Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

SV vil ha dyrere strøm i byene

i følge en artikkel i Dagbladet. Begrunnelsen til SVs Lena Jensen er som følger:

Det er urettferdig at folk i distriktene skal betale mer i nettleie enn andre. SV mener viktig infrastruktur skal koste det samme over hele landet, og da må folk i byene heller belage seg på å betale litt mer enn i dag.

Personlig synes jeg i så fall folk i distriktene skal betale mer for hus og leiligheter. Det er urettferdig at folk i byene betaler så mye mer. Og alt skal så klart være rettferdig. Derfor bør folk på Snåsa få t-bane og sånt, også, og folk i byene bør få mindre trafikk-kork når de skal hjem fra jobben. Alle bør ha like mye frisk luft, og like mange kaffebarer og utesteder.

Listen kan bli ganske lang, egentlig.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

19 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Marit Todal says:

  Dette er en litt skuffende distriktsarrogant og flåsete holdning fra et forum jeg ellers synes holder meget høyt nivå.

  I Norge trenger vi vanlivis ikke gå svært langt bak i slektsleddene våre før de aller fleste av oss er bygdefolk.

  Men det har kanskje ikke noe med saken å gjøre?;-)

 2. Marit Todal says:

  Dette er en litt skuffende distriktsarrogant og flåsete holdning fra et forum jeg ellers synes holder meget høyt nivå.

  I Norge trenger vi vanlivis ikke gå svært langt bak i slektsleddene våre før de aller fleste av oss er bygdefolk.

  Men det har kanskje ikke noe med saken å gjøre?;-)

 3. Iskwew says:

  Dette er i utgangspunktet en flåsete post, da. Siden forslaget fra SV er idiotisk. Det er SV det harseleres over, ikke distriktsfolk.

  Ikke er det et forum heller – det er en blogg der det er et menneske som skriver poster. Og noen som kommenterer.

 4. Periksen says:

  Dette er egentlig alt for alvorlig til bli fleipet bort.

  Jeg kunne tenke meg en uavhengig offentlig studie som tar for seg alle subsidier til landsbygda. Jeg tror dette er et tema folk fleste tenker lite over i hverdagen, men hvis tallenen, på en lettfattlig og usmiket måte, ble tilgjengelig, tror jeg mange hadde reagert. Den direkte støtten som distriktene mottar er drøy nok, vi snakker om mange, mange milliarder. Bare landbruket får over 11, men det finnes mye, mye mer. Det er også en klar forfordeling av distriktene i valgloven, ved at stemmene i landet er “vektet” i favør distriktene. Her er noen eksempler:

  Utvidet barnetrygd
  Avkortning av studiegjeld
  Redusert arbeidsgiveravgift
  8.000 stemmer pr stortingsplass i Finnmark, 18.000 i Oslo
  Direkte overføringer til distrikene, kommuner
  Etc etc.

  Den indirekte støtten er etter mitt syn enda verre. Ta f.eks berdbåd/telefoni: Linjeavgifter er de samme i hele landet (politisk regulert), byene subsidierer grovt. veier er dyrere å bygge og har mindre trafikk (mindre lønnsomhet), enn i byene. Samfunnet må betale. Posten har lik porto over hele landet, igjen blir bygdene subsidiert. Tollbarrierer for landbruket er nok et eksemple. Listen er lang.

  Mitt poeng er: Jeg synes ikke “spredt bosetning” er et godt nok argument til at distriktene skal holdes kunstig i live av sentrale strøk. Jeg tror mange av de (dyre) utfordringene vi står ovenfor kan løses bedre og mer effektivt hvis vi nedjusterer den enorme pengestrømmen til distriktene. Pengene kan brukes mer effektivt når folk bor litt tettere. Dette er jo en utvikling som allerede pågår i fullt mon, men politikerene forsøker etter fattig evne å bremse en nødvendig utvikling.

  Jeg tror dette løser seg selv over noen generasjoner, men vi kunne spart enorme summer ved å fjerne foten fra bremsen.

  Det må også i framtiden være mulig å bo i distrikene, men jeg synes strengt tatt de som aktivt tar dette valget får betale for det selv.

Top