Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Petter N. Myhre vil at næringslivet skal betale

25.08.06 in Finans/økonomi

for Oslo bys elendige kollektivtilbud og overfylte veier. Dette står det om i Aftenposten Aften i dag, og jeg har lest artikkelen flere ganger, uten at jeg er sikker på at jeg har skjønt den. Det tar jeg høyde for, så om noen kan vise meg at det er noe jeg ikke har skjønt, så kom igjen. Enlighten me!

Altså: Arbeidsgivere skal gi månedskort som en del av den samlede godtgjørelsen til de ansatte. Denne tilleggsytelsen skal være skattefri, og du skal få den enten du ber om den eller ei. En slik ordning har de i Paris, sier Myhre.

Hæ? Oslos arbeidsgivere skal betale månedskort for de ansatte, enten de ber om det eller ei? Ikke rart de gnir seg i hendene i Oslo Sporveier, det er jo brillefint om en masse folk som ikke har tenkt å bruke tjenestene deres betaler for det likevel. Og forøvrig synes Sporveien det hadde vært best om alle de nye reisende i så fall reiser utenom rushtiden. Det tror jeg arbeidsgiverne vil synes er litt dumt, ettersom de vel helst vil ha de ansatte på jobb i normal arbeidstid, noe som innebærer at folk gjerne vil reise til jobb i rushtiden og fra jobb i rushtiden.

Sporveiene og andre kollektivselskaper har jo knapt nok plass til de kundene som allerede bruker dem.

I mitt tilfelle vil dette forslaget si at min arbeidsgiver skal betale 760 kroner per måned (9.120 kr. i året) for meg. Og jeg bruker vitterlig allerede kollektivtransport, så det betyr at jeg får et skattefritt lønnstillegg på 9.120 kroner. Som koster arbeidsgiver 6.566 kroner etter skatt. Uten at det har noen som helst miljø- eller kollektivgevinst. Og siden arbeidsgiver da betaler for en hel måned, så betaler også arbeidsgiver for mine fritidsreisereiser. Jippi! Dette er glimrende for meg, selv om det har null effekt på problemet.

Så er det de som ellers kjører, og som brått får et flunkende nytt månedskort i lanken, helt uten videre. Det spiller jo ikke store rollen for dem, om de allerede kjører og har gratis parkering via arbeidsgiver. Så det er ikke brått sikkert at de vil kjøre kollektivt likevel. Det er bare marginalt at dette er et insentiv til å kjøre mindre bil til jobb. Særlig tatt i betraktning at mange kjører fordi kollektivtilbudet rett og slett er for dårlig. For det er jo ikke snakk om å øke tilbudet, som allerede er sprengt. Du vil altså få en del flere gratiskunder til et tilbud som ikke er godt nok.

Jeg skal gi Petter N. Myhre og andre politikere som ikke skjønner noe av økonomisk atferd, økonomiske insentiver eller virkninger av skatter og avgifter, noen helt gratis råd:

* Gjør tilbudet bedre. Øk frekvensen, påliteligheten og fremkommeligheten. Norske stortingspolitikere drar til Curitiba, Brasil for å studere kollektivtransport. Der har bussene egne filer, uten biler og de går fort som pokker. Om tilbudet er godt – og det er det ikke i dag – så vil flere bruke det. Jeg tror ikke at folk på død og liv vil sitte i bilkø i hver sin bil hver morgen.

* Gjør tilbudet billigere. Det er rett og slett for dyrt. Om du skal til byen, er det billigere å kjøre bil. For meg og Tigerungen koster det over 50 kroner å komme oss til byen. Hadde vi hatt bil, hadde vi kjørt fortere.

* Gi skattefradrag for kostnader til månedskort. Det blir et personlig insentiv for den enkelte til å bruke kollektivtransport. Og det må være dokumenterte utgifter, altså ikke noe du bare trekker fra,uansett om du kjører. I mitt tilfelle vil det bety 2.553 kroner i spart skatt. Det er et insentiv til å bruke kollektivtransport.

* Av mer straffende tiltak rettet mot de som fortsatt kjører bil, kan man bruke avgifter. Parkeringsavgifter. Skattlegging av gratis parkering. Rushtidsavgift. Dette er også tiltak som vil virke, men ikke like godt som de tre over. En kombinasjon av dette og tiltakene over vil virke best.

Kollektivtransport er et samfunnsansvar, IKKE et ansvar for næringslivet. Dette forslaget er slik jeg ser det en fullstendig sammenblanding av roller, og det kommer ikke til å virke en gang. At Oslo har voksesmerter er ikke næringslivet og arbeidsgivernes problem. Det er byens og samfunnets problem. Og det får politikerne løse uten å forvente at næringslivet skal gjøre det for dem. De har planlagt ekstremt dårlig, og det er ikke næringslivets feil.

Kan noen snart gi politikere et økonomikurs? Jeg ser meg snart nødt til å lage Finanskurs for politikere, selv om den oppgaven kan synes helt umulig. Datere er i sammenligning lynskarpe.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

20 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. sonitus.org » Blog Archive » Petter N. Myhre vil at næringslivet skal betale | 26.08.06
 2. tiqui | 26.08.06
 1. blues4u says:

  Jada, mye vanvittig i denne saken, og bildet blir heller ikke bedre av at tidligere byråd for samferdsel i Oslo, Merethe Agerbak Jensen (H) nå direktør (tror det er rett tittel) i Oslo Sporveier, gikk ut tidligere i sommer og foreslo høyere kollektivpriser i rushtiden, da det var for mange brukere i dette tidsrommet. Hun ville rett or slett ha de reisende mer spredt utover dagen. (sic)! Trodde ikke jeg leste rett da jeg heller. Av alle utrolige utfall og forslag politikere har kommet opp med, scorer denne høyt i konkurransen om kaka!!

 2. Iskwew says:

  Det er vel den samme damen som gjerne ville ha alle de nye kundene som næringslivet betaler for, bare de reiser utenom rushtiden. Og verre forslag en høyere bilettpriser kollektivt i rushtiden skal du vel lete lenge etter. Og det med lys og lykter.

 3. Iversen says:

  Men.. men… DE GJØR DET JO I PARIS!!!!!

  Fnis. Fra spøk til revolver: Jeg leste ikke forslaget til Myhre engang, men uten å tenke over det mente jeg det var en god idé. Så leste jeg dette og ble omvendt. Det er bra vi har deg! Personlig tror jeg mye vil være gjort med et personlig skattefradrag og/eller lavere priser. Ja til subsidier!

 4. Iskwew says:

  Ja, de gjør det i Paris!!

  Jeg tror først og fremst må de sørge for at tilbudet er godt og et reelt alternativ. Personlig (og dokumentert) skattefradrag tror jeg hadde virket bra, og selvsagt også lavere priser. Jeg tror virkelig ikke at folk på død og liv VIL sitte i den bilkøen.

 5. Goodwill says:

  Meget presis analyse her, Isk. Skulle tro du jobbet med transportplalegging? *s*

  Både pisk og gulrot må til. Pisk i forståelsen dårligere (eller i hvertfall ikke enda bedre) tilgjengelighet for bil på veg, og det samme med parkering. Kø og parkeringsproblem er et språk vi bilister skjønner. Økonomisk pisk (rushtidsavgift for bil) har jeg mindre tro på. Betalingsviljen er stor.

  Gulrota er selvsagt et godt kollektivtilbud! Rask og komfortabel transport, hyppige avganger er viktigst, og så i tillegg økonomisk stimulans, dvs lavere takster (her bemerkes at det godt kunne gis god økonomisk stimulans også til dem som velger å sykle til jobb).

  Men dette koster, og hvem skal betale? Jo, det offentlige. Norge har lavest offentlig tilskuddsandel til kollektivtransporten av alle land det er naturlig å sammenligne seg med, og det gjenspeiles i takstene, i kollektivselskapenes økonomi og dermed rutetilbud og standard. Tilskuddene må opp, og de kostnadene kan gjerne tas fra bompenger for min del.

  Forøvrig er det ganske mye deiligere å slumre i en buss hjem fra jobb enn å stress i varm bil i endeløs kø!

 6. Iskwew says:

  Det tar jeg som et kompliment når det kommer fra deg, Goodwill – du har nok peiling på dette :o)

  Det aller morsomste er at Petter N. Myhre JOBBER med samferdsel. Han er jo vitterlig Byråd for samferdsel. Men egentlig er det så klart skremmende mer enn det er morsomt, da.  Og sjefsdamen i Oslo Sporveier burde jo i hvert fall få seg en annen jobb.
  Jeg tror også mest på de tre positive tiltakene jeg foreslår, for som du sier er betalingsvilligheten stor, noe som ikke er rart slik kollektivtilbudet er. Men det blir vel leeeenge til. Og imens kveles byen og områdene rundt av all trafikken.

 7. Iskwew says:

  Forøvrig er jeg enig i at det bør være insentiver for folk som sykler også, for det har jo positive helseeffekter i tillegg til positive miljø-effekter. Hvordan kunne man gjort det da, Goodwill?

 8. Iversen says:

  Nå har jeg prøvd meg på noe jeg aldri har prøvd før. Mediesatire og bashing i ett!

 9. Iskwew says:

  Hi hi Iversen, den satt bra 😀

 10. Goodwill says:

  Hvordan få flere til å sykle? Vet ikke jeg. Økonomiske virkemidler vet jeg har vært prøvd, dvs “kjøregodtgjørelse” for sykling, men hvordan det slår ut vet jeg ikke. Det når kanskje bare de som sykler uansett? Bedre sykkelveger er i hvertfall viktig. Det er ikke enkelt – eller trygt – å sykle i Oslo idag!

  Og så tror jeg på kampanjer. Sykle-til-jobben-aksjonen. Og jeg tror faktisk at f.eks Birkebeinerrittet har laget endel nye syklister.

  Kansje noe for deg? 😉

 11. Iskwew says:

  Vil du gjøre den faderløse Tigerungen moderløs, Goodwill?? Meg og Birkebeinerrittet i samme setning skjærer seg på alle språk :o)

  Jeg tror du har rett i det med sykkelveier, og når det gjelder kjøregodtgjørelse så kan det vel hende det virker det også.

 12. Tiqui says:

  Jeg vil også råde til det samme som Goodwill, gjør noe med sykkelstiene, så sparer man både kollektivtransporten og biltrafikken. Jeg begynte å skrive en kommentar her, men den ble så lang at jeg likegodt laget en bloggpost av det.

 13. Iskwew says:

  Skal lese :o)

 14. Cirkelin says:

  Jeg skjønner hva du mener, men den godeste Myhre har antakelig ikke lagt annet kjennskap for kollektivtrafikken til grunn enn en snartur innom nettstedet til trafikanten. I flg trafikanten kan jeg komme meg til jobb på 54 minutter, men i praksis holder ikke 3 minutter til overgang mellom to busser i rushtiden.

  Derfor må jeg for å rekke jobb kl 0800 enten reise 0650 og la 9-åringen reise alene med bussen en halvtime senere, eller velge bilen og med avreise 0730 rekke å sette av barnet ved skolen på vei til jobb.

  Månedskort for mor og barn koster 1385. Bilutgifter regnet ut fra 21 arbeidsdager pr mnd er 1290 regnet ut fra en bensinpris på 11 kroner. Hadde jeg hatt en nyere og ikke fullt så tørst bil som min -89 modell med 0,9 på mila så hadde regnestykket gått ennå mer i favør av bil.

  Riktignok er jeg blant de heldige som kjører motrush både til og fra jobb, men for meg er ikke kollektivtransport noe alternativ, verken økonomisk eller tidsmessig. Hadde jeg jobbet i sentrum så hadde saken kanskje vært annerledes for det er ganske behagelig å småduppe eller lese en bok på vei til jobb, men på den annen side er man avhengig av å komme dit man skal i tide også.

  Det som undrer meg etter å ha studert kollektivtilbudet i Budapest, Paris og London i sommer er at både rutetilbud og priser er adskillig mer brukervennlig der enn her hjemme.

  Jeg tror Petter’n & co bør tre på seg nisselua og joggeskoa, løfte hekken ut av kontorstolen og ta noen turer med t-bane og buss i rushtiden. Bruk gjerne ruteplanleggeren til trafikanten og reis tvers over byen for å rekke et møte. God tur, men bruk for all del ikke reisetiden til å tenke ut nye planer for noe sier meg at dere vil få langt mer tid en beregnet til det underveis!

 15. Iskwew says:

  Nettopp, Cirkelin! Det er for noen helt umulig å bruke kollektivtransport. Det er for få ruter, og det er for lite kapasitet. En kollega av meg fortalte at ja, det går buss, men den skal bare innom så mange stopp at det i sum tar 1 1/2 time, og ikke 45 minutter som det burde da. Så når du da skal rekke barnehage/SFO og komme deg på jobb i noenlunde rimelig tid, så er det helt umulig å velge noe annet enn bil.

  Her oppe har vi et digert felt med blokker. Den siste bussen fra Sandvika går 19:45. Da finnes det ikke kollektivtilbud, overhode. Så det er jammen ikke rart at mange flere enn de som vil, kjører bil.

  I Curitiba, Brasil er kollektivtilbudet veldig mye bedre enn her. Det er grunnen til at stortingspolitikere reiser dit for å se på kollektiv-løsninger. Men de gjør jo ikke noe med problemet når de kommer hjem igjen, så sånn sett har de val bare fått seg en deilig ferietur i Brasil.

  Hrmmmmf.

 16. Goodwill says:

  Neida, jeg bare spøkte! Og etter å ha lest posten om ei og Tigerungen på sykkeltur tror jeg det blir en stund til han utfordrer mor til dyst i denslags også 😀

 17. Iskwew says:

  Det tror jeg vi trygt og rolig kan slå fast, Goodwill :o)) Men i morgen er det til pers igjen!

 18. Goodwill says:

  Herlig! Lykke til! :-))

Top