Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Mannspanelet vil gi småbarnsfedre 6-timers dag

Mannspanelet kom i går med et strålende godt fundert og gjennomtenkt forslag.  Nemlig at småbarnsfedre bør få 6-timers dag.  Menn er nemlig tross alt mest utsatt for tidsklemma når de har små barn.  Den mest eminente delen av resonnementet står Heikki Holmås for, når han sier:

Det er særlig for mennene dette er et problem. De fleste kvinner jobber mindre i denne fasen av livet. Men vi vil selvsagt ikke lage en ordning som er diskriminerende. Redusert arbeidstid må også gjelde for kvinner.

Den var fin :o)  Kvinner jobber jo tross alt mindre i denne fasen av livet allerede.  Uten lønnskompensasjon.  Det velger kvinner.  Å tro at menn vil gjøre slike valg, eller for all del, la være å jobbe all overtiden de jobber, det går jo ikke.  Neida, de må få 6 timers dag med lønnskompensasjon, de.  Så kan de for all del jobbe mer overtid, selvsagt.

Neste perle fra Holmås er denne:

En viktig grunn til at jeg tror dette kommer til å virke, er at småbarnsfamilier tar beslutninger om økonomien i felleskap. Hvis kvinnen jobber mindre, er menn nødt til å jobbe mer. Men hvis begge kan jobbe mindre til samme lønn, trenger heller ikke mannen å jobbe mer.

Han tar det for gitt altså, i 2007, at siden det alltid har vært slik at kvinner jobber mindre, kommer det alltid til å være slik, og dermed må menn jobbe mer.  Det er hugget i stein, nærmest.  Han har ingen tro på at folk vet å gjøre personlige valg ettersom hva som passer dem, eller at menn noen gang vil endre atferd med mindre de får noen saftige økonomiske insentiver.  Og det er det selvsagt næringslivet og samfunnet som skal betale for, i form av at de må ansette flere for å fylle opp for de småbarnsfedrene som jobber 6 timers dag.  Og han skal jo gi kvinner 6-timers dag også, noe som vil øke kostnadene for arbeidsgivere ytterligere.

Spesielt interessant er dette forslaget tatt i betraktning at vi knapt nok har arbeidsledighet i Norge, slik at det vil være vanskelig, på grensen til umulig, å skaffe den arbeidskraften som trengs.  Med mindre arbeidsledigheten da økes av at konkurranseutsatt sektor i Norge får det siste skudd for baugen med dette forslaget, og flytter virksomheten ut av landet.

Å si noe om at det er et personlig valg å få barn, er vel utidig, tenker jeg.

I sannhet et godt forslag, dette her!

Synes enslig mor som har jobbet full tid pluss overtid i 7 år, og synes det har fungert ganske greit, egentlig.

Print Friendly, PDF & Email

Tagget med: ,

2 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Goodwill sier:

  For noen av oss er dette på plass allerede, men uten lønnskompensasjon. Statsansatte kan få omsorgspermisjon uten lønn i inntil tre år, også som deltid eller redusert arbeidstid mens man har små barn.

  Jeg hadde det i den mest hektiske perioden med begge barna i barnehage eller skole og SFO, og lang reisevei for begge foreldrene, og jeg har ikke angret. Jobbet 90% og syns det gav meg det handlingsrommet jeg trengte.

  Å innføre 6-timersdag for fedre som en generell ordning er jeg skeptisk til. Det skurrer i hvertfall i mine ører om de gjør det til en mannsgreie, da bør den gjelde både fedre og mødre. Men som du sier, det handler også om egne valg og prioriteringer. Også fedre må kunne forventes å prioritere barna foran arbeidet, i det minste i de mest krevende periodene.

 2. Iskwew sier:

  Jeg skjønner godt at du valgte det, Goodwill, det er sikkert et valg som gjorde livet levelig.

  Jeg mener også at dette i stor grad handler om egne valg og prioriteringer – og at det ikke er forbeholdt kvinner å både ville og faktisk velge å prioritere annerledes mens barn er små.

  Uten lønnskompensasjon.

Top