Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

15-åring på hotell mens barnevernsinstitusjon står tom

06.12.08 i I harnISK

I går sto det en artikkel i Aftenposten om en topp moderne barnevernsinstitusjon på Kringsjå som står tom. Den såkalte MultifunC-institusjonen har ti plasser for ungdom med store atferdsproblemer.

Et stort apparat er bygget opp. Tilsammen huser Kringsjå ungdomshjem 28 ansatte fordelt på 24 årsverk. Barnevernspedagoger, sosionomer, psykologer, familieterapeuter og pedagoger er døgnet rundt tilgjengelig – til en pris på 14,4 million i fjor, og 9 millioner til og med august i år.

Institusjonen huset fra juli til oktober i år én ungdom. I gjennomsnitt har det bodd to ungdommer der. Grunnen er at bydelene ikke søker om plasser. Det er det nemlig bydelene som velger. På Kringsjå vet de ikke hvorfor bydelene ikke søker. Men Ulf Rogde, som er psykolog på Kringsjå har i hvert fall en teori:

Barnevernet i Oslo har en lang tradisjon for å sende ungdommer med adferdsproblemer på institusjoner langt utenfor Oslo. Man tenker at det er lettere å hanskes med rusproblemer og voldsproblematikk hvis man holder ungdommen lengst unna nærmiljøet sitt. Men poenget med MultifunCs målgruppe er nettopp å jobbe tett med ungdommen i nærmiljø og hjem.

Her får han støtte av Wenche Eyde i barne- og familieetaten:

Mange av de aktuelle ungdommene har ikke en familie som bydelsbarnevernet klarer å motivere for å bli med på dette behandlingsopplegget.

Nei, de mest belastede ungdommene har kanskje ikke en familie det er mulig å samarbeide med.

Så kommer Dagrevyen med en sak i kveld. Den handler om en 15-åring som Nordstrand barnevernstjeneste har plassert på hotell. Der bor han mutters alene, basert på følgende vedtak:

«Nordstrand barnevernstjeneste vurderer som eneste alternativ i situasjonen at gutten får et tak over hodet i form av et hotellopphold og at han får penger til mat».

Det vises til at det har vært flere episoder med vold og utagering. Siden foreldrene mistet omsorg for gutten, har han bodd på ikke mindre enn 10 ulike institusjoner. Etter flere tilfeller med utagering og vold, havnet han på glattcelle, før han så ble sendt på hotell.

Og da er det jeg går inn i en krok og dunker hodet sakte inn i veggen. For her har altså Oslo en institusjon for problemungdom som er så lite brukt at de ansatte jobber andre steder, og så plasserer de denne gutten på hotell? Alene. Med matpenger. Rett nok skal MultifunC være et samarbeide mellom hjem, nærmiljø og barnevern. Denne guttens foreldre er fratatt omsorgen for ham, så det er mulig at han ikke «passer» for denne institusjonen. Siden det ikke er noen familie å samarbeide med.

Men når alternativet er å plassere ham på HOTELL, så spør jeg meg hva i all verden de driver med. Alt må da være bedre for denne gutten enn et hotellopphold alene? Her ser ikke den ene hånden ut til å vite hva den andre gjør.

Ingen fra Nordstrand barnevernstjeneste vil uttale seg i 15-åringens sak. Det er greit nok, for det kan de ikke. Men helsebyråden i Oslo, Jøran Kallmyr, som uttaler seg om manglende bruk av Kringsjå med at vi må huske at «målgruppen for institusjonen er de aller mest ressurskrevende ungdommene hvor mange andre tiltak har vært forsøkt uten å lykkes». Andre tiltak inkluderer sikkert å plassere 15-åringer på hotell alene. Det er vel åpenbart at de da fort kan bli rimelig ressurskrevende, og da passer tilbudet på Kringsjå.

Vi skal bare vente litt, mens barnevernspedagoger, sosionomer, psykologer, familieterapeuter og pedagoger er tilgjengelig døgnkontinuerlig på Kringsjå, uten noe særlig å gjøre. Jeg vil tro at de sikkert kunne hjulpet denne gutten, selv om han da altså ikke har noen familie man kan samarbeide med. Spesielt siden de stort sett ikke har noe å gjøre i utgangspunktet.

Advokaten til 15-åringen, Kjersti Amundsen, sier det slik:

Hadde et foreldrepar plassert gutten sin på hotell i en måned, så tror jeg barnevernet ville tatt fra dem omsorgen. Men nå er det altså barnevernet som har omsorgen – og da lurer jeg på hvem som skal passe på dem.

Jepp, det er helt sikkert. Plasserer foreldre barnet sitt på hotell alene, så ville det blitt fratatt omsorgen. Et hotell er ikke noe sted for noe barn. Og imens jobber man på Kringsjå med å «opplæring og utvikling av konseptet. Noen jobbet også på andre institusjoner i barnevernet da vi ikke hadde belegg».

Jeg tipper de kunne ha gjort noe for denne gutten, dette er fagpersoner som ikke bare kan bistå i situasjoner der det er en familie og samarbeide med.

Jepp, jeg har sikkert ikke greie på dette, men: Det må da være mulig å finne et løsninger for denne gutten. Alt er bedre enn å plassere ham på hotell og gi ham matpenger.

ALT.

Postscript:
Etter påpekning av at ALT er en overdrivelse, vil jeg tilføye: Jeg er enig at det er en spissformulering skrevet I harnISK (som er kategorien), og at det ville være verre å bo på gata, og sikkert et par andre ting. Men ikke mange, i hvert fall ikke av tiltak som barnevernet rår over.

Print Friendly, PDF & Email

Tagget med: ,

20 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Iskwew sier:

  😯
  👿
  🙄
  😡

 2. Undre sier:

  Jeg så innslaget og jeg fikk bare vondt i magen. 🙁

  Og gutten forklarte jo veldig godt selv hvorfor han ble utagerende, for det var ingen som hørte på ham når han snakket, derimot skjedde det noe (i det minste) når han utagerte. I mine øyne virket han oppegående og ressursterk, og det er jo bare forferdelig at systemet ikke greier å ta vare på ham (noe jeg mistenker at skyldes mangel på å evne og vilje til å legge opp et opplegg etter hans premisser, gitt).

  Vi får håpe noen våkner nå som saken er i media.

 3. Undre sier:

  … forresten kan vel ikke barnevernspedagogene, sosionomene, psykologene og så beint etter være så forstokkede at de ikke greier å lage et opplegg bare rundt gutten. Unger trenger forutsigbare rammer å forholde seg til i hverdagen og voksne som bryr seg. Så lett og så vanskelig er det. Argh. 👿

 4. Iskwew sier:

  Ja, han virket ganske så oppegående. Og det er jo ikke ukjent at man utagerer når det er måten å få oppmerksomhet på, og ikke noe annet.

  Dette handler jo om ikke noe tilbud, annet enn et alternativ til å bo på gata, egentlig.

 5. Iskwew sier:

  Nei, jeg kan ikke skjønne det, Undre. De har jo ikke bare kompetanse på den nisjen de bygger konseptet på Kringsjå etter.

 6. Undre sier:

  Nei, jeg blir bare matt. Det er ikke slik ting skal være. 😐

 7. Iskwew sier:

  Nei. Det er godt mulig Kringsjå ikke er et egnet tiltak, at det skal være et «nisjeprodukt», men er er det en ungdom som står uten tiltak. De kunne sikkert ha hjulpet ham siden de har lite belegg.

 8. Undre sier:

  Kringsjå kunne helt sikkert vært til hjelp her, og spesielt siden de har så lite belegg og dermed har mange ressurser til overs og et opphold der ikke ville bety at noen som trenger akkurat den nisjeplassen blir skviset vekk.

  Jeg skjønner ikke hvordan noen voksne kan plassere en 15-åring på hotell uten oppfølging i det hele tatt!

 9. Iskwew sier:

  Nei, det var til å grine av da advokaten overleveret matpenger 🙁

  Jeg kan heller ikke skjønne annet enn at Kringsjå burde vært et alternativt, siden det ikke dytter ut noen det passer bedre for. De er jo ikke der.

 10. Undre sier:

  Nei, jeg vet ikke hva jeg skal si. 🙁

 11. Iskwew sier:

  Jeg skulle gjerne ha visst hva som gjør at de konkluderer med at de ikke har noe annet å tilby, overhode.

 12. Håkon sier:

  Interessant tanke, dette med å frata barnevernet omsorgsretten. 😐

 13. Iskwew sier:

  Ja, det er jo ikke mange å gi den til da, gitt.

 14. Håkon sier:

  Å jo da, vi har da et omsorgsdepartement. Bjarne Håkon Hanssen får ta omsorgen dersom ikke barnevernet evner slikt. 😉

 15. Iskwew sier:

  Selv tenkte jeg på helsebyråd Jøran Kallmyr, men det er mulig vi bør gå lengere opp i systemet, ja.

  Men sorterer ikke barnevern under Anniken Huitfeldt, forresten?

 16. Undre sier:

  Kanskje vi skal gi Anniken Huitfeldt omsorgsansvaret?

 17. Undre sier:

  Ja, personlig, mener jeg.

 18. Iskwew sier:

  Ja, det er en tanke, når nå barnevernet ikke kan trå til med et skikkelig tilbud.

 19. nessie sier:

  Jeg har ikke sett innslaget, men lurer på hva gutten gjorde når han var på hotellet. Vandret gatelangs? Glodde i veggen?

 20. Iskwew sier:

  Ja, det er mange spørsmål etter det programmet. Han hadde vel en liten PC og sikkert TV. Men hva han gjør hele dagene, aner ikke jeg.

  🙁

Top