Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Skrik og Madonna tilbake

01.09.06 in Kunst

og Toska har fått bedre soningsforhold. Står det å lese, i hvert fall.

Jeg skulle likt og vite hva som sto i avtalen (om det er en) mellom politiet og Toska. Noen vil ha det til at han planla dette fra starten av, altså; han ville bruke bildene som forhandlingskort. Litt som en kidnapper, som krever løsepenger. Denne gangen var de kidnappede to malerier. Og er det OK å betale løsepenger i form av å la Toska få bedre soningsforhold, eller hva det nå var han fikk? Vanskelig å si, siden vi enda ikke vet hva han fikk. Selv om det kanskje ikke skal få spille noe rolle. Han burde ikke fått noe som helst.

De kidnappede er selvsagt to kulturikoner. Spesielt er “Skrik” det. Bildet er verdens mest kopierte kunstneriske verk. Du finner det på alt fra t-shirts til vesker til plakater. Store deler av verdens befolkning nikker gjenkjennende til motivet, selv om de ikke vet hvem som har malt det. Jeg fikk mailer fra folk både i Brasil, USA og Australia da maleriet ble stjålet for to år siden, med spørsmål om hvordan i alle dager vi kunne ha så dårlig sikkerhet rundt verdens mest gjenkjennelige kunstneriske verk. TV-dekningen av ranet var formidabel.

Et betimelig spørsmål så klart. Svaret er vel at vi har vært vant til å leve i fred og fordragelighet, i et land der ikke noe er farlig og alle er snille. Men ranet av Skrik og Madonna har bidratt til at vi ser det annerledes. Om du legger til Nokas-ranet og A-,B- og C-gjengens eskapader med skarpe våpen i store folkemengder, så får du trekk som minner i hvert fall meg om tilstandene i Rio de Janeiro.

Nå er Munch-museet et av verdens sikreste museer. Det har gått ut over både utstilligns-arealer og tilgjengeligheten for publikum. Det sutres det litt over, men det kommer selvsagt av at vi har vært vant til at malerier verdsatt til 750 millioner kroner kan henge helt fritt tilgjengelig for almenheten. Slik kan det ikke være lenger, for jeg vil i hvert fall ikke at en David Toska så lett skal kunne skaffe seg forhandlingskort for å slippe å ta konsekvensene for det han gjør.

Jeg husker første gangen jeg så “Skrik” på Munch-museet. Det er et lite og unnseelig bilde. Men det suger deg inn, og det med styrke. Det viser en naken redsel både i form av motiv og fargevalg, på en måte jeg ikke har sett maken til i hvert fall. Det er ikke rart at det er verdenshistoriens mest kopierte kunstneriske verk. Så de som ikke har sett det live, bør gjøre det, når det er tilbake på Munch-museet.

Og etter besøk på Munch-museet anbefales en tur i Botanisk Hage på det varmeste. Det er en av Oslos virkelige perler.

Munch var forøvrig røff med bildene sine. Mange av dem lot han stå ute for å herdes. Mange av dem er det både stearin og rødvinsflekker på. Han laget flere replikaer av f.eks. Skrik, og det første er mye røffere i penselstrøkene enn replikaene. Det var vel Tommy Sørbø som på tv i går kveld mente at originalen var malt i fylla på et hotellrom i en eller annen tysk by. Tommy Sørbø har forøvrig skrevet en ytterst fornøyelig bok om norsk kunsthistorie. Kapittelet om Munch er særdeles morsomt.

Umistelige ikoner. Det er de selvsagt, disse maleriene. Men er det verdt det, om du må gi Toska privilegier? Det skal jeg diskutere med meg selv en stund til.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

14 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. Iskwews hjørne på www » Blog Archive » Tonje og Toska | 07.12.06
 1. Tiqui says:

  Jeg var en av de siste som fikk se Skrik og Madonna-originalene uten alle sikkerhetstiltakene. Jeg var på Munch-museet dagen før de ble stjålet sammen med en date (ganske mislykket bortsett fra museumsbesøket).

  Forøvrig er det noe i at det er mye flott som produseres i rustilstand. 😉

 2. Undre says:

  Toska er en snørrvalp.

  *grmph*

  Og han stortrives helt sikkert med all oppmerksomheten han nå får.

  *grmph*

 3. Iskwew says:

  Tiqui: Flaks at du ikke var der den dagen det skjedde! Og det er vel museet du kommer til å huske fra den dagen, siden daten var mislykket.

  Munch var visstnok på fylla da han laget mange av maleriene :o) Jeg skal ta ut noen utdrag fra Tommy Sørbøs eminente bok i kveld.

  Undre: Det gjør han nok, ja. Mannen har jo noen skikkelig skrudde trekk, og jeg skulle gjerne vite hva det er han har fått for å fortelle hvor maleriene var.

 4. Goodwill says:

  Nå som maleriene er tilbake synes jeg man skulle si “æda-bæda, hadde jugekors” til Toska 🙂

 5. Iskwew says:

  De kan jo si:

  “Vi bare kødda – du tåler vel en fleip?”
  “Ikke bli så sur da!”
  “Toska da, om du fortsetter å være sur, sender vi deg til Guantanamo”
  “Se der ja, da ble Toska-gutten like blid.”

 6. Iskwew says:

  Ikke dum den varianten der!

  Jeg noterer meg at du for tiden helst utrykker deg i kommentarfelt for å brumme litt :o) Og har det i bakhodet når jeg nå planlegger oppgaven din *smiler veldig blidt*

 7. Morten says:

  Jeg ser for meg en litt annen variant:

  – Hva er det du sier? Kan du skaffe oss Skrik? Flott! Bli med inn på forhandlingsrommet.
  (Skritt, dør som går igjen, et helvetes rabalder. Sceneskift)

  – Ok. La oss nå snu litt på flisa, kjære David. Du forteller oss hvor maleriene er og VI løsner bittelitt på denne skrutvinna….

  —-

  (Lurer på hva Iskwew tror om meg, jeg, etter alle disse grmph!, Grynt, Grrr!,Knurr! innleggene i det siste

  M;o)rten

 8. Iskwew says:

  Ups Morten, der klarte jeg å slette Donald kommentaren din ved en feiltagelse! Sorry.

 9. iapetus says:

  Gi Toska finnerlønn og M&M. Nå er jo bildene enda mer berømt. Men strafferabatt skal han ikke skrike seg til. Med forvaring så svir det vel ekstra å få en haug med penger han ikke får brukt i fengsel……..

 10. Iskwew says:

  Iapetus: Jeg hadde ikke hørt om de M&M’ene før jeg leste om det i avisen i dag. De må han gjerne få, med tilhørende hull i tennene og dårlig tilgang til tannlege. Finnerlønnen er jeg mer i tvil om.

  Morten: Bra du tok det pent :o)

 11. Morten says:

  Ups!

  Det går bra det Iskwew 🙂

  Gulp?

  M:o)rten

 12. Iskwew says:

  Ja, det hørte jeg også. Og utganspunktet tatt i betraktning, tenker jeg det var godt garsjerte stylister også. Og siden all PR visstnok er god PR, så har det meste vært vellykket for den gjengen.

  Jeg håper han setter alle M&M’ene i vrangstrupen.

 13. DRM says:

  I følge mine opplysninger spanderte gjengen på seg egen stylist før saken kom opp for retten i Stavanger. Det folkelige preget til Toska med lusekofte og melkesjokolade var ikke tilfeldig.

  Bare så synd media svelger det med hud og hår og gjør dem til a-kjendiser,
  vi har jo alt hatt det første Nokas-bryllupet. Mur dem inne et kaldt sted.

  Dessverrre regner jeg med at Toska blir sjakk-kommentator på tv2 når han slipper ut.

Top