Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

En digital superhelt med spiss sprøyte

15.12.09 in Cyberspace

superheroSermo har kommet med listen sin over digitale superhelter, og listen har en rekke mangler slik jeg ser det. En av de iøynefallende manglene er at det ikke er en kvinne på listen, selv om kvinner på mange måter dominerer sosiale medier. Den mangelen skal jeg komme tilbake til senere.

En annen av manglene er at Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (@prebenspandemi) ikke er på listen. Det er bemerkelsesverdig, synes jeg.

Jeg nominerte selv Preben, med denne begrunnelsen:

Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet har tatt sosiale medier forbilledlig i bruk i forbindelse med pandemien. Han bruker ikke bare sosiale medier til å pushe informasjon, men deltar aktivt i samtalen og svarer på veldig mange spørsmål. Han har forstått mediets kultur og blitt en del av mediet.

FHI og Prebens bruk av f.eks. twitter er et forbilledlig måte å bruke mediets alle fordeler for å spre informasjon, med forståelse for mediets natur.

Det virker på meg som om Folkehelseinstituttet har hatt et veldig bevisst forhold til at sosiale medier er et virkemiddel for å spre informasjon. Men bruker du sosiale medier til bare det, vil svært få ta notis. Sosiale medier handler om kommunikasjon, om dialog og om å lytte til andres tanker. Jeg tror ikke det er mulig å få suksess i sosiale medier uten å delta. En program som spyr ut lenker vil aldri ha særlig effekt. Du må delta i dialogen. Være der på sosiale mediers premisser.

Det mener jeg Preben har forstått dermed har han hatt suksess med FHIs inntreden i sosiale medier. Man kan være enig eller uenig i det som er formidlet, men selve formidlingen har vært meget bra. Selv har jeg ved flere anledninger fått svar på spørsmål og deltatt i debatt. Det er nøkkelen til suksess i sosiale medier: å forstå at dialog og kommunikasjon ikke er noe som går en vei, men to veier.

Preben stilte for en stund siden følgende spørsmål på twitter:

Spørsmål til mine 476 følgere: Skal jeg tvitre om andre saker fra mitt arbeid også, ikke bare pandemien? F.eks. HIV-infeksjon, E coli,…

Til det er det bare å si et rungende Ja takk! Jeg håper Folkehelsa ikke bare ser dette som en engangsforeteelse, men noe de vil bruke tid og ressurser på også etter at svineinfluensaen har tatt kvelden.

Dette synes jeg nemlig FHI bør se som et meget vellykket prosjekt. Som selvsagt ikke hadde vært mulig uten en særdeles engasjert Preben Aavitsland. Stå på og delta også i 2010!

prebenspandemi - Copy

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: , ,

6 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Håkon says:

  Disse kåringene er en snurrig greie i sosiale medier. For meg er det et klart og tydelig signal om at de som på død og liv skal kåre ikke helt har fått med seg ordet “sosiale” i begrepet sosiale medier. Skal en konkurrere, og blir fokusen på å kapitalisere og fremme kommersiell virksomhet så fjerner en sag fra det sosiale.

  Sosiale medier bygger på deling og interaksjon, det er en arena for digital dugnad og uformelt samarbeid. Sosiale medier kan brukes på prosjekter som er så smale og sære at de neppe ville blitt utført på annet vis, like mye som sosiale medier kan brukes til slikt som favner vidt.

  Sosiale medier har rikelig med helter og heltinner, og antagelig mange superhelter og -heltinner også, men de deler på æren og en av egenskapene de ofte har er å løfte fram andre.

  Å gjøre sosiale medier til et mesterskap blir feil på flere måter.

 2. Iskwew says:

  Ja, jeg er jo egentlig ihuga motstander av denne typen kåringer. Denne er dessuten “verre” enn bloggkåringer, der man i hvert fall kan lese hva personen skriver.

  Det viktigste med sosiale medier er å delta, og å delta ikke bare med sin egen agenda, men med sin personlighet og med ting som kanskje er helt utenfor agendaen.

  Jeg gidder ikke å følge produktpushere.

 3. Håkon says:

  Tja, konkurranser kan være sosiale og bloggkåringer likeså, men da er det en godt innvevd del av en aktivitet i de sosiale mediene. Når utenforstående som nettaviser og andre kommersielle virksomheter, eller ivrige bransjeforeninger kaster seg på så er det ikke fullt så vellykka. Er det ikke intern moro i et sosialt nettverk så har det heller ikke så mye med aktiviteten i sosiale medier å gjøre.

 4. Iskwew says:

  Ja, enig i det også. Særlig når de er ulne på kontekst og ditto i gjennomføringen.

Top