Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Norgesmester i snurrige tankerekker

I avstemningen fremkom følgende resultat:

9 Elin Ørjasæter
9 Nevrologene på Lillehammer
6 Per-Aslak Ertresvåg
3 Regjeringen

Altså er det uavgjort. Dermed får jeg bruke bloggeiers dobbeltstemme og avgjøre det hele.

Tiqui hadde en god begrunnelse for at Elin er den beste kandidaten:

«Snurrige er de alle sammen – men Elin synes jeg slår alle logiske rekorder. Hun vet jo ikke engang hva hun selv refererer til når hun blander begreper, handlinger og hendelser. Jeg innbiller meg at hun fikk en meeeget dårlig karakter på logikk-eksamen hvis hun noensinne har satt sine ben på ex-phil.

De andre har i det minste en formening om hva de snakker om – selv relasjonene de setter opp mellom begrepene er snurrige.»

Samtidig hadde Undre en god begrunnelse for at Nevrologene er den beste kandidaten:

«Hvis man kan stemme i kommentarfeltet her, så går min stemme til Torleiv Svendsen.

Det er jo en logikk som virkelig snurrer om man skal nekte folk en diagnose fordi de da liksom skal bli fortere friske.

Men jeg synes å se at vi her har store muligheter i andre deler av helsevesenet:

– Ok, vi ser at du har en svulst på hjernen, men vi vet ikke hvordan vi skal helbrede deg, så derfor sier vi at du ikke har svulst på hjernen for da blir du kanskje frisk helt av deg selv.

Kreftbehandling kan jo være noe alldeles forferdelig slitsomt, så her bør pasienten være glad til for at han slipper å gjennomgå behandling og likevel bli frisk.

Dessuten må vi jo ikke glemme det økonomiske aspektet. Kreftbehandling er dyrt, så her er det penger å spare og bare man er konsekvent nok blir det også slutt på alle mulige operasjoner og ingen liggedøgn på sjukehus eller noe som helst. Kanskje man kan bytte ut hele det norske helsevesenet med en telefontjeneste med slik fin talemeny som blant annet Telenor har gått i bresjen for, der alle menyer slutter med “Du er ikke syk. Det går over bare du slutter å liksom være syk”?

Jeg tror i det hele tatt at Svendsen kommer til å gjøre underverker for norsk helsevesen, altså! :D»

Og jeg kaster min dobbeltstemme for Nevrologene på Lillehammer, med Torleiv Svendsen i spissen.

Det kommer av at mens Elins snurrige tankerekker neppe for store konsekvenser for verken folk eller fe, så får Nevrologenes snurrige omgang med diagnosen ME og deres instilling om å rett og slett nekte å bruke den, konsekvenser for folk med ME. Og da snakker vi om syke mennesker som etter min mening vil ende opp med å feilbehandles. I slike tilfeller kan snurrige tankerekker være farlige. Det kan vi neppe si om Elins snurrighet.

Etter å ha blitt imøtegått av blant annet Professor Nyland på Haukeland, Norges fremste ekspert på ME, og Knut Sveen, Medlem av nasjonalt medisinsk fagråd for ME, nekter Nevrologene ved Svendsen fortsatt å rikke seg en tomme. Etter prinsippet om at dersom du nekter lenge nok, så går det over, kanskje? De rapportene Svendsen viser til som begrunnelse, tror jeg ikke holder vann, verken medisinsk eller statistisk, så det er sagt. Muligens skal jeg få noen som kan tolke statistikk til å se på den på nyåret.

Gratulerer, Svendsen! Måtte kåringen til Norgesmester i snurrige tankerekker lede deg til å grave litt dypere i det som faktisk finnes av dokumentasjon når det gjelder ME. Den finnes, bare du vil lese. Jeg anbefaler for eksempel A hummingbirds guide to ME. Ta gjerne en titt her, for eksempel.

Print Friendly, PDF & Email

32 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

Sider som lenker til dette innlegget

 1. MEblogg » Blog Archive » Norgesmester i snurrige tankerekker | 23.12.06
 1. Megler Smekk sier:

  Hei Iskwew,

  Rekken over kandidater kunne ha vært mye lenger…. gled deg heller over dette – My favorite things Brazil: http://www.marginalrevolution.com/marginalrevolution/2006/12/my_favorite_thi_1.html

  God Jul
  Megler Smek

 2. Iskwew sier:

  Det skal jeg glede meg over, og takk :o) Listen kunne selvsagt ha vært mye lenger, og her i Hjørnet tar vi definitivt imot tips.

  God jul til deg også, Megler Smekk – med takk for mye moro, og et fabelaktig samarbeide i flere år. We rule!

 3. Undre sier:

  Hurra for Svendsen!

  Jeg vil tro at han er meget stolt og fornøyd over å vinne denne konkurransen, og jeg forventer selvsagt at han overfører et heller generøst honorar for mitt engasjement for å fremme ham i denne konkurransen.

  – Hurra!

  – Hurra!

  – Hurra!

 4. Iskwew sier:

  Ja, det bør han gjøre! Ditt bidrag var rett og slett ganske avgjørende. Og dessuten har du vel husket p ta patent på konseptet?

 5. Rockette sier:

  jah – heia legene altså:-/

  Hadde jeg vært litt tidligere ute skulle jeg nominert min forrige fastlege.
  Scenario: Hr. fastlege/gud sitter med epikriser fra to leger som begge har satt diagnosen ME på den skrantne rakett.
  «*brumbrum i skjegget* – nei, ME vil du ikke ha. Jeg tenker vi skriver asteni jeg»

  Det er godt at du engasjerer deg i dette, Iskwew.

 6. Iskwew sier:

  Akkurat. Fastlegen din høres vel ut som om han har gått i klassen til Svendsen. Og da spiller det fint liten rolle hva alle andre sier. Er man Gud, så er man.

  Det gjør godt å engasjere seg, Rockette. Det gjør godt å gjøre noe man kan gjøre.  Og mer kommer på nyåret. Det er helt sikkert.

 7. T-rex. sier:

  Gratulerer til Svendsen. Litt av æren bak legers snurrige tanker burde tildeles psykologer som har utarbeidet ”manualen” til enkel tankegang med Ulrik Malt i spissen. Kanskje han skal delta neste år?

 8. Iskwew sier:

  Det ser jeg slett ikke bort i fra, T-rex. Det lille jeg har hørt om Ulrik skulle tilsi at vi snakker om en verdig kandidat her ;o)

 9. Undre sier:

  Ånei, patenten har jeg glemt!

  :-O

  … men på et vis føles det heeelt greit. 😀

 10. Iskwew sier:

  Ja, du kan muligens leve uten den patenten, Undre :o)

 11. Undre sier:

  Jeg kan leve veldig greit!

  (Jeg håper forøvrig at du har sendt en e-post til Svendsen der du gjør ham oppmerksom på at han har vunnet. 😉 )

 12. Iskwew sier:

  Ikke enda, men det har jeg tenkt å gjøre. Vi har jo e-mailet allerede, og er nesten som gamle kjente.

  I hvert fall til nå 😀

 13. Goodwill sier:

  Meget godt valg og meget god begrunnelse! Selv om jeg stemte på en annen 🙂

  Du bør absolutt oversende ham resultatene, og ønske ham god bedring.

  Til deg og alle andre her inne ønsker jeg god jul!

 14. Undre sier:

  Jeg tenker Svendsen kommer til å invitere deg til nevrologenes julebord 2007 om du sender ham e-post om dette, Iskwew.

  God jul tilbake til Goodwill (hvem nå enn du er …). 🙂

 15. Iskwew sier:

  Det var mange gode kandidater, Goodwill :o) Og ha en fin, fredelig og varm jul!

  Undre, om jeg blir invitert på det julebordet, så får du rett og slett bli med, jeg tør ikke dra dit alene. Egentlig er det litt skremmende at jeg skal til Lillehammer i nyttårshelgen!

  Goodwill kan du vel i hvert fall ikke ha unngått å observere i kommentarfeltet?

 16. Rockette sier:

  Du kan lese mer om Ulrik Malt her

 17. Iskwew sier:

  Takk Rockette. Han er professor lykkepille altså. Trivelig kar, vil jeg tro.

 18. Undre sier:

  Åh, jeg har nok fått med meg Goodwill i kommentarfeltet, ja, men jeg aner ikke hvem han er. Han mangler jo egen blogg!!! Hmm… Men jeg tror han hadde gjort seg godt som blogger. (Hørrrerrr du det, G?)

  At du skal til Lilly Hammer til nyttårshelga, det tror jeg søren meg ikke at jeg hadde turt å si så høyt at nevrologene kan få høre det, Isk! Men skal du i vegen på julebord neste år, stiller jeg sjølsagt opp som Ms Bodyguard. 😀

 19. Iskwew sier:

  At Goodwill hadde egnet seg som blogger, det er helt sikkert. Hør på Undre, Goodwill! Jeg har jo nevnt det før, uten at det har hjulpet så langt.

  Jeg regner med at du ikke sier det til noen, Undre – jeg skal ligge lavt og ha på mørke briller når jeg er ute i det offentlige rom. Og siden du er villig til å være Bodyguard neste år, ser jeg ikke bort ifra at jeg sender et nødskrik om det blir krise.

 20. Rockette sier:

  Nei, han er ikke spesielt trivelig. Faktisk er han selve inkarnasjonen på den dr. House-skikkelsen uten genialitet vi har snakket om:-)

  Det er kanskje ikke så rart at han ønsker å psykologisere sykdommer når han får ca. 30.000 for hver pasient han setter på lykkepiller….

 21. Iskwew sier:

  Det er alltid fascinerende når folk har noe personlig å tjene på det de råder andre til, Rockette. Jeg har skrevet om lykkepiller og lykke en gang før. Jeg blir ganske sliten av hele lykkekravet.

 22. Rockette sier:

  Det var en god blogpost Iskwew. Coehlo er en lur mann.

  Jeg måtte forøvrig dy meg for ikke korrigere Miltons underlige og selektive oppfatning av disse pillene (igjen)…
  http://www.mintankesmie.no/antidepressiva_ssri_selvmord.php?zoom_highlight=selvmord

 23. Iskwew sier:

  Coelho er en lur mann ja :o)

  Jeg tror kanskje det hadde hjulpet mange om vi, snarere enn å ty til piller, hadde turt å la folk ha det vondt, og forholde oss til det. Det gjør vi jo ikke. Og når selvmord er en bivirkning av det som skal gjøre deg bedre, da… Lykkepiller gjør deg ikke lykkelig, de gjør deg nummen og fratar deg evnen til å føle.

 24. mildemarie sier:

  Det er jo artig å se hvordan ikke-medisinere gjør seg moro av nevrologene… (Ironi !!!)

  Jeg er ikke lege selv, men vet såpass som at ME er en meget omdiskutert diagnose. På samme måte som fibromyalgi var på 80-tallet og utbrenthet var på 90-tallet. Ingen hører forøvrig så my eom fibromyalgi lengre, her kan det virke som om utbrenthet og nå ME har overtatt.

  Hva nå om vi egentlig snakker om diagnoser noe som er i grenselandet mot psykiatri, hva skjer da? Er det noe mindre alvorlig ? Nei. Man kan dø av sykdom på sjelen, akkurat som man kan av sykdom på kroppen. Men en psykiatrisk diagnose vil desverre oppleves som mer stigmatiserende og derfor kan det være et behov for endel å få en somatisk diagnose istedet.

  ME består av en rekke vanskelig verifserbare symptomer. At psykisk sykdom kan «avleire» seg i kroppen vet alle som har opplevd en stor sorg f.eks. Vi vet hva det vil si å ha «vondt i magen» da. Men er det egentlig magen vi har vondt i, eller er det sjelen/sinnet ? Hvor startet problemet ?

  Jeg tror mange av oss stiller så store krav til oss selv at vi gjør oss selv syke. Vi skal pokker ta meg være perfekte på alle vis. Perfekte arbeidstagere, vakre, evig unge, tynne, gode mødre, elskerinner, gode venninner, ta oss av familien etc etc. Og noen ganger blir det for mye for oss.

  HVIS man nå går utifra at psykiatri er involvert, er jeg enig i at en ME-merkelapp er farlig å sette. Husk at ingen av dere har hatt tilgang til fulle pasientjournaler. Pasientens egenoppfatning av sin egen tilstand er viktig, men hvis man får en somatisk merkelapp istedet for en psykiatrisk vil man jo ikke komme til roten av problemet. Men pasienten vil jo ønske en somatisk diagnose fordi altså desverre, det er lettere å forholde seg til. Disse forferdelige tabuene!

  Forøvrig er Thorleiv Svendsen en riktig trivelig fyr ! 😉

 25. Iskwew sier:

  Torleiv er sikkert en skikkelig trivelig fyr. Om han har sans for humor er enn annen sak, det vet jeg lite om. Men personlig synes jeg leger godt kan spøkes litt mer med, snarere enn mindre.

  Men det er mange med ME, som uansett hva Svendsen mener, som nok ikke har lyst til å gå til ham. Det kommer av at dette er en diagnose, som er på WHO’s liste, og som har anerkjente diagnosekriterier. Og å komme til en lege som nekter å bruke den diagnosen, på tvers av hva de som er eksperter på sykdommen sier, det kan være ganske ødeleggende. Det tror jeg.

  Symptomene er ikke så vanskelige å verifisere, om du bare er villig til å gå inn i diagnosekriteriene. Det er altså ikke Svendsen, selv om han imøtegåes kraftig av de som faktisk er eksperter på dette, Dr. Nyland for eksempel. Mange ekspertene er det ikke i Norge, og for å sitere Kunnskapssenteret for helsetjenesten:

  «Lidelser med subjektive symptomer uten objektive funn har lav medisinsk status. De utfordrer biomedisinens sykdomsbegrep som forutsetter at sykdomsårsaken kan identifiseres ved hjelp av diagnostikk og elimineres gjennom behandling.»

  Forøvrig kan du lese mer fra Kunnskapssenterets rapport her. I MEblogg er det dessuten en del informasjon om ME allerede, og mer kommer.  Blant annet har Beate skrevet 2 innlegg om ME og psyke.  Her og her.
  Min lillesøster på 15 har ikke en psykisk sykdom, Mildemarie. Det er heldigvis legene på Rikshospitalet og andre leger rundt henne enige i. Hun har en fysisk sykdom, som det dessverre ikke er forsket mye på, og der forskningsinnsatsen må økes. Teoriene er mange, deriblant at det er en psykisk styrt somatisk sykdom. Det forskes også blant annet på genforandringer, der man tror man er på sporet av noe, og det forskes på det autonome nervesystemet. Min søster er med på et prosjekt på Rikshospitalet der det forskes på det.

  Heldigvis er det flere og flere som anerkjenner ME som diganose. I så måte er Svendsen en dinosaur, mener jeg. Og du kan jo lese i bloggen til Esquil, for å se hva stempelet psykisk lidelse kan bety. Det er ikke vakkert.

  Jeg tror det er slik at en del leger som ikke finner et svar ved en fysisk test eller en blodprøve, kaster inn håndkledet og sier «Det er psykisk». Og dermed etterlater de pasienter, med f.eks. ME, i Limboland. Og går videre. Til noe de kan måle, ta en test på, løse. Det er en falitterklæring. Men når det gjelder ME er det vitterlig anerkjente diagnosekriterier. Som Dr. Svendsen bare rett og slett velger å overse.

 26. mildemarie sier:

  ME er svært vanskelig å diagnostisere, og sykdommen er omdiskutert. Jeg sier ikke i innlegget mitt at psykisk sykdom er årsaken, jeg sier HVA HVIS. Kunnskapssenteret sier i sin undersøkelse

  http://www.kunnskapssenteret.no/filer/Rapport_9_06_CFS_ME_201106.pdf

  at årsaksforholdet er komplekst og at f eks stress/psykiske traumer KAN utløse sykdommen.

  At det finnes en sammenheng mellom kropp og sjel syns jeg ikke er så overraskende, og noe man må ta mer hensyn til i medisinen. Hva som har utløst sykdommen hos din søster har jeg selvfølgelig ikke grunnlag for å mene noe som helst om, så det har jeg heller ikke gjort.

  Og jeg vil fortsatt hevde at nevrologen Thorleiv Svendsen vet mer om ME enn de fleste lekmenn, samt at ingen av dere besitter vedkommendes pasientjournal.

 27. Iskwew sier:

  Og jeg vil hevde at Nyland, Wyller og Kavli vet mer enn Svendsen. Eller vet du noe jeg ikke vet? I alle fall hevder de noe annet enn ham.

  Jeg har sett min søsters journal, om det var den vedkommende du mente.

  At noe KAN utløse sykdommen, betyr dessuten ikke at det ER sykdommen. Og igjen, det trengs mye mer forskning på dette. Men diagnosen er altså på WHOs liste. Når det gjelder lekfolk og leger, så kan vi lekfolk ikke gjøre annet enn å tro på de vi mener har det mest troverdige resonnementet. Jeg velger å tro på de som har jobbet mest med dette, altså de tre ovenfor nevnte. Akkurat som du og jeg gjør med økonomer, ingeniører, politikere og andre.
  Jeg tror ikke det er vond vilje fra Svendsens side, men jeg tror det han gjør ved å konsekvent nekte å akseptere diagnosen, er skadelig. Dette kan vi selvsagt vært uenige om. Men les gjerne litt i de linkene jeg la i den forrige kommentaren.

 28. T-rex. sier:

  Svendsen er helt sikker en trivelig fyr, men selv en nevrolog kan ta feil.

  Det foreligger over 4000 studier som viser at ME er en organisk sykdom. Det er avdekket gen feil, oppregulering av RNase L systemet som ikke slår seg av og vil være avgjørende i behandlingen av ME-Pasientene. Om dette gjelder alle med ME diagnosen gjenstår å se, men en ting er sikker, det kommer ikke lenger an på hva man tror på.

 29. Iskwew sier:

  T-rex, jeg tror også det vil vise seg at Svendsen og andre som ser det som han er de siste Mohikanere. Og det som er bra med at Svendsen gikk ut i Dagningen, er at han legger frem synspunktene (som han ikke er alene om) offentlig. Da kan de debatteres.

 30. T-rex. sier:

  Det er fint at Svendsen gjør det ja. Det er viktig å få frem alt av forskning og meninger rundt ME problematikken. Det kan også avlive noen seiglivet myter om at ME er psykisk.

  Fortsatt god jul.

 31. Iskwew sier:

  Ja, det får vi håpe, T-rex. Vi får håpe det kommer noe godt ut av det, og at Helsedepartementet tar tak i dette også. Og de mytene om at ME er psykisk er seiglivede.

  Det skulle vært interessant å få en statistiker til å grave litt i det han legger til grunn for konklusjonene sine. Jeg tror muligens det er en sammenblanding av årsak og virkning her, og det er i så fall ikke første gangen det har skjedd.

  Før man finner svaret på hva ME skyldes, kan man ikke finne svarene på hva som kan hjelpe. Så det er ingen tvil om at forskning og mer forskning må til. Men Wyller har f.eks. fortsatt ikke fått penger til ungdomsprosjektet på Rikshospitalet. Og spesielt på unge med ME og på de som er svært syke er det lite forskning har jeg forstått.

  Fortatt god jul til deg også, T-rex. Hyggelig at du titter innom meg :o)

Top