Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Ikke bare selvrapportering, men styrt selvrapportering

04.02.09 i ME/CFS

SerendipityCat har skrevet en veldig interessant tråd i MEblogg i dag som viser nettopp hvorfor selvrapportering sjelden er en god måte å innhente objektive data på.

Saken gjelder Lightning process, som jeg har skrevet om tidligere.

Så fortelles det at deltakerne før kurset blir stilt spørsmål om de har ME. Det samme spørsmålet blir gjentatt på et spørreskjema ved kursets slutt. Da er deltagerne instruert til å ikke lengre si at de har ME, og vi kan derfor forvente at de fleste derfor vil krysse av på dette skjemaet for at “nei, nå har jeg ikke lengre ME”.

Men så kommer det som ikke kan karakteriseres som annet enn bedrag: Denne selvrapporteringen av at man ikke har ME lenger etter endt kurs, blir brukt som en dokumentasjon på at kurset virker! Ikke rart det blir halleluja-stemning!

Ikke rart at Parker kan operere med tall som sier at 85-90% blir friske av ME etter endt LP-kurs på 15 timer.

Jeg skal la debatten om selve Lightning process ligge i MEblogg, men ønsker likevel å si følgende:

Selvrapportering er i utgangspunktet en problematisk måte å skaffe objektive data på. Selvopplevelsen av samme ting eller hendelse kan variere fra person til person, og det er dermed meget vanskelig å finne objektive data. Det er den subjektive opplevelsen som rapporteres. Og folk lyver eller under-/overdriver ofte i slike undersøkelser.

Men denne saken er hakket verre. For det er en del av terapien å ikke si at man er syk. «Har du ME?» Folk er trent til å si «Nei, det har jeg ikke». Det er en del av den terapautiske metoden. Så bes folk om å selvrapportere tilstanden sin etter fullført kurs. Siden de er instruert i å si «Jeg er ikke syk» som en del av terapien, sier de selvsagt det.

Det er så dette Phil Parker og Lightning process rapporterer som at 85-90% blir friske fra ME etter å ha tatt LP-kurs.

Og det sier i grunn akkurat INGEN TING om hvor mange som er blitt friske. Jeg anbefaler forøvrig å lese tråden om kvinner som rømmer fra voldelige politimenn og stille de spørsmålene som står der, også til Phil Parker og andre som omgir seg av en aura av seriøsitet og faktiske resultater.

Det er intet annet enn villedende markedsføring.

Takk til SerendipityCat som legger ut tråder i MEblogg. Du fortjener en blomst og mere til 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Tagget med: , ,

20 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Tusen takk kjære du!

  Jeg er rett og slett veldig opprørt over dette, som må være det verste av juks når det gjelder «dokumentasjon» jeg har sett.

  Innen forskningsmetode og -etikk ville man straks slått ned på dette som en så uetisk praksis (og ikke minst i forhold til markedsføringsøyemed!) at man ikke ville fått lov å fortsette prosjektet.

  Men fortvilte mennesker som er alvorlig syke kan man føre bak lyset!?

  Nå skal man uansett være veldig forsiktig mot selvrapportering i undersøkelser, og det kreves god validering av f.eks. survey-undersøkelser. Dette er noe seriøse samfunnsforskere er veldig bevisste, og en av grunnene til at kvantitativ og kvalitativ forskning må utfylle hverandre for å gi oss gyldige forklaringsmodeller.

  Jeg _håper_ at noen sender disse linkene videre, til journalister, kanskje til Forbrukerombudet? Jeg _håper_ at så mange som mulig skjønner at uansett hvilke metoder man velger for å oppnå bedring, bør man stille krav til dokumentasjon og redelighet fra de som står bak.

 2. Goodwill sier:

  Dette er jo rett og slett kriminelt! 👿

 3. anders sier:

  Håpløst at det går an å holde på sånn …

 4. Hjorthen sier:

  Nei nå synes jeg dere er lite ydmyke her altså, det er mer mellom himmel og jord enn andre steder, og dessuten koster det jo ikke mange penger!

  😉

 5. Hjorthen, er det MER!? Jeg har alltid trodd det var mindre mellom himmel og jord jeg!?

  Eller vent… nei, det var kanskje mellom øra på folk det… 😉

 6. Iskwew sier:

  Det er jo slik at dette virker på noen. Men hva det virker på, hvorfor det virker, og hvor mange det virker på, se det vet vi ikke noe om. Jeg er sikker på at denne markedsføringen av 85-90% blir friske, ville vært tatt med hjemmel i markedsføringsloven i Norge. Siden til Parker er i grunn smekkfull av villedende markedsføring.

  Selvrapportering skal man ha et bevisst forhold til, ja, og det er verdifull forskning OM de som utfører den vet hva de driver med. Nå skal det nok sies at Parker VET hva han driver med, da. Han driver med markedsføring, og villedende sådan 🙂

  Jepp, Goodwill, det er det jaggu.

  Anders, jeg blir nesten ikke sinna lenger, er jeg redd. Jeg ble fnisete da jeg leste tråden til Cat. Men jeg burde bli sinna.

  Jepp, det er mer mellom himmel og jord, Hjorthen. Villedende markedsføring og annen humbug, for eksempel 😀

 7. Iskwew sier:

  Jeg måtte legge ut en tråd her også, Cat, siden jeg har bedre Google-rating enn MEblogg 😈

 8. Men da vet du jo hvordan det skal gjøres med forskning til senere Isk!! Praktisk når du f.eks. skal vise overfor kundene dine at DIN metode er DEN beste metoden i finansanalyse!! Du bare INSTRUERER dem til å si ja!!

  Beklager flåsinga, men jeg klarer ikke la være… Dette er så langt unna god dokumentasjon og «forskning» at det blir helt surrealistisk.

  Man trenger ikke engang ta stilling til om LP virker eller ikke for noen/mange, det er nok å være LITT kritisk for å skjønne at man bør holde seg unna slike folk.

 9. Isobel sier:

  Jeg kan vel ikke si noe annet enn at dette er hårreisende.

  Men overhodet ikke uventet.

 10. Iskwew sier:

  Fra en artikkel på siden til tv2, Live Landmark, kursleder i Aktivprosess:

  – Dette er ingen pris å betale dersom du får livet ditt tilbake. Metoden er genial og hvorfor skal man ikke betale for et kurs. Selv barna i Afrika må betale for malariavaksine, sier Landmark.

  Og der blåste jeg nesten en sikring, gitt. For det er jaggu forskjell på en malariavaksine (vi vet den virker) og LP (vi vet fint lite).

  Dessuten er jo dette teknikken med å true barn til å spise fordi barn sulter i Afrika. Huttetu.

  👿

 11. Lothiane sier:

  Hvis de finner ut at dette virker godt nok til at de ønsker ME-syke skal ta kurset, så regner jeg med det kommer inn under det offentlige – og dermed betaler vi kun en egenandel (det bør vel gå på frikortet?) og så dekkes resten av NAV eller hvem det nå enn er som dekker behandling/medisiner..?

  Men jeg deltar ikke på noe som helst der jeg må skrive under på papirer om at jeg godtar alt de sier og ikke skal stille kritiske spørsmål. 👿 Ikke vil jeg skrive under på at jeg tar ansvaret selv hvis det ikke funker på meg heller.

 12. Goodwill sier:

  «og så dekkes resten av NAV eller hvem det nå enn er som dekker behandling/medisiner..?»

  Det er oss det, Lothiane – du og jeg. Skattebetalerne. Da vil jeg heller at mine skattepenger går til mer malariavaksine.

 13. Håkon sier:

  At barna i Afrika må betale for malariavaksine er en tvilsom påstand. For det første: malariavaksine ❓ Her kommer Landmark med en oppsiktsvekkende nyhet sånn i forbifarten 😯 (eller kanskje demonstrerer hun at hun ikke vet hva hun snakker om 🙄 ). Når det gjelder betalingen så er det i denne delen av verden et og annet vaksinasjonsprogram hvor det er andre som betaler enn de barna som blir vaksinert. 😉

 14. Bra dette avsløres! Men slik er det med alle former for kognitive metoder. Man kan da ikke si at man er syk, når man har betalt 15 000 kroner for å lære og undertrykke hvordan man egentlig har det? Det er jo å kaste penger rett ut av vinduet. Men det gjør nordmenn gjerne, vi er jo så rike…så pytt, :mrgreen: pytt.

 15. Iskwew sier:

  Ja, det bør det, Lothiane. Faktisk synes jeg Staten skal sende alle med ME på dette kurset. Den dagen noen seriøse forskere har vist at det faktisk virker. Spørsmålene ville forøvrig være umulige for meg å svare på på en måte som gjorde at jeg ville sluppet inn 😉

  Jepp, Goodwill, mine også!

  Landmark har nok avslørt en viss mangel på oversikt, Håkon 😉

  Viktor, det er veldig overfrekvent med nordmenn på de kursene til Parker – jeg lurer på hvorfor, og har en teori… men den skal jeg tygge litt mer på en stund, før den lanseres.

 16. Lothiane sier:

  Jeg er fullstendig enig i at jeg heller vil at skattepengene mine skal gå til malariavaksiner enn til Parkers medarbeidere, men hvis NAV kan si til klienter at de skal dra til England – så bør de 1) ha godt forskningsgrunnlag for at dette kurset faktisk kurerer ME og 2) dekke kostnadene.

  Det spørs vel om 1 blir oppfylt noen gang…

 17. Iskwew sier:

  Jeg tror vel det går vinter og vår før 1) blir oppfylt, ja, Lothiane 🙂

 18. nina sier:

  Hva er problemet?
  Hvis folk som har vært på dette kurset i london, og plutselig klarer og fungere normalt, og blir friske, er det noe galt i det?
  Er det noen som later som de er blitt friske mener du?
  Akkurat det tror jeg er komplett umulug, eller hva sier du?
  Vet om flere som har blitt friske, og de er det.
  Ingen kan uttale seg før de har prøvd dette, og selvfølgelig hjelper ikke dette for alle, men det hjelper bedre enn skolemedisin ihvertfall.
  Da vil jeg heller si : er det noen som ikke har prøvd dette og uttaler seg på denne måten, så virker det på meg som de ikke vil bli friske.
  vennlig hilsen nina

 19. nina sier:

  Finnes jo endel bra bevis her da, b.l.a norske folk med fullt navn, betyr ikke det noe?
  15 000 kr for et kurs er jo ingen svimlende sum, og den norske stat er jo ikke kjent for å være raske ute med støtte ordninger, og som legen sa på tv, det kommer til å koste såpass mange penger å få en dokumentasjon på dette, så det blir det sikkert leeeeeeenge til det blir noe av.
  De er ikke intr. i en sykdom som har så mange varianter.
  vennlig hilsen nina

 20. Iskwew sier:

  Nina, jeg synes du skal lese posten i MEblogg en gang til, sakte og det som står der.

  Selvsagt kan man uttale seg uten å ha prøvd dette. Det er mer enn nok informasjon ute til å uttale seg om metodene som brukes for å råselge dette konseptet. Mer enn nok.

  Og noe av det dummeste jeg vet om det er å si at dersom du ikke vil prøve dette, så vil du ikke bli frisk. Ingen vil ha ME selv om de ikke vil prøve noe som er helt udokumentert.

  Imens klapper Parker seg på lommeboken.

Top