Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Japanske kvinner får for få barn

med det resultat at den japanske befolkningen går kraftig tilbake, står det å lese i dagens Aftenposten. Japanske kvinner får bare 1,27 barn hver. Dette er japanske kvinners stilletiende protest mot et svært kvinneundertrykkende samfunn. Et samfunn som er laget for menn. Resultatet er en befolkning som blir eldre, og svært få unge mennesker til å arbeide og sørge for at samfunnsgoder opprettholdes. Og det betyr at i kommende tiår trenger Japan omtrent 5 millioner innvandrere. Og det ønsker ikke et konservativt samfunn som det japanske. Japan er vel konservativt på grensen til det rasistiske når det gjelder innvandring.

Så noe må gjøres. Og forslagene fra den mannlige delen av befolkningen går ut på å forsøke å tvinge kvinner til å få flere barn, ved å straffe dem for å ikke få barn. Det er jo deres plikt å føde nye japanere. Kvinner som ikke får barn er selvopptatte, og kvinner som ikke føder barn bør i hvert fall ikke få pensjon. Jeg tror jeg kan si med en gang at det ikke kommer til å hjelpe. I Japan er kvinner allerede kraftig diskriminert i arbeidslivet, og nok et negativt tiltak kommer ikke til å hjelpe. Du kan ikke tvinge kvinner til å føde barn.

Kvinner i den vestlige verden får også færre og færre barn. Et hederlig unntak i så måte er Norge, der fødselsratene holder seg høye, selv om norske kvinner deltar i arbeidslivet i større grad enn de fleste steder, og har flere rettigheter enn i de fleste andre land. Norge har hatt en positiv vinkling på tiltakene. Da får kvinner flere barn. Å forsøke å reversere utviklingen, altså å sementere gamle kjønnsrollemønstre, det virker ikke. Å trygge rammene rundt det å være mor, det hjelper. For kvinner ønsker også å delta i samfunnet som likeverdige borgere, samtidig som de får barn.

Så her er det bare å si: Look to Norway! Svaret ligger i at kvinner lovmessig og reelt er likeverdige samfunnsborgere med muligheter til å få barn og delta i samfunnet samtidig. Det er positive ordninger som barnehager, barselpermisjon og at kvinner har rettigheter om de er gravide. Da får kvinner flere barn. Selvsagt har den generelle velstanden i Norge stor betydning også, men det alene forklarer ikke hvorfor norske kvinner får flere barn en andre kvinner.

I tillegg har ikke Den norske Mann så arkaiske holdninger som menn andre steder ser ut til å ha. Det er også veldig viktig. En brasiliansk venninne sier at enhver brasiliansk kvinne gjerne vil være sammen med en norsk mann med de holdningene han representerer, mens de fleste norske kvinner neppe vil være sammen med en brasiliansk mann, med de holdningene han representerer. Hun har et godt poeng der. Her må menn verden over ta skjeen i en annen hånd. Kanskje vi skal markedsføre konseptet Den norske Mann? Det tror jeg. For kvinner vil ikke føde flere barn i resten av verden før de kan gjøre det under trygge menneskelige rammer. Det betyr å behandles med respekt både av samfunnet og sin partner.

Ikke noe sjokkerer utenlandske deltagere på møter i norske bedrifter mer enn at norske menn unnskylder seg klokka 4 fordi de må hente barn i barnehagen. Det eneste som sjokkerer mer er kanskje at norske arbeidsgivere godtar det. Eventuelt det faktum at norske kvinner ammer på offentlige steder. Det ER sjokkerende for de aller fleste utlendinger :o)

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

Comments are closed.

Top