Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Syklister = Engleaspiranter

To av mine lesere, Goodwill og Tiqui, har i flere tråder påpekt fordelene ved sykling, både for individ og samfunn. Og det er jeg jo enig i, det er mange helsemessige og trafikkale gevinster ved sykling, i en hovedstad preget av traffikkork fra ende til annen.

Men. Syklister er tildels helt gale. For en stund siden observerte jeg et par syklister som skulle over den nå lysregulerte Granfoss-brua, fra Oslo mot Bærum. Bussen jeg satt i, sto på rødt lys. Det er lysregulert fordi det er bare ett spor over brua. Og mens vi satt der, og så at de på den andre siden fikk grønt, kom det noen syklister i stor fart på utsiden av bussen, og omtrent rett inn i fronten på en buss som kom fra den andre siden.

I dag satt tidlig satt jeg i bussen i kø den andre veien. I bakken ned mot brua er det svingete og veldig uoversiktlig. Og hva skjer? Joda, det kommer igjen syklister i svært god fart på utsiden av bussen, omtrent på den gule midtlinjen. Nå skal dere huske at vi står i kø fordi de har grønt fra den andre siden, og kommer det noen.. hvor skal syklisten svinge? Han har bilkø på den ene siden, og møtende trafikk på den andre. Hvor skal han svinge?

En kan si hva en vil om at forholdene bør legges bedre til rette for syklister. Og en kan si hva en vil om fordeler ved sykling. Men det opphører å være en fordel den dagen du på grunn av at du tar slike idiotiske sjanser er flat som en pannekake fordi du har kjørt inn i fronten av en buss. Syklister er nødt til å innse at det er de som blir flatest om det smeller, ikke bilistene.

Omtrent hver dag ser jeg denne syklingen på den gule midtlinjen på samme sted. Og hver dag tenker jeg, at om det der går bra, er det bare flaks. Selv hadde jeg ikke stolt på flaksen i sammenhenger som har med liv og helse å gjøre, for det er virkelig for sent når det smeller i stor fart på svingete og uoversiktlig vei.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

26 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Goodwill says:

  Fra solfylte og morgenvarme Mallorca meldes det at disse syklistene naturligvis har full kontroll. De har jo hele den gule stripa å boltre seg på!
  Riktignok i selskap med en og annen desperat motorsyklist i motsatt retning…

  Forøvrig er trafikkulturen her på Mallorca et kapittel for seg. Mer kommer!

 2. Iskwew says:

  Ja nettopp – hele den gule stripa har de selvsagt :o)

  Jeg tror deg på at trafikkulturen på Mallorca er et kapittel for seg.

  Har du funnet original-Syden da?

 3. Tiqui says:

  Hehehe! Enig med du! Skjønner ikke at de tør, iallfall slik som trafikken er i Norge. Det er klart, i trafikken må man respektere trafikkreglene, både fotgjengere, syklister og bilister. Men jeg lurer på.. hva er grunnen til at syklistene bruker denne gule stripen av en sykkelsti? Kanskje fordi det ikke er en annen sykkelsti i området?

  Jeg stoppet en dag og påpekte overfor taxien som blokkerte hele sykkelstien at han tvang meg ut i veien og ut i farefulle forvann med store utfordringer for å komme inn på sykkelstien igjen der jeg måtte hoppe over høye fortauskanter. Hans svar var at: “Det gjør vel ikke noe å blokkere sykkelstien, dere sykler jo i veien likevel!” Ja, hvorfor gjør vi det? Jeg kan ikke svare for andre syklister enn meg selv, men jeg ville mye heller syklet på sykkelstien enn i veien – eller fortauet, hvis jeg bare kunne komme meg frem der… – og selvsagt hvis det eksisterer en sykkelsti.

  Ja, noen syklister er gale, noen bilister er gale, og noen fotgjengere er rett og slett bare tankeløse og hensynsløse. Alle trafikantgrupper kan gjerne skjerpe seg, og det trengs ikke mer enn bare litt hensyn. Dessverre er det vel slik med de fleste at _hensyn_ er noe man vil at andre skal ta, men som ikke er så nøye om man tar selv.

  Dråpen var likevel den dagen jeg plutselig ikke kom frem nederst i markeveien fordi hele sykkelstien var blokkert av fire bord og åtte stoler fra restauranten Rustique… Da syntes jeg respektløsheten overfor sykkelstiene var fullkommen. Hvilken restaurant ville funnet på å plassere uteserveringen sin midt i trafikerte bilveier? Men i sykkelstien er det selvsagt greit, for de sykler jo likevel ikke i sykkelstien, men på veien. Vel denne gangen stoppet jeg, bukserte sykkelen med meg inn i restauranten og laget scene. Det var lang kø ved disken og jeg presset meg frem, brukte høy og sint stemme, gjorde de ansatte der meget forlegne og de prøvde å si fra at de var litt opptatt nå. Vel, jeg var også opptatt med å prøve å komme meg frem, men ettersom de hindret meg, så hindret jeg dem!

  Ok, så hadde jeg sikkert litt PMS den dagen, men det er da vitterlig ulovlig og jeg truet med anmeldelse før jeg bukserte sykkelen ut igjen og syklet videre…

 4. Iskwew says:

  Hihi – det skulle jeg gjerne ha sett! Det er selvsagt til å bli hoppende forbannet over, det skjønner jeg. Og bra at du forsøkte å rydde opp! Forsvant bord og stoler da?

  Det er ikke sykkelvei i området, tror jeg. Men det er mange sideveier. Og dette handler rett og slett om å skjønne hvem som blir paddeflat om det smeller – det er ikke bussen akkurat. Og det handler ikke om hensyn i disse tilfellene jeg snakker om, det handler om at noen (og det er ikke få, jeg ser dem hver dag) gjør idiotiske ting for å spare 5 minutter. At jeg bare har sett EN på kjørt syklist i bakkene ned fra Jar er egentlig veldig rart.

  En bussjåfør jeg snakket med sa at han er livredd akkurat der – for de kommer i en vanvittig fart rundt svingene.

 5. Tiqui says:

  Akkurat i dette tilfellet er det nok ikke hensyn, men klokskap det dreier seg om, ja. Men jeg tror nok at det kunne være behov for en skikkelig sykkelsti et slikt sted hvor det til stadighet dukker opp farlige situasjoner.

  Og ja, bordene og stolene har aldri mer satt sine spor i sykkelstien i markeveien 😉

 6. Iskwew says:

  Det er rett og slett vanskelig å finne plass til en sykkelsti, der det knapt nok er plass til vei. Når det er sagt så tror jeg vitterlig det går en sykkelvei fra Jar til Lysaker, ved Lysakerelven, uten at jeg er helt sikker. Men den er kanskje kjedelig å bruke?  Eventuelt bittelitt lenger?  Aner ikke.

  *ler* Jeg skjønner da godt at de ikke turte å sette ut det bordet og stolene igjen… de skjønte vel at du syklet forbi der stadig vekk.

 7. Tiqui says:

  Det triste er at hver gang jeg syklet forbi der syntes jeg den restauranten så så koselig ut, og hadde planlagt å teste den i nærmeste fremtid, men nå er den utestet på boikott-listen min.. 🙁

 8. Iskwew says:

  Kanskje du skal tilgi dem, siden de jo så lyset?

 9. Tiqui says:

  Næh… de har jo ikke sykkelparkering engang! *fnis* Dessuten har jeg jo oppdaget Myrens..

 10. Iskwew says:

  Aha :o) Da nytter det jo ikke å få syklende gjester. Og Myrens er jo skikkelig hyggelig og har veldig godt tapas også.

 11. ponin says:

  Nå ble jeg plutselig veldig sulten…

 12. Iskwew says:

  Jeg også – de tapasene var kjempegode!

 13. Iversen says:

  Er Myrens et sånt hipt vestkantsted, eller kan vi dødelige få litt mer info? :p

 14. Goodwill says:

  Hola senorita! 🙂

  Sniker meg innom fra – eh – originalsyden? Smiler…nei, tror ikke det. Men fint er det her. Deilig paella i kveld, og nattbad i fullmåneskinn 🙂

  Og for å touche innom temaet for denne tråden – det er faktisk fint å sykle her!

 15. Iskwew says:

  Iversen: Myrens er et hipt østkantsted. Tiqui har flere detaljer.

  Goodwill: Det høres ut som det gode livet du har for tiden, original-Syden eller ikke :o)

 16. Morten says:

  Jeg er faktisk en ivrig syklist. Når det er sagt så betyr ikke det at jeg forsvarer alle syklister, til enhver pris. Det Iskwew forteller om høres ganske villt ut, men jeg har ingen problemer med å tro på det.

  Vi syklister er for tiden særdeles forhatte i trafikken. Dessverre, sier jeg. Norske bilister er ganske egoistiske og hyler, banner og skriker (og truer syklister på livet) over at vi sykler i deres vei.
  Deres? Hva er egentlig en syklist?
  En syklist er pr. definisjon likestilt med en bil. Du har de samme forpliktelser og hensyn å ta og samme regelverk å forholde seg til. (Men det blir for dumt med sykkelførerkort 😉 )
  En syklist har like stort ansvar overfor gående som en bilist har. Vi har faktisk alle rettigheter til å være i samme veibane som bilister. Når det er sagt så betyr ikke det at vi har fått tildelt den gule midtstripa. (Jeg er usikker på hvor Iskwew mener dette skjer, men jeg ser for meg de smale, svingete bakkene ned fra Jar mot Lysaker. Du hadde ikke fått meg til å sykle på den måten, for betaling, nedover der…)
  Iallefall, det jeg vil frem til er: “Hvorfor bruker ikke syklister sykkelstiene?”
  Interessant spørsmål. Jeg syns spørsmålet bør formuleres *riktig*!
  Hvorfor bruker ikke syklister GANG- og sykkelstiene?
  Nettopp! Vi har faktisk ganske mange forpliktelser i forhold til de som bruker gang- og sykkelstiene ved å gå på sine føtter!
  Når jeg sykler til jobb om morgenen (noe jeg håper jeg snart er i full gang med, igjen) så skjer det på samme tid som elevene er på vei til skolen. De er ganske mange og sykkelstien er smal. På toppen av det hele er det 3 skoler på bare 3 kilometer. I praksis er det unger i “veien” helt til jeg er over halvveis til jobb (og helvetesbakken tar til)
  Jeg sykler ikke i gangfart til jobb. Da kan jeg ta bilen i stedet. Så løsningen blir å sykle langs veien. Som medfører biler som sneier meg, tuting og sinte blikk. Jeg må da for faen komme meg inn på sykkelstien? Som er full av unger.

  Som dere skjønner er ikke dette en enkel problemstilling.
  Og når det er sagt: Jeg er like forbanna/overrasket over syklister av den typen som Iskwew beskriver. Blant annet fordi de gjør bilister rasende, med rette. Bilistene ser til gjengjeld ikke forskjell på oss og dermed hater de meg også, en syklist som prøver å vise hensyn. Alt jeg ønsker meg er litt hensyn i retur. Jeg velger forøvrig faktisk å tro “min rase” er i klart flertall…
  (Ps. Ikke for å skryte, men aktive syklister “som meg” har små problemer med å oppnå hastigheter tilsvarende en moped. En moped har jo ingenting på en sykkelsti å gjøre?)

  Når det er sagt, jeg velger sykkelsti om den er der og er lite trafikkert. 🙂
  Ups, tiden går og innlegget blir langt. Jeg blir aldri ferdig med å rette disse oppgavene om jeg sitter her å kommenterer blogger…

  M:)rten – (Klarte meg bra nå? Ble ikke sinna eller noe?)

 17. Iskwew says:

  Nå synes jeg du var flink, Morten :o) Ingen store utbrudd.

  Det er i bakkene fra Jar ned mot Lysaker jeg ser dette hver dag, ja.

  Jeg ser problemet med at det stort sett er gang- og sykkelstier vi snakker om her. At det da blir vanskelig å sykle slalåm mellom unger på skolevei, skjønner jeg godt.

  Forøvrig har jeg ikke mye å tilføre til denne ganske velfunderte kommentaren :o) Dessuten var jeg oppe sent i natt og tidlig i dag og er trøtt som en dupp…

 18. Iversen says:

  Hipt østkantsted, ja. Høres omtrent ut som leiligheten vår det.

 19. Iskwew says:

  Men jeg tipper at tapasene på Myrens er bedre. Eller?

 20. Tiqui says:

  Åh, her øyner jeg en flott kombinasjon! Tapas og vin på Myrens kjøkken på et hipt østkantsted som serverer fantastisk mat, stemningsfull musikk og tangomuligheter, etterfulgt av gratis filmfremvisning på Iversens hippe østkantsted full av videoutleieres fantastiske frynsegoder!

  Iversen: (Litt mer seriøst) Jeg danser tango på Myrens kjøkken hver mandag. Da spilles det tangomusikk fra kl. 21. De mandagene jeg hadde fri fra jobben i sommer møtte jeg tidligere opp med venner for å nyte vin og tapas før danserne dukker opp i 21-tiden for å svinge hverandre inn i natten.

  Og selvsagt er det enkelt å komme dit med sykkel OG parkere sykkelen der. 😀

  Forøvrig hjertens enig med Mortens uttalelser om barn i sykkelstien og for min del kan du plusse på barnevogner, parkerte biler, varevogner, mobilpratende mennesker som ikke ser seg for, glasskår som aldri blir ryddet, stoler og bord (!) og brøytekanter på vinteren. Ja, jeg blir dessverre også nødt å bruke veien til tider av slike totalt meningsløse grunner, tar hensyn så godt jeg kan, og ønsker å bli tatt hensyn til i trafikken.

 21. Iversen says:

  Isk: Jeg er en ganske habil kokk, og madammen bør ha lært litt av sin mor – som er en enda bedre kokk. 😀

  Tiqui: Jeg fant ut hvor det var i samtale med Isken, det er jo samme sted som jeg drar når jeg tjener penger på trashy gameshows. 😀

 22. Iskwew says:

  Okay Iversen, det skal du få bevise en gang 😀

  Jeg tror alle er enige om at sykkelveiene med fordel kan forbedres. I mellomtiden (som sikkert kan bli lang) håper jeg ingen blir sittende i grillen til en buss over Granfoss.

 23. Iversen says:

  “I grillen til en buss over Granfoss”, det høres ut som en Øystein Sunde-sang. 😀

 24. Iskwew says:

  Litt Ole Paus også 😀

 25. ola says:

  død over syklistene!!!
  bare LITT satt på spissen… jeg jobber i sandnes utenfor stavanger og hører syklister som sier at vi må ta hensyn, syklistene bør bruke sykkelstiene,spesielt i rushtiden.og bilistene må ta hensyn til
  syklistene resten av døgnet.og er det ikke sykkel og gang sti/vei er det jo ingen alternativ.
  SANT NOK! dette er helt ok. men så er de de få som ødelegger for alle… rushtrafikk og syklister i veibanen, hvor mange av disse har man ikke lyst til å presse i grøfta…
  dessuten; hvor mange sykkelforeninger jobber for bedre sykkel og gang vei? mer feiing av disse?

 26. Iskwew says:

  Jeg kjører buss på en ganske svingete vei om ettermiddagene. Og syklistene sykler ikke på fortauene (som gjerne er uten en eneste fotgjenger det jeg har sett) men i veibanen, og lager dermed kø, siden det ikke er mulig å kjøre forbi. Dumt, synes jeg, selv om det er å dra det langt å presse dem ut i grøfta.

Top