Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Ikke helt heldig med overskriften

07.02.07 i Diverse

Et oppslag i VG i dag om barn og overvekt, har en ikke helt heldig overskrift. Språk er minsanten ikke lett, og det gjøres blundere selv der språk er viktigste arbeidsverktøy (uten at det er noe jeg har skjønt først nå).

kampoverskrift.jpg

Det man her mener er nok at man skal øke kampen mot fedme hos barn. Ikke at man skal øke kampen mot de overvektige barna. Jeg vil i hvert fall mene at de har nok å slite med som det er, om man ikke også skal gå til kamp mot dem.

Print Friendly, PDF & Email

Tagget med:

27 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Undre sier:

  Hæhæ!

  «Jag de fete barna til skogs!»

  – Husj!

 2. Iskwew sier:

  Ja, ut i skogen med dem, så blir de nok tynne!

 3. Undre sier:

  Det hele gir assosiasjoner til «BratCamp» og hva de nå heter alle disse amerikanske programmene som går på TVNorge.

 4. Iskwew sier:

  Ja – og det er jo ikke den første slike overskriften heller. Jeg synes jo f.eks. det går an å bruke et nøytralt ord som overvektig, snarere enn fet.

 5. Undre sier:

  Men fete barn gir fete overskrifter. 😉

 6. Iskwew sier:

  Javisst, og det er jo det vi er ute etter! :o)

 7. radiohode sier:

  Kanskje man kan bruke de fete barna som våpen, da? Kaste dem på hverandre?

  Heter det forresten «økt kamp»? Da blir vel også «økt slåssing» og «økt aking» riktig?

 8. Iskwew sier:

  Hehe, det har du rett i, radiohode. Det heter ikke økt kamp på godt norsk heller.

  Når det gjelder å bruke dem som våpen, er jo det som å slå to fluer i en smekk. Kamp mot og våpen på en gang.

 9. Morten sier:

  De fete barna utgjør altså en trussel. Det er jo interessant. Hvorfor skal vi krige mot akkurat de? Smaker litt på det… Krigen mot terror… Krigen mot de feite…
  Ikke samma schvungen. Men VG vet vel hva de skriver om så det er viktig å ta dette på alvor. Tror jeg…..

  M:)rten

 10. Iskwew sier:

  Ja, selvsagt utgjør de en trussel. Krigen mot de feite barna kommer til å kreve mange offer. Men siden det står i VG, er det bare å stålsette seg.

 11. Morten sier:

  Det er egentlig ganske vilt hvordan de klarer å snu et veldig alvorlig tema om til noe som dreier seg om skjønnhetsideal. Nyheter og informasjon er tydeligvis ikke annet enn underholdning lenger. Det eneste man oppnår med å vinkle noe slikt er at det hele renner ut i sanden. Og temaet er altfor viktig til det. De kommende generasjoner blir jo en gjeng med sjuke «sveklinger». Håper sukkerindustrien sover godt om natta….

  M:/rten

 12. Iskwew sier:

  De sover i hvert fall godt nok om natten til å bedrive en av verdens sterkeste lobby-virksomheter.

  Det hjelper i hvert fall ikke overvektige barn at det kommer slike overskrifter. En ting er jo at det er elendig norsk, noe ganske annet er det at det er stimatiserende.

 13. E.R. II sier:

  Ingressen er ikke mange hakk dårligere.

  Jeg vil tro at hyppig veiing er tingen som løser problemene. Tre ganger daglig for eksempel. Og desto hyppigere jo fetere du er.

  Jeg måtte en tur innom schlank.net for å finne ut av denne BMI-greia. Denne kunne berette at den gangen jeg drev og løp rundt omkring titt og stadig og veide 69 kilo hadde jeg Untergewicht. Videre beregninger viser at jeg må opp i 89,8 for å oppnå Übergewicht. Jeg er vel nå på middagshøyden siden jeg ligger rundt 78. Hadde jeg derimot vært kvinne med vekt 69 og høyde 186 så hadde jeg fortsatt vært innenfor Normalgewicht.

  Den dagen jeg sprenger 90 må jeg vel begynne å veie meg. Forslaget ligner litt på høyreregjeringens forslag om testing i skolen som ble totalt avvist. Til en viss grad er jeg enig. Å veie og måle bare for å henge opp på gapestokk eller oppslagstavle har lite for seg. Har du derimot forkuftige opplegg for å gjøre noe der du ser problemer blir det en annen sak.

 14. Iskwew sier:

  Ja, og det er jo der noe av problemet ligger, de har ingen fornuftige opplegg. Det han jo kommet en flott og fin helseplan nå, men den inneholder for eksempel ingen tiltak som har med hva mat koster å gjøre. Sunn mat er mye dyrere enn usunn mat. Frukt, grønnsaker, rent kjøtt og fisk er dyrt. Kjøttdeig er billig. Pølser er billig.

 15. Goodwill sier:

  Sende dem til meg så skal jeg løpe med dem og fore dem med fisk og gulrøtter til de er som bønnestengler alle sammen!

  Da blir jeg vel populær, tror du ikke?

 16. Iskwew sier:

  Jo, det vil jeg tro, Goodwill :o) Pass bare på å sjekke BMI’en deres 3 ganger om dagen, så går det nok bra.

 17. Goodwill sier:

  Den tar jeg på øyemål 🙂

 18. Iskwew sier:

  Hehe – det gjør du ja.

  Kanskje du skal starte en sånn fat-camp, US Marine style?

 19. Goodwill sier:

  Hehe – ja, kanskje det? Men jeg tror neppe jeg ville ha tålmodighet nok med dem…

  Nå er det natta her, og jobb igjen i morgen. Nattaklem til deg, og fortsatt god bedring til Tigerungen!

 20. E.R. II sier:

  Tenk om politikerne turte å kanalisere subsidiene i retning mot sunnere matvarer. Jeg tok en runde med müslier og froksotblandinger i huset. Fant at sukkermengden varierte fra nesten ingen ting til omlag en tredel. Tror jeg skal kikke litt mer på etiketten framover. Men det ser ut til at for eksempel Nestlé har forstått hvilken vei det bærer. Frokostblandingen med kvinneformer har nå 27% mindre tilsatt sukker. Hvis det er fra omlag 40 til 30% er det jo et kjempeløft. Og de har gratis postkort der du kan skrive navnet på en venninne som vil få gratis treningsdagbok i posten. Ikke venn, VENNINNE! Det er jenten som har det største presset på seg åpenbart. Skulle klage det postkortet inn for likestillingsombudet. Ikke fordi jeg også vil ha det trashet, men fordi det så tydelig selger skyldfølelse. By the pound! Enhver bølge gir muligheter for salg.

 21. Iskwew sier:

  Tror du ikke, Goodwill? Det tror jeg du hadde hatt :o)

  *nattaklem*

  Jeg skrev en tråd om prisene på sunn mat for en stund siden. Det er faktisk skremmende så mye drit det selges. Mens kyllingfilet, sunn mat, koster en formue, kan du bare kjøpe pølser i stedet, for 1/3 av prisen. Karbonadedeig er dobbelt så dyrt som kjøttdeig.

  Vil de gjøre noe, burde de ta bort momsen på frukt, grønt, rent kjøtt og fisk, og heller legge den på på de usunne matvarene.

 22. Frida K sier:

  Burde heller stått: Kampen mot foreldrene til de fete barna….

 23. Elle sier:

  Dessuten er det ikke bra med for mye veiing. E.R II illustrerer det bra- En kvinne på 186 på 69 kg er normalt!

  Jeg har alltid hatt komplekser for vekta mi- Både når jeg har vært tynn, normal og litt lubben. Derfor er min vekt en godt bevart hemmelighet- Folk kan se at jeg ikke er tykk, men får de vite vekta mi, kan det hende de ombestemmer seg :). Har alltid veid like mye som gutta, men ikke vært noe tykkere av den grunn.

  Jeg tar ikke hele forhistorien til denne absurde fobien min (oppvekst med mye vekt på slanking)- det er en artikkel i seg selv.

 24. Iskwew sier:

  Frida, det kunne stått «Kamp for billigere sunn man», «Kamp mot sukker», «Kamp mot fett» og så videre. Dette er et sammensatt problem.

  Elle, jeg er helt enig i at for mye veiing ikke er bra. Jeg leste en gang at f.eks. Kjetil Andre Aamodt har for høy BMI, og det er jo ikke fordi han er overvektig, men fordi han har masse muskler som veier mye.

  Dessuten tror jeg mange kvinner har vekt-fobi, vi finner som Anne-Kat sier, 75 feil ved oss selv.

 25. Sexy Sadie sier:

  Ei jeg kjenner var smellfeit som barn og tidlig tenåring, men hun er ikke tjukk i dag. Ikke var hun på slankekur heller.

 26. Iskwew sier:

  Man skal ikke slanke barn, selv om man skal passe på at de spiser sundt. og om man skal slanke barn, så må det være etter råd fra lege.

Top