Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Norge og Island i krig?

23.04.08 i Finans/økonomi

I hvert fall vil du kunne tro det om du bare leser forsiden av Dagbladet.  Jeg begynte et øyeblikk å lure på om de F16 Norge har avsatt til å beskytte islandsk luftrom hadde hatt hikke i GPS’en eller noe, og bommet på hvor Island var.  I Dagbladet presenteres nemlig saken slik:

krigmedisland.JPG

Det saken gjelder er at Statens pensjonsfond utland (aka Oljefondet) visstnok skal ha shortsolgt aksjer1 og dermed bidratt kraftig til det solide fallet i det islandske aksjemarkedet på 55% hittil i år.  Med i dragsuget har både den islandske kronen og det islandske rentenivået gått.  Valutaen har svekket seg med 30% og renten ligger på spenstige 15%.  Inflasjonen ligger på opp mot 9%.  Underskuddet på betalingsbalansen er betydelig.Det er umulig å si hva Norges Bank ved Oljefondet faktisk har gjort her, siden de ikke uttaler seg om enkeltinvesteringer.  Men følgende kan vel sies:

Krisen i Island skyldes en overopphetet økonomi og en likviditetskrise som følge av at islandske banker har ekspandert kraftig med lånte penger.  Både ratingbyråer og andre er bekymret for soliditeten til to av de store islandske bankene.   Det er ikke rykter akkurat.

Den islandske krisen skyldes altså ikke hvorvidt Norges Bank eller andre har shortsolgt aksjer eller den islandske kroner.  Den skyldes underliggende fundamentale forhold.  Det er også slik at dersom shortsalg er tillatt, må man forvente at investorene bruker muligheten.  Og jeg tror dessuten det eneste man kan tjene penger på å sette ut usanne rykter om er enkeltaksjer.  En valuta (om enn liten) eller et helt aksjemarked (om enn lite) kan neppe senkes ved at noen setter ut usanne rykter – selv om finanssektoren utgør 90% av markedet.  Med mindre det er noe alldeles galt med de underliggende fundamentale forhold.  Det ser ut til å være tilfelle med Island akkurat nå.  2000-tallets boom i islandsk økonomi er i stor grad gjeldsfinansiert.  Og det sier en del i seg selv at aksjemarkedet er så til de grader dominert av finans.  Det er noe grunnleggende uproporsjonale mellom islandsk økonomi og islandsk finansnæring.

Ifølge DN sier børsdirektør Thordur Fridjonsson at «Vi er kanskje det mest misforståtte landet i verden akkurat nå. Det har ikke vært noen store nedskrivinger i våre banker slik vi har sett hos andre internasjonalt. Fundamentet er sterkt.»

Noe sier meg at noe ikke er helt i orden når et av Europas minste land har to av Europas største banker.  Det har vært stilt spørsmål ved ekspansjonen til islandske banker i lang tid.  Den har vært rimelig aggressiv.

I følge DN tilsvarte den samlede verdi av islandske banker en gang BNP i 2000.  I 2006 var verdien åtte ganger BNP, og man antar at den nå er oppe i 10 ganger.  Nå er ikke det i seg selv nødvendigvis noe viktig poeng, det skulle vel land som Luxembourg bevise, men bankverdiene der er i større grad basert på innskudd og ikke lånefinansiert vekst.  Med dagens høye kredittmarginer blir kostnaden ved den lånefinansierte veksten svært høye.  Disse kostnadene dytter bankene over på kundene, og så blir krisen et faktum.  En finansekspert i Financial Times mener at Island er en økonomi som drives som et hedgefond.

Åpenbart sitter det reguleringsmyndigheter på Island som ikke helt har gjort jobben sin.  I stedet for å skylde på utenlandske investeringsfond, bør de heller se på sin egen rolle.

Print Friendly, PDF & Email
 1. Lånt aksjer og solgt i markedet, for å kjøpe dem tilbake når prisen har falt. []

Tagget med: ,

6 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Bluebird sier:

  Hm. Selv om stabiliseringsfondet …. oops pensjonsfondet skal investere i aksjer, har de lov til å ta så store posisjoner at de aktivt kan påvirke markedet? Nå er det svært lenge siden jeg har lest noe om hvordan de investerer men jeg synes å huske noe om begrensninger i hvor mye som kan eies i hvert firma + svært diversifisert portefølje, og lite om shorting av aksjer.

  Hvis det er den veien vi skal gå så kan vi vel like gjerne ansette George Soros som forvalter, så kan vi gruse et par europeiske økonomier, slutte å jobbe og alle sammen og leve av avkastningen i stedet 😎 .

 2. Iskwew sier:

  Stab.. ehh… pensjonsfondet har en rimelig diversifisert portefølje, ja, Bluebird. Jeg vet ikke om de har lov til å shorte aksjer. Muligens kan den informasjonen graves frem langt inne på Norges Banks sider et sted.

  Men det er jo interessant om de samme som akker seg over at fondet taper når aksjemarkedet faller synes det er helt galskap om det skulle ha mulighet til å shorte. Det er jo et sikringsinstrument egentlig.

 3. Weinberg sier:

  Dette burde jeg antageligvis vite, men jeg tror de har anledning til å shorte. Kjenner ikke retningslinjene så godt, men de har vel rimelig vide fullmakter innenfor visse områder. De inngikk jo det som avisene kalte «veddemål» (men som neppe heter det på finansspråket) som påførte fondet tap for ikke veldig lenge siden. Antageligvis kan de neppe ta en Soros.

  Den islandske økonomien er et studium verdt, antageligvis blir den enda mer interessant etter at krisen har lagt seg. Fra et gjennomregulert bank- og kredittvesen via liberalisering og sterk vekst til…? Slikt er spennende å følge med på. Reykjavik må forresten ha Europas største konsentrasjon av Porsche Cayenner, jeg syntes jeg så dem overalt.

  Weinbergs last blog post..Lottoprosjektet uke 16

 4. Iskwew sier:

  Ja, det er godt mulig de kan shorte, men jeg vil anta de har temmelig strikt policy på det. Og det er også mulig de har tradingporteføljer.

  Å ta en Soros er jo forøvrig interessant. Det var jo slik at pundet var overmodent for angrep da han begynte å selge. Det var jo alt alt for sterkt i forhold til fundamenta, og det var det Soros så. Faste valutakurser er jo nonsens, rett og slett.

  Den islandske økonomien er nok verdt et studium, ja. Jeg har ikke fulgt særlig med siden jeg satt i markedet selv, altså før de liberaliserte og islandske banker brått var størst i Norden.

 5. Marina sier:

  Dette minner meg litt om unger i sandkassa som skriker og peker og påstår at det var de andre ungene som gjorde det, hva nå enn «det» er!
  Hvis man skal liberalisere markedet og leke sammen med de store ungene så kan man ikke satse på at de alle skal være snille og hensynsfulle hele tiden, særlig ikke hvis de kan tjene på å være slemme.
  Jeg tviler riktignok på at Norges Bank driver med shortselling, men strengt tatt er det vel ikke noe ulovlig ved det?

  Marinas last blog post..Oppsummering av ukens søkeord:

 6. Iskwew sier:

  Neida, det er jo i så fall reguleringsmyndighetene som har tillatt det, Marina. Da kan man jo ikke egentlig klage når folk benytter seg av muligheten.

Top