Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Observasjoner fra partilederdebatten

Det ble til at jeg så på gårsdagens partilederdebatt på NRK likevel. Den var ganske god, synes jeg. Mange twitret misnøye med de innledende forsøkene på å finne ut av regjeringsalternativene på borgerlig side, det er visstnok ikke politikk, men spill. Misnøyen ble delt av paneldeltakerne, og til slutt måtte programleder si at «Vi skal snakke mye om politikk, ikke være redd». Men jeg synes derimot at dette er en viktig del av politikken, så jeg fulgte interessert med i den delen. Og frontene var som forventet. Med Høyre mellom barken og veden tok Sponheim og Høybråten klar avstand fra FrP.

I all ærbødighet vil jeg mene at grunnen til at de heller vil snakke om andre ting enn regjeringsalternativer, ikke er at det ikke er politikk (for det er det så definitivt) men at alternativene på borgerlig side er rufsete. Vi kommer til å gå til valg uten en avklaring av om vi har noe godt alternativ dersom det blir borgerlig regjering.

Så gikk man over fra å debattere regjeringskonstellasjoner til å snakke om «politikk». Det blir jo overfladisk i slike debatter (det er derfor jeg heller vil se partilederutspørringer), men det var en debatt med ganske mye energi. De fleste partilederne gjorde en OK jobb, kanskje med unntak av .

Jens Stoltenberg var sjef i debatten med Siv Jensen om skatt, det mener i hvert fall jeg det ikke er tvil om. Siv Jensen er på syltynn is når regnestykkene ikke går opp, og det gjør de jo ikke, for FrPs bidrag til gode saker summerer seg ikke pent opp når hun kutter lite i alt bortsett fra skattene, som hun kutter mye. Var jeg FrP ville jeg jobbet med å presentere den pakken slik at i hvert fall de under 7 år ikke skjønner at regnstykket ikke går opp. Siv Jensen ble reddet av Erna Solberg, som har et betydelig bedre og mer gjennomtenkt og gjennomregnet budskap enn FrP. Høyrelederen var sterk, klar og forståelig.

FrP lover velgerne at de skal fikse alt fra eldreomsorg til sykehuskøer, og det uten å si at de skal kutte vesentlig i det hele tatt. Bortsett fra i skattene, der sier de at de skal kutte betydelig. Regnestykket går ikke opp, og da blir det selvsagt veldig vanskelig å forsvare det på en troverdig måte. Siv Jensen er flinkere når hun hakker på regjeringen enn når hun skal presentere egen politikk.

Solberg satte forøvrig Stoltenberg godt til veggs da hun snakket om økt fradrag for fagforeningskontingent. Det er omtrent den eneste skattelettelsen regjeringen vil gjennomføre, og det er jo ingen tvil om hvorfor den gjennomføres. For å sanke støtte i LO. Som Erna betimelig påpekte er det interessant at det er det eneste verdige formålet for lettelser i beskatningen. Ikke sykepleiere som betaler toppskatt eller småbedrifter som tar ut egenkapital for å betale formuesskatt, men fagforeningsmedlemsskap.

Fra generelt borgerlig ståsted tror jeg det er best at Høyre og Erna Solberg fronter skatt.

Så kom en sekvens i debatten der hver av partilederne ble bedt om å velge DEN saken eller gruppen de syntes var viktigst i denne valgkampen. Den finnes omtrent 48 minutter ut i programmet. I rekkefølge rundt bordet:

 • V: Gründere og nyskapere
 • SP: Bygdefolk og alle andre som føler at de ikke når frem, inkludert folk på Grorud1
 • KrF: Familiene – økt kontantstøtte, valgfrihet
 • SV: Barn og unge
 • H: Skole og utdanning
 • FrP: De eldre
 • AP: Alle skal med – altså taperne i samfunnet

Det ble mye slagord i den runden, selvsagt, de fleste partiene kan helt sikkert være enige om de fleste punktene, men det sier noe om hva partiene synes er spesielt viktig og dermed ønsker å profilere seg på.

Høybråten gjorde forresten en god figur i går, synes jeg. Han var harmdirrende da han sa at U-hjelp er hjelp til barn, ikke diktatorer.  Der fikk han begrunnet hvorfor han ikke vil samarbeide med FrP. U-hjelp er ikke verdens enkleste sak å forsvare, akkurat som asylsøkere kke er det. Men det gjorde han bra. Så lenge han kan unngå temaer som felles ekteskapslov og slipper å snakke om at noen familier i hans øyne er betydelig mer verdt enn andre, så gjør han det godt. Han virker seriøs og klar.

Jeg synes Kristin Halvorsen surret mer enn forventet når det var snakk om skatt. Kanskje fordi Stoltenberg hadde tatt de gode poengene, men jeg synes ikke hun fikk frem budskapet sitt. Skattedebatten var stort sett gjort da vi kom til henne. SV kan jo lett angripes på f.eks. toppskatt, som altså nå må betales av folk med rimelig normal inntekt, inklusive sykepleiere som tar ekstravakter.  Hun var bedre på miljø og Lofoten, selv om hun ikke lot seg lure utpå med at SV vil stille noe ultimatum på oljeboring i nord. Det vil hun ta etter valget, selv om hun altså synes det er betimelig at de borgerlige partiene avklarer sånt på forhånd.

Ellers synes jeg Sponheim var litt tam i går, og Navarsete ble helt borte i debatten bortsett fra når hun fossrodde.  En annen ting med henne er at hun snakker en dialekt som kan være vanskelig å forstå. Det gjør kanskje ikke noe for kjernevelgerne, men de andre velgerne kan slite litt.

Hjalp så debatten en tviler? Tja. Noe ble klarere og noe er fortsatt veldig uklart. Det som er klart (i hvert fall for meg) er at om det blir en regjering av FrP og Høyre etter valget, så håper jeg det blir med et sterkt Høyre. Politikken til FrP henger ikke i hop. Noen bør snarest sende dem en kalkulator.

Hvordan opplevde dere denne debatten? Om dere så den altså.

Print Friendly, PDF & Email
 1. Men neppe Oslo vest. Da Navarsete sa «bygdefolk» og forsamlingen fniste, rodde hun seg til Grorud, i hvert fall []

Tagget med: ,

6 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. *surprise* jeg håper også på et sterkt Høyre 🙂

  Er forøvrig enig med deg at partilederutspørringene er mye bedre. Det gir noe mer rom for å fullføre både setninger og tankerekker.

 2. Iskwew sier:

  Noe annet ville være mildt sagt sjokkerende, PS 😉

  Jeg liker utspørringene bedre, ja, selv om jeg faktisk synes at debatten i går kveld var ganske god.

 3. Megler Smekk sier:

  Er det ingen som kan fortelle Sponheim at 5 % i oppslutning ikke er 500 %. Jada, jeg er klar over at det bare er maksimum 100 % som kan stemme på Venstre.

 4. Iskwew sier:

  Vi kan godt fortelle ham det, men jeg tror ikke vi når inn, Megler Smekk 🙂

 5. Megler Smekk sier:

  Hei Iskwev,

  Han har blitt for stor for Norge og burde finne seg et nytt folk.

 6. Iskwew sier:

  Hørte jeg Island, Megler Smekk? Mye sauer og dårlig vær der også 🙂

Top