Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Superprofitt er mulig

I teorien skulle det ikke være det – i hvert fall ikke over tid, med mindre du er monopolist.  Som regel vil spesielt høy profitt føre til at andre aktører kommer på banen og tar en del av kaka, ved at de tilbyr det samme til lavere pris.  Det kan de gjøre og fortsatt tjene gode penger, ettersom profitten er så stor.

I noen tilfeller kan det likevel være mulig.  Og ikke nødvendigvis fordi en bedrift har monopol, men også fordi den har skapt noe innovativt nytt som i praksis har få konkurrenter.  Det vil si at kundene ikke har alternativer.

Markedsandel

Andel av overskudd

Det er akkurat hva Apple har klart.  De har skapt noe nytt, som det er stor betalingsvillighet for.  Apple har lav markedsandel, men stor, veldig stor del av det samlede overskuddet.  I følge en undersøkelse fra Asymco har Apple omtrent 4% markedsandel på mobiltelefoner, samtidig som de har 50% av overskuddet.  Det får vi kalle megaprofitt.  Nå bærer vel den siste andelen preg av at de andre ikke tjener noe særlig i det hele tatt, men det må være hevet over tvil at Apple klarer å lage produkter og spinoffprodukter som forbrukerne er villige til å betale gode penger for.  Fordi de har noe helt unikt i forhold til konkurrentene.

I Apples tilfelle er det selve iPhone, iPad og iPod, som designmessig er ganske geniale.  I tillegg er det tilhørende iTunes og App-store.  Der Apple hyggelig nok forlanger 30% av alt som selges.  Jeg tipper mye av profitten kommer her.  Det siste nye er at de også vil forlange 30% av aviser, magasiner og bøker som selges gjennom applikasjoner i App-store – inklusive, vil jeg tro, bøker som jeg har kjøpt gjennom Amazons Kindle-app til i Pad.

Hvorfor gjør Apple dette – altså tar en så stor del av kaka?  Det enkle svaret er vel “fordi de kan“.  Forbrukerne vil ha dingsene deres, de er villig til å betale dyrt for dem og finner ikke alternativer som er gode nok.  Vi elsker dingsene til Apple.

For, ja, jeg har kjøpt meg iPad, endelig.  Og jeg elsker den.  Den ble innkjøpt på Valentines day og det var kjærlighet ved første touch etter et års avstandsforelskelse.

Den er liten nok til å ha i vesken 1, er lekker, funksjonell og selv om det er noen apps jeg savner fra iPod, så er det sikkert bare et spørsmål om tid før de er tilgjengelige.  Jeg har iPod fra før, men er en av de som har arbeidsgivere som bare vil bruke telefoner på Microsofts operativsystem.  Kjipt nok, for der finnes det ikke telefoner som engang når iPhone til knærne når det gjelder funksjonalitet, om du spør meg.

Jeg er temmelig sikker på at min mor på 78, helt uten datakunnskaper, vil kunne betjene en iPad hvor lett som helst.  Apples dingser har noe unikt design og funksjonalitetsmessig som gjør det mulig for Apple å tjene veldig mye penger.

Det er ingen overraskelse at konkurrentene ikke liker situasjonen.  Strengt tatt bør ikke vi forbrukere like den heller.  Fordi det betyr at de produktene vi så gjerne vil ha er veldig dyre.  At Nokia inngår allianse med Microsoft for å forsøke å ta tilbake en del av kaka, det er ikke rart.  Om det vil bli en suksess – altså om de klarer å skape noe som kan konkurrere – det vil vise seg.  Eplefolket ler seg skakke og fnyser foraktelig, uten noen tro på at den konstellasjonen vil kunne ta noe av Apples superprofitt.  Det tror jeg er en forhastet konklusjon.

Det er viktig å huske at Microsoft fortsatt har omtrent 90% av PC-markedet.  Ikke minst har de bedriftsmarkedet, med sine Office-applikasjoner, som alle bruker og der det er utviklet en uendelighet av applikasjoner både mot Office og operativsystemet.  I bedriftsmarkedet er det dessuten betalingsvillighet for dingser som kan kommunisere godt med det nevnte operativsystemet og office-funksjonaliteten.  Jeg tror dermed Nokia/Microsoft kan bli en ytterst reell konkurrent.  Det skal bli spennende å se hva de kommer med.

I mellomtiden klapper jeg litt på den nye iPad’en min.  Og tenker at e-bøker er genialt.  Jeg har handlet fagbøker i Kindle-app.  Å ha søkefunksjonalitet er rett og slett fabelaktig.  Å ha en bok på 811 sider inne i iPad, snarere enn i form av en bok er en stor lettelse, bokstavelig talt.

Vi lever til og med med at Apple sensurerer hva vi kan få tilgjengelig gjennom App-store.  Apple er på mange måter en slags tante Sofie som vil sensurere hva vi skal kunne lese og se.  De er snerpete moralistiske på alt fra nakenhet til karikaturer, og nekter å ta inn apps de ikke liker.  Dette er selvsagt et dilemma for alle som vil ha apps i App-store.  Det betyr jo at de tildels gir fra seg redaktøransvar.  Personlig liker jeg ikke tanke på at Apple skal bestemme hva jeg skal lese og se.

Men her ligger det en mulighet for konkurrentene til Apple.  Med et godt produkt og mindre sensur vil de kunne ta markedsandeler.  Jeg tror Apple skal passe seg for å bli ruset på egen suksess og tro at den vil vare evig.  Det gjør den neppe.  Noen vil knekke koden.

Men i mellomtiden koser jeg meg med iPad’en min.  Tigerungen er grønn av misunnelse.  Det skjønner jeg godt, men han får klare seg med iPod’en sin.

Spørsmålet er også når Herkules og Italienerfrøkenen kommer til å fatte interesse for den. Se bare her, katt vs. iPad:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Q9NP-AeKX40[/youtube]

Men nei. iPad’en min får de aldri!

Jeg legger ikke skjul på det en gang, selv om jeg det siste året har brukt mange av de samme argumentene som beskrevet av  Behind the websites (se en veldig bra en til her) og funnet via google.  Jeg tar alt tilbake og melder meg inn i klubben: Vi som elsker iPad.

Print Friendly, PDF & Email
 1. Den har *host* fått ny veske, siden ingen av de jeg hadde passet. Tigerungen sa “Har du kjøpt deg én veske til??? Du har jo såå mange!”  Indignasjonen ble byttet ut med forståelse da jeg sa den var til iPad… []

Tagged With: ,

26 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Milton Marx says:

  Vond lesning…

 2. Iskwew says:

  Trist, men sant. Apple har knekt koden.

  Men før eller siden kommer det konkurrenter på banen 🙂

 3. Yup. Greedy bastards.

  Apple sine produkter er fine designmessig, men utover det har jeg og kona for lengst gått vekk i fra iPods av alle slag etter at samtlige har havnet på service i løpet av kort tid, i tillegg til middelmådig lydkvalitet. Mac’er og denslags er sikkert fine, det kjenner jeg ikke til, men alt som krever iTunes holder jeg meg langt unna. Mobilen krever ingenting den, det er deilig. Men jeg synker den likevel mot Exchange, Google, Facebook, Twitter osv osv. Alt uten å være koblet mot noen fysisk maskin. Det er så 2009.

  Nå venter jeg bare på en Android tavle som imponerer og ikke koster en halv bil.

  • Iskwew says:

   Jeg tipper at det snart kommer noe, ja. Som gjør at superprofitten til Apple forsvinner. Det skal jo ikke være mulig. Men det er det altså. En stund til, men det bør ikke vare evig om noe av teorien om markeder og prisdannelse fortsatt skal være gyldig.

   Mac har jeg aldri prøvd og det kommer jeg neppe til å gjøre heller. Den er et nisjeprodukt, mener jeg.

 4. IvarE says:

  Ach.
  Men nå skal du ikke se bort ifra at Apple lager ris til egen bak.

  Designmessig bra, ok.
  Funksjonsmessig? Tja. Mange som roper hallelujah, men det er også mange av oss som ikke er like fornøyde.

  Men det som burde ta knekken på Apple er for det første nettopp monopolsituasjonen og deres årelange forsøk på å blokkere for konurrenter. Det var nettopp bl.a. det som knekket / nesten knekket både ND og IBM og mange andre i sin tid.
  Hvis du ikke slipper andre inn på ditt “domene” så får du profitt en periode, men faser samtidig deg selv ut av markedet på sikt. Folk er ikke i lengden interessert i utstyr som kun kan snakke med seg selv og et snevert produktspekter definert av en eneste leverandør.

  Og for det andre: Det som nok virkelig vil tøye strikken deres er kundeservicen. For stort slettere kan ikke ting gjøres! De kan til og med lære en ting eller to av #Ruter!

  PS: Kjøpte en iPad via England for noen mnd siden, og kan (dessverre) ikke si meg like frelst som deg. Jo’a den funker, men er etter min mening hypet til det avsindige. Grei liten browser og “dings” på buss og i sofa’en, men hva så? Den gjør ikke noe jeg ikke kan gjøre med pc’en som bare er littegranne større og veier littegranne mere, tvert imot.

  Nuh. Det var dagens lille sure oppstøt.
  😉

 5. Mäklare Smekk says:

  Hei Iskwew,
  Superprofitt? Nei, nei – en del av prisen du har betalt for dingsen går til å dekke produksjonskost mens resten er betaling for å kunne tilhøre en liten eksklusiv gruppe mennesker som kan la seg beundre på bussen med det siste nytt i teknologi og design. :o))
  Mäklare Smekk

 6. abre says:

  Jeg skjønner det fremdeles ikke. Hva er fordelen med å fjerne tastaturet på en PC, når den uansett ikke blir så mye mindre at den er lettere å få med seg?

  Hva kan den egentlig brukes til, som ikke en PC gjør bedre? Bortsett fra katteleke, da.

 7. IvarE says:

  Og forresten: Godt at du er tilbake! Er bloggtørken over?
  😀

  Blog is good. Twitter is braindead gossip!
  😀

 8. Milton Marx says:

  Hobitten Sam ville aldri falt for en iPad:

  Frodo: I can’t do this, Sam.
  Sam: I know. It’s all wrong. By rights we shouldn’t even be here. But we are. It’s like in the great stories, Mr. Frodo. The ones that really mattered. Full of darkness and danger, they were. And sometimes you didn’t want to know the end. Because how could the end be happy? How could the world go back to the way it was when so much bad had happened? But in the end, it’s only a passing thing, this shadow. Even darkness must pass. A new day will come. And when the sun shines it will shine out the clearer. Those were the stories that stayed with you. That meant something, even if you were too small to understand why. But I think, Mr. Frodo, I do understand. I know now. Folk in those stories had lots of chances of turning back, only they didn’t. They kept going. Because they were holding on to something.
  Frodo: What are we holding onto, Sam?
  Sam: That there’s some good in this world, Mr. Frodo… and it’s worth fighting for.

 9. IvarE says:

  @Milton:
  Tolkien kunne alltid tolkes ganske vagt mhp hvem som fremsa den rasjonelle del av en argumentasjonsrekke. Mye visdom fra alle kanter…
  Den enkle Sam var ofte, men slett ikke alltid, “rett”.

  Uansett… Kindle f.eks., fyller et behov. Lesebrett, men heller ikke mer.
  iPad derimot, er den pretensiøse, prøver å fylle alt, men uten å egentlig fylle noe.
  Mandag vil jeg bestille en docking til min iPad, for å la den fylle sin egentlige misjon… Digital picture frame.

  No more. No less.

 10. Iskwew says:

  Ivar, jeg er enig i at det er monopolist-atferden som kommer til å gi en smell før eller siden for Apple. Her er det så mye å tjene at noen kommer til å komme opp med en løsning som enten er billigere eller bedre eller mindre sensurert. Da kommer Apple til å merke det. Det skal ikke være mulig å ta en så stor del av kaka.

  Min padde blir nok ikke fotoramme med det første! Litt fordi jeg har en slik kanskje. Men jeg elsker padda. Den kan enkelt være med hvor som helst og brukes fra alt til avislesning, boklesning, blogging, spill, høre på musikk.

  Jeg vet ikke om bloggtørken er over – men siden jeg enkelt kan blogge fra hvor som helst med denne padda, så krever det mindre å blogge… Det kan hjelpe. Posten om bussen som aldri kom ble skrevet på iPad på bussen hjem.

  Elsker twitter, forøvrig.

  Megler Smekk, det er et godt poeng så klart 😀 Du får selvsagt noen misunnelige blikk på banen!

  Den kan ikke gjøre noe en Pc ikke kan, bortsett fra å få lett plass i vesken. Det handler ikke om det, Abre 🙂 Det handler om tilgang til apps, en maskin som er oppe og på nett med en gang du skrur den på og et design som er både lekkert og funksjonelt. Det er en fryd å lese bøker og vise bilder på den. Jeg kan blogge i farta, mens jeg hører på musikkbiblioteket mitt og så videre.

  Milton, tipper du har rett i at Sam ikke ville falt for iPad. Vi andre er lettere å besnære. Forelskelse gjør jo folk dumme 🙂

 11. IvarE says:

  @Isk:
  OK. Har du prøvd å bruke den mot nettbanken?

  (Gitt at du bruker en av bankene som bruker flash eller java. Wait.. that’s *almost* all of them…)

  En hvilken som helst *gammel* mob gjør jobben bedre.

  Ja, det finnes apps, men hva så? Hva gjør de egentlig for deg annet enn å kompromittere den sikkerheten du faktisk forventer og er avhengig av?
  Men vent… Det er jo ikke Apple’s problem… Det er – eh- ditt og bankens…

  • Iskwew says:

   🙂 Jeg er ikke inne i nettbanken på daglig basis, altså. Så det kan jeg gjøre på PC hjemme, og ikke på t-banen. Der kan jeg imidlertid surfe, blogge og gjøre andre ting jeg liker, mens jeg hører på musikk. Eller radio.

   Om du skal bruke iPad som bilderamme, ville jeg heller solgt den og kjøpt en bilderamme – du kan sikkert få igjen noen av pengene du la i magen til Apple.

   Det er helt OK at du ikke liker Padda 😉 Men du skulle ha nevnt at du hadde en du ville bruke som bilderamme, så skulle jeg ha kjøpt den av deg!

 12. Tiqui says:

  Uansett om man liker eller ikke liker iPad, så må da den videon være den søteste reklamefilmen for nevnte produkt! Jeg vil ha en sånn katt!

 13. abre says:

  Kombinert billedramme og ebok-leser, OK. Men blogge uten tastatur?

  Ellers synes jeg det er deilig å gjøre noe annet når jeg av og til greier å rive meg løs fra PCen. Har som mål å bruke mindre tid på nett, ikke mer.

  • Iskwew says:

   Abre, det er tastatur på iPad 🙂 Veldig treffsikker touch på alt Apple lager. Tastaturet på iPod touch overgår det meste på mobiler jeg har prøvd. Meget treffsikkert, og på iPad er det jo mye større. Ikke noe problem å skrive lange bloggposter på bussen.

   Ikke sant, Pia 😉 Jeg koser meg!

 14. Pia says:

  Kos deg masse med den, du fortjener det 🙂

 15. Iskwew says:

  Er vel dette som blir Apples “undergang”… De krever 30% av streamingtjeneste på musikk og film/magasiner og hvasomhelst. Det er nødt til å komme andre alternativer, for det er neppe bærekraftig.

 16. Jeg tror det etterhvert er flere som nok har misforstått hva angår Apple’s suksess. I dag finnes det en rekke “kritikere”, både profesjonelle og amatører, som simpelthen elsker å rakke ned på Apple’s produkter, mens faktum er at de har nettopp Apple å takke for at konkurrentene deres nå må ta sin egen produktutvikling på alvor.

  Apple har ikke scoret høyt på dingsene sine, de har først og fremst tatt brukeropplevelsen på alvor og scoret stort her. Vi kan vel være enige om at de har lyktes når du sier at din 78 år gamle mor kunne brukt iPaden’en din. At duppedingsene til Apple i tillegg har en “kvalitetsfølelse”, er selvsagt noe Apple har gjort helt bevisst og helt fra starten.

  For de av oss som har holdt på en stund og fulgt utviklingen av PC’er, MP3 spillere, lesebrett og annet, er det ikke rart at Apple selger stort selv om de tar godt betalt for sine produkter og tjenester. Det finnes mange nok av oss som foretrekker en duppedings som faktisk fungerer!

  Så ser jeg at flere har hengt seg opp i de 30% Apple skal ha for streaming og for App’er og bøker/musikk de selger. Visst kan det synes dyrt, men:

  – Apple leverer gratis alt du har behov for av utviklingsverktøy og grensesnitt for at du skal kunne utvikle programvare ment for deres butikk. Hvor mange andre gjør det? Om din app skal ha en pris, at du er en kommersiell aktør, koster alt fra Apple tilsammen 100 $. Flere gutterom i Norge har tjent en normal årslønn i lommepenger på å utvikle enkle app’er for det norske markedet.

  – Du slipper å registrere deg som eget selskap eller kvalifisere deg gjennom kostbare sertifiseringsordninger. Alle får levere sine produkter til Apple’s system.

  – Er du et selskap, stort eller lite, gjelder det samme. Ditt selskap får samme behandling, Apple tar ansvaret for kvaliteten og kompatibiliteten i tillegg til selve salget.

  – Det du leverer blir tilgjengelig i en egen infrastruktur som er dine kunders eneste mulighet til å kjøpe ditt produkt! Unik mulighet for alle utviklere og leverandører av bøker og musikk. I tillegg tar Apple ansvaret for at ditt produkt ankommer kunden trygt og korrekt.

  Selvsagt kan det gå med Apple som det har gått med andre selskap når suksessen stormer inn alle åpninger. Men jeg tror ikke det. For det første er ikke dette noe nytt Apple fant på i går. Årsaken til deres suksess er som tidligere sagt, deres fokus på brukeropplevelse. Innovasjon er deres varemerke og deres appetitt på å hele tiden skape bedre løsninger er tilsynelatende umåtelig. Dette har de gjort siden midten av 80 tallet og gjentatt flere ganger hvert år siden den gang.

  Onsdag 2. mars får vi etter all sannsynlighet iPad2. Den kommer til å bli anderledes enn iPad1. Hvordan forskjellig vet jeg ikke, men det er utvikling som tjener fremtiden og forbrukerne. Hvis ikke vil forbrukerne forlate selskapet og deres produkter.

  Markedsandeler er ikke alt. Du må også tjene penger. Har du store markedsandeler og ikke tjener penger, har du antagelig en økende markedsandel av et minkende marked. Nær slutt altså.

 17. Iskwew says:

  Torger, jeg er veldig enig i at det Apple har skjønt er brukeropplevelsene og der har de levert. Det kommer i tillegg til (og har større betydning) at de også har kvalitet i selve dingsene. Dessuten en veldig god design.

  Bare en sånn ting som at de har veldig treffsikre digitale tastaturer. Når du skriver på iPod (har dessverre ikke iPhone) så treffer du rett nesten hver gang. vesentlig bedre enn de HTC-telefonene jeg har hatt.

  Når det gjelder de 30% så mener jeg det er et stort problem, først og fremst for Apple. For selgerne av bøker og magasiner vil selvsagt forsøke å finne andre løsninger for å øke sin egen lønnsomhet. Hva tror du marginen på en ebok er eller en musikkfil? Neppe stor nok til at det er rom for at Apple skal ha 30% av BRUTTO. For det er vel det det er snakk om?

  Produsentene vil ikke ønske at produktet bare skal være tilgjengelig på Apples dingser. Det vil de se som en begrensning. Alle har jo ikke Apples dyre dingser. Se på Amazon – det er ikke slik at de bare ønsker å selge ebøker på sin egen Kindle. De ønsker å selge ebøker, og da gjerne på iPad eller Kindle eller andre plattformer. De ser det ikke som en fordel å begreses til en plattform. Og de vil neppe gi fra seg 30% av brutto heller.

  Det er kanskje nok å se på Digibok – ingen suksess. Det er en svært begrenset plattform.

  • Iskwew says:

   Apropos Amazon. Har akkurat lastet ned Kindle-app til min Win7-mobil. Jeg har de samme bøkene på mobilen som på iPad og boken åpner der jeg bokmerket på iPad når jeg åpner på mobilen. Sånn vil vi ha det! Ikke låses til et alternativ for å vise den varen vi har kjøpt. Enten det er musikk eller bøker.

 18. Før internett, var infrastrukturen for handel av den typen vi snakker om, gjerne butikkjeder. Enten de var dine egne butikker eller de var avtalefestet til å føre dine produkter, utgjorde de en infrastruktur du som for eksempel produsent av biler benyttet til å selge eksempelvis dine Volvoer. Slik er det på mange områder enda, blant annet for biler.

  For musikk, bøker og programvare, er dette radikalt endret. Her har Apple utmerket seg ved å skaffe seg både infrastrukturen og produktene infrastrukturen bygger på. Selv står de for deler av innholdet også.

  Det du sier du har på din win – mobil, er at du vil kjøpe Volvoer i en Suzuki butikk og omvendt, er det ikke vel mye forlangt? Det står andre selskaper fritt å gjøre som Apple har gjort, bare gjør det bedre!

  Er det ikke flott med frihet som fremmer konkurranse om kundene, selv om det betyr døden for de CD butikker og bokhandlere som fortsetter som før, før internett?

  Handel og vandel er i forandring. Dine Ruter eksempler er også ett godt eksempel på det. Blir tilbudet for dårlig, flykter kundene inn i alternative løsninger. De som ikke liker Apple’s 30% skaffer seg en tilsvarende eller bedre løsning hvor prisen er lavere. Enkelt!

  Til slutt, jeg TROR produsenter av varer som skal ut på et marked, enten det er bøker, musikk eller programvare, har kostnadene forbundet med kvalitetssikring, forsendelse, betaling og distribusjon, oversteget langt 30%. Spesielt når du tar med at produktet leveres i et marked som inkluderer hele verden.

  • Iskwew says:

   Mer kommer, men nei, det jeg har på min iPad, iPod og Win7-mobil er infrastruktur for å kjøre bil. Bilen er den boken jeg har kjøpt av Amazon.

   Apple ble jo tatt av forbrukermyndighetene for å tvinge folk til å kjøre bil bare på deres veier, når man kjøpte musikk i iTunes. Det var helt på sin plass.

Top