Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Til Spania for å slippe og gjøre opp for seg

11.02.07 i Finans/økonomi

I dagens Aftenposten står det om at det etter en Høyesterettsdom nå er mulig å ta beslag i norske trygdeytelser, for å dekke inkassokrav. Dette er en prinsipielt viktig sak, fordi det lenge har vært slik at nordmenn i utlendighet skylder store summer, det har vært vanskelig å drive inn.

I følge avisen skylder nordmenn i utlendighet omtrent 2 milliarder kroner. De fleste sakene er mot folk bosatt i Sverige, men sakene med størst utestående beløp er mot nordmenn bosatt i Spania. Det er 2.800 saker, med utestående omtrent 300 millioner (111.000 i gjennomsnitt). Det antas at halvparten av tvangstrekkene i trygdeutbetalinger gjelder nordmenn i Spania, noe som skulle tilsi at omtrent en av ti norske trygdemottakere i Spania har tvangstrekk i trygden. Det er høyere enn gjennomsnittet.

Saken om tvangstrekk i trygd har versert lenge. Og nå kan den ende opp i menneskerettsdomstolen. For uføretrygdede Hans Petter Rønbeck, bosatt i Spania, gikk til sak da DnBNOR krevde ham for 2 millioner kroner. Ordlyden i loven var nemlig at ”Tvangstrekk bare kan besluttes av namsmannen i det distriktet der skyldneren bor.” Bor man i utlandet har ikke Namsmannen beslutningsmyndighet, mente Rønbeck. Og det vant han på, helt til Høyesterett omgjorde avgjørelsen. Senere er også lovbestemmelsen endret.

Rønbeck har derfor fått skylden for at en del, som er bosatt i Spania, nå får tvangstrekk, sier han. Og han gir seg ikke, han mener Høyesterettsdommen og den lovendringen som kom omtrent samtidig, er i strid med den europeiske menneskerettighets-konvensjonen.

Nå har jeg ikke lest den så nøye, men jeg vil anta at det ikke er noen menneskerett å stikke av fra gjeld? Det kan ikke være så enkelt som at du kan pådra deg gjeld, og så flytte til utlandet for å slippe unna. Samtidig som du mottar norske trygdeutbetalinger. Det gir rett og slett for store muligheter til misbruk. For har du en inkassosak, og mottar den samme trygden i Norge, så slipper du ikke unna. Men om du flytter til Spania, gjør du det. Det er ikke rettferdig.

Det er en helt annen diskusjon hvorvidt det er riktig å trekke i pensjoner i det hele tatt. Rønbeck sier at: «Folketrygden ble ikke opprettet for å tilfredsstille kreditorer, men å sikre folks alderdom». Men Folketrygden ble virkelig heller ikke opprettet for at du skulle kunne flytte til utlandet og så slippe unna all gjeld du har pådratt deg. Og den prinsipielle diskusjonen rundt trekk i trygd, bør være generell, ikke noe som spesielt gjelder folk som har flyttet til utlandet. Så lett kan det ikke være å unngå forpliktelser andre må stå ved.

Jeg håper virkelig menneskerettighetsdomstolen er enig i det, og at Rønbeck taper den saken.

Print Friendly, PDF & Email

Tagget med:

37 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. ellingzine sier:

  Leste også saken i Aftenposten (den er nå på nett nå). Det er interessant at Rønbeck står frem som et offer. Det skulle bare mangle at han skal betale for seg. Og poenget med at trygda skal sikre alderdommen til folk, er interessant. I dag tar flere og flere godt voksne og pensjonister opp lån. Etter Rønbecks argument: Skal ikke pensjonister da betale på gjelda si? Mannens bristende logikk er så åpenbar at han fremstår som en selvopptatt tulling i avisen. Og det er en skam at han skal belaste menneskerettsdomstolen med dette. Det vil kunne gå på bekostning av saker som ytringsfrihet og trosfrihet.

 2. Iskwew sier:

  Takk for link.

  Det blir jo en ganske så meningsløs måte å resonnere på, ja. Dette hullet i lovverket er det åpenbart en del som har benyttet seg av.

  Jeg lurer på hvem som betaler for runden i Menneskerettighets-domstolen? Han kan vel ikke få støtte til et så «søkt» søksmål? Og det er ikke billig.

 3. ellingzine sier:

  Han tar kanskje opp lån? … som han selvsagt ikke har planer om å betale tilbake i og med han satser på å vinne saken …

 4. Iskwew sier:

  Det er i så fall en meget risikabel strategi, tror jeg.

 5. Satt nettopp og leste den artikkelen. Bet meg merke i Rønbecks utsagn:»Folketrygden………skal sikre folks alderdom». Mannen er 55 år!! Han får formodentlig en laaaang og trygg alderdom….
  Vi bør visst snarest begynne å forberede oss til alderdommen, den er ikke langt unna, det forstår jeg nå 😉

 6. Iskwew sier:

  Han er uføretrygdet. Så han regner vel at alderdommen kom tidlig :o)

 7. Undre sier:

  Om man får tvangstrekk i trygda, må man vel neste flytte til Spania for å overleve? 😉

 8. Iskwew sier:

  Ja, det vil jeg tro, Undre. Dette er jo et generelt problem også, selv om det ser ut til at Spania-boere er overrepresentert på tvangsinndrivelses-listene.

 9. Jeg er ikke vanligvis spesielt fordomsfull mot uføretrygdede, men her har jeg problemer med å holde fordommene tilbake, merker jeg….

 10. Iskwew sier:

  Ja.. dette er snakk om å utnytte et hull i lovverket, Skorpionkvinnen.

  Som Undre påpekte over, norske trygdemottakere bosatt i Norge, med høyere kostnadsnivå kan få tvangsinndrivelse mot seg, men ikke de som bor i Spania, med mye lavere kostnadsnivå.

 11. Erlend sier:

  Det var jo ellers fascinerende at han først ble hyllet som helt av sine gjelds-frender i Spania, for deretter å bli korsfestet av de samme etter at avgjøresen i HR gikk i hans disfavør. 🙂

  Lenke til sammendrag av dommen: http://www.hoyesterett.no/news/5528.asp

 12. Iskwew sier:

  Ja, det er ganske morsomt , Erlend :o) Kanskje de spleiser på å få saken opp for Menneskerettighets-domstolen?

 13. Erlend sier:

  Ærlig talt, de kan da ikke bruke sin surt ervervede trygd på slike utskeielser!

 14. Iskwew sier:

  Nei, det er rett og slett urettferdig. Det bør Staten betale. Og det skulle ikke forundre meg om den gjør det også.

 15. Håkon sier:

  Tja, ved inngangen til dette året lå det rundt 89.900 saker og ventet i den europeiske menneskerettsdomstolen, så det tar nok litt tid før fyren får svar. (Kanskje ikke så lenge, egentlig, for av de rundt 50500 som sakene som denne domstolen fikk inn i fjor blir nok de aller fleste avvist.)

 16. Iskwew sier:

  Såpass – det var en del. Jeg antar at denne havner i avvist-bunken :o)

 17. Tiqui sier:

  Jeg kan ikke skjønne hvordan man kan motta trygd i åresvis dersom man er bosatt i Spania permanent. Dersom man bor mer enn et år i utlandet sammenhengende kan man ikke være medlem av folketrygden i Norge. Er det andre regler dersom man har skaffet seg utbetalingsrettigheter FØR man flyttet? Slik jeg (trodde jeg) skjønte medlemsskapet i folketrygden, så burde trygden opphøre etter ett år i Spania…

 18. Iskwew sier:

  Det gjelder opparbeidelse av rettigheter – om du først er blitt pensjonist, så kan du bosette deg hvor som helst, og få din pensjon. Det er en rettighet som er uavhengig av hvor du bor.

  Innenfor EØS opparbeider du så vidt jeg husker rettigheter også. Men ikke i Brasil, jeg ble meldt ut, ettersom jeg skulle være borte i over 1 år. Og kom hjem like før det hadde gått et år, dermed mistet jeg ikke tilknytningen til Folketrygden.

 19. Avil sier:

  Dustar fins overalt, men det er vel kjend at dei stakkars ikkjedustete nordmenna som bur i Spania må leve med mykje skam over landsmenn.

 20. Iskwew sier:

  Ja, det tror jeg. Det er noen skikkelig snurrige miljøer der nede. Jeg tror jeg flytter et annet sted som pensjonist :o)

 21. Tiqui sier:

  Spania er absolutt å anbefale, men kanskje ikke de norske ghettoene?

 22. Iskwew sier:

  Nei, jeg tror ikke det, Tiqui :o) Et eller annet sted langt der fra.

  Eller… Brasil ;o)

 23. Avil sier:

  Nokre av dei aller finaste plassane i verda er diverre busett av folk som drep kvarandre og er umogelege å mekle mellom.
  Dei skulle i grunnen hatt meir kjeft enn norske idiotturistar.

 24. Iskwew sier:

  Ja, det er sant. Men i Brasil er det ganske trygt om du ikke holder til i store byer. I sør der jeg bodde, er det ganske så fredelig. Du skal selvsagt bruke hodet, men gjør du det, er du temmelig trygg.

 25. Hold T. Forfall sier:

  Jeg tror så gjerne på at trygdede svindlere i FrP-land tar det som straff å måtte betale det de skylder av penger, men jeg tror ikke noen domstol vil gå med på at den lovendringen innfører straff med tilbakevirkende kraft. Skjønt, jeg er ikke jurist.

  (Har jeg fordommer mot banditter på Playa del Gaastol-Hagen? Oh yeah, men jeg har bedre fordommer de har.)

 26. Hold T. Forfall sier:

  «enn» de har. Urk.

 27. Iskwew sier:

  Det er virkelig noen som legger seg lagelig til for hogg når det gjelder utvikling av fordommer :o) Og jeg er ikke så sikker på at det er fordommer, på meg virker det som realiteter.

  Jeg tror neppe domstolen kommer til å slippe saken gjennom til høring en gang.

 28. Goodwill sier:

  Jeg merket meg det samme som Skorpionkvinnen – syns ikke det har noen relevans for ham å mase om alderspensjonen. Skjønner han ikke at han gjør seg til latter ved å stille opp slik?

 29. Iskwew sier:

  Det kan han vel ikke skjønne, for det er jo ikke første gang han har vært i avisen med denne saken… noen mangler en del selvinnsikt.

 30. Håkon sier:

  «jeg tror ikke noen domstol vil gå med på at den lovendringen innfører straff med tilbakevirkende kraft»

  Dommen i Høyesterett står nok på egne bein uten hjelp av noen lovendring. På den annen side, gjeldsflyktningen har all rett til å påstå at han er utsatt for en konspirasjon og hvis du ikke tror på ham så er det bare fordi du en del av konspirasjonen.

 31. Iskwew sier:

  Håkon, det er ikke noe som en god konspirasjonsteori :o) Og noe må man bruke lange solfylte dager i Spania til.

 32. Hold T. Forfall sier:

  «Sannheten om Hillary Clinton» kommer snart ut på norsk, på Giga Forlag. Min gamle skolekompis redaktør Røhnebæk har følgende å si om åndsverket:

  – Jeg anser boka for å være ei god røverbok. En underholdende røverbok. Konspirasjonsteorier er alltid utrolig underholdende; jo snodigere jo bedre. Så kan man alltids diskutere om boka er god eller dårlig, vi fant den underholdende.

  Røhnebæk og Giga har også utgitt E.E. Hagen: «Elskerinne, sekretær og hustru». Med eller uten sammenligning for øvrig (stryk det som ikke passer).

 33. Iskwew sier:

  Hehe – sannsynligheten er større for at jeg leser boken om Hilary enn boken av Eli, det er vaffal sikkert.

 34. Hold T. Forfall sier:

  Den er dessverre forsvunnet fra finn.no, men jeg så en utskrift der noen solgte Eli Hagens bok. Siterer løselig etter hukommelsen:
  På grunn av en katastrofal feilvurdering fra min vordende svigersønn, havnet denne under juletreet. Selges til første og beste bud over 55 kroner. Garantert uåpnet. Diskret forsendelse.

 35. Iskwew sier:

  HAHAHAHA! Jeg tror jeg hadde tilbudt penger for å bli kvitt den jeg.

 36. toralf veiersted sier:

  Problemet i denne saken er at Hans Petter Rønbeck sin såkalte gjeld til Dnb ikke er reel. Deres krav om 2 millioner er svindel. Derimot skylder Dnb ham circa 120 millioner. Hans Petter Rønbeck har ingen gjeld til Dnb og har derfor ingen gjeld å flykte fra. Grunnen til at han bruker loven er fordi det er enestemåte å stå i mot en supermakt som Dnb på. Forresten er saken angående Dnb gjeld på 120 millioner til ham nå tatt opp i menneskerettighetsdomstolen og Dnb Forhandler med ham om å gi ham et forlik på flere millioner for å unngå dårlig presseomtale.

  Hilsen en som kjenner til saken

 37. Iskwew sier:

  Denne posten er nesten 2 år gammel, så denne debatten går jeg ikke inn i.

Top