanger som lovpriser all annen fisk enn fiskepinner og ihjelkokt torsk. Bare på den måten kan vi snu trenden i fremtidige generasjoner! Dersom noen betaler meg rikelig tar jeg gjerne ansvaret for «fisk er jammen meg godt allikevel»-kampanjen… 😉

 14. Jill sier:

  Å statistikk, elsker statistikk! Bare så synd at det var så gruelig kjedelig å studere (har prøvd). Hvorfor er det så mye brød til lunsj i dette landet? Har aldri skjønt det der, lunsj bør bestå av varmmat. Og nei til mer fisk og kjøtt. Ja til alt av frukt og grønt!

  🙂

 15. Iskwew sier:

  Skorpionkvinnen, det høres ut som du vokste opp på omtrent det samme som meg :o) Fiskepinner, det er ikke fisk, det er pinner!

  Britt, fisk er både enkelt og godt bare du ikke kokkelerer den i filler. Noen bør betale deg for den kampanjen :o)

  Jill, jeg synes vi skal spise mer fisk. Gjerne mer grønt og frukt også.

  Norsk lunsj har vel alltid bestått av brød? Jeg savner den varme lunsjen fra Brasil!

 16. Spectatia sier:

  Er med på den fiskeaksjonen, ja. Fisk til folket. 🙂

  Ellers minner dette med nordmenns brødspising meg om den første tiden etter at jeg hadde flyttet hit til Sverige. Kollegaene på jobben tittet på matpakka mi og lurte medlidende på om jeg ikke «fikk noe annet til lunsj». Det tok litt tid å venne seg til å spise middag to ganger om dagen.

 17. Iskwew sier:

  I Brasil spise vi stor lunsj, og så mindre til kvelds. Lunsjen var hovedmåltidet. Og det savner jeg.

  Matpakke er noe herk, rett og slett :o/

 18. Avil sier:

  Fisk inneheld tungmetall.

 19. Goodwill sier:

  Avil liker ikkje fisk!

 20. Iskwew sier:

  Er det egentlig noe som ikke har noe skummelt i seg?

  Jeg tror du har rett, Goodwill, Avil liker ikke fisk 😀

 21. blues4u sier:

  Avil og meg!!! 🙂

  Jeg fikser rett og slett ikke fisk!
  Det være kokt, stekt eller (ikke minst) rå!
  JÆKK!!
  Aner ikke hva det kommer seg av, men (tran-)smaken kan være medvirkende her! I tillegg spyr jeg (veldig) lett av fiskeben i i munn! ..bare tanken..hmmm, jækk!! 10.000 X værre enn hår, virkelig!
  ..men av en eller annen grunn takler jeg fiskesuppe. T.o.m med blåskjell i! Aner ikke hvorfor!

  At nordmenn dytter i seg 43o kg mat i løpet av et år, symtes jeg hørtes drøyt ut!
  Jeg spiser 2 måltider for dagen, og nekter å tro at jeg noengang er oppe i 1 kg pr. dag, noen gang!!
  Kanskje derfor jeg ligger i underkant av 70?

  Statestikk er ofte interessant, noen ganger havner man over snittet, og andre under. I dette tilfelle, og da tar jeg også med fiske-perspektivet, er jeg fornøyd med å ligge (godt) under!
  Burde dog invistere mer i frukt, jeg ser den!!

  Goodwill: Tror denne dama har en viss forkjærlighet for statstikk ja, hva nå det kan komme av? Hennes oppvekst på Årnes, så langt jeg kjenner de her oppe i løpet av 8 år, så heller jeg mer til nye opplysninger om vestlandsavstamming, hehe…

 22. Iskwew sier:

  Ikke vet jeg, Blues4u, men jeg tror mange folks fiskeaversjon skyldes servering av mye dårlig tilberedt fisk i oppveksten. Du bør jo ikke være fornøyd med å havne under de skarve 3% der, for fisk er jo veldig sunt og har mange stoffer som er veldig bra.

  Frukt og grønt er viktig :o)

 23. Håkon sier:

  Lykken er å dra på tur til Japan hvor det ikke er usannsynlig å få servert fisk til frokost, lunsj og middag på en og samme dag. 🙂

  Nå er det noen områder i innlands-Norge hvor det tradisjonelt spises lite fisk, men det meste av Norges befolkning bor såpass nær kysten at det ikke er noen grunn til at fisk ikke er en del av kosten. En viktig faktor for hva man spiser er hva man fikk servert som barn. En annen viktig faktor er hva gjennomsnittsnordmannen er i stand til å lage. Flommen av frossenpizza og ferdigmat bidrar nok til å senke kjøkkenkompetansen i det norske kjøkkenet.

  Jeg husker at klassen min i barneskolen laget hvalbiff på skolekjøkkenet. Jeg har en mistanke om at denslags ikke står på timeplanen nå lenger :o)

 24. Goodwill sier:

  Blues4u: Fisk smaker ikke tran, det smaker fisk. Tran er noe helt annet! *sunt det også, forresten*

  Håkon: Real barbarians eat whale!

 25. Spectatia sier:

  Å jøsses, hval! Nå ble jeg påmint om den gangen jeg fikk servert hvalkjøtt presentert som bisonkjøtt. Og gikk på det! *skammer meg* Hva vet vel jeg om hvordan bison smaker? 😉

  Men å spise hval bidrar jo ikke til å få opp fiskestatistikken, da…

 26. Iskwew sier:

  Hvalkjøtt har jeg dessuten skikkelige skrekkvisjoner av! Det synes jeg ikke er godt i det hele tatt. Dessuten er det ikke fisk nei.

 27. Jill sier:

  I forhold til det du sier at norsk lunsj alltid har bestått av brød – det er jo i grunnen ikke noe argument for å fortsette med det. Kulturen sies å være «the blind spot on the eye» og det er vel noe i det, men, det er mulig å tenke utenfor det man oppfatter for opplest og vedtatt og «slik har det alltid vært.» Synes varm lunsj fra brasil hadde vært noe…

 28. Hvalbiff sto også på menyen ofte i mitt barndomshjem, det var IKKE godt. Nå blir det regnet som delikatesse og er kjempedyrt, men jeg klarer meg fint uten hvalkjøtt…

 29. Avil sier:

  Eg et masse fisk, eg. Sidan eg er semi-vegetar og ikkje et raudt kjøt et eg nok meir fisk enn snittet. Eg likar berre å vere realistisk kring mat. Fisk er ikkje rein helsebringande mat, like lite som sprøytelakkerte grønsaker og frukt er det.

 30. Håkon sier:

  Hval har variabel kvalitet. Har fått servert alt fra nokså tragiske greier som smakte harsk tran til nydelig velsmakende biff. Det er selvsagt ikke fisk, men det er et eksempel på norsk mat som er blitt nokså uvanlig.

  Den tradisjonelle, norske brødmatlunsjen har jeg hatt et dårlig forhold til etter noen lengre opphold i utlandet. heldigvis er det flere og flere arbeidslpasser som har en kantine som tenker litt mer kontinentalt.

 31. Luka sier:

  Dessverre må nok matvarehandelbransjen ta mesteparten av skylden. Det vil jo bare selge innpakkede produkter med lang holdbarhetstid som er lette å stable. Fersk fisk selges vel kun i noen få dagligvarebutikker i Oslo, og hvor fersk den er kan man ofte spørre seg om (en kamerat som jobbet med utkjøring av ferskvarer og så hvordan det sto til på lageret nekter å kjøpe annet enn fabrikkfrosset fisk).

 32. Iskwew sier:

  Det er vel en kombinasjon av at forbrukerne åpenbart ikke etterspør produktene og at de ikke blir tilbudt det?

  Jeg er heldig å ha en fiskeforretning i nærheten, og det er der jeg handler. Heller høyere pris og bedre kvalitet.

Top