Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Godt betalt for å hugge i marmor

27.11.06 i Kunst

Arbeidsgiver krever sin kvinne om dagen, så det er lite tid til blogging. Men mens jeg spiste lunsj (foran PC’en) leste jeg litt i avisene og deriblant en artikkel om den famøse statuen av Kong Olav som Oslo kommune nå ikke ser ut til å ville ha. Jeg skal ikke diskutere så mye hvorfor, eller om det er riktig å ikke sette den om. Personlig synes jeg det er et rimelig grandiost prosjekt, og kan skjønne at de ikke vil ha den på Rådhusplassen. Det jeg imidlertig har litt problemer med å skjønne er prosessen; altså hvordan har det seg at kunstneren har brukt 6 år på noe som åpenbart er spesifisert så dårlig at oppdragsgiver ikke vil ha den? Det må vel kalles dårlig styring fra kommunens side, som et minimum.

Men tilbake til huggerne. I en artikkel i Aftenposten står følgende: «To millioner kroner dekker ikke engang de faktiske utgiftene til innkjøp av marmor og assistenter som hugger. Bare én hugger koster 60.000 kroner i måneden.»

En marmorhugger i Italia koster altså 720.000 kroner i året? Det var et høyere lønnsnivå enn jeg hadde forventet. Jeg har ikke noe grunnlag for å bestride tallet selvsagt, men det fikk meg til å lure på om jeg har valgt feil yrke. Jeg kunne altså ha bodd i mer gjestmildt klima i Italia og hugget i marmor for 720.000 i året, mens jeg drakk Chianti og spiste god italiensk mat, ispedd en tur til stranden i ny og ne.

Nei, glem den tanken. Tilbake til tallsnurring og rapportskriving.

(Men likevel… 720.000 i året i Italia for å hugge i marmor???)

NB: Dette er bare toppen av statuen. Den er visstnok 8 meter høy og har tatt 6 år og lage. Og kan noen fortelle meg hva de greiene som omkranser Kong Olav er for noe? Høyblokker på Manhattan? Hattifnatter fra Mummidalen? Hva?

Print Friendly, PDF & Email

16 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Shoaib sier:

  Med en mindre snill mann enn Kong Olav ville jeg foreslått misiler fra kongsberg, men nok om det 🙂 Kan skjønne Oslo kommune når de ikke vil ha den, statuen minner unektelig litt om «store sol» og andre mindre hyggelige herremenn … men enig i spørsmålet/kritikken din også … frytelig målstyring fra kommunen … med mine skattepenger 🙁

 2. Shoaib sier:

  Fred Flintstone skulle bare visst hvor lukrativt det å hugge i stein ble … 😉

 3. Milton Marx sier:

  Lager de ikke en strektegning eller noe som kan illustrere ideen bak statuen før at de kjøper? De greiene nederst? Kan det være de offentlig ansatte?

 4. Goodwill sier:

  Mener jeg leste et sted at han lagde statuen på grunnlag av et bilde han hadde fått av oppdragsgiveren, med nettopp den posituren. Men en steinhugget skulptur får aldri med seg det hele og fulle inntrykket av mannen, med smil og glimt i øyet, og hilsenen som faktisk er et vink – f.eks hentet fra slottsbalkongen 17. mai.

  Nei, det er nok kommunen som oppdragsgiver som har tabbet seg ut her.

  Men du. Du vet da det at når du leier inn en håndtverker fra et firma, enten det er en-manns eller det er større så er timeprisen du betaler ikke det samme som timelønna til håndtverkeren. Det er noe som heter overheadkostnader, dvs leie av lokaler, administrasjon osv. I store organisasjoner kan den andelen av timeprisen bli skremmende stor. Men kanskje ikke for en steinhugger i Italia…

  Nok å gjøre her i gården også. Hvor er det slik at alle prosjekter har en frist som heter «ferdig før jul»?

  Kan vi ikke f.eks bare bli enige om at «jul» egentlig er forkortelse for «juli»??

 5. Undre sier:

  Jeg hørte på radioen at billedhuggeren selv vurderte å grave ned statuen i Italia et sted.

  Saken her.

  Den statuen var virkelig ufys, altså!

 6. Iskwew sier:

  Shoaib: Jeg er enig i at statuen ikke helt er et portrett av en folkekonge. Og Fred skulle bare ha visst ja. Det skal forøvrig bli interessant å høre debatten på RedaksjonEN… kommunen MÅ ha styrt dårlig her, hvordan de enn snur og vender på det. Med dine, heldigvis ikke mine, skattepenger :o)

  Milton: Noe MÅ ha gått grytelig galt her, i løpet av de 6 årene. At det har tatt 6 år sier jo i grunnen mye. Og hattifnattene kan godt være kommuneansatte – 17.mai-feiring kanskje?

  Goodwill: Dette er virkelig en snodig sak. At de ikke har fått med seg hvordan den ble til for 2 år siden (da ble han bedt om å endre på en del ting) er for meg en gåte. Og jeg tror vel kanskje det er vel så mye hattifnattene og den ekstremt høye sokkelen som gjør at den ikke på noe vis er et godt bilde av kongen. Vi liker ham jo som skiløper på tur med hunden sin, som ved Holmenkollen.

  Alt skal være ferdig før jul. Jeg er helt for å si at det er en forkortelse for juli!

  Undre: Han må gjerne graven den ned for meg, men det må da være marmor for usannsynlige summer i den… dumt å grave ned verdiene. Men kanskje noen arkeologer fra en annen galakse vil finne den om en del hundre år? Hva vil de tenke da, mon tro?

 7. Iskwew sier:

  Goodwill, jeg glemte visst å kommentere den om overheaden. Jeg tenkte selvsagt ikke på at han kunne være leid inn fra et firma. Da blir det fort veldig dyrt ja, og mindre betalt på huggeren selv. Så kanskje jeg bør bli ved min lest her i novembermørket :o)

 8. —> erik ® sier:

  Hvordan står det til, vennen min? Jeg blir svimeslått av aktiviteten din. Essays om Pareto-optimalitet og italiensk marmor, julebordsforferdeligheter og kattunger – og enda har du press på jobben, sier du -? Makaløst. Drikker du tran?

  Ellers er det jo en av de fornøyelige vrangforestillinger at Kong Olav var en folkelig, vennlig brummende og koselig fyr. Skjønner ikke hvordan inntrykket har festnet seg. Han var da en ytterst formell herre av den riktig gamle skole, en slags senutgave av en edwardiansk snobb. Men med politisk forstand og en viss fingerspissfølelse.

  Men statuen du snakker om, setter det vel mye på spissen, ja. 🙂

 9. Iskwew sier:

  Jo takk, det står ganske bra til, kjære.

  Jeg tror det som redder meg er at jeg ikke drikker tran. Tigerungen drikker heller ikke tran. Det er vel derfor vi sjelden er syke, tenker jeg. Kroppene våre har forstått at de ikke får assistanse annet en som laksemiddag en dag i uken, og dermed kjører den opp immunforsvaret.

  Jeg tror du har heeelt rett i at Kong Olav nok bare var sånn passe folkelig, meget formell (spør Sonja), men utstyrt med politisk kløkt og sikkert en god dose pliktfølelse. Dermed tok han trikken under oljekrisen. Ellers bidro jo også dette bildet en del til mytedannelsen:

  Men stauten kan godt dynkes i chianti og graves ned i Italia for min del.

 10. Knut Steen er en anerkjent og velkjent kunstner og billedhugger (hvalfangstmonumentet i Sandefjord f.eks.) som fikk dette oppdraget fra Oslo kommune. Jeg kjenner litt til saken via hans familie. Folk fra Oslo kommune har vært i Italia flere ganger og kunstneren har gjort forandringer som da ble foreslått. Han er en gammel mann på over 80 år som har brukt de kanskje siste årene av sitt liv på denne skulpturen, derfor er hele saken ganske trist. Fra kunstnerens synspunkt kan man kanskje forstå at han heller vil «gravlegge» den enn at den skal hugges opp…
  Angående de 60 000 så tror jeg det må være en misforståelse, vil tro at det er hele laget av stenhuggere som har kostet dette… journalister er ofte unøyaktige med fakta, det vet jo du, Iskwew…
  Man finner en del relevant info i saken ved å søke i google f.eks.

 11. Iskwew sier:

  Ikke vet jeg, Skorpionkvinnen, men det er referert flere steder. Jeg leste det allerede i helgen.

  Når det er sagt, så er jeg helt enig i at kommunen har gjort en elendig jobb her. Dette kunne de ha stoppet for lenge, lenge siden. Så det er jo som et minimum rimelig at de sier fra seg alle rettigheter.

 12. Skal prøve å sjekke det litt opp, jeg. Det høres veldig rart ut tatt i betrakning lønnsnivå i Italia… Jeg fikk ikke med meg nyhetene i særlig grad i helgen, men har som sagt hørt om dette fra kunstnerens familie….

 13. Rockette sier:

  Jeg tror det som omkranser statuen skal illudere «folket» (Hattifnatter var jo sånn tilnærmet korrekt gjetning:-)

  Denne statuen gir meg helt feil vibber, forøvrig. Fryktelig!

 14. Iskwew sier:

  Det høres merkelig ut ja, Skorpionkvinnen. Oppklaring hadde vært fint.

  Rockette, jeg får også helt feil vibber av den. Så jeg er glad den ikke settes opp.

 15. Britt M. sier:

  Jeg for min del tror det er melkekartonger. I det ligger det en slags dobbeltbetydning: For det første drikker vi enorme mengder melk her i Norge. For det andre er vi veldig miljøbevisste. Så miljøbevisste at vi bretter sammen kartongene, stapper dem oppi hverandre og leverer dem til innsamling.
  Og kong Olav var jo veldig glad i miljøet da, og sikkert melk også…Den store hånden kan jo uansett tyde på at skjelettet hans har fått mye kalsium.
  😉

 16. Iskwew sier:

  Melkekartonger! Det var et godt forslag, Britt. Det ligner, og at hånden indikerer forkalkninger det er heller ingen dum tanke :o))

Top