Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Barnekino og reklame

03.09.06 in Film

Nå har vi vært på kino. Vi har sett denne “Biler” fra Pixar. En rimelig langdryg affære, som ikke helt har samme kvalitet som tidligere Pixar-filmer som f.eks. Monsters Inc. Jeg holdt på å sovne, og Tigerungen spurte hvor mye klokka var, opptil flere ganger.

Det er nå så. Det som er litt verre er disse reklamene de insisterer på å sende i forkant av barnefilmer. Som kjent er det ikke lov til å sende reklame rettet mot barn i Norge, så ergo sender man voksenreklame. Og mens jeg tror jeg skulle klart å håndtere reklame for Lego etc. er det ikke alltid like lett å håndtere slike særdeles voksne reklamer.

Det er selvsagt reklame for sjokolade, brus og annen godis. Ikke rettet mot barn? De kjøper jo budskapet i hvert fall, og får skrekkelig lyst på både sjokolade og brus. Så er det reklamer med rimelig sexy konsept, det er jo nesten så de har seg på det gigantiske lerretet, med storøyde barn som spør “Hvorfor gjør hun sånn da?” Ellers er selvsagt alle menn i reklamene barske, og alle damene vakre og tynne. Reklame selger jo som kjent drømmebilder. Og skaper idealer også, det skal det ikke være tvil om.

I dag var det spesielt to reklamer jeg reagerte på. En veldig trist reklame som gjaldt seksuelt misbruk av barn. Hadde han vært litt større, hadde han lest hva reklamen gjalt. Nå lurte han bare på hvorfor den lille piken, som snudde alle bamsene så de sto med ryggen til, var så trist. Og det kunne jeg ikke sitte i en kinosal å forklare.

Så ble det virkelig nok for meg, da de av alle ting sendte reklame for serien “Enstemmig” som begynner på tv3 – dere vet denne som bruker virkemidler som tortur og psykisk terror som underholdningsgrep. Heldigvis og takk ikke alt for eksplisitt, noen skumle tegninger, og så den enda skumlere Christer Falck. Reklame for det programmet har rett og slett ikke noe å gjøre i fora der man treffer barn.

I dag var det ikke trailere fra voksen-filmer, heldigvis, men det har jeg opplevd. Og trailerne representerer gjerne ikke det minst ekstreme i filmene. Det kan fort ende med barn som sitter med øyne store som tinntallerkner, det også. Og er skremte lenge før selve filmen begynner.

Kino er selvsagt et veldig sterkt reklamemedium. Alt blir stort, lyden er høy, og for barn kan det være rimelig sterke opplevelser. Det vil jeg helst slippe når jeg går på kino med Tigerungen. Du vet aldri hva som kommer, og må være forberedt på å få det meste servert, og det i megaformat.

Det er nesten så jeg hadde ønsket reklame for Lego, Duel Masters og Action Man velkommen i stedet.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

12 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Goodwill says:

  Til dette er det bare en ting å si: Tiltredes!

  Hjemmekino er et alternativ, der har du full kontroll og kan spole forbi eventuelle uhumskheter. Men det er noe eget med kino også da. Det er kultur, det også.

 2. Iskwew says:

  Jeg skjønner virkelig ikke at de ikke kan skjerpe seg. Dette er jo oppe i debatten stadig vekk. Reklame for “Enstemmig” og annet har ikke noe å gjøre på en barneforestilling.

  Det er veldig trivelig å gå på kino på en regnværsdag, men det er provoserende at de MÅ ha slike reklamer der.

 3. Goodwill says:

  Synes det ofte blir vel påtrengende på tv også, men der kan man i det minste skifte kanal, eller se på tekst-tv. På kino slipper man ikke unna.

 4. Iskwew says:

  Nei, og det er jo en helt annen dimensjon på både lyd og bilde i en kinosal. Effektene blir jo mye sterkere.

 5. Hjorthen says:

  Og som representant for de kinoarbeidende så kan jeg vel ikke gjøre annet enn å beklage.

  Nå er det sånn at kinoene nok er avhengig av reklame, og jeg tror også det er slik at de ikke har noen kontroll med hvilke reklamer som vises. Alt kinoen gjør er å velge sjanger, og så blir reklameutvalget styrt fra f.eks CAPA sentralt.

  Ikke at det hjelper så mye på dum reklame før barnefilmer, bare litt mer eller mindre unyttige faktaopplysninger liksom:-)

 6. Iskwew says:

  Det er vel ikke den jevne kinoarbeider sin skyld, Hjorten :o) Det er noe med systemet som ikke er bra.

  Det jeg ble sittende å lure på i går, er hvorvidt barnefilm er lønnsom eller ikke, for kinoene. Jeg synes alltid det er mye folk på barnefilm i hvert fall, og hva skulle de ellers ha sendt midt på dagen? Ergo kan vel barnefilm være av det som bærer seg, selv uten reklame? Og vi betalte vitterlig 120 kroner for å gå på den filmen, en ganske pen sum det, for mor og barn på kino.

 7. Hjorthen says:

  Tja, barnefilm ville kanskje klart seg uten reklame? Det er selvfølgelig en helt annen verden i de store byene med effektivisert drift og flere saler. Her ute i provinsen så er det sånn at vi vel ikke begynner å tjene penger på en forestilling før det begynner å nærme seg 100 stykker i salen. Det er svært få filmer som er i nærheten av slikt besøk, og med unntak av Pirates of the Carribean, Harry Potter og lignende ekstraordinære fenomenfilmer så er det kun barnefilmer som trekker såpass med folk at ikke kommunen må subsidiere driften. Hadde vi trukket barnefilmene ut av reklameavtalen så ville vi fått mye mindre reklameinntekter, og kommunen måtte subsidiert oss enda mer.

  Det er en tøff verden, kinodrift:-)

 8. Iskwew says:

  Aha. Da var det som jeg trodde :o) Det er på barnefilm du treffer voksne. Jeg er jo dessverre aldri på voksenfilm, siden jeg er hjemme når barnet sover. Men, reklameselgerne treffer meg altså likevel. På barnefilm :o)

  Kanskje jeg neste gang bare skal ta med ørepropper og sånne fly-sovebriller til avkommet.

  Forøvrig klager også Oslo Kinematografer over sviktende besøk stadig vekk. Og så setter de opp prisene. Og enda færre går på kino. Det er nok en tøff verden, ja :o)

 9. Iversen says:

  Aldri på voksenfilm! Vi må avtale barnevaktsitting snart, altså. Dette er ikke holdbart.

 10. Iskwew says:

  Jeg kan virkelig ikke si meg uenig med noe av det du sa der, Iversen!

  :o)

 11. delirium~ says:

  Kan si meg enig med Hjorten om dette med publikumsbesøk i “provinsen”. Etter at jeg flyttet til Oslos Omhegn trenger jeg aldri å bestille billetter til den lokale kinoen. Vi var 8 stykker på en lørdag kveld for å se Supermann … i en hel sal. Rareste jeg har sett!

 12. Iskwew says:

  Det er jo selvsagt behagelig for kinogjengerne, men jeg skjønner jo at det ikke er like behagelig forde som driver kinoen!

Top