Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Tre turistsjefer i trøbbel

06.12.06 in Diverse

Turistsjef EN

Den brasilianske turistsjefen, Jeanine Pires bekymrer seg for at filmen Turistas som akkurat nå settes opp om amerikanske kinoer, skal ødelegge Brasils noe frynsede rykte som kriminelt belastet og gigantisk horestrøk (Brasil vil slutte å markedsføre seg med kvinner i mikrobikinier).

En gruppe amerikanske ryggsekkturister drar på det de tror er en drømmeferie i Brasil, ender opp dopet ned, ranet, kidnappet og lurt av en liga som stjeler og selger organer. Ikke en lystelig historie. Og selvsagt en overdrivelse. Og nå er turistsjefen redd for at det skal skremme amerikanske (og andre) turister bort fra Brasil. Som om ikke kriminaliteten, mordraten, prostitusjonen, fattigdommen og gatebarna er nok, her kommer en blod og gørr-grøsser i tillegg. Nok er nok, sier Jeanine Pires.

Om jeg skal stole på de anmeldelsene jeg har lest, er dette en ekstremt spekulativ, søkt og dårlig film. Jeg tenker at de som ser og skremmes av denne kanskje ikke drar på ferie til andre kontinenter i utgangspunktet. Jeg ville vært reddere for “Cidade de Deus” om jeg var Jeanine Pires. Der snakker vi skremmende og sannferdig film fra favela-livet i Rio. Så gikk det bra etter at den gikk på kinoer verden rundt, vil jeg tro en splatter-grøsser har små muligheter til å stoppe turiststrømmen.

Turistsjef TO

Stockholm markedsfører seg som “The Capital of Scandinavia“. Her må det visst en ørliten historieleksjon til: Skandinavia er ikke et land og har dermed ingen hovedstad, og Kalmar-unionen varte fra 1389-1521, og siden da har i hvert fall Sverige og Danmark vært selvstendige riker (selv Norge ble tvunget inn i union med først Danmark, så Sverige). Turistsjef Martin Rosborg i Stockholm argumenterer med at Stockholm er Skandinavias

* naturlige midtpunkt.
* økonomiske sentrum.
* toneangivende kulturby

Javel?

Om du titter på kartet er vel Trondheim Skandinavias naturlige midtpunkt. Eventuelt Oslo. NB – Finland er ikke en del av Skandinavia, det er Norge, Sverige og Danmark som er Skandinavia. Ergo kan ikke midpunktet være ytterst til høyre.

Det økonomiske sentrum? Det er vel i hvert fall Oslo – for det er her de store pengene i Skandinavia styres og forvaltes. VI er de rikteste. Muligens har Stockholms turistsjef oversett det faktum, men uansett er det slik.

Når det gjelder kulturby holder jeg en knapp på København (der når ikke Oslo opp) fordi de er nærmere kontinentet og alltid har hatt kontakter ut i verden, og dermed mottatt kulturimpulser i hundrevis av år. Svenskene har vel stort sett konsentrert seg om å krige når de har beveget seg ut i verden.

Turistsjef TRE

I Dagbladet står det en artikkel om at det er den varmeste vinteren på 1300 år i Alpene. Det er turistsjefen i St. Anton naturlig nok bekymret for. Det jeg imidlertid hang meg helt opp i i går kveld, var navnet til turistsjefen. Hun heter

Wilma Himmelfreundpointner

Til turistsjef å være må jeg si at det er et litt lite turistvennlig navn. Hvor mange turister fra fjerne land vil på noe sett og vis klare å uttale det navnet? Og så lurer jeg på hvordan hun vet at det er en varmeste vinteren på 1.300 år. De hadde vel ikke termometer på 700-tallet?

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

17 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Undre says:

  Aner jeg en konspirasjon her?

  Sverige vil gjøre Norge og Danmark til lydriker i “Skandinavia” og sender en stakkars turistsjef i fronten?

  Hvem kan stå bak?

 2. Iskwew says:

  Eventuelt er det ën blanding av Tyristsjefen og Ubåt-kapteinen til Harald Heide Steen på fære – og ergo ingen grenser som er plassert riktig!

 3. Milton Marx says:

  Jeg tror jeg vil sitere Hans Magnus Enzenberger her: Nordmenn liker ikke hovedstaden sin. Milton er NORSK. Dog er han også så taktfull at han i stedet vil trekke frem noen av de vakre sidene ved Stockholm fremfor å rakke ned på Oslo (i første omgang).

  Stockholms kanaler og Gamla stan er bare fantastisk. Stockholm er jo Nordens Venezia. Og etterhvert som at svenskene har fått skikk på miljøet, står folk og fisker midt i byen. Vistnok tar de laks like utenfor Riksdagen.

  Eller gaten utenfor Strindbergs hus med en laaaaang midtstripe med Strindberg-sitater utført som messingbokstaver i asfalten. Strindberg som skrev “En dockstuga” etter at Ibsen hadde levert “Et dukkehjem”, og som så vidt jeg husker erklærte at “mitt kvinnehat er av rent akademisk karakter” eller noe slikt.

  Andre ting jeg gjerne gjør i Stockholm er å sitte på en restaurant på Stortorget i Gamla stan, mens jeg ser på husene omkring, og tenke på at det var her Stockholms blodbad fant sted. Det sies at blodet fløt helt ned til havnen.

  Jeg hadde en gang en kunde som ville være litt snill, og ga meg arbeid i hans kontorer, lånte meg en gammel bil og innkvarterte meg i en liten sommarstuga ca 15 km utenfor Stockholm sentrum. 200 meter vekk var det en flott innsjø med viker med nøkkeroser, og svaberg med et enkelt stupebrett. Vakkert, og til tider trollsk. Den faste rutinen var et nakenbad på morgenkvisten, før jeg satte meg i bilen på vei til kontoret. En flott tid. Stockholm ER den flotteste hovedstaden i Skandinavia, etterfulgt av København.

 4. Iskwew says:

  Det er kjempefint i Stockholm, sikkert. Og Oslo mangler vel litt sjel, tror jeg, det er mye med Norge som er fint, men ikke helt Oslo sentrum. Det er deler av Oslo som er fine, Grünerløkka f.eks. Da jeg hadde brasilianere på besøk ble det en nedtur og dra til Oslo etter Lillehammer, fjell og fjorder.

  Har du sett den tv-serien med hvadetnåerhanheter som snakker om svensk historie. Det er fin serie.

  Stockholm kan vel være den flotteste hovedstaden i Skandinavia, men det er IKKE hovedstaden i Skandinavia :o)

 5. Undre says:

  Jeg holdt på å poste en riktig god konspirasjonsteori før i kveld, men jeg har ikke lyst til å gi svenskene noen gode ideer.

  På finsk kan man forresten ikke ha to konsonanter fremst i et ord. På finsk kaller man derfor Stockholm Tukholma.

 6. Iskwew says:

  Det var et par teorier som begynte å surre i mitt hode også. Noe skal det jo skrives om fremover. Muligens bør jeg opprette en egen tråd for gode konspirasjonsteorier.. Hmm jepp.

  Så finnene kaller det Tukholma? Tokholmen? Beautiful!

 7. Goodwill says:

  Finnene har skjønt det. Stockholmerne er Tu(o)kiga!

  Spøk til side, Stockholm er en vakker by, som København er det, og Helsinki også. Hva skjønnhet angår mener jeg nok at Oslo kommer et stykke ned på lista, ikke bare over hovedsteder, men blant byer generelt, også i Norge.

  Men Oslo har sin egenart, sin sjel, sitt liv, som er helt unikt for den byen, og som gjør at alle kan finne “sitt” sted. Det har naturligvis de andre byene også, og jeg mener det blir meningsløst å rangere den ene som bedre enn den andre.

  Derimot synes jeg det å påberope seg titler som Skandinavias hovedstad osv vitner om noe som jeg trodde svenskene var for gode til, nemlig å gjøre seg store på andres bekostning. Minner ikke dette egentlig litt om mindreverdighetskompleks? Hallo – har svenskene kommet dit? Har söta, stora bror blitt søte bittelillebror???

  (“;)

 8. Iskwew says:

  Ja, jeg er enig – det er meningløst å rangere på den måten.

  Svenskene har da aldri kommet over den tanke at de er storebror i Skandinavia eller i Norden, og dette er jo et utslag av det, synes jeg.

  Søta lillebror er det ja – selv om jeg ikke er helt sikker på det med søt! :o)

 9. Goodwill says:

  Forøvrig så fins det bare én turistsjef. Rikstyristsjef Ottmar X. Johanneseth!!

 10. Iskwew says:

  Ja det er sikkert og visst – kanskje kombinert med U-båt kapteinen? Ikke rart det blir en hovedstad i Skandinavia da.

 11. Goodwill says:

  Aaaaahhhhh – den store, kjente ubot-kaptainen, ja! Du vet, man kan jo ikke se en grense under vann! Det er jo vann-vittig!

  Liker do mosikk?? Igor! Balalaika!

 12. Iskwew says:

  Kan ikke se grenser unner fann nei, det er sikkert!

  Stoooort balalajkaorkester i den O-båt!

 13. Undre says:

  Å, ja, du må poste konspirasjonsteoriene dine, Isk!

  (Tokholmen – den så jeg ikke. *hihi*)

 14. Iskwew says:

  Hmmm kanskje det. Jeg må være litt paranoid av legning, for jeg ser jo konspirasjonsteorier hvor som helst.

  Tokholmen var veeeeeldig bra altså 😀

 15. Undre says:

  Ja, den var brillefin! 😀

  Du må virkelig poste konspirasjonsteoriene.

  (Pssst…. en av mine inneholdt Rolv Wesenlund som en viktig ingrediens).

 16. Iskwew says:

  Hmmmm han kunne passe der ja. De er nok ute etter oljen, tror jeg. Dypt nede i Nordsjøen suser det rundt en u-båt.. *mer kommer*

 17. E.R. II says:

  Alle skriker

  … når jeg sier at skandinavia er en halvøy. Består av Sverige og Norge. Den skandinaviske halvøy. Eventuelt Fennoscandia bruker noen å omtale landene vest for Russland og nord for Østersjøen.

  Men alle inkluderer naturligvis på sandhaugen som alle isbreene har lagt fra seg der nede i Skagerrak en gang for ganske lenge siden også som skandinaver. Vi er jo venner, dette trekløveret.

Top