Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Det norske været

Som alle sikkert har skjønt, har denne vinteren vært preget av værobservasjoner og væropplevelser som rett og slett har forsuret tilværelsen. Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg forbanner vinteren og alt dens vesen. Det er ikke EN ting med vinteren jeg kan si jeg liker. Jeg liker ikke kulden, mørket og jeg liker så definitivt ikke værgudenes hvite hevn, snøen. Andre nordmenn kan fryde seg over skibakker, engler i snøen og skiturer over hvite vidder med appelsin og Kvikk-Lunsj i sekken, fjellvettreglene inn med morsmelken og synes at hytteferie til påske er fabelaktig. Men JEG liker det bare IKKE.

Etter mitt opphold i Brasil har dette blitt betydelig verre. En kollega sa her om dagen at jeg nok aldri burde ha flyttet til Brasil, for om jeg noen gang hadde noen milde følelser for vinteren, så ble de for alltid ødelagt der nede. Det skal sies at det er mye drittvær i Brasil også. For eksempel regner og tordner det noe aldeles formidabelt, men det kan jeg leve med. I motsetning til norsk vinter, en vinter som denne er rett og slett ikke til å holde ut. En veldig klok venninne sa til meg at jeg må lære meg til å like vinteren. Men det tror jeg er helt umulig. Jeg kommer aldri til å klare det; om jeg biter tennene sammen og forsøker meg på litt krampaktig vinterglede er det eneste resultatet krampe i kjeven av sammenbiting og tennerskjærende krampaktige smil.

Siden jeg er opptatt av været, og dertil har bodd i et annet klima, tenkte jeg at jeg skulle gå det norske været litt nærmere etter i sømmene. Og som den hobby-statistiker jeg er, gikk jeg rett til den beste kilden for vær, nemlig Meteorologisk Institutt. Og fikk kloa i en database over temperatur og nedbør på Blindern siden 1950. En liten baktanke hadde jeg, og det var å se om det er slik jeg håper, ber og trygler om; altså at etter en snørik vinter, kommer en nedbørsfattig og varm sommer. Om det stemmer, så kan jeg jo spre glede og forventning blant mitt blogglesende publikum, tenkte jeg. Jeg kunne si at “O fryd, o glede, o sommerlykke skal det bli”. Ikke minst kunne jeg si det til meg selv. For nå trenger jeg virrrrkelig håp om det, ettersom påskebillett til Brasil ble for dyrt og det ikke blir noen sydentur til sommeren.

Kjære alle Olympens Guder – la meg finne håp i værstatistikken! Så lover jeg at tigerungen skal få leve lenge i DETTE landet (for det er et godt land for ham å leve i) og jeg skal ikke bli værflyktning i Brasil. Og om problemet er at jeg har lokalisert dere på feil sted, på Olympen mens det skulle ha vært Valhall eller noe sånt, tilgi meg, arme, syndige menneske!

TEMPERATUR
Norske gjennomsnittstemperaturer er virkelig ikke mye å skrive hjem om. Selv om de faktisk kjennes kaldere, hustrigere og mer forhutlede enn de viste seg å være i dataene. Jeg trodde det var kaldere enn det viste seg å være. Men som en god konspirasjonsteoretiker tror jeg kanskje det kan skyldes at noen på MI har hengt opp termometrene på litt varme steder, bare for å skape en illusjon av at det er varmere enn det er.

I snitt er altså ingen av vintermånendene under -5 grader. Til gjengjeld er sommermånendene bare 15-16 grader. Det sjokkerte meg ikke altså. For øvrig er det trend mot at vintrene blir mindre kalde og somrene varmere.

Takk og lov for global oppvarming sier jeg! Her er det bare å pøse ut mer CO2 så blir det snart levelig her. Jeg er fullstendig imot Kyoto-avtalen og alt dens vesen. Om alt går til helvete om 100 år, det får heller stå sin prøve. Det at de fleste nordmenn er så motstandere av George Dubbya Bush er helt uforståelig. Vel internerer han sakesløse muslimer på Cuba, vel mener han å være moralsk mer høyverdig enn alle andre, og vel kriger han etter eget forgodtbefinnende, men grepet med Kyoto bør alle nordmenn takke ham for på knærne mens de bøyer seg i nesegrus beundring.

På Blindern har det for øvrig vært registrert gjennomsnittstemperaturer på over 20 grader hele 4 ganger: juli 1955, juli 1994, juli 1997 og august 2002. Jeg orker ikke en gang spørre mine brasilianske venner om tilsvarende tall derfra.

NEDBØR
Denne vinteren har som kjent vært et sant snøhelvete her i tigerstaden. Korrekt skotøy på vei til skole/jobb har vært truger, siden det bare unntaksvis har vært brøytet. Dette har jeg allerede både skrevet og sagt en god del om. Jeg trenger neppe å gjenta meg selv.

Som den djevel Den Norske Værguden er, har han selvsagt sørget for at det er mest nedbør om sommeren, da vi strengt tatt burde få lov til å sole oss og være ute hele dagen lang. Men den slags overstadig nytelse av sol og varme, det hadde jammen tatt seg ut. Neida, han sørger for at regnet bøtter ned i juli, august og september. Milde himmel, hva har noen gang den stakkars forhutlede nordmann gjort deg, Værgud? Du er en skikkelig infam djevelsk slemming. Mildere KAN jeg ikke si det.

Nedbørsmengden er en så variabel substans at det ikke var hensiktsmessig å presentere tidsserien grafisk. Den ble rett og slett for grisete.

Jeg har hatt på følelsen, og lest i avisene, at det har vært mer snø enn normal i Oslo denne vinteren. Det stemmer, for februar og mars. I februar kom det 64 m.m. nedbør, mot normalt 37 m.m. I mars kom det 50, mot normalt 42. Februar var altså akkurat det snøhælvetet det kjentes ut til å være. Med det var verre i februar 1951, da kom det 89,4 m.m. Da var jeg heldigvis ikke født.

ISK SPÅR SOMMERVÆRET 2006
Jeg har i flere dager nå, med lys, lykte og arbeidsgivers dyre statistikk-programvare, lett etter NOE i disse tallene som kan gi meg og dere som leser et håp om at sommeren 2006 vil bli knallvarm og uten nedbør annet enn på natten, de 4 timene det er nødvendig å sove en norsk sommernatt. Og jeg har ikke funnet en ting. Ikke en eneste vinkling har gitt noe som helst forklaringsverdi. Jeg har grått og bannet, men like tomhendt er jeg. Det eneste jeg med sikkerhet kan si er at våren blir sen i år, med litt flaks er det vel snøfritt i midten av juni. Det kan bli kaldt, det kan bli varmt. Det kan bli mye regn, det kan bli lite regn.

*hulk*

*snufs*

*hyl*

Løsningen er enkel. Brasil, Brasil, Brasil.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: , , , , ,

Comments are closed.

Top