Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Tøyen – mer enn Munch og Oslo ligningskontor

02.06.08 i Kultur

I en kommentar i Aftenposten i forbindelse med flyttingen av Munchmuseet til Bjørvika, i forbindelse med flyttingen av Munchmuseet til Bjørvika, skriver Birgitte Gretland i Aften om livet på Tøyen etter Munch.

«Det er sikkert supert for Munch og for turistene at museet flyttes til Bjørvika. Men byrådsleder Erling Lae snakker mot bedre vitende når han sier «museet vil fortsatt ligge på østkanten, vi flytter det bare en kilometer». Bjørvika har Operaen og MS «Innvik» med Nordic Black Theatre. Tøyen har metadonutdelingen og Oslo ligningskontor. Så enkelt er det.»

Da må jeg spørre meg om journalist Gretland har vært på Tøyen i det hele tatt. For Tøyen har faktisk byens flotteste park og noen veldig godt besøkte museer. Har journalisten helt glemt det i sin iver etter å svartmale konsekvensene av flyttingen?

Tøyen har nemlig Botanisk hage, med universitetets naturhistoriske museer. Det er en fantastisk vakker park, og finere skal den bli, ettersom det med all sannsynlighet bygges nye veksthus der, forhåpentligvis til universitetets 200 års jubileum i 2011. Sponsormidlene strømmer til , og det skulle bare mangle at ikke det prosjektet realiseres. Da vil Tøyen ha en enda større perle enn i dag.

Dersom Munch-museet flyttes kan det kreves at både museene og parområdene rundt rustes opp. For det er ikke slik at Tøyen bare har metadonutdeling, Oslo Ligningskontor og Tøyenbadet. Så langt derifra. For de som ikke har vært i Botanisk hage, kan et besøk der anbefales på det varmeste både vår, vinter og høst. Hagen er en perle. Og om vinteren er besøk på museene en hit, i hvert fall for oss som har barn.

Apropos lokaliseringsstrid, så er det ingen ny foreteelse. Det var nemlig Kong Fredrik VI av Danmark-Norge som skjenket Tøyen Hovedgård til det nye Universitetet i Oslo for at de skulle komme seg ut av leide lokaler og inn i nye. Men skepsisen til å legge Universitetet på Tøyen var stor. Det var for langt fra byen, og dessuten gikk veien gjennom kupert og myrlendt terreng. Dette var jo definitivt før t-banens tid. Resten er historie – Universitetet ble lokalisert nært slottet, og ikke på Tøyen. Men Botanisk hage og de naturhistoriske museer ble bygget der, for omtrent 100 år siden.

Jeg anbefaler på det varmeste at både journalist Gretland og alle andre tar en tur eller tre i Botanisk hage – perlen på Tøyen. 350.000 andre eller så besøker hagen hvert år, og det skjønner jeg godt.

Noe av det jeg husker best fra da jeg jobbet der for snart 20 år siden, var den sinnstilstanden man settes i av å gå gjennom en jasmin-allé på vei til jobb en forsommerdag. Det er ikke mulig å være grinete da.

Print Friendly, PDF & Email

Tagget med: ,

10 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Iversen sier:

  …og etterpå kan man ta en brus med Ivers! Tøyen er så fint, atte.

 2. Iskwew sier:

  Nettopp! Tøyen har alt, også Iversen 😀

 3. Tiqui sier:

  Hva med et søndags-bloggetreff på bruksplenen i Botanisk hage og med medbrakt TP? Noen har lovet meg TP i flere år nå! 😉

 4. Luka sier:

  Joda, det er fint og grønt på Tøyen. Faktisk har jeg en park i hver av de fire himmelretningene når jeg går ut av døra. Men dessverre er det også det stedet i byen hvor jeg kjenner flest folk som har blitt ranet. Og når det ikke er fare for flere Skrik-tyverier tror jeg neppe politiet vil kjøre flere patruljer rundt i området enn i dag. Tatt i betraktning at det til tider er ganske slagferdige tilstander i Sofienbergparken allerede er jeg litt skeptisk til utviklingen.

 5. nessie sier:

  Tøyen huser også en god kebabsjappe, måtte gå forbi den hver dag etter jobb en stund.. La igjen noen kroner på kebab-og-cola tilbudet da ja 😀

 6. Iskwew sier:

  Tiqui, Iversen vil sikkert spille TP i Botanisk hage 🙂

  Luka, det er jo en del år siden jeg bodde i området, men det var både dette og hint der da også. Jeg gikk f.eks. ikke gjennom Sofienbergparken etter mørkets frembrudd.

 7. Iskwew sier:

  Det visste jeg ikke, Nessie. Men Tøyen har mangt og mye 🙂 Og altså også Kebab av ypperste klasse.

 8. Martin K sier:

  Angående å bli ranet, så er ikke Tøyen proper det verste, tror jeg. Sofienberg og nedre løkka, især langs elva er vel overlegent det enkleste stedet å havne i trøbbel? Der går ikke jeg aleine om jeg ikke er edru, og jeg er stor voksen tatovert blitzer.

  Det som er interessant på Tøyen, er at det begynner å komme en god del kunstgallerier der nå, fordi leieprisen på hjørnesjappe-lokaler fremdeles ikke er sinnsyk. Sett i den sammenhengen er det jo interessant at Munch-museets bygningsmasse blir frigjort: Bruk det til kunsthall for moderne samtidskunst, filmvisninger, konserter etc! Sånn får man i pose og sekk.

  Og om noen savner en hobby, så er Botanisk Hages Venner ikke en dårlig klubb for stresstakling. Min gamle mor er med der, og hun har det bare helt vanvittig gøy.

 9. Goodwill sier:

  Vakkert på Tøyen! Er det du som står der i bedet og overstråler blomstene? 😉

 10. Iskwew sier:

  Stresstalking 😀 Knallord, Martin!

  Jeg tror det er mange muligheter til å utvikle Tøyen, som slett ikke er avhengig av at Festung Munch er der.

  Nope, Goodwill, det er det ikke 🙂

Top