Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

En god begrunnelse for dårlig hukommelse

13.03.07 i Om meg

Jeg er av de som har hukommelse som et hullete stykke gouda. Det jeg ikke husker er en liste så lang at det ikke er papir nok i verden til å skrive den. Jeg husker knapt nok hva som har skjedd 3 år tilbake i tid. Det eneste jeg husker helt klart fra barndommen er at jeg en gang fant en snøhvit kattunge, som mamma sa at jeg ikke fikk beholde, og det var veldig sårt. Jeg følte ikke at sorgen var gjenopprettet før jeg fikk Pondus i fjor. Han har jeg ønsket meg i 40 år. Og Italienerfrøkenen er en skikkelig bonus.

Min søster derimot, hun husker absolutt alt i minste detalj. Hun kan fortelle de mest presise historier fra da hun var 5 år.

Den eneste forklaringen jeg har kommet på selv er at jeg er veldig nåtidsmenneske, og bruker liten tid på å fundere over fortiden. Men det er ikke så morsomt når man glemmer navn, historier og hendelser som har betydd mye for andre. Man blir fort tatt for å være arrogant. Det er ikke rart! Når det gjelder eks’er for eksempel, er det så godt som makulert de fleste av dem. Jeg bruker omtrent ingen tid til å tenke på eks’er og sukke litt over det som en gang var. Det blir de noen ganger både overrasket og lei seg for. Uten at DET går inn på meg, akkurat.

Jeg er veldig glad for at jeg har blogg, og jeg bør strengt tatt bli flinkere til å skrive ned disse historiene fra dagliglivet. Livet er jo i hovedsak hverdag og ikke fest. Ei heller er livet opphetede sirkel-debatter. Det er meg på vei til og fra jobb, det er mennesker jeg møter, det er Tigerungen som vokser til, og det er katter som er som katter er. Italienerfrøkenen som sover i sykkelkurv på køyesengen til Tigerungen, for eksempel.

På den annen side har jeg hukommelse for en type fullstendig unyttig kunnskap som egner seg for Trivial Pursuit. Jeg er en racer til å spille TP. Og jeg har hukommelse for tall, jeg husker telefonnummer og omtrent 50 pin-koder til ulike kort. Jeg husket koden til et kort jeg ikke hadde brukt på omtrent 5 år, da det andre ble stjålet. Praktisk selvsagt, men det virker samtidig dumt å bruke lagringskapasitet til slikt.

I A-magasinet en gang i fjor sto det en liten artikkel som het «Glemselens velsignelse». Der beskrives det en kvinne som husker absolutt alt, og hun kommer til en hukommelsesforsker fordi dette blir en forbannelse. Det blir utmattende. Hun orker ikke mer.

Bare den som er i stand til å glemme, kan overhode finne mening i verden. Uten hukommelse ville livet bare vært en strøm av inntrykk uten noen indre orden, men med for god hukommelse ville vi bli så overmannet av et vell av detaljer at vi heller aldri vil finne noen orden. Hvor irriterende det enn er ikke å huske hvor man tidligere har hørt, sett eller lest noe, ville en fulkommen hukommelse vært verre.

I tillegg er det som Friedrich Nietzsche påpekte: Fordelen med dårlig hukommelse er av man gjentatte ganger kan oppleve livets goder som om det var for første gang.

Og da føler jeg meg litt lettet i forhold til min til tider ekstremt dårlige hukommelse. For det blir i hvert fall ikke uorden i mitt hode fordi jeg husker for mange detaljer.

(Jepp, denne er delvis tatt frem fra den store weblogg-glemselen)

Print Friendly, PDF & Email

Tagget med:

23 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

Sider som lenker til dette innlegget

 1. Hukommelse - neppe.no | 20.06.07
 1. Cirkelin sier:

  Jeg har herved notert meg at jeg ikke skal spille TP med deg med mindre vi spiller på lag. Telefonnummer, pinkoder og fødselsdager husker jeg, men historiske begivenheter og filmer, skuespillere og geografiske stedsnavn er lost in space for min del.

  Korttidsminnet er skrantende, men jeg husker helt fint utvalgte episoder fra langt bakover. Dog tror jeg min hukommelse sorterer under selektiv. Jeg har prøvd å kvitte meg med de deler av den det ikke er noen vits i å drasse på. Mulig deler av TP-kunnskapen forsvant i samme slengen!

 2. Iskwew sier:

  Vi kan godt spille på lag, Cirkelin!

  Jeg tror det er veldig greit å ha selektiv hukommelse. Det er noen ting man ikke trenger å bruke tankekraft på, som rett og slett ikke er verdt det.

 3. Hold T. Forfall sier:

  Siden sextioåtta-generasjonen dro til Woodstock for å dyrke tilfeldig sex, tilfeldig drugs og tilfeldig rock’n’roll, så burde vel Nietzsche oppdateres til det følgende: Fordelen med å bli gamle og senile sammen, er at man kan ha tilfeldig sex hver kveld uten å gå ut av huset.

 4. Iskwew sier:

  Nja, siden jeg synes tilfeldig sex er rimelig oppskrytt tror jeg ikke jeg skriver det om slik, HTF.

 5. Elle sier:

  Iskwew- Kan jeg og spille på lag med deg. Jeg husker ikke årstall eller navn- Skikkelig dårlig egenskap å ha ved TP. men jeg er veldig bra på å drikke rødvin, fnise, dulte medspillere i ryggen og latterliggjøre svaret til motparten 🙂 (Rødvin må jeg forresten vente litt til med, men blir jeg overtrøtt kan resultatet bli noe av det samme).

  Jeg er for øvrig flink til å huske hva folk har sagt og gjort, og er for opphengt i fortiden- Prøver å lære meg å leve mer i nuet (som deg) og lykkes bedre dag for dag.

  PS: Har og en del særkunnskaper, som f.eks Diploductus som den høyeste dinosaurien osv.

  E

 6. Iskwew sier:

  Selvsagt kan du få være på lag! Det høres ut som om du besitter en del kunnskap som er svært nyttig, som f.eks. hva den høyeste dinoen heter.

  Det beste jeg vet er når jeg kan bevise at et av svarene i spillet er FEIL. Og det hender det jo de er :o)

 7. Iskwew sier:

  Apropos hukommelse; nå kom jeg på at han jeg var forelsket i da jeg var 14 har bursdag i dag. Det er skikkelig verdifullt å huske :o)

 8. Spectatia sier:

  Jeg lider av samme type hullete hukommelse som deg, Iskwew, og har tenkt mange av de samme tankene rundt det. Men jeg har utviklet en måte å snylte på hukommelsen til dem i min nærhet som jeg vet husker så mye bedre. Når jeg bare får et lite glimt av et minnesbilde i en eller annen sammenheng, så spør jeg noen av disse superhuskerne hva som henger sammen med denne assosiasjonen. Og da forteller de meg hele historien! Jeg kjenner det selvfølgelig igjen, men jeg skulle ikke kunne fortalt det sammenhengende selv. Like morsomt hver gang. 🙂

 9. Iskwew sier:

  Jeg kan gjøre det samme med min søster, som husker absolutt alt.

  Det er merkelig som vi er konstruert forskjellig :o)

 10. Min hukommelse er veldig god! Jeg husker masse detaljer fra barndom og ungdom, mye mer enn godt er… Og jeg husker detaljer som bursdager, hva som ble sagt hvor og når osv osv. Opplever i blant at folk ser rart på meg hvis jeg røper hva jeg husker av detaljer – de tror muligens at jeg er spesielt opphengt i disse detaljene, men det er jeg jo ikke, minnene bare sitter fast enten jeg vil eller ikke.
  Jeg har for det meste vært glad for min gode hukommelse, men noen ganger er det også slitsomt, når man faktisk ønsker å glemme, å komme videre….
  Geografi, dinosaurnavn og mye mer – det sitter godt fast oppe i hodet mitt.
  Og før i dag tenkte jeg: Hmmm…13.mars i dag, det er jo bursdagen til han der …… som jeg var forelsket i i niende klasse, da jeg var 14! Så litt rart var det å lese kommentaren din over her, Iskwew! 🙂

 11. Iskwew sier:

  HAHA! Det var litt av et sammentreff, Skorpionkvinnen. Men det er jo ikke det første. Jeg tror vi er en slags kosmiske tvillinger eller noe :o)

 12. Sauegjeteren sier:

  Jeg har ganske god hukommelse, men må nok gi tapt mot tre andre med variert kunnskap. Men jeg kan da prøve.

 13. Iskwew sier:

  Variert kunnskap=unyttig kunnskap, Sauegjeteren :o)

 14. Cassanders sier:

  Variert kunnskap=unyttig kunnskap …..???? !!

  I beg to differ.
  En må gjerne ha områder som en behersker grundig og dypt, etter min mening (og erfaring) er variert kunnskap nærmest en forutsetning for kreativitet

  Cassanders
  In Cod we trust

 15. Ja, det tror jeg nesten må stemme, Iskwew 😉
  Men din hukommelse for pin-koder har jeg altså ikke. Dvs, jeg husker noen av de gamle med tall som jeg forbinder med et eller annet, ellers er de fort ute i glemselens tall-tåkehav…

 16. Milton Marx sier:

  En kjenning husker samtlige bilmumre i hjemkommunen, og kan glatt hoste opp nummeret på den bilen faren din hadde før, og den før den igjen.

  Det som er interessan, er om man kan påvirke hvilke ting man skal huske. Det tror jeg egentlig ikke.

  Min egen hukommelse er forferdelig, men det hender jo at jeg glimter til likevel, så som da jeg satt på et hotell og en tysker tok opp bunken av TP-spørsmål fra et spill som lå under bordet, og hoderystende leste opp et spørsmål.

  Hvem satte opp håret til Mia Farrow i Rosmary’s baby?

  Gud hvor godt det var å kunne lire av seg svaret med den største selvfølgelighet.

 17. Iskwew sier:

  Ja, det har du nok rett i, Cassanders. At det er viktig for kreativitet tror jeg på.

  Hehe – den likte jeg!

  Den pin-kode hukommelsen er snål, Skorpionkvinnen :o) Det kom godt med da jeg var i Brasil og mistet det vanlige kortet. Heldigvis hadde jeg reservekortet.

  Milton, hvem som satte opp håret til Mia i Rosemarys baby er definitivt nisjekunnskap.

 18. Sauegjeteren sier:

  Jaa. Når skal vi spille, egentlig?

 19. Beate sier:

  Som dramapedagog og forteller så har jeg også noen teknikker for å huske barndomshistorier på lur.

  Si ifra om du vil jobbe med saken en gang. 🙂

 20. Iskwew sier:

  Hmm, Sauegjeteren, det er noen praktiske problemer. Vet noen om online TP?

  Beate, jeg skal si fra om jeg trenger det! Forøvrig har jeg lenge hatt veldig lyst til å dra på forteller-kurs hos Marie Louise Tank. Hun var på Female Future en gang, og det var en super opplevelse.

 21. CaSO sier:

  Det høres sikkert helt utrolig merkelig ut, men det er akkurat som om du skriver om meg!

  Jeg er en gutt på 20år, som for ca. 1år siden begynte å merke at hukommelsen sviktet.
  Spesielt når søsteren min setter igang med; «Husker du den gangen da…..?»

  Jeg er egentlig ganske skremt over dette, men jeg fant egentlig innlegget ditt merkelig trøstende 🙂

  Takk for et flott innlegg!

 22. Iskwew sier:

  Så bra at du fant litt trøst i dette innlegget :o) Du er ikke alene!

Top