Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Der tiltet Aarebrot

igjen, får man vel kanskje si. Denne gangen er det kvinnelige ledere han tilter på. Og i den artikkelen i bladet Ledelse som inneholder den tiltende gamle statsviter er det så mange blomster av noen utsagn at jeg ikke helt vet hvilke jeg ikke skal ta med.

Aarebrot mener kvinner er direkte overrepresentert i selskaper som Statoil og Hydro, ettersom det er mannsdominerte selskaper.

Kvinner er opptatt av 50/50 i sjefsjobbene, men vil ikke ta drittjobbene. De vil ikke være grøftegravere eller ingeniører. De skal gå rett fra BI og inn i toppen av StatoilHydro, uten å ha operativ erfaring i selskapet de skal lede. Hvor mange kvinner driller etter olje i Nordsjøen? At de da er over 20 prosent kvinner i StatoilHydro-ledelsen blir da helt sykt. De klager på at der ble det ikke mange nok av dem – når det er nettopp der de er overrepresentert.

Fantastisk resonnert. Det er 2 av 10 i konsenledelsen i Statoil som er kvinner, hvorav den ene har den typiske kvinnestillingen Konserndirektør for helse, miljø og sikkerhet. Ellers kan det nevnes at det ikke ser ut til å være mange i den ledelsen som har hatt drittjobber på veien dit. Helge Lund er økonom og har bakgrunn som McKinsey-konsulent. En har bakgrunn som professor på NTNU. To er cand.polit. En er økonom og bankmann. En er psykolog. Felles for dem, er at de stort sett har kommet rett inn i selskapet i lederstillinger. En av de som ser ut til å ha lengst operativ erfaring, altså har vært på plattform, er Konserndirektør Margareth Øvrum, Teknologi og prosjekter.

Det har altså ikke vært drillet synderlig mye olje blant ledelsen i Statoil. De har alle høyere utdannelse, og en erfaring som ledere både i Statoil og andre steder. Å finne rett leder til jobben det handler om ikke bare mengden møkk under neglene. Det handler om den rette bakgrunnen. Det er bare politikere som kan få posisjoner uten den bakgrunnen. Ingen store selskaper ansetter kvinnelige ledere for å fylle opp en kvote. Og tror Aarebrot at det er kvinnekvotering i amerikanske bedrifter, der man har høyere kvinneandel både i styrer og ledelse enn i Norge?

Det er så vidt jeg kan se ingen i Statoils ledelse som har gått veien fra å borre etter olje på skift i Nordsjøen til lederjobber. Statoil, 2002:

Statoil har i dag i overkant av 10.000 ansatte i morselskapet. 2700 av dem er kvinner, hvorav drøyt 1200 har høyere utdanning.

Og dessuten, når var det å være ingeniør en drittjobb? Det har det aldri vært, så vidt meg bekjent.

Det går opp en aha-opplevelse for meg i dette øyeblikket, sier Aarebrot og forklarer:

Når det gjelder drittjobbene baserer feministretorikken seg på at kvinner skal ha rett til adgang til disse jobbene hvis de vil ha dem – poenget er at de ikke skal blir «hindret.» Men når det gjelder lederjobbene legger de annet kriterium til grunn: her skal det handle om en prosentkvote.

Aarebrot på være litt av et syn når det går opp en aha-opplevelse for ham.

Og om vi tar dette resonnementet om at ledelsen skal ha samme kjønnsfordeling som de ansatte, så er det da slik at vi ikke skulle ha synderlig mange menn i ledelsen i skolen, helsevesenet eller offentlig sektor. Men det synes jeg da at vi skal, fordi jeg tror mangfold er bra for enhver virksomhet, ikke bare kjønnsmessig mangfold, men også når det gjelder alder, utdannelsesbakgrunn og etnisitet.

Det er latterlig. De gnåler om 50/50-kvoter i ledelse og sutrer etter direktørstillinger, mens de virkelige heltene i den norske kvinnesaken er innvandrerkvinnene. De tar fatt i de alvorlige kvinnesakene som virkelig teller, som å bli analfabeter og kjønnslemlestet.

Det går altså an å ha mer enn en tanke i hodet om gangen, Aarebrot. Det går an å kjempe mot kjønnslemlestelse samtidig som du er opptatt av at kvinner og menn har noe å bidra med i alle sektorer i samfunnet. Det får da være grenser på mangel på simultankapasitet selv for en mann.

Jeg tror Aarebrot kan ta det helt med ro. Jeg tror ikke Helge Lund ansetter og forfremmer kvinner fordi han er spesielt opptatt av kvinnekamp. Men jeg tror han ser at mange kvinner har en bakgrunn som selskapet kan nyte godt av, og som vil bidra til vekst og resultater i selskapet. Faktum er at kvinner har tatt utdannelse, vist til resultater og da kommer de inn i lederstillinger. Ikke fordi de er kvinner, men fordi de er dyktige.

Muligens er det et innspill i debatten om tvungen kjønnskvotering i styrene han egentlig tar her. Og for å ha sagt det, så er jeg imot kvotering inn i styrene, fordi eierne selv må få utnevne de som de mener er de beste til å styre selskapene. Men jeg tror kvinner kommer til å komme inn i styrene helt av seg selv. Fordi det etterhvert er mange dyktige kvinner som definitivt vil ha noe å bidra med i norske bedriftsstyrer.

Jeg tror derimot fortsatt det er slik at en del kvinner får lederstillinger på tross av at de er kvinner, for det går ikke fort dette her. Jeg tror de i liten grad får lederstillinger fordi de er kvinner. Spesielt om det er i mannsdominerte selskaper som Statoil – ledere har det med å ansette de som ligner dem selv. Men det går fremover.

Tør jeg kunne forvente at Aarebrot går på barrikadene mot menn i ledende stillinger i skole og helsevesen nå? Jeg vil tror overrepresentasjonen av menn i ledelse kontra antall menn ansatt er større der, enn i Statoil og andre bedrifter. I så fall vil jeg være imot det. Fordi jeg tror flere menn i skolen, for eksempel, virkelig er av det gode. Akkurat som kvinner i ledelsen i norske bedrifter vil være det.

PS Det dunket dere hørte var Aarebrot som gikk på hodet inn i en murvegg.

Oppdatering 29.3.:
Aarebrot utdyper 28-3-07 i en Dagblad-kronikk, med følgende begrunnelse: «PS: Denne kronikken er skrevet i etterkant av et intervju med meg publisert i «Ledelse». Den er et forsøk på å presisere hva jeg mener om selve saken som dessverre er blitt forstyrret av en del formuleringer i intervjuet som var i overkant bramfrie – selv for en bergenser.» Min kommentar er kun basert på den refererte artikkelen i bladet Ledelse.

Print Friendly, PDF & Email

Tagget med:

22 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

Sider som lenker til dette innlegget

 1. Kyllinger imellom « Sporadiske Avsporinger | 27.03.07
 1. Usj sier:

  Enig med Aarebrot, for mye surving og for lite innhold. Tror det fleste menn er enige med meg, kvinner som har noe å bidra med fortjener jobber som de er kvalifisert for, men dere får jobbe for dem på lik linje med oss menn.

  Så, slutt og furt og jobb dere frem til stillingene dere også.

  Kvotering my ass.

 2. Iskwew sier:

  Tusen takk for et utsøkt velformulert og konstruktivt innspill :o) Det er slike som skaper fornuftig debatt.

 3. Usj sier:

  Bare hyggelig, ikke alle meningsytringer behøver å debateres og utbroderes. Selv enkelte bloggere stenger for kommentarer på visse artikler. Noen diskusjoner er døfødt å ta siden de fundamentale holdningene er forskjellig.

  Det var nå min mening.

 4. Iskwew sier:

  Men du føler åpenbart behov for å ytre deg, skjønner jeg. Det er slikt man med fordel kan blogge på egen blogg. Det er faktisk det blogger er til for.

  Selv foretrekker jeg de mer konstruktive innspillene i kommentarfeltet.

 5. Lothiane sier:

  *koser meg*

  Godt formulert, som vanlig, Isk! 🙂 Jeg bare rister på hodet av den godeste Aarebrot. Det virker ikke spesielt gjennomtenkt det han kommer med. Som om ikke menn går rett i høyere stillinger uten å ha tatt «møkkajobbene» først.

  Og det han sier om ingeniøryrket er i hvert fall bomskudd. Lurer på om ikke Nito har ett og annet å ytre seg om i den forbindelse. Det skal bli moro å se. 🙂

 6. Lise sier:

  Enig med deg i det du skriver. Jeg må vedgå at jeg ble arg av å lese Aarebrots uttalelser, ditt uttrykk ’tiltet’ fikk meg i bedre humør igjen.
  Aarebrot viser at han ikke har peiling på det han snakker om. Det å jobbe på plattform er ingen drittjobb, det er faktisk etterspurt, mange ansatte på land ønsker å komme ut. Derimot er det en del drittjobber som kvinner er klart overrepresentert i. Jeg er ikke imponert av aha-opplevelsen til den godeste Aarebrot.

 7. Iskwew sier:

  Lothiane, jeg undres på om han kan ha vært helt edru da han ble intervjuet, jeg. Det er første gang jeg har sett ingeniør omtalt som en møkkajobb, forøvrig. Han skal ha for at «grøftegravere eller ingeniører» er en utrolig bredde i hva statsviteren anser for å være drittjobber.

  Lise, jeg satt og tittet gjennom CV’ene til konsernledelsen i Statoil. Og der er det jammen ikke mye møkk under neglene, gitt. Det har neppe vært kriteriene når Statoil har ansatt ledere.

  Å si et det prinsippielt skal være lik kjønnsfordeling i ledelsen som blant de ansatte er jo tøvete.

 8. Milton Marx sier:

  Blir det ikke mye strikkeopskrifter etc av denne skrekkelige kvinnerepresentasjonen, da?

  Jeg synes jeg ser det. Neste gang vi ser Jens på TV, kommer han til å ha på seg den nye Statoil-kofta.

  Nei da, jeg tuller. Det eneste som teller er at de dyktigste folkene velges.

 9. Iskwew sier:

  Jo, det blir innlagt hekle- og strikkekurs 10-15 de første 10 minuttene hvert møte.

  Forøvrig var Riulf Rustad i klinch med Karita Bekkemellem om tvungen styrerepresentasjon her om dagen. Som ventet var hun lett match for Riulf som er i overkant skarp i forhold. Det var rett og slett en pinlig seanse for Likestillingsministeren.

  «Når jeg må ta inn noen skjørt i styret», sa han.

  :o)

 10. Elle sier:

  Nok en godt skrevet artikkel, Iskwew.

  Et lite hjertesukk: Jeg blir litt oppgitt over disse stadige debattene med utspill mot enten menn eller kvinner. Det virker som om enkelte henger igjen i »jentelus/guttelus»- mentaliteten fra barneskolen. Jeg ser det så mye i blogging- Både fra menn og kvinner.

  Det er da forskjell innad i kjønnene og!

 11. Iskwew sier:

  Jeg er overbevist om at forskjellene mellom individer er mye større enn mellom kjønn, Elle. Og hele debatten gjør jo at individet på et vis blir borte, ikke sant?

  Jentelus/guttelus-mentalitet oppsummerer det godt! Og spesielt i nettavisene er det jo fronter og nygravde grøfter med en gang. Men også i blogge-verden.

 12. Goodwill sier:

  Å være ingeniør er så definitivt ingen drittjobb *studerer neglene mine grundig*.

  Helt ærlig så skvatt jeg i stolen da jeg leste hva Aarebrot sa, og regnet det som helt sikkert at det kom en bloggpost om dette et eller annet sted. Fint at det var her!

  Kan neste begynne å lure på om intervjuet ble gjort etter en halvliter eller fem. Holdningene han forfekter hører i hvertfall hjemme på museum. Det som er synd er at det er ganske mange som får vann på mølla av dette her, jfr første kommentator.

 13. Iskwew sier:

  Nei, jeg trodde heller ikke det var noen drittjobb, Goodwill.

  Jeg har også tenkt at han neppe kan ha vært helt edru da han tiltet, men Aarebrot er jo kjent for å smelle til med spissformuleringer, så hva vet jeg.

  Jeg kikket litt inne i nettavisene, og der er det ganske mange som har fått vann på mølla, i kjent stil. Og det er da jeg tror Hjorthen har rett når han sier at nettet er uegnet for seriøs debatt og meningsutveksling.

  Heldigvis er bloggen stort sett forskånet for det. Men som du ser dukker det opp noen innimellom :o)

 14. Mari sier:

  Takker så mye for at noen orket å svare på det fullstendig tåpelige innlegget fra Aarebrot. Jeg mistenker at hans aha-opplevelse antakelig bør tilskrives en plutselig trang til oppmerksomhet heller enn seriøs tankevirksomhet, i det minste håper jeg det -for Aarebrots skyld.
  Fjordfitte har forresten en fin oppsummering av akkurat denne saken.

  Og det er med kommentatorfeltet i vg og dagbladet som det er med iberiasnegler og meitemark etter regnvær. Først ser du en skikkelig stor og feit en som riktig koser seg i nærmeste pytt, og deretter kommer alle de andre krypende, den ene mer slimete enn den andre. Herlig.

 15. Iskwew sier:

  Jeg så den :o) Gord poentert hos Fjordfitte, som vanlig,

  Jeg vet ikke hva han egentlig hadde i hodet da han uttalte seg. Men velfundert var det ikke.

  Dagbladet skryter på seg at det er så sivilivert blitt i kommentarfeltet. De og jeg definerer nok det forskjellig.

 16. Sexy Sadie sier:

  Hvordan kan det ha seg at de her statsviterne er sinnsyke??

 17. Iskwew sier:

  Ikke vet jeg, Sadie, men jeg kjenner jeg er glad det ikke ble statsviter av meg :o)

 18. Sexy Sadie sier:

  Ja, jeg er selv glad for at jeg ikke valgte det.

 19. Hyperion sier:

  Flott at dette poenget med at man bare skal legge til rette for å få kvinner inn i stillinger og posisjoner som innebærer makt. Hva med å legge til rette for kvinner i mer vannlige mannsdominerte yrker?

  Så vidt jeg kan se er det kvinner i styrer vi vil ha. Og så trekker vi gjerne frem den mannlige tilsvarenheten for LIKESTILLINGENS skyld – nemlig kvotering av menn i omsorgsyrker. Hvor er kvotering av kvinner i rørleggeryrket, sveiseyrket, septiktankkjøreryrket?

  Kvotering er tullete uansett.

 20. Fredrik sier:

  Kanskje Aarebrot har fått for mye frisk luft de siste par årene. Før holdt han seg til å mase på noen tilfeldige (les: uheldige) studenter inne på Vin & Brød, og det var ikke vanskelig for resten av lokalet å få med seg samtalen (les: monologen hans). Kanskje han trenger et egnet sted for å lufte ut alle de tåpelige kommentarene sine.

 21. Iskwew sier:

  Mitt inntrykk var heller at han kunne trenge mer frisk luft. Noen av synspunktene kan vel indikere en viss oksygenmangel?

Top