Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Mangfold i arbeidslivet

I dag står det en artikkel i Aftenposten som forteller at KrF kommer med et radikalt forslag for å få innvandrere inn i arbeidslivet. Nærmere bestemt at staten sponser en årslønn til bedrifter som tar inn innvandrere slik at de får erfaring. Og så langt inne det enn måtte sitte for meg å si meg enig med KrF, så er jeg hjertens enig i dette forslaget.

For blant innvandrere finnes det mennesker med masse kunnskap og ressurser som samfunnet rett og slett ikke benytter. Og det er ikke en god ting i kunnskapssamfunnet. For leger, lærere, økonomer og ingeniører med innvandrerbakgrunn de driver med renhold, kiosker, oppvask etc. Ikke noe galt med noen av de tingene, det er bare det at de som utfører oppgavene er høyt utdannede mennesker som har kunnskaper som med fordel kunne vørt brukt i stedet for.

Det er så klart samfunsøkonomisk ulønnsomt at en ingeniør bruker dagene sine på å vaske gulv, snarere enn å bidra i for eksempel oljesektoren. Og det må være utrolig frustrerende for enkeltmennesket å se at ens opparbeidede kunnskap og kompetanse ikke brukes. Dessuten bidrar det selvsagt ikke til integrering at innvandrere blir stående utenfor arbeidslivet.

Forslaget fra KrF, som støttes av i hvert fall Ap og Sv, vil kunne bøte på noe av det som er problemet. Innvandrere har ikke praksis. De kommer aldri inn i arbeidslivet. Men, når bedriftene får dekket en årslønn, vil de få denne praksisen som mangler. Imidlertid må det være viktig at bedriftene forplikter seg til noe som motytelse. Det har jo ingen hensikt om det eneste som skjer er at bedriftene skaffer seg ett års gratis arbeidskraft.

Mottoet for NHO’s Female future, som er deres program for å få frem kvinnelige styremedlemmer (der jeg har deltatt), er “Synliggjøring av talent”. Altså; NHO vet at talentet finnes, og de mener at mangfold styrker en bedrifts styre, og da er det et spørsmål om synliggjøring av talent. Jeg synes det er et utrolig godt slagord, og det kan godt overføres til andre grupper enn kvinner.

Innvandrere, for eksempel. Talentet finnes. Det vil styrke det norske samfunnet å bruke dette talentet. Men det er ikke synlig. Så la oss synliggjøre det. Og dette forslaget kan bidra til det. Og jeg tror det kan være vel anvendte penger for det norske samfunnet.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

Comments are closed.

Top