Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Kjøp og salg av leilighet – det er travelt for tiden

I begynnelsen av mars virket det som om jeg hadde litt bedre tid, selv om jeg akkurat hadde begynt i ny jobb og det er krevende, så er det samtidig energigivende.  Dermed tenkte jeg at nå kan det muligens bli litt skriverier også.  Den tanken holdt til i midten av mars. Da skjedde det noe vesentlig og veldig arbeidskrevende.

Jeg kjøpte ny leilighet.

Siden Tigerungen snart er like høy som meg, har jeg tenkt en stund at jeg kunne tenke meg en litt større leilighet. Vi er i ferd med å vokse ut av leiligheten, kjennes det ut som.  Dermed la jeg opp søk på finn.no og begynte å følge med.  Var på en del visninger, uten at det ordnet seg i første omgang.  Det ble for dyrt, eller det var for mye jobb.  Men så i midten av mars kom en sånn leilighet som jeg kunne tenke meg i markedet, og da hadde jeg plutselig fått ny leilighet.

Mye regning og relativt store regneark
I forkant hadde jeg regnet og kommet frem til et maksbeløp.  Så uken frem til kjøp ble brukt til mye tenking og kalkulering. Jeg tror det er helt nødvendig å finne sin egen maksgrense før man deltar i budrunder. Det er utrolig lett og la seg rive med.  Jeg tenkte også at om det en gang må være en fordel å være økonom, så er det når du skal ta store privatøkonomiske beslutninger. Dermed skulle det bare mangle at jeg ikke brukte kunnskapen min for det den er verdt.

Mitt råd til potensielle bolikjøpere er å regne og regne mens man venter på visning.  Samt huske på følgende:

 • Du må betale dokumentavgift dersom du kjøper selveier.  Den er på 2,5% – og kommer i tillegg til kjøpesummen.  På et kjøp på 2 millioner er det 50.000 kroner som kommer i tillegg.  Dessuten er det gjerne andre gebyrer som må betales, så ikke glem det.
 • Om du skal selge noe, koster det også. Nå kan man selge selv, men jeg foretrekker helt klart å bruke en megler, selv om det koster1.   Basert på det jeg har funnet ut vil megler koste omtrent 3% av salgssummen alt i alt.
 • Skal du ha eierskifteforsikring koster det gjerne 0,3% – 0,35% av kjøpesummen
 • Du må ha takst på din egen leilighet.  Det koster 4 000 – 5 000.
 • Det koster å flytte.  Du skal ha flyttebil, det skal vaskes, og du får garantert diverse utgifter til alt fra pakkeesker, søppelsekker, avfall og nye stikkontakter etc dit du flytter.  Det blir fort 30 000 av denne posten
 • I tillegg skal du kanskje pusse opp og kjøpe nye møbler.  Regn på hva det vil koste når du beregner lånekostnader.  Med mindre du har banken full av penger, da.  Det har ikke jeg, så jeg må regne sånt inn.

Valg av megler
Som vist i punktet over koster megler penger.  Men det fine nå for tiden er at hva de koster er ganske transparent. Det skal stå i prospektene.  Så det jeg gjorde var å hente inn prospekter fra objekter solgt her i området, legge kostnadene inn i regneark og sammenligne.   Kostnadene er listet som meglerhonorar i prosent, og i faste kostnader.  Det viste seg å være temmelig likt.

Deretter intervjuet jeg noen meglere og fikk spesifikke tilbud.  Som forventet var det ikke mulig å skille på pris.  Dermed ble det andre ting som avgjorde.  Blant annet så jeg på bildene til de ulike fotografene som meglerne bruker.  Alt selges på nett nå for tiden, og da tror jeg bilder er viktige.  Jeg synes mange av de bildene jeg har sett er veldig lyse2, kalde og ofte er det så til de grader brukt vidvinkel at du ser godt at det får leilighetene til å se rare ut.

Jeg endte med å velge megler basert på intervju, kjemi med megler og den fotografen denne megleren bruker. Som jeg syntes tar fine og varme bilder.

Klargjøring av egen leilighet for visning
Dette er definitivt den største jobben.  Klargjøring for visning handler om å fjerne så mye som mulig av overflødige møbler og pyntegjenstander.  En overmøblert leilighet vil se mindre ut og mindre innbydende ut.  Dessuten bør alle personlige bilder fjernes og så videre.  Målet er at potensielle kjøpere skal bry seg lite om hvordan du har det og mye om hvordan de selv kan få det.  Dermed har jeg ryddet og vasket så det ikke er til å tro.  Det har gått med to helger til den jobben.  Tigerungen har stort sett vært på legd hos venner og kjente om helgene en stund. Så slipper jeg å rydde etter ham, i hvert fall.

Med tungt hjerte og bevrende underleppe har jeg kvittet meg med 8 esker med bøker.  Jeg hadde bøker i doble lag i bokhyllene mine, og det kan jeg ikke flytte med meg.  Heldigvis fikk jeg tips fra Vox Populi på Twitter om å ta kontakt med Nesbru Lions.  De holder et stort bokmarked hvert år, og henter bøker i Asker og Bærum.  Så ganske raskt kom det en hyggelig mann og hentet de 8 bokkassene mine.  Dette er det flere Lions-klubber som gjør, og det er en skikkelig win-win.  Noen blir glade for å kjøpe mine bøker. Lions får penger til gode formål. Og jeg smiler fordi bøkene mine ikke bare forsvinner til avfallsanlegget.

Nå er det så ryddig (og rent) her at det er ekko i leiligheten.  Utover det har jeg ikke brukt mye på styling. Jeg har kjøpt noen pynteputer (som jeg kan tenke meg å beholde), men det er det. Jeg har dermed ikke saueskinn på stolene på balkongen (det har nesten alle nå for tiden) eller ny sofa før visning.  Personlig synes jeg noen av leilighetene ser kunstig overstylede ut.  Det blir vanskelig å skille den ene fra den andre.

Men blomster og frukt har jeg kjøpt altså.  Blomster skaper et eget liv i en leilighet.  Og frukt er både dekorativt og dessuten ikke bortkastede penger i det hele tatt.  De kan jo spises.

Om det ble sendt aliens til jorden som fikk beskjed om å bli kjent med menneskene gjennom å gå på boligvisninger, så ville de tro vi var ekstremt ryddige og renslige.  I hvert fall til de tok en titt i boder og skap. Da ville de muligens fått en annen ide…

Når salget er gjort gjenstår bare selve flyttingen.  Huttetu. Men så begynner det nye livet med større plass for både folk og katter i Iskwew AS.

Heldigvis hadde jeg bestilt Spania-tur før boligkjøp.  Den hadde kanskje gått i vasken om jeg hadde visst at jeg skulle kjøpe leilighet. Men den går heldigvis etter planen. Billettene er ikke refunderbare, så det er bare å dra.  Det samme gjelder billetter til “We will rock you” neste lørdag.  Det skal jammen bli godt å gjøre noe hyggelig for meg og Tigerungen.

Print Friendly, PDF & Email
 1. Dette handler om å verdsette sin egen tid, og min er verdt mer enn megler koster, siden megler er mer effektiv. []
 2. På noen jeg så var det ikke mulig å se hjørnene, for bildene var så lyse []

Tagged With: ,

17 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. IvarE says:

  Gratulerer og gratulerer! 😀

  Men så et par sære kommentarer:
  1) “Siden Tigerungen snart er like høy som meg, har jeg tenkt en stund at jeg kunne tenke meg en litt større leilighet.”
  – Ærlig talt, er det høyde under taket som avgjør????
  2) Bøker tilhører fortiden! Kast dem! (Det gjorde jeg. ca. 90 m., da jeg ryddet etter mine foreldre. Angret siden, men what the h…?)
  3) Ja, skrive mer!
  4) Ehh.. det var vel alt…

  😉

 2. Iskwew says:

  1) Det er ikke høyden under taket, men lengden på armer og ben 🙂 Det begynner å bli mye gutt, snart ungdom, og da blir det kjekt med større plass.

  2) Å kaste bøker er og blir piiinefullt. Heldigvis og takk for Lions, det er et skikkelig plaster på såret.

  3) Må i så fall kjøpe mer tid et eller annet sted!

  4) Ok 😀

 3. Mäklare Smekk says:

  Hei Iskwew,
  Gratulerer med ny residence. Jeg forutsetter at kattene også er tatt med på råd. :o))
  Lykke til!
  Mäklare Smekk

  • Iskwew says:

   Å ja, kattene var med på råd, Megler Smekk. De mente det var greit da de forsto at de kunne beholde territoriet sitt. Det er tross alt ca. 100 meter til den nye residensen 🙂

 4. Pia says:

  Lykke til med flytting, spania og teater 🙂

 5. tb says:

  Gratulerer! Og lykke til med alt.

 6. Embla says:

  Jeg har vært der du er nå, og fant ut at jeg bare måtte ta det etappevis – først vurdere megler, så få takst … så ble det tatt bilder og plutselig lå leiligheta mi for salg. Visning. Budrunde .. og pakking og vasking .. det var en emosjonelt ambivalent situasjon. Jeg var glad for å ha fått solgt og for nye muligheter, men litt usikker på nettopp de nye mulighetene og litt lei meg for å gi fra meg et hjem jeg likte. Vel, lukker man èn dør, åpnes nye – og det er sant nok. Lykke til! 🙂

 7. Utrolig mye styr med flytting… Med gratulerer med nytt hjem! 🙂

 8. Iskwew says:

  Takk, tb 🙂

  Embla, jeg skjønner godt at det var ambivalent. Det er jo hjemmene våre det gjelder, og det er dermed rart når andre skal vurdere og prissette og så flytte inn i ditt hjem. Det sitter jo mange minner i veggene, som andre ikke ser.

  Jepp, Cat, det er veldig mye styr. Og du verden så mye vasking 😯 Jeg har ikke gjort annet enn å vaske på fritiden de siste ukene.

 9. Milton Marx says:

  Gratulerer! Inviterer du på fest?

 10. Sexy Sadie says:

  Jeg er der hvor jeg driver og vurderer å investere i egen bolig, men dokumentavgiftene er virkelig hårreisende.

 11. Rune says:

  Gratulerer!

  Godt å se at det bare er 100 meter unna, så den røde bilen ikke kjører seg bort i leting etter et tre som pusekatter må hjelpes ned av så det blir mulig å få en takk-for-innsatsen bolle etter endt oppdrag. *trekkerpusten*

  🙂

 12. Iskwew says:

  Takker og neier! Det er til og med så nært at den røde bilen kan plukke katter ned fra de samme trærne som før.

  Da blir det selvsagt takk-for-innsatsen bolle og brus med 😀

 13. Goodwill says:

  Gratulerer masse! Da er vi nesten i samme båt også, siden jeg nå også har kjøpt leilighet (for første gang!)
  Jeg skulle dog ikke selge noe, det gjorde nok det hele enklere. Men likevel veldig spennende 🙂

 14. Iskwew says:

  Ja, det er salget som er mest slitsomt. Men nå er det ute av verden, å nå er det bare å glede seg 🙂

  Gratulerer masse med ny leilighet, Goodwill!

Top