Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Bilister er rare

og muligens er norske biler rarere enn andre bilister. For nå skjer det igjen.

Snøen kommer.

Dette bør jo ikke være en bombe, vi bor tross alt på omtrent på Nordpolen, og da er det rimelig å forvente at snøen kommer omtrent på denne tiden. Det er IKKE mot normalt at det snør i slutten av oktober/begynnelsen av november. Men det er et faktum svært mange norske bilister overser, mens de ler seg skakke av alle de utenlandske sjåførene som ikke skjønner noe av norsk vær og føre, og dermed kommer til norske fjelloverganger i desember uten annet enn slitte sommerdekk.

Jeg synes de skal slutte å le. For i morgen, eller senest på onsdag, kommer en hel haug med norske bilister, oppvokst og fostret i vinterlandet, født med ski på beina, til å oppdage at snøen er kommet. Og så kommer de ikke til å ha tid til å ta bussen, så de tar bilen likevel. Og ender i grøfta et eller annet sted. Jeg så en allerede i dag, på vei til jobben. Uten at det har kommet noe snø, men det er så kaldt at det bli is på veien både her og der. Da holder det ikke med slitte sommerdekk, det skjønner jo selv jeg, som aldri har kjørt bil.

På søndag så jeg en meget stort antall bilister som skiftet dekk. Det var selvsagt fordi metereologene hadde meldt snø. Hadde de ikke gjort det, hadde alle disse bilistene helt sikkert ruslet seg en tur i det fine høstværet i stedet. Og når snøen likevel kom, kom de til å stå der med sommerdekkene sine, uten å ha tid til å skifte dekk, og selvsagt uten tid til å la bilen stå når den beviselig ikke er egnet for gjeldende vær- og føreforhold.

Siden jeg har en del jeg MÅ gjøre på jobb i morgen, og det sannsynligvis kommer til å snø, så gjorde jeg det eneste mulige. Jeg tok med PC’en hjem, og jobber hjemme. Ellers hadde jeg vel neppe kommet meg på jobb før i 10-tiden. For køene vil være endeløse, og det kommer til å stå sommerskodde biler i grøfta for hver tiende meter.

Har DU byttet dekk? Eller ventet til det er for sent? Altså ikke enda? I så fall: HVORFOR??!!

Dette fenomenet, denne ekstremt selektive hukommelsen, eventuelt denne helsefarlige og plagsomme latskapen, skjønner jeg nemlig ikke noe av.

(Bilde fra VG 28.10.06)

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: , ,

22 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Milton Marx says:

  Tja, dette er vel mest et sørnorsk fenomen, er det ikke. Den første snøen kommer jo uansett på et eller annet tidspunkt over store deler av landet, men det er liksom mest i Sør-Norge at overraskelsen er så stor. Jeg tror det har med erfaring å gjøre. Trening. Kort og godt. Er du vant med saltede veier, og nesten aldri prøver deg på holke og i dyp snø, blir denslags kanskje vanskelig hvert eneste år.

  Vi som er vant til å kjøre på vinterføre ler forresten ikke av de utenlandske trailerne på blanke sommerdekk. Vi forderdes.

 2. Iskwew says:

  Jeg har jo mest observert dette fenomenet her. Muligens finnes det bare her også. Og det kan da IKKE ha med erfaring å gjøre. For erfaringsmessig kommer snøen hvert eneste år på denne tiden.

  Men i natt kom den ikke, så etternølerne har en sjanse til :o)

 3. Goodwill says:

  Jeg la om for to uker siden, og var nå helt klar for litt herjing på vinterføre.

  Og så kom det ikke noe…

  Hrrrrmmmpf!!!

 4. Iskwew says:

  Jammen, det kommer jo noe snaaart, Goodwill :o) Så du har jo vært lur og trenger ikke Hrmmmff’e!

 5. Goodwill says:

  Joda, det gjør det, sikkert som banken. Men det er noe med det å ha forberedt seg på noe “fælt” – som ikke intreffer. Det er litt irriterende, kanskje mest pga alle dem som ikke forberedte seg og slapp unna.

  På den annen side var det helt ok å bruke 15 min hjemmefra til jobben idag!

 6. Iskwew says:

  Ja, det er det jo :o) Jeg jobber hjemme selv om jeg sikkert kunne kommet meg på jobb i verdige former. Det er deilig.

  Du mener altså at det egentlig går litt sport i å være sent ute, og at de kule er de som venter lengst??

 7. —> erik ® says:

  Nå tøyser du fælt. Sitte og plage folk med sånn skremselspropaganda. Sneen kommer ikke før 20.desember, cirka, så alle kan kjøre med sommerdekk lenge ennå. Dette til orientering. Makan!

 8. Iskwew says:

  Akkurat, Erik. Det er jo sånn det kommer til å bli, og da skal jeg krype til korset og be aller ydmykest om unnskyldning.

  Stiller du odds på 20.desember?

 9. —> erik ® says:

  Testet bare om du satt og jobbet i dyp konsentrasjon, serru. Tenkte det nok. Sitter vel med føttene på bordet, vifter med tærne, sipper en gran reserva og kikker adspredt ut i luften, mens du drømmer om Monte Carlo. Hah!

 10. Goodwill says:

  Jeg vet ikke om jeg synes at de som satset på at snøen kom 20. desember er så veldig kule når de sperrer hele E6 i morgenrushet når vinteren plutselig og helt uventet kom en måned før!

  Vet ikke om jeg synes det er så kult å utsette i det hele tatt, jeg. Bedre å ha det unnagjort.

 11. Iskwew says:

  HÅH! Jeg jobber serru, Erik. På ikke mindre enn tre pc’er på en gang. De kalkulerer så viftene blir varme. Men jeg er da kvinne, og har dermed simultankapasitet.

  Jeg er helt og fullstendig enig, Goodwill. Det er mye bedre å ha det unnagjort, og du er som vanlig et forbilledlig eksempel. Jeg skjærer tenner av disse med selektiv vær- og førehukommelse som blokkerer det meste og utsetter andre for fare på sommerdekk etter at snøen har kommet.

 12. Goodwill says:

  Det der er en type jobbing jeg liker, altså! Laste opp en masse inngangsdata til en pc eller tre, og så sette igang en beregning som tar flere timer! Og du kan jo ikke godt stikke av og gjøre noe annet mens den jobber heller, vel? Må jo passe på stakkaren! 🙂

 13. Iskwew says:

  Ja, det er ganske så perfekt :o) Og dertil hjemmefra, og med skikkelig espresso og dermed store glass med Americano.

  Selvsagt på jeg passe så stakkarne mens de jobber. Så ikke ut, nei. Men det går helt fint, været tatt i betraktning :o)

 14. Iskwew says:

  Og NÅ snør det!

 15. Tiqui says:

  Hvor? Det snør ikke her utenfor Samfunnsvitenskapelige fakultet iallfall? Jeg har nemlig heller ikke skiftet dekk – på sykkelen – ennå. Men de grove knastedekkene tåler litt snø før de må erstattes av pigger. Regner med at det ikke blir så lenge til jeg må til pers.

 16. Iskwew says:

  Jeg bor høyere vet du, og jeg jobber hjemme i dag. Så jeg bør kanskje hente inn Pondus… vet ikke hvor glad han er i snø :o)

 17. Elisabeth says:

  Ja det er godt i jobbe hjemmenifra. – har gjort det de siste månedene (er arbeidssøkende). Nå skal jeg ut i regnværet for å kjøpe maskeringstape (på en butikk i nærheten).

  Når det gjelder skifting av dekk så tror jeg at spesielt østlendinger har det litt for godt. Her salter en som bare julingen!! Der jeg kommer ifra på vestlandet må vi fint gradere oss med å ha sand og spade med oss i bilen i tillegg til at vi har gode vinterdekk. En vinter greide jeg å kjøre meg fast 3 ganger på en dag, til tross for gode vinterdekk. Da var det sanden og spaden som reddet meg.

  Ellers så har skrivesperren forsvunnet når det gjelder bloggskriving, heldigvis.

 18. Iskwew says:

  Så bra – jeg har notert meg at det har vært helt stille hos deg, Elisabeth. Godt at du er i gang igjen :o)

  Jeg har jo ikke peiling på bil, ettersom jeg aldri har kjørt bil selv. Men tipper spade og sand er svært egnede redskaper, ja. Om østlendiger er verre enn andre, vet jeg ikke, men de er i hvert fall ille.

 19. Goodwill says:

  Titter ut av vinduet og ser at det snør – JIPPIII!!

  *skrenser ut døra og spoler hjemover på glatta*

 20. Iskwew says:

  Jippi og jippi, fru Blom…

  Godt du har vinterdekk, Goodwill! God tur :o))

 21. Søt jente says:

  For første gang på maaange år har jeg ikke skiftet dekk i begynnelsen av oktober. I år skulle jeg kjøpe både nye dekk og felger før vintersesongen men motorsykkelen har jo vært flott og bruke og jeg har bare skjøvet tanken på bil og vinterdekk langt bak i hukommelsen.
  Fikk telefon kl.14 i dag om at felger og dekk var klare…på Hønefoss(!), og omtrent samtidig begynte det å snø på Skøyen. Da var det bare å hive seg i bilen og håpe det ikke hadde lagt seg på veien over Sollihøgda.

  Kom meg fram på våt vei, men takk og lov at turen tilbake gikk med nye vinterdekk – det var 3-4 cm snø og EKSTREMT glatt opp mot Sollihøgda igjen!

  Neste år blir det dekkskift i begynnelsen av oktober. Det ER best å ha det unnagjort. :-))

 22. Iskwew says:

  Da er det vel bare å puste lettet ut, Søt Jente. Det var jammen i siste liten :o) Godt du fikk de dekkene før det kommer enda mer snø :o)

Top