Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Speiderløftet

23.10.07 in Tigerungen

I går ble Tigerungen tatt opp i Speideren. Det var en hyggelig seremoni, og han var så stolt over speider-skjorten, skjerfet og knuten. Opptaket foregikk rundt leirbålet, mens mørket senket seg og forventningsfulle barn trippet.

Det jeg bet meg merke i var hvordan de hadde formulert løftet barna avlegger. Det lyder som følger:

Jeg lover etter beste evne å:
– være åpen for Gud
– hjelpe andre og
– leve etter speiderloven

Det er ganske sympatisk og realistisk det løftet. I stedet for å love på tro og ære, lover de etter beste evne. Det er altså rom for å gjøre feil. Og siden vi er mennesker, alle sammen, er jeg skeptisk til absolutte løfter. Dessuten lover de ikke lenger å være tro mot Gud. De lover å være åpne for Gud. Dermed må de ikke verken tro på Gud eller alle hans lover for å være speidere. Og åpen skal man være, til man har fått dannet seg et eget syn på hva som får universet til å henge sammen.

Speideren slår meg som en veldig sosial type aktivitet, som bygger samhold og legger vekt på å hjelpe andre. Det er hyggelig friluftsliv og felles aktiviteter. Så langt ser Tigerungen ut til å like det veldig godt. Han er ikke glad i konkurransepreget innen idrett, men han liker uteaktiviteter og dermed er Speideren ganske perfekt for ham. Dessuten går bestevennen i Speideren, og det er selvsagt et ubetinget pluss.

Til helgen skal alle ulvungene på overnattingstur. Tenk så spennende! Og jeg er full av beundring for disse speiderlederne som reiser på tur med 12-18 åtteåringer. Det må virkelig være som å bære staur. Den ene lederen har jobbet med Speideren mer eller mindre i 30 år, og da jeg sa at det er fint det finnes ildsjeler, repliserte han med at han har fått utrolig mye ut av de årene han har enten vært speiderbarn eller speiderleder.

Men likevel: Det er godt ildsjelene finnes. Så skal jeg bake kaker til absolutt alle kakelotterier.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

17 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Goodwill says:

  Så fint, Iskwew! Speideren tror jeg er midt i blinken for slike som ham som er glade i å være mye ute.

  Jeg var også i speideren da jeg var gutt, men bare en kort tid. Jeg hadde altfor mange jern i ilden, og prioriterte etterhvert andre ting. Men gleden av å være ute i naturen tok jeg med meg videre, og det er jeg sjeleglad for.

  Og det speiderløftet syns jeg høres veldig fint ut 🙂

 2. Undre says:

  *alltid beredt*

  Undre er også gammel speider.

  – Hei, noen som vil knyte apehånd?

 3. Iskwew says:

  Ja, det tror jeg også, Goodwill. Så langt har det vært en veldig fin opplevelse for ham. Og løftet er fint, ja. Rett og slett et realistisk løfte.

  Undre, da skjønner jeg hvorfor du er slik ei kjekk jente!

  (Apehånd??)

 4. Iversen says:

  Apehånda er jeg ikke helt stø på, men kan godt bytte mot en flaggstikk.

 5. E.R. II says:

  Jeg tenner bål med en fyrstikk uten å ha vært med i speideren. Men jeg hadde sikkert hatt glede av det. Som voksen overlater jeg i dag speidingen til datter i ungdomsskolealder. Hun har funnet ut at hun og bestevenninne aldri blir vartet opp og har så mye gøy som når de er på tur med speideren. Jeg forstod etter siste tur hvorfor. Joda, det var ingen andre jenter med! Ikke rart at de hadde det som plommen i egget.

  Jeg synger med Bare Egil

  Speidern! Bedre enn metadon!!

 6. XmasB says:

  Var en kort tur innom speideren selv. Varte vel et års tid. Masse hyggelige mennesker og fine turer. Men etterhvert gikk interessen over til andre ting.

  Jeg husker ikke helt vårt speiderløfte, men likte det du skriver der veldig godt. Fint det med åpenhet og rom for feil. Tror jeg sluttet pga for mye fokus på han førstnevnte. Var tross alt speider i frikirken, så det fulgte vel med.

 7. Håkon says:

  Speider’n var noe jeg ikke fikk med meg, men jeg klarer å knyte en treslått apehånd på kastelina når jeg vil kombinere det estetiske og praktiske. For øvrig er jeg enig i at speideren er en positiv og sosial aktivitet hvor man får være med på mye som er gøy og spennende, og kan lære mye praktisk og nyttig.

  (og i en seilbåt er det veldig praktisk og nyttig å kunne sine knuter, helst i blinde)

 8. Iskwew says:

  Iversen, jeg kan ingen av delene, men nå kan jeg jo delegere sånt til Tigerungen :o)

  E.R. II, jeg tror ikke jeg er spesielt flink til å tenne bål. Jeg har nemlig ikke gått i Speideren eller vært spesielt interessert i sånt. Godt at en i familien lærer de tingene nå. Dessuten synes han det er veldig artig :o)

  Det var ingen andre jenter med, nei? Der har hun funnet seg en skikkelig nisje :o) Hun kommer til å ha en stooor fordel fremover. Så spørs det da, om far synes det er en like stor fordel… ;o)

  XmasB, Tigerungen går i en gruppe tilknyttet Norsk Speiderforbund, og ikke KFUM/KFUK. Det tror jeg er en fordel.

  Håkon, båtmennesker bør kunne knyte knuter i blinde, ja. Og jeg tror Speideren passer Tigerungen veldig bra, det er sosialt, de lærer mye (å ta vare på seg selv og andre) og det er masse uteliv. Knallbra.

 9. Denne forhenværende speideren lurer på om hvor kakefesten i såfall skal være *slikke seg rundt munnen*..

  Husker speiderløftet, men var ikke klar over at det var blitt endret. Skal jeg være veldig veldig prinsippiell vil jeg si at selv om man har dempet “trosbekjennelsen” litt, så er det fortsatt henvisning til Gud. Ikke Allah eller andre. Og det synes jeg i grunnen er uheldig med tanke på små speiderbarn med religiøst forfeste andre steder – eventuelt uten noen trostilknytning.

  Historisk er henvisningen til Gud også litt snodig. Det var Baden Powells opprettelse av “speidertroppper av gutter” i Afrika som i sin er opprinnelsen. Guttene hjalp til i borger (boer) krigen, med speidin, førstehjelp osv. Gud hadde ingen ting å gjøre i den opprinnelige sammenheng. Etterhvert utviklet speideren seg til å bli “hjelpende” – human etisk – bistå dem som trenger hjelp – samt klare seg i skog og mark ved egen hjelp. Knyte knuter, tenne bål, fiske, leve ute i naturen osv.

  Jeg hisser meg ikke opp over speiderløftet, fordi speidingen er en veldig flott aktivitet. Men, jeg sliter med å forstå (og i grunnen akseptere) at det skal være en religøs tilknytning som det faktisk er blitt.

  Når det er sagt, så er det meste av aktiviteten ganske så ureligiøs – og egentlig bare lek og moro. 🙂

 10. Iskwew says:

  Takk for interessant bakgrunnsinformasjon, PS. Dette visste jeg ikke.

  Han som hadde vært i speideren i 30 år, sa “Være tro mot Gud”, tror jeg. Så jeg er ganske fornøyd med at løftet er tonet ned.

  I KFUM er det sikkert et helt annet fokus på Gud.

  Når det er sagt, så er dette en frivillig organisasjon. Frivillige organisasjoner bør kunne ha de formålsparagrafer og løfter de synes passer deres organisasjon. Dermed vil ikek alle organisasjoner kunne favne alle mennesker.

 11. XmasB says:

  Like før jeg sluttet hadde vi bønn før vi åpnet møter og etter. Aftenbønn til alle måltider ble også en selvfølge etterhvert. Sikkert mange som synes dette er greit, men jeg er ikke akkurat vokst opp med Jehova, så jeg syntes det ble for mye.

  Men speidertiden ville jeg likevel ikke vært uten.

 12. Iskwew says:

  Slik er det heldigvis ikke i denne speidertroppen. Jeg skjønner godt at du ble lei av det, XmasB.

 13. Åsmund says:

  Det er jo oppsiktsvekkende at en tigerunge har blitt ulvunge og at han skal lære å knytte apehånd 🙂 It’s a jungle out there!

 14. Iskwew says:

  It’s a jungle out there! Og dermed er det jo bra at han går i Speidern så han lærer seg litt overlevelsesteknikk :o)

 15. Maria says:

  for videre trivia om speiderløftet og Gud, lurer på om det het “hedre Gud” eller “tjene Gud” for 15 år siden. Det religiøse aspektet var uansett så godt som fraværende i min speider-“karriere”,var vel noe andakt på søndag om man var på leir, men ikke noe snakk om religon ellers. Sikkert avhengig fra gruppe til gruppe det der, men tror ikke vanlig speider (ikke KFUK/KFUM) har vært noen misjonsmark noen gang. Veldig synd om noen blir skremt vekk av den kristne “formålsparagrafen” uansett, for det var virkelig en helt super ting å drive med i oppveksten, mye selvstendighet og frihet til å finne på ting selv innen bra rammer.
  Veldig kjekt å høre at barnet ditt er blitt med, er sikker på at han oppleve og lære masse bra ting.

 16. Goodwill says:

  Åsmund peker på noe veldig interessant her – driver Tigermamma og lærer opp Tigerungen til å infiltrere jungeldyra?

  KonspiratorIsk igjen???

 17. Iskwew says:

  Jeg mener speiderlederen sa “tro mot Gud”, Maria.

  Jeg er spent på hvordan han har hatt det på første overnattingstur med Speideren :o) Tror nok det har vært en kjempefin opplevelse!

  Goodwill, Tigerungen skal utstyres med overlevelsesverktøy for enhver jungel, vet du :o) Litt konspiratorisk på hans vegne er en Tigermamma alltid :o))

Top