Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Om tid

18.03.06 in FilosofISK

Jeg har vært på en del kurs og seminarer innenfor ledelse i min tid. De har sjelden etterlatt seg synderlig mye. Mye har, for meg, vært uten synderlig innhold, bare en samling med store ord uten reell betydning for meg. Men en konsulent fra Pepp leverte en seanse som har gjort varig inntrykk.

Han snakket om hvor vi mentalt kan være. Og sa at vi kan være i fortiden, i fremtiden eller i nåtiden. Og så spurte han: “Og hvor er kroppen din?”

Den er selvsagt i nåtiden. Fortiden er bare der i kraft av minner. Fremtiden er der i form av drømmer og visjoner. Og vi trenger både fortidens minner og fremtidens drømmer. De er en del av oss. Summen av alle våre erfaringer gjør oss til de vi er, og drømmene våre må vi ha, ellers blir livet statisk. Men vi lever i nåtiden.

Mange sitter fast i fortiden, bærer på sorger og bitterhet, og klarer ikke være til stede her og nå. Mange planlegger for fremtiden i den grad at livet passerer uten at de får det med seg.

Mannen fra Pepp snakket om en leder han hadde hatt som kunde, som fortalte at en dag hadde hans kone og datter sagt at han like gjerne kunne være på kontoret, for han var ikke til stede når han var hjemme. Han var mentalt på jobben hele tiden. Alltid på vei mot et eller annet i fremtiden. Heldigvis hadde denne lederen vett på å søke hjelp.

Jeg har i den senere tiden vært opptatt av å fokusere på veien, ikke på målet. Jeg har mange drømmer og visjoner, har jeg ikke dem, blir jeg apatisk. Men jeg har tenkt mye på at jeg ikke må tenke så mye på dem, at jeg ikke opplever det som skjer rundt meg, hver dag. Jeg må oppleve veien, plukke blomster i veikanten og se på de grå unnselige steinene som kan skjule en uslepen diamant. Lett er det ikke, for jeg vil videre, men jeg tror jeg går glipp av mye, om jeg bare fokuserer på målet. Og mål må være dynamiske. Det kan jo skje noe underveis som gjør at retningen bør korrigeres. Ingen mål skal nås for enhver pris, og om den veien som er valgt viser seg vanskelig, så finn en annen vei. Jeg tror det å leve dynamisk er utrolig viktig. Og det klarer vi bare om vi virkelig får med oss det som skjer rundt oss.

John Lennon sa det slik, om livet:
“Life is what happens to you while you’re busy making other plans.”

Paulo Coelho snakker om å etterlate i fortiden det som hører til der:
“Slipp ting løs. Frigjør dem. Koble deg fra dem. Ingen spiller i livet med merkede kort, så noen ganger vinner vi og noen ganger taper vi. Ikke forvent å få noe igjen, ikke forvent at dine anstrengelser vil settes pris på, at ditt geni vil oppdages, at din kjærlighet forstås. Ikke skru på ditt emosjonelle fjernsyn for å se det samme programmet igjen og igjen, det som viser hvor mye du led av et spesielt tap: det forgifter deg bare, ikke noe annet.”

Og Coelho sier i tillegg:
“Slutt å være den du var, og bli til den du er.”

Blaise Pascal om menneskets manglende evne til å være i nåtiden:
“Vi lever aldri i nuet. Vi tar fremtiden på forskudd, vil liksom skynde på den, som om den drøyer med å komme. Eller vi fortaper oss i fortiden, for å fastholde den, som om den fløy for fort. Så tåpelige er vi, at vi flakker som forstyrret omkring i tider da vi ikke har noe å bestille, uten å akte den minste på dette nu som alene er vårt.”

Lett er det ikke, dette her. Men jeg forsøker å la veien være målet, i hvert fall for en stund. Jeg vet at jeg skal et eller annet sted. Men livet skal leves hele tiden, ikke bare når jeg kommer dit.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

Comments are closed.

Top