Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Politibrutalitet i Brasil

19.02.07 i Brasil!

I kveld så jeg et program på BBC om volden i Rio og andre deler av Brasil. Det er ikke lystelig, som det siste du gjør før du legger deg, særlig etter en dag som har gått med til å debattere seksuelle overgrep mot barn.

zibamba.JPGMen jeg kom til å tenke på noe jeg opplevde under karnevalet i 2003, da jeg så det programmet. Karnevalet varer fra fredag til onsdag midt på dagen, og jeg tror dette var den siste kvelden, altså tirsdag. Og jo lenger ut i karnevalet, jo mer fyll og bråk blir det. Som de rikingene vi var, bodde vi på et hotell ved hovedgaten, i den lille byen São Francisco do Sul, som ligger ved kysten.

Det var samlet utrolig mange mennesker i den knøttlille byen. Det hadde vært et forrykende folkeliv helt siden vi kom fredagen. Utrolig morsomt, med opptog og sambadans. Når vi ble slitne av alt ståket gikk vi opp på takterassen på hotellet, for der så vi like godt. Og den siste kvelden så vi noe jeg ikke glemmer med det første.

I gaten ved siden av hotellet kom tre menn løpende, og rett etter dem kom det politi. Politiet fikk tak i dem, og svinebanket dem, mens vi sto og så på, der oppe på det fredelige taket med caipirinhaene våre. Etter å ha blitt slått en stund, lå mennene på bakken, men det betydde ikke at det var slutt på slagene. De ble sparket og slått med batonger så blodet sprutet mens de lå nede. I hodet, nyrene, brystet og stort sett over alt. Etter at dette hadde pågått i en del minutter, kom endelig svartemarja, som de ble båret inn i, og kjørt bort. Sikkert for å få mer bank på cella.

Mitt instinkt var å ta bilder, men de jeg var der med stoppet meg. De mente at i det øyeblikket politimennene merket blitzen, ville de med en gang komme opp på taket. Så det var ingen god ide, og det hadde de sikkert rett i.

Politiet har jo banket folk i Norge også, men ikke på en opplyst gate som den mest naturlige ting i verden. Det var skremmende for en uskyldig nordboer å se. Men i Brasil er det bare slik det er.

Politiet er både i holdninger og struktur en levning fra militærstyrets tid. Den eneste offentlige instans som ikke ble reformert da det offentlige apparatet ble reformert i 1988, er politiet. Det er korrupt, brutalt og deltar som en del av «krigen» på gatene i f.eks. Rio. Dette er et av de største problemene Brasil har, for det gjør det jo vanskelig på grensen til umulig å stoppe organisert kriminalitet og å stoppe volden. Rio er til dels en krigssone, og politiet bidrar så det holder til det.

Men det finnes lyspunkter, og et av dem var et lokalt politikontor i en favela i Rio. Der hadde man først rensket ut illegale våpen. Så begynte et ikke-korrupt politi å patruljere gatene, samtidig som de satte i verk diverse tiltak for å komme på bedre fot med folket, blant annet dataskole på politihuset. Men dessverre er dette et sjeldent unntak.

Det er fortsatt slik at du skal tenke deg om noen ganger før du melder noe til politiet i Brasil. Og det er fortsatt lenge til du kan søke beskyttelse fra politiet.

Print Friendly, PDF & Email

Tagget med:

6 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Petter (Phuuu ) sier:

  Hei 🙂 Jeg har vært en del ganger i Rio .. lest en del O`globo .. og sett krim stattestikken som står der hver uke / antall drepte.. hvor de var drept.. ..hva slags overfall det var ( bil, på buss, gata , bydel .etc)
  Ingen tvil om at politiet til dels er korupt.. og tildels er brutalt i Brasil ..
  Men .. men jeg er faktisk mest forundret over at noen vil være underbetalt politi der nede .. Ikke lenge siden lokale politistasjoner ble utsatt for regulære angrep der nede.. og alle på stasjonen drept.. og det en bydelsstasjon i Rio. Ingen spørr først der nede ..de skyter .. politiet gjør det samme… politiet er brutalt.. men .. hva er alternativet sånn siruasjonen er der nå .. hele det politiske styret og strukturen i landet må forandres.. litt for enkelt å skylde på politibrutalitet der nede …

 2. Iskwew sier:

  Selvsagt er ikke politibrutalitet årsaken til alle Brasils problemer. Men at det bidrar, det er jeg sikker på.

  Et samfunn der du ikke kan stole på ordensmakten, og der den deltar som part i konflikter, har et stort problem. Om de skal få «orden på» Brasil, så er det å få orden på politiet en viktig del.

 3. Hold T. Forfall sier:

  For å si det sånn: politisjefen bak Carandiru-massakren ble til slutt frikjent fordi han angivelig hadde fulgt ordre. Så vi har São Paulos høyesteretts ord for at i deres politi, er massakrer en del av jobben.

  (Mer hos Amnesty International.)

 4. Iskwew sier:

  Det forundrer meg ikke, HTF. I det programmet jeg skrev om var det også beskrevet en massakre på et 40-talls mennesker i en favela i Rio.

  Dette er faktisk en virkelighet vi ikke helt kan forestille oss.

 5. Goodwill sier:

  Det er når vi hører om slikt vi skjønner at vårt lille hjørne av verden faktisk er for et paradis å regne, sammenlignet med andre steder i verden. Vi har det godt her.

 6. Iskwew sier:

  Ja, vi lever i et fredelig hjørne, det er sikkert. Bare den friheten barn har her sammenlignet med der… ikke snakk om å sende noen Tigerunge alene på skolevei der, gitt.

Top