Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Halloween og skumle masker

31.10.07 i Tigerungen

Jeg er strengt tatt ikke begeistret for Halloween. Det er en importert tradisjon som stort sett er importert for å gagne handelsstanden. Det blir mer søppel, og en dum overflod av sukkerholdige saker som gjør at Tigerunger setter tannmerker i taket til langt på kveld.

Men jeg slipper selvsagt ikke unna å kjøpe inn mase godis samt å kjøpe en grufryktelig maske til Tigerungen.

Masken er forøvrig så grufryktelig at den er gjemt bort i en krok. Rett etter at han fikk den, kom det svake rop fra Tigerungens rom etter at han hadde lagt seg om kvelden.

«Mammaaaaaa!»

«Ja, hva er det?»

«Du må ta bort masken!»

«Hvorfor det da?»

«Den ligger der og ser på meg, og jeg får ikke sove. Den er så skummel.»

«Jammen, hvordan skal du kunne gå med den på Halloween da?»

«Jeg må bare ikke se meg i speilet, og når Halloween er over kan den vel ligge på loftet?»

Så lett er det altså å være en skikkelig djevel når man er en liten mann på 8 år.

Men tilbake til Halloween. Ifølge wikipedia er selve ordet en forkortning av All-hallow-even, altså kvelden på Alle helgens dag. Dagen har røtter til førkristen tid, men for å kuppe feiringen flyttet den katolske kirken Alle helgens dag fra 13.mai til 1.november en eller annen gang på 800-tallet.

I europeisk tradisjon er Halloween tidspunktet når utenomjordiske sjeler kan kontakte den fysiske verden, og der trolldomskunst er på sitt aller mest potente.

Dermed er det bare å stålsette seg for denne kvelden, der hekser, trollmenn, Spiderman og andre utenomjordiske kommer til å dukke opp på døren og si knask eller knep. Siden jeg ikke er så flink med knep, blir det knask hos meg. Det tenker jeg de små utenomjordiske er helt fornøyd med.

Print Friendly, PDF & Email

Tagget med:

33 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. tb sier:

  I norsk tradisjon kom vel allehelgens-natta klart bak julenatta på listen over netter/tidspunkter der grensene mellom den synlige og usynlige verden var svake/borte? Så vår norske halloween kan vel lettere kobles til julebukken og julenatts-tradisjoner, der finner vi også det matofferet som godtetiggingen i hallowen-«ritualene» i dag er en skygge av. Min far kunne f.eks. fortelle at bordet aldri måtte dekkes av etter julekveldsmåltidet da han var barn; det skulle stå fremme hele natta. Og fortsatt setter vi ut grøt til nissen?

  En av de sterkeste norske allehelgens-natt ritualer handler vel om drømmer; hvis du i morgen kveld legger deg på et sted der du ikke har sovet før, og har en kålrot (og litt andre remedier, såpass mye at du bør ha ei stor og god pute for å få sove) under puta, så vil det du drømmeer den natta bli sant

 2. Iskwew sier:

  Jeg synes det er synd at det ikke er julebukk-tradisjonen vi har tatt vare på, snarere enn å begynne med Halloween og dertil hørende stæsj. Det er en god, gammel norsk tratisjon, men den er i ferd med å bli borte.

  Jeg tror jeg skal klare meg uten kålrot under puten i morgen natt. Det høres veldig ukomfortabelt ut :o)

 3. Sauegjeteren sier:

  Allehelgensaften… Kvelden da ungene skulle gå rundt på dørene og velsigne for kaker.

  «Får jeg ikke kaker egger jeg deg!»

 4. Goodwill sier:

  Jeg har litt lyst til å snu på flisa, jeg. Kle meg ut og skrmme ungene som ringer på hos meg!

  *uhah-uhah-uhaaaaaaah*

 5. Iskwew sier:

  Sauegjeteren, «egger»? Er det å kaste egg eller noe annet? :o)

  Goodwill, det kan jo være en ide ja 😀 Kle seg ut som en skikkelig grufsete heks eller noe. Da kan man jo spare masse penger på godteri.

 6. Goodwill sier:

  Ja, og så kan man ha det skikkelig morsomt, akkurat som Skræmmer’n til til Trond Kirkvaag :o) *humrer*

 7. Iskwew sier:

  Vart du skræmt no ja? Muuuahaaa!

  Tatt i betraktning at Tigerungen ikke en gang får til å sove sammen med sin egen maske, så får jeg vel nesten håpe han ikke treffer på deg i kveld, Goodwill!

 8. tb sier:

  Kjenner en som har gjort akkurat det de siste årene; iført seg en innihelvetegrufsegruelig maske/kostyme og skremmer vannet av de små demonene. Bare de aller tøffeste som får godis der.. Synes jo det er litt slemt gjort også, da..

 9. Iskwew sier:

  Tigerungen ville vel neppe fått sove om det fantes slike grufsete skapninger i nabolaget, nei. Det er vaffal sikkert.

 10. Sauegjeteren sier:

  Egging er eggkasting, ja.

  Jeg er forresten litt for å støtte Halloween-industrien med ei maske til i kveld…

 11. Iskwew sier:

  Akkurat, Sauegjeteren. Det er nok best å ha kaker/godteri, ja.

 12. hm..jeg gir meg ikke med de røde bilene med lys og lyder….utmerket fremkomstmiddel for hekser og trollmenn denne natten 😀

 13. tb sier:

  Liker ikke å skremme unger, jeg.. så det blir nok godterier å få, ja..

 14. Goodwill sier:

  Hehe – det er vel ingen fare, det skal vel litt til at han trekker over på den andre siden av byen!

  Forøvrig så tror jeg egentlig at jeg er litt for bløt til skremme de små…

 15. Iskwew sier:

  Jeg tror du må få deg en sånn rød bil, PS – det virker til å være et stooort savn ;o)

  Jeg er heller ikke flink til å skremme barn, TB, så godis blir det nok.

  Goodwill, det tror jeg også du er, så det så – alt for snill til å skremme vettet av småtasser med godteri i blikket.

 16. Marina sier:

  Jeg er sur kjerring på Halloween. Ingen søtsaker å få hos meg. Jeg åpner ikke døra engang.
  Når jeg husker å kjøpe meg eget hus/leilighet skal jeg ha en stor kjøter som kan jage bort heksene og goblinene. Til da blir det bare sur stillhet hos meg.
  Ja, jeg vet. Jeg er ikke det minste snill. Men som yrkesveilederen sa; det er best å gjøre hva man har talent for.

 17. Iskwew sier:

  Om det ikke var for at det bor barn her i huset, ville jeg nok vært bortreist på dagen til et Halloween-fritt sted, Marina. Jeg er egentlig ikke så snill jeg heller, altså.

 18. Søt jente sier:

  Her i huset er det også unger som akkurat nå går rundt i nabolaget og sier ‘knask eller knep’, men jeg er heller ikke overbegeistret for denne importerte tradisjonen.

  Dessverre er det en vesentlig del av tradisjonen som har forsvunnet i sin vandring over ‘dammen’, nemlig muligheten til å unngå at ungene ringer på døra di. I USA er det slik at dersom man IKKE har gresskar med lys i utenfor døra, så ringer man ikke på i det huset. Slik kan man unngå å kjøpe inn godteri, og å bli forstyrret av ringeklokka i timesvis.

  Her står det et jukse-gresskar med lys på trappa, så vet ungene i det minste at de er velkomne…

  Forøvrig er pepperkaker helt genialt som ‘godteri’, og hittil har de skumlefælegrusomme krapylene vært veldig fornøyde. 🙂

 19. Weinberg sier:

  Halloween er aldeles skrekkelige saker av diverse årsaker.

  En liten historie: En sen aften for mange år siden mens jeg og en kamerat var på en svakt opplyst fotballbane med skog rundt hørte vi det raslet i buskene. Og plutselig, ut av buskene, kom han her.

  Hinmannen

  Det var, tro det eller ei, ørlite skummelt.

  Når jeg flytter til et sted der noen tar seg bryet med å banke på denne sene oktoberkvelden skal jeg møte dem kledd slik.

 20. Iskwew sier:

  Søt jente, det er synd at den delen av tradisjonen ble borte på veien, for det er jo ok å kunne flagge at dette er jeg med på, eller ikke. Her har det ikke vært noen enda, men herværende herrer (fire i antall) har vært ute og høstet godis i store mengder.

  Pepperkaker høres ut som et bra alternativ.

  Weinberg, jeg skjønner virkelig at det var ørlitegrann skremmende, ja. Men hevnen får være søt, når du er på et sted der du kan åpen døra i en slik :o)

 21. Weinberg sier:

  Tenk om å hevne meg på småbarn hadde blitt mitt lodd her i livet. Huff.

  En annen ting:
  [quote]It’s not the dead that concern me about Halloween. And it is not the impact of all that sugar on the weight of our kids. No, it’s the dead-weight loss, or pointless lost utility of the entire enterprise. That likely has a dollar value that exceeds $1.5 billion annually. American citizens squander more than a billion and a half dollars a year on an economically inefficient holiday.

  So let’s do something to reform Halloween. The first step would be for Halloween donors to give kids money instead of candy. Kids could then go to the supermarket the next day and binge on the candies they really like. That solution would get an A-plus in economics.[/quote]

 22. Håkon sier:

  [quote]So let’s do something to reform Halloween. The first step would be for Halloween donors to give kids money instead of candy.[/quote]
  Hm, economically inefficient holiday du liksom. Jeg tenker epler og gulerøtter er et bedre alternativ som knask enn sukkertøy eller penger. 🙂

 23. Marina sier:

  God ide! Som ting er nå kunne man jo tro at folk prøver å drepe heksene og de onde åndene med usunn mat!

 24. Iskwew sier:

  Akk ja, Weinberg, jeg som trodde du kom til å bli en fremgangsrik økonom, og så er det Hansomhevnersegpåsmåbarn du blir. Og jeg må si meg enig med Håkon – det hadde vært bedre med epler og gulerøtter i det store og hele.

 25. HvaHunSa sier:

  Moderering igjen? Er det Halloweentroll på besøk?

 26. Iskwew sier:

  Nei, nå er det noen helt andre troll på besøk innimellom.

 27. Undre sier:

  Jeg mener det samme om Halloween i år som i fjor og benytter sjansen til å ublygt linke til min egen post:

  «Halloween-schmalloween og handelsstandens pengemaskin»

  … uten at jeg tror jeg kan få det norske folk til å våkne og jage Halloween ut døra og ut av landet for det. *grmph*

 28. HvaHunSa sier:

  Isk: Jaja, de er overalt later det til, det hender jeg også får besøk. Gjerne av slike som snakker med caps locken inne, og antageligvis har blitt slått mye av sin mor som barn. Jeg veksler mellom å synes synd på dem, og forakte dem. Bedre menneske er jeg ikke.

 29. Iskwew sier:

  Nei, de vil nok ikke det, Undre. Det er kommet for å bli er jeg redd.

  HvaHunSa, noen ganger kan det snakkes veldig høyt uten Caps Lock også. Uansett, det kan stoppes.

 30. Victoria sier:

  Huff, jeg er enig i at dette er en importert «tradisjon» og at det hadde vært bedre med boikott. Likefullt strenet jeg innom lekebutikken i går og kjøpte kappe og maske til åtteåringen, fylte bollene med godteri og smålo hver gang det ringte på og jeg løp ned for å åpne.

  *merkelig*

 31. Iskwew sier:

  Du blir jo alltid glad av glade barn, det må være derfor. Og dessuten er det jo ikke noe du kan la være.. så dermed er det bedre å ha moro med det :o)

  Neste år skal jeg ta den helt ut og stille som stygg, slem heks eller en vampyr, tenker jeg. If you can’t beat them, join them.

 32. tb sier:

  er jo så enig så enig i dette med kommersiallisering og bevisstløs import og alt det der. men samtidig var de nå søte også, de bittesmå monstrene som kom i går og fikk godter. Å skremme dem? Nei, bare tanken gjør meg vondt. Er da ikke helt Nemi heller 😉

 33. Iskwew sier:

  Javisst er de søte :o) Det kom noen veldig flott sminkede små hekser hos oss i går kveld. Raffinerte saker, det er helt sikkert :o)

Top