Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Alkoholvaner og sydenfyll

11.07.07 in StatistISK

Som mange helt sikkert har fått med seg har Europeiske reiseforsikring gjort en undersøkelse som viser at foreldre går på fylla i Syden, når de reiser dit sammen med små barn. En av fem som deltok i undersøkelsen sier at de har sett overstadig berusede foreldre med barn i Syden.

Dette er selvsagt veldig lite bra – men hvor utbredt det er vet jeg ikke, verken før eller etter at jeg har lest denne undersøkelsen. Uansett er det ikke mye som er verre for et barn enn å være på fremmed og utrygt sted med foreldre som er fulle som øsekar. Da er verden utrolig utrygg. Det er nok slik at noen foreldre rett og slett bør reise på ferie uten barn.

Det er ingen tvil om at nordmenns alkoholvaner har endret seg, både i sammensetning og i mengde. Denne uken kom SSB med alkoholstatistikk. Etter å ha hatt fallende totalforbruk fra 1976 til 1996 (-11%), økte forbruket fra 1996 – 2006 med 28%. Dette har med en kombinasjon av stigende reallønn og alkoholpriser som har vist en flat prisutvikling, vil jeg tro.

alkoholforbruk.bmp

Aller størst økning siden 1966 er det i vin-drikkingen. Størst nedgang er det i brennevinsforbruket. Nordmannen har fått kontinentale vaner. Vinforbruket har 7-doblet seg siden 1966 ogh det har nesten doblet seg bare fra 1996. Vin er jo sunnere enn brennevin og svakere, tenker du kanskje. Jo det er det vel, men dette er alkoholekvivalenter, slik at det er sammenlignbart. Vi drikker mer alkohol.

Om vi sammenligner oss med resten våre naboer i Europa, ligger vi imidlertid på bunnen. De andre drikker altså mye mer, og dermed er det naturlig å tenke at alkohol er et mye mindre sosialt og helsemessig problem her enn i resten av Europa.

europa-alkohol.bmp

Er det en myte da, at nordmannen går på fylla i større grad enn sine frender i andre deler av Europa? Kanskje/kanskje ikke. Vi drikker mindre. Samtidig drikker vi mer konsentrert – altså vi drikker mer når vi først drikker. Gjerne i helger og ferier. Det er noen med alkoholkulturen. Der tyskeren og franskmannen drikker litt hele tiden, drikker nordmannen det meste i helger og ferier.

Jeg blir med en gang betenkt likevel, når jeg leser slike oppslag som det om barn med fulle foreldre på ferie. Selvsagt er det utrolig trist for disse barna. Men hvor vanlig er det? 20% har sett foreldre som er overstadig beruset i Syden. Det er vel såpass at norsk barnevern bør ha utplassert medarbeidere i Spania og Hellas? Eller?

De siste par årene har Europeiske hatt en 10-15 saker, sier Emma Elisabeth Venesland og legger til at det nok bare er toppen av isfjellet. Så sier Sjømannskirken at det har forekommet at medarbeiderne deres har måttet ta seg av små barn som har fulle foreldre. Anne Helene Pettersen i Europeiske alarmsentral sier at det gjerne også er narkotiske midler med i bildet. Å? Norske foreldre som drikker og ruser seg bør vel få besøk av Barnevernet? Ja, det bør de, enten det er hjemme eller på ferie. Men hvor mange er det?

Sjømannsprest på Gran Canaria, Morten Høst, har selv sett og hjulpet norske barn som opplever at deres foreldre misbruker rusmidler i stor grad i ferien. – Selv om det ikke skjer ofte, er hvert tilfelle uansett ett for mye, sier han.

Det skjer ikke ofte, nei? Det tror ikke jeg heller. Nå er jeg enig i at et tilfelle er et for mye, men jeg tror ikke problemet er så stort som man får inntrykk av. 20% har sett overstadig berusede foreldre – men betyr det at 20% av foreldre som reiser til syden med barn er det? Nei, det gjør det jo ikke.

For meg toppet alkoholforbruket ut på 90-tallet. Før jeg fikk barn. Siden påske har det totale alkoholforbruket vært omtrent en flaske vin og 3 øl. Jeg har lett og lett etter tall på hvordan alkoholforbruket fordeler seg på aldersgrupper og på med/uten barn, uten å finne. Men noe sier meg at mange foreldre har det som meg. Det er ikke mye festing og turing når man har små barn. At noen ikke ser det slik er sikkert riktig, men er det mange?

Sannsynligvis er det få. Det tror jeg, inntil noen legger tall på bordet som viser det motsatte. I tillegg tror jeg at det er “hakke på småbarnsforeldre”-agurksommer. Ikke bare vil mange dra på ferie uten barna, men når de nå må ha dem med seg, så driter de i det og går på fylla likevel. Det er jammen rart at barnevernet ikke har det enda travlere enn de har det.

Noe av dette virker dessuten som typisk moralisme, som er pakket inn i det uangripelige: barns ve og vel. Den om foreldre og sommerferie med/uten barn var vel verre i så måte, men den ligger og vaker over vannene her også.

De som faktisk går på fylla mens de har ansvar for småbarn, bør lese Frida K.s innlegg “Tenk på barna!”

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

23 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Frida K says:

  Du antar at de fleste med barn har det omtrent som deg? Det kan i verste være en grov feilvurdering. På seg selv kjenner man ingen andre. Jeg kan forsikre deg om, etter mange år i helse / sosial / barnevernsfeltet, at det desseverre er mange som ikke er omtrent som deg. Antagelig har du ikke fantasi til å vite / fortså hva _enkelte_ foreldre utsetter barna sine for. Og det skal du være glad for!

 2. Iskwew says:

  Det vet jeg jo, Frida. Det er helt sikkert mange som utsetter barna sine for mye fryktelig. Men tror du virkelig det er veldig mange?

  Du har jo kunnskaper om den gruppen som ikke tar vare på barna sine – men du kan ikke generalisere det til å gjelde storparten av foreldre.

  De fleste jeg kjenner, som har små barn, har det omtrent som meg.

 3. Frida K says:

  Hva er veldig mange? Om det er 200 barn, 2000 barn, eller 20.000 barn? Blir det noe bedre for de barna som er utsatt? Ca 3200 mennesker ble innlagt på sykehus i fjor med enten akutt alkoholforgiftning, eller alkoholrelaterte skader. Tror du ikke de har barn? Små, mellomstor, eller voksne?

  Og hvem tar ikke skikkelig vare på barna sine? Tror ikke det er en entydig gruppe. Det er de færreste som havner hos barnevernet.

 4. Iskwew says:

  Jeg sier som sagt ikke at det ikke er forferdelig for de det gjelder, Frida. Jeg tror bare ikke det gjelder et flertall.

 5. Frida K says:

  Nei, det gjelder heldigvis ikke for flertallet. Men det gjelder mange fler enn de fleste tror. Og for de barna det gjelder, så er det fryktelig.

 6. Iskwew says:

  Javisst er det fryktelig! Jeg håper dessuten både Sjømannskirken, reiseselskapene og andre har den samme meldeplikten til BV som andre?

 7. Håkon says:

  Fruktdrikk?

  Nå vel, det var ikke det jeg ville kommentere…

  20% har sett overstadig berusede foreldre – men betyr det at 20% av foreldre som reiser til syden med barn er det? Nei, det gjør det jo ikke.

  Det er et skremmende tall, men det sier vel mer om dem som observerer enn om voksne som drikker for mye når de er på ferie med barn. Kanskje gir det et hint om at de som drikker ikke akkurat gjemmer seg bort, men det sier ikke så mye mer. Dersom disse fulle foreldrene drikker på flyplassen er det kanskje oppsiktsvekkende at ikke flere har lagt merke til dem?(OK, det tallet sier mest om journalisters evne til å bruke et intetsigende, men passe stort tall til å skape en overskrift.)

  Nå kan jeg være enig i dem som sier at hvert eneste tilfelle er ett for mange. På den annen side er det fristende å sette fingeren på bruken av ordet “overstadig” og spørre om hvor mye foreldre egentlig bør drikke. Jeg vil tro at grensen for de fleste går langt før tilfeldig forbipasserende beskriver det som overstadig.

 8. Iskwew says:

  Fruktdrikk :o) Uten at jeg aner hva det er.

  Det kan jo bety så mange det tallet.

  * Definisjonen på overstadig er ikke objektiv
  * Det kan være de samme som sees av mange
  * De gjemmer seg gjerne ikke bort og gjør mye av seg

  etc.

  Jeg tror også at grensen for de aller fleste går lenge før overstadig. Dessuten ble det jo koblet til narkotika også, og det skulle tilsi at det er enda færre – uten at jeg har tall på hvor mange småbarnsforeldre som bruker narkotika.

 9. Håkon says:

  Jeg er fristet til å snu på dette. Så mange som ser det, og så få som gjør noe med det?

 10. Jeg kan godt huske at Dagbladet skrev om det samme tema i fjor sommer. Klart det er ille for de ungene det gjelder. Men det gjelder uansett ikke flertallet. Jeg tror dette sannsyligvis er mange av de samme barna som opplever omsorgsvikt hjemme i Norge, dessverre.

 11. Iskwew says:

  Ja, det kan du si, Håkon. Om det er 500.000 sydenreisene (og det er det vel siden noen drar på flere turer), så kan det være at 100.000 har sett overstadig berusede foreldre.

 12. Iskwew says:

  Det tror jeg også, Skorpionkvinnen. Og at det er verre, siden de ikke er i trygge omgivelser, det skjønner jeg. Men det er langt fra flertallet.

 13. Frida K says:

  Det er kun offentlige instanser som har meldeplikt til barnevernet. Dvs, reiseselskap har det ikke. Sjømannskirken vet jeg ikke.

 14. Iskwew says:

  Hmmm. Men da får vi håpe de sender bekymringsmeldinger uansett, Frida.

 15. nessie says:

  Jeg er en av de som har lurt på hvor alle disse drita småbarnsforeldrene befinner seg.. Jeg har ikke sett en eneste en i de *mange* gangene jeg har vært i “syden”. Enten har min mor (som begynte å reise før charterselskapene kom, i oldtiden, mao 50-tallet) styrt meg unna steder med sånne, eller så er de takk gud ikke så mange.

  Da jeg ble stor og begynte å reise selv har jeg alltid valgt steder med en familievennlig profil. Trodde det var der man fant sånne i hopetall, eller drar de til den heftigste partyøyen de finner?

 16. saccarina says:

  Jeg tror heller ikke dette gjelder mange, selv om det selvfølgelig er vondt for dem det gjelder. Jeg har holdt samme linje som deg, Iskwew, og det har alle de jeg kjenner også. Bortsett fra vin til maten noen få ganger tror jeg ikke min datter har sett meg drikke alkohol i det hele tatt. God rollemodell, sa du? 🙂

  Jeg tror nok også at Skorpionkvinnen har rett i at de barna som har fulle foreldre på ferie er de som opplever omsorgssvikt hjemme.

 17. Keera says:

  Om problemet ikke er stort, så er det merkbart. Det er nemlig etablert natteravnsgrupper i Alicante og på Gran Canaria, nettopp for å ha edruelige voksne tilstede der norske barn og unge ferdes – også på ferie. Og det tyder på at det er nok foreldre som svikter, selv om det ikke gjelder et flertall av sydenfarerne.

 18. Marina says:

  Ja, det virker som om Årets Agurk er ferierende foreldre!
  Og dette problemet kan vel ses fra to vinkler: På den ene siden er det neppe noen stor andel av småbarnsforeldre som drikker seg fulle rundt ungene, men på den andre siden er det et alvorlig problem for dem det gjelder så kanskje temaet fortjener litt oppmerksomhet? Det er jo mulig at noen foreldre ikke helt har oppfattet at dette er et problem, eller ikke helt skjønner hvor mye de forandrer seg i fylla? Og at noen av dem kanskje blir litt mer forsiktige hvis de blir gjort oppmerksom på problemet, selv om mange helt sikkert trenger litt mer hjelp enn en informativ avisartikkel (hvis noe sånt finnes, da!)
  Uansett synes jeg det er litt drøyt å vinkle det sånn at det høres ut som om dette er et problem med de fleste foreldre. Det blir vel igrunnen litt som somaliere og omskjæring; et alvorlig problem for dem det gjelder, men de er heldigvis et mindretall.

 19. Weinberg says:

  [quote post=”878″]Om vi sammenligner oss med resten våre naboer i Europa, ligger vi imidlertid på bunnen. De andre drikker altså mye mer[/quote]

  Jeg er overrasket. Jeg trodde, gjennom inntrykk fra media, at det var annerledes – at vi hadde fått en mer “kontinental” drikkestil i tillegg til den alledere eksisterende grøftefylla. Men dette har jeg egentlig ikke peiling på, jeg har bedre ting å bruke tiden min på enn å ødelegge leveren min.

 20. Iskwew says:

  Nessie, jeg vet ikke helt hvor de befinner seg, men det er vel et sted i landet Syden? Nå er det lenge siden jeg har vært i det landet, men jeg kan ikke huske å ha sett så mange den gangen heller. Jeg tror inntil noen beviser det motsatte, at de ikke er mange.

  Saccarina, du er en god rollemodell, ja :o) Og når det gjelder dette tror jeg de fleste er det. Noen er det selvsagt ikke – men slik krigsoverskriftene fremstiller det, skulle jo de fleste være på fylle i syden med små barn til stede.

  Keera, de natteravngruppene er vel på steder der nordmenn er bosatt, har jeg forstått. Det er altså ikke sydenturister, men sydenbosatte.

  Marina, dette kan sees fra minst to vinkler ja. Og selvsagt er jo det at folk drikker seg fulle på tur med små barn, det er bare det at fremstillingen blir så himla generell, at det ser ut som om vi har set ganske allment problem. Og det tror jeg ikke vi har.

  Weinberg, vi har fått det, i det at vi drikker mer vin og mindre sprit. Men vi drikker betydelig mindre enn andre, det er sikkert. Det kommer jo gjerne av at det er dobbelt så dyrt å drikke her.

 21. Helge says:

  Joda, ingen kan argumentere mot at det er galt å drikke foran barn.

  Men jeg er enig med Iskwew i at problemet ikke skal overdrives. De fleste som drikker har vel ikke akkurat ungene med i baren? Det gjelder vel for de fleste – også på ferie – at når en går ut må en ha barnevakt.

  Foreldre som raver rundt på gaten midt på dagen sammen med barna i narkorus er ikke akkurat gjennomsnitts feriegjesten etter min erfaring.

  Dessuten vil jeg påstå at å blande inn barnevernet i prinsippet for en udefinert sak slik det er beskrevet i ullne ordlag i undersøkelsen der foreldre er “fulle på ferie sammen med barna” er tullprat. På grensen til det uansvarlige. Og lite realistisk – barnevernet vil henlegge en slik sak umiddelbart med mindre det er andre momenter inne i bildet.

  Og med rette. Barnevernet er ennå ikke gestapo. Ei heller har de ubegrensede ressurser. Og gudene skal vite at de trenger de ressursene de har til virkelige problemsituasjoner.

  “En sak er for mye” er på en måte riktig – men en definerer ikke helt HVA saken egentlig dreier seg om. Og i 99% av tilfellene er det nok ingen store problemer. INGEN problemer kan uansett løses 100% uten svært alvorlige tiltak som skaper verre problemer enn utgangspunktet.

  En analogi er trafikkulykker. Null ulykker er ikke mulig uten at alle sitter i polstrede rom hjemme… For all del, en kan gjerne redusere risikoen – men argumentasjonen om nulltoleranse er et blindspor og egentlig en herskerteknikk.

  Det betyr ikke at det ikke er riktig å involvere barnevernet i mange saker – men enkelte ser ut til å tro på “en sak er for mye” argumentasjonen – uten at dette noensinne løser de virkelige problemstillingene.

  Så kan en jo si at det er bedre med en bekymringsmelding for mye enn en for lite – til det vil jeg svare at det teknisk sett er riktig – men at det også er lov å bruke hodet.

 22. Iskwew says:

  [quote comment=”23580″]Foreldre som raver rundt på gaten midt på dagen sammen med barna i narkorus er ikke akkurat gjennomsnitts feriegjesten etter min erfaring.[/quote]

  Nei, det er ikke min erfaring eller mitt inntrykk heller.

  [quote comment=”23580″]Dessuten vil jeg påstå at å blande inn barnevernet i prinsippet for en udefinert sak slik det er beskrevet i ullne ordlag i undersøkelsen der foreldre er “fulle på ferie sammen med barna” er tullprat. På grensen til det uansvarlige. Og lite realistisk – barnevernet vil henlegge en slik sak umiddelbart med mindre det er andre momenter inne i bildet[/quote]

  En tanke som slo meg akkurat, er at mens slike oppslag virker opplysende på den ene siden, så kan de jo også på den andre siden bidra til et visst hysteri som gjør folk mer mistenksomme enn det er grunnlag for.

Top