Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Iskwews hjørne – en feministblogg?

07.08.06 in Blogging

Det er slik både i blogguniverset og i andre nettdebatter (i ekstrem grad i noen grupper på Blink) at det er fort å sette stempler på ting. I mitt tilfelle er det slik at så fort jeg blogger eller debattererom noe som har med kvinner og kvinners rettigheter å gjøre, så kategoriseres bloggen min som en feministblogg og jeg som feminist. Det er da glemt at jeg stort sett blogger og mener noe om alt mellom himmel og jord – glemt er finanskurs, filosofiske betraktninger, oljepris, skatter, konflikten i Midt-østen. Snakker jeg om voldtekt, er Hjørnet plutselig en feministblogg.

Nå blir jeg ikke sur av å kalles feminist, selv om jeg ikke har helt klart for meg hva det innebærer. Jeg er opptatt av kvinner, og kvinners rettigheter, ikke rart kanskje, siden jeg er kvinne. Men jeg er opptatt av mye annet også. Og om jeg er feministIsk på noe, så er det kanskje på å bli tatt seriøst på det jeg skriver, når jeg skriver seriøst. På at folk leser det jeg faktisk skriver, uten å ha satt meg i en snever kontekst og dermed kategorisert det jeg skriver som feminisme. Jeg har ikke en feministisk vinkling på skatter og avgifter, eller midt-Østen. Jeg har ikke en feministisk vinkling når jeg filosoferer om å ta beslutninger eller om å ta ansvar for de samme beslutningene.

Men jeg er kvinne, så selvsagt har jeg en kvinnes perspektiv på mangt og mye. Når jeg skriver at jeg titter på stranden, fra bak solbrillene mine, er det menn jeg titter på. Ergo er det menn med for små badebukser jeg skriver om, ikke kvinner med for små bikienier eller badedrakter. Men når jeg skriver om skatter, oljeprisen eller Midt-Østen, så har jeg et generelt perspektiv.

I denne forbindelse har jeg forøvrig en disclaimer å komme med:

Noen ganger forenkler man for å få frem et poeng. Det gjør jeg også. Noen ganger skriver jeg derfor MENN når jeg mener noen menn, en del menn, ikke alle menn, men noen. Noen ganger skriver jeg KVINNER når jeg mener noen kvinner, en del kvinner, ikke alle kvinner, men noen. Det skal ikke tolkes som absolutt alle, jeg synes bare teksten blir litt lang og rotete om jeg alltid skal skrive “noen menn, en del menn, ikke alle menn, men noen” eller “noen kvinner, en del kvinner, ikke alle kvinner, men noen”. Så ergo: tolk meg litt vidt når jeg skriver for eksempel menn. Eller israelere. Eller nordmenn. Eller datere. Eller katter.

Om du finner en boks som passer på meg, eller deg selv, eller naboen, så er du god. For mennesker er for komplekse og sammensatte til å passe i en enkelt boks. Og om jeg blir avfeid med at der borte

———> c

er Iskwews boks, da blir jeg fort litt snurt. For jeg vil gjerne tas på det jeg sier, ikke på at tematikken og vinklingen i noen saker definerer hvem jeg er. Så når jeg bruker tid og energi på å hente inn data om voldtekt, for eksempel, og presenterer disse, så vil jeg at man forholder seg til det som faktisk står der, uten å plassere det i en predefinert og snever boks, og dermed avskrive det som står der.

Om noen mener at mine vinklinger er på bærtur, så er det bare å skrive sine egne vinklinger og presentere sitt eget perspektiv. Gjerne i mitt kommentarfelt.

Om jeg legger ut en tråd, er det fordi jeg gjerne diskuterer, men jeg diskuterer ikke gjerne defensivt ved at jeg skal bevise at jeg ikke passer i andres predefinerte bokser. For slik kategorisering anser jeg ikke som mitt problem, men som andres problem.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

19 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. man, nerd and legend » Blog Archive » | 08.08.06
 1. Goodwill says:

  Dette vil jeg kommentere. Jeg leser stort sett alt du skriver, for jeg synes det er overmåte interessant, selv om jeg ikke kommenterer alle innleggene – det hender den solvidde sommerhjernen lider av en smule kapasitetsbrist ;-).

  Jeg synes alltid du har konstruktive vinklinger. I visse saker tar du klart og tydelig standpunkt, som det som har med kvinner og kvinners rettigheter å gjøre. Men er det feminisme? Jeg mener det er en selvsagt ting at kvinner og menn har like rettigheter på alle områder, men kaller meg ikke feminist av den grunn – ei heller maskulinist eller noe slikt. Jeg synes det blir for simpelt å sette slike merkelapper på så viktige samfunnsmessige temaer. Det flytter fokus bort fra det egentlige temaet.

  Bokser er altfor mye brukt, og definitivt overvurdert, både innen politikk, arbeidsliv og samfunnet forøvrig. Bokser er forhåndsdefinerte til å favne om en gruppe mennesker med et bestemt set av tanker og meninger, og det finnes ikke et eneste menneske (tror jeg) som passer inn i en boks sammen med andre med eksakt samme oppfatninger. Til det er vi altfor sammensatte og individuelt forskjellige.

  Men for en herlig blanding vi kan være, hvis vi alle røres sammen i en stor, felles boks!

 2. Iskwew says:

  Goodwill, takker og neier for denne kommentaren, den ble jeg glad for.

  Du har helt rett, det finnes ikke en boks som passer noen av oss, det blir for snevert. Men vi mennesker, og det gjelder sikkert meg også, har en ubendig trang til å kategorisere og få ting til å passe med vårt eget verdelsbilde. Vi er enkle sjeler, om enn svært kompliserte i all vår enkelhet.

  I ettertid har jeg skjønt at noe av grunnen til at jeg trivdes så bra i Brasil, var at der var jeg såpass annerledes at ingen plasserte meg i noen boks, for de hadde ingen som helt passet. Der synes jeg at jeg dermed ble sett på en helt annen måte. Ingen hadde forhåndsoppfatninger om meg, utover at jeg var europeer. Brasilianske kvinne-bokser passet jeg dårlig i. Og dermed forholdt man seg til det jeg sa og den jeg faktisk var.

  Og det er veldig lov å ha kapasitetsbrist i sommervarmen. Gudene skal vite at det har jeg også :o)

 3. Goodwill says:

  Brasiltrikset med å være så annerledes at det ikke er noen bokser som passer blir vanskelig å få til her hjemme. Jeg tror det riktige er å hevde sine meninger når man har noen og føler det påkrevet at de blir framført, og stå for dem, så får man heller si klart i fra når noen feiltolker. Og hvis det er noen som ikke kan eller vil forstå, eller som vil kverulere, ja så la dem holde på. De avslører bare seg selv og sin egen dumskap.

 4. Iskwew says:

  Ja, det blir vanskelig. Og siden jeg ikke har tenkt å emigrere (riktig enda i hvert fall) så er det nok bare å gjøre som du sier – står for det man gjør og hevde synspunktene så klart som mulig.

 5. Tiqui says:

  Men kjære Iskwew, er det noen som virkelig har satt deg i denne feminist-boksen da? Jeg begynte å lete nedover i kommentarene, men fant ingen, selv om det kan hende jeg har oversett noe. Jeg ville aldri finne på å kalle bloggen din en feminist-blogg, finans-blogg, strandblogg eller israelsblogg. Det er en blogg – nettopp som du sier – om dette og hint.

  Det er mye mer sannsynlig at jeg kommer til å lese om finans her hos deg – inne blant mye annet, enn hvis du skrev en ren finans-blogg.

  _Variasjon_ er fint synes jeg. En blogg trenger vel ikke ha et så snevert konsept at det skal utelukkende handle om et tema? Mer interessant enn å sette bloggere i båser, er å prøve å finne flere aspekter, meninger og sammenhenger om mennesket bak gjennom varierte innlegg om det meste.

 6. Iskwew says:

  Det er nok mer på Blink enn i blogg-universet – i hvert fall på overflaten. Men de som bare ser meg i kommentarfeltene her og der, setter meg fort i den boksen. På Blink er det mer “The war of the Roses” :o)

  Jeg tror ikke jeg hadde orket å blogge om jeg bare skulle blogge om det samme, det handler mest om å skrive ut de tankene du har i hodet til enhver tid, for min del i hvert fall. Og det kan være både dette og hint :o)

 7. Tonje says:

  Sååååå enig med Goodwill og Tiqui! Iskwews hjørne er ditt hjørne! Her fyller du opp med det DU vil – uten at det blir “bokseblogg” for det! Jeg håper du fortsetter å lesse på med litt av alt – det er det som gjør dette til et svært trivelig hjørne 😀 Lenge leve mangfoldet!

 8. Iskwew says:

  Takk, Tonje – her kommer det til å være litt av hvert, salt og pepper, sukker og så litt sitron innimellom.

  Og det slemme spamfilteret hadde av en eller annen grunn klart å finne din kommentar mistenkelig – makan! Men jeg reddet deg seff ut av den store søplekassen :o)

 9. Iversen says:

  Kan vi ikke bare slå oss til ro med at du er en femiblogger? 😀

 10. Iskwew says:

  Nei, Iversen, det kan vi nok ikke :o) Jeg er en finanshai-blogger. Så for tenk.

 11. Iversen says:

  Altså, ikke feministblogger, men femiblogger som i kvinneligblogger, tenkte jeg på.

 12. Iskwew says:

  Å sånn ja. Det er jeg jo, i og for seg. Og da er du en masku-blogger – og alt du sier skriver du med det som utgangspunkt 😀

 13. Tonje says:

  Reddet fra søplekassen!! Neste gang må du vel i rennesteinene for å finne meg… 🙂 Og dette er bare en kommentar for å se om jeg fortsatt bare kommer med søppel (noe som er meget sannsynlig på denne tiden av døgnet – zzzzz).

 14. Iskwew says:

  Det gjorde du heldigvis ikke. Og ikke skjønner jeg hvorfor du kom der i utgangspunktet heller.

  Har ikke du ferie da? Ikke være oppe så tidlig da vel?

 15. Tonje says:

  Joa til ferie og neida til å stå opp tidlig 🙂

 16. Iskwew says:

  Godt – jeg ble bekymret et lite øyeblikk der :o)

 17. Milton Marx says:

  Iskwew da. Klart man kan sette mennesker i boks! Jeg gjør det hele tiden! Det finnes faktisk bare to typer mennesker: De som deler menneskene inn i to grupper, og de som ikke gjør det.

 18. Iskwew says:

  At man kan gjøre det, er jo helt sant :o) At man dermed frenetisk bruker livet sitt på å gjøre det… er en annen.

  Men selvsagt blir ting mer oversiktlige!

Top