Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

UDI og ansvar for voldtekt

En ung kvinne ble voldtatt på et asylmottak i Tinn natt til 27.juli. Asylmottaket er ikke bemannet. Det synes UDI er helt greit, med følgende begrunnelse:

Asylsøkerkvinner har samme ansvar for å unngå voldtekt som kvinner i vanlige boliger, sier avdelingsdirektør Siri Rustad i Utlendingsdirektoratet (UDI).

For botilbudet skal i så stor grad som mulig være som et vanlig botilbud, må vite.

Kvinner i vanlige boliger, altså meg, har ANSVAR for å unngå voldtekt. Implisitt er det selvsagt kvinnens ansvar om hun blir voldtatt. I sin bolig. Vi snakker ikke om i mørke bakgater her en gang, men i sin bolig. Dette er det jo ingen nyhet at mange mener, altså at kvinner har ansvar om de blir voldtatt, men likevel er det provoserende å se det på trykk. Igjen.

Og det samme gjelder da selvsagt kvinner i asylmottak, selv om de ikke har noe valg når det gjelder hvor og med hvem de skal bo. Jeg har vondt for å se det som en “vanlig bolig”. Senest så vi at det var rimelig uvanlig da det kom til masseslagsmål mellom kurdere og tsjetjenere på asylmottaket på Våler. På mange asylmottak er enslige kvinner rett og slett fritt vilt. NOAS sier

Mottakene bør være døgnbemannet. Spesielt når det bor enslige kvinner der, sier Sylo Taraku fra NOAS.

Representanten for organisasjonen som arbeider for asylsøkeres rettigheter påpeker at dersom Norge ikke tar beskyttelse av kvinner på mottakene på alvor, risikerer man å bryte kvinnekonvensjonen.

– Enslige kvinner er i en spesielt sårbar situasjon. Mange som kommer fra Rwanda, har blitt voldtatt tidligere. Det å oppleve noe sånt på et mottak er forferdelig.

I en normal situasjon, noe et mottak ikke er, ville disse enslige kvinnen neppe ha bodd på fellesarealer med menn i det hele tatt.

“Vi kan ikke styre samhandlingen mellom voksne menn og kvinner”, fortsetter Rustad. Samhandling? Voldtekt handler om maktbruk. UDI, som ikke kan styre “samhandlingen” må sørge for at kvinner på mottak er trygge, om dagen og om natten. Så sier Rustad: “Men vi er ikke tilfreds med at det er foregått et seksuelt overgrep på et av våre mottak”.

Ikke tilfreds? Det er neppe den unge kvinnen som ble banket opp og voldtatt i flere timer heller, på et sted hun trodde hun ville være trygg. “Ikke tilfreds” blir i grunn veldig puslete i denne sammenhengen.

Rustad fra UDI burde være rasende på på denne kvinnens vegne. Og gjøre alt for å sikre at det ikke skjer igjen. Samt plassere ansvaret der det hører hjemme. Hos mannen som voldtok. Ikke hos kvinnen.

Ahh. Så grinete jeg blir på slike uttalelser!

Oppdatert:
Via VamPus post om samme sak fant jeg ut at UDI mener seg feilsitert av VG. Jeg skal lese den litt nøyere etterhvert. For noe har jo åpenbart Siri Rustad sagt, med mindre vi skal tro at VG har funnet det på helt selv.

Saccarina skriver om samme sak.

Muslimen skriver også om saken.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: , ,

Comments are closed.

Top