Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Siden sist: Back to the 80s og leilighetskjøp

14.05.10 in Liv og levned

Det er travle dager. Både på jobb og ellers. Ganske god travelhet for det meste.

Jeg har vært en tur i Helvetia. Sveits altså. Et vakkert land som gir en følelse av Back to the 80s, særlig for oss som har den på hjernen (se denne posten). Alt er High tech, det er ikke iPhone-tettheten det går på. Men Helvetia, som er et gammelt navn på landet, er et rimelig konservativt land, der mammapermisjonen (jepp, bare mamma får permisjon) er på tre måneder, det ble forbudt å røyke på restaurant i fjor, arbeidstiden er fra 8-18 (minst) om du ikke skal se ut som en latsabb og ‘menn er menn og kvinner er kvinner’. Muligens er det her Høirequindene henter inspirasjon til sine ymse utspill og kjølhaling av tidligere tiders feminister. Du får jo lav skatt på kjøpet også.

Opplevelsen av Back to the 80s var fullkommen da vi endte opp på en restaurant med dette navnet:

Nå var vel Brasserie Lipp i Continentalgården kanskje mer et 90-tallsfenomen. Men uansett var det 80-tallfølelse over stedet. Det var finansfolkets utested, og champagnen strømmet friskt til ut i de små timer. Dette var før reglene for kunde-bevertning ble så himla tørre og kjedelige. Maten på Brasserie Lipp i Zürich var forøvrig utmerket. Det var sesong for asparges, og jeg elsker asparges.

Når det gjelder norske taxfree-regler var det forresten en ting som forundret meg. Jeg er, av grunner som ikke kan offentliggjøres, ute etter en iPod Touch til. Den tenkte jeg at jeg kunne kjøpe på taxfree på Gardermoen. Men den gang ei. Er du bosatt i Skandinavia kan du ikke handle taxfree elektronikk. Det er bare sprit, røyk og sjokolade du kan kjøpe taxfritt. Ja, og så sminke da. Men den er omtrent like dyr som i parfymerier i Oslo. Jeg tipper de skrur opp prisene like mye som du sparer i moms. “Beviset” på det, er at sminke kjøpt i avgangshallen for innenriksruter er omtrent den samme som prisen i Taxfree-butikken.

Men det stopper ikke folk fra å handle som gale. Mengdene folk satte opp på båndet ved utgangen i Taxfree ved ankomst skulle ikke tilsi at de skjønner at det er like dyrt som i sentrum. Ikke røyken og spriten altså, men parfymen og kremene.

Mens jeg har vært på reise har jeg bedrevet fjernkjøp av leilighet. Ikke til meg altså, men til mamma. Jeg har mest vært rådgiver; regnet, lest regnskap, snakket med megler, organisert og så videre. Damer på 76 synes nemlig mye er vanskelig, men glade hjelpere er det damer på 76 har døtre til. Og da kjøpet gikk i boks i formiddag, vet jeg ikke om det var mamma eller meg som var gladest, egentlig.

Hun bor nemlig slik til at hun har omtrent 2 kilometer å gå for den minste ting – enten det er brød og melk, legebesøk, frisør, eldresenter eller for den del toget til Bærum eller andre steder. Det kunne kanskje gått en liten stund til, men ikke så lenge til. Det er bedre å flytte før du må flytte, og da var det spørsmål om å finne den rette leiligheten. Det har jeg tro på at var denne.

Dermed kommer det til å bli mer travelhet fremover. For en dame som har bodd 42 år i samme hus, har klart å samle seg opp en god del saker og ting som må ryddes opp i og kastes. Huset er større enn den nye leiligheten. Loft og kjeller er fulle av ting som verken får plass eller bør ha plass på det nye stedet. Pinsen kommer dermed til å tilbringes mellom loft, kjeller og container. Det kommer til å bli en vandring tilbake til barndommen, tenker jeg. På loftet der ligger det nok mange ting som holder på minner. Jeg må vel stålsette meg for å ikke fylle opp mitt eget loft. Selv virker damen innstilt på å kaste smått og stort. Vi får se hvordan det går når vi setter i gang. Kan være det blir liveblogging eller -twitring fra mammas loft neste helg.

Og det sier jeg bare: finner jeg den lyseblå brudekjolen fra 1961 så blir den med hjem.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: , ,

16 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Guri says:

  Taxfree’en i norge er jo ganske billig? Ikkje berre i forhald til butikk i norge, men i forhald til taxfree i andre land i europa óg.

  Den bodylotionen som eg limer inn url’en til under, til dømes, kostar 275,- for 200ml på Esthetique og 180,- for 400 ml på taxfree på gardermoen. Den er altså billigare for 400 ml på taxfree i norge enn for 200 ml i butikk i norge. På taxfree ellers i europa kostar den sjeldan under 200,- norske. Tru meg, eg har sjekka 😉

  http://www.esthetique.no/Merkeguide/Biotherm/3367729023916/

 2. Embla says:

  Jaaaaa til lyseblå 60-tallsbrudekjole med hjem, ja! 🙂 Og jatakk til litt loftsblogging, det blir sikkert mange minner, litt vemod og litt latter. Klem!

 3. Iskwew says:

  Guri, jeg synes ikke det er mye billigere på de tingene jeg ser på. Mascara eller parfyme, men det kan være jeg ikke er oppdatert nok på hva det koster, siden jeg kjøper det meste på reise. Men det er meget interessant at det koster omtrent det samme på Gardermoen når det ikke er taxfree. I så fall er innland kaftig subsidiert?

  OSL er defintivt billigere enn Zürich. Der var det dyrt. Veldig dyrt.

  Embla, jeg skal ha den om jeg finner den! 🙂 Husker vi fikk låne den til å kle oss ut med da vi var små. Den var såååå fin.

  Tror det skal bli loftsblogging, ja.

 4. Guri says:

  Eg trur faktisk at du har rett når det gjeld mascara, eg trur ikkje det er veldig mykje billigare. Parfyme veit eg ingen ting om, for det brujar eg ikkje;)

  Eg trur eigentleg det ein kan spara mest på er om ein brukar dei mest populære bodyloyionane/dusjsåpene/el. Mange merker produserar ekstra store flasker/krukker av desse som utelukkande vert selt på taxfree og ofte kostar om lag det saame som dei mindre forpakningane i vanlege butikkar.

  Det er mogeleg innland er subsidiert? Eller kanskje er inntektsgrunnlaget på flyplassar større, slik at dei kan ha lågare forteneste på produkta enn i vanleg butikk? Eg anar ikkje…

  Håpar det går bra med flyttinga i alle fall.
  Og du skjønar vel at du må legga ut bilete av den brurekjolen om du finn den? 😉

 5. Guri says:

  Herre min hatt. Eg har ikkje heilt rettskrivinga med meg i dag, ser eg. Jaja.

 6. Iskwew says:

  Guri, de har nok noen lokkevarer som de priser lavt. For de vet at vi fort fristes til å kjøpe mer. Innland kan være subsidiert, ja. Men tipper de tjener penger på det også.

  Skal legge ut bilde av kjolen om jeg finner den, ja!

  Her er det ellers overhode ikke rettskrivningskontroll 😀

 7. Frida K says:

  Har du fått loft?

 8. Goodwill says:

  Lykke til med streiftoget gjennom historien din, Iskwew. Jeg lover deg smil og latter, og kanskje litt tårer? Ta vare på noen få ting, og bli kvitt resten – men dokumenter. Ta bilder, sørg for å scanne gamle bilder. Ta vare på minnene på en eller annen måte, bare ikke stapp alt på loftet…

 9. Tamen says:

  Innlandssalg av kosmetikk er nok ikke subsidiert. Det er flere år siden tollavgiften på kosmetikk ble fjernet. Dermed er det naturlig nok vanligvis ingenting å spare på å kjøpe kosmetikk på tax-free.

  Av historiske(?) hensyn så får fremdeles tax-free butikken på f.eks. Gardermoen lov til å selge kosmetikk – selv om det per definisjon ikke er en tax-free vare.

 10. Ponin says:

  Har akkurat vært gjennom det samme med salg av min mor sin leilighet. Det var litt av en jobb og mesteparten av januar gikk med til rydding og kjøring av boss. Nå var ikke min mor i stand til å ta noen avgjørelser selv så det var meg og min bror som gikk gjennom alt og fant ut hva som skulle kastes, hva som skulle til Fretex og hva som skulle taes vare på.

  Fant et par skatter innerst i skapene, bl.a. min mormor sitt pyntehåndkle som hang på kjøkkenet hennes i alle år, nå skal det få lov å henge på mitt kjøkken, når jeg bare får pusset opp litt. Ekstra morsomt var det å finne min mor sitt passeringsbevis fra krigens dager.

  Vemodig var det å gå ut døren fra barndomshjemmet for siste gang og overlate nøkkelen til en ung mann som klødde i fingrene etter å komme igang med totalrenovering.

  Lykke til med ryddingen.

 11. tb says:

  Kan det være mulig å be om et bilde av Iskwew iført lyseblå brudekjole fra 1961? 😉

 12. Iskwew says:

  Frida, dette er min mors loft 🙂 Men jeg har en smekkfull loftsbod selv også. Som det MÅ gjøres noe med.

  Takk, Goodwill! Jeg skal ta med kamera så jeg kan dokumentere, ja. Og gamle bilder skal ikke kastes. Det blir nok en litt blandet opplevelse, men heldigvis gjør vi dette før mamma MÅ flytte. Bedre det.

  Tamen, det er det jeg trodde også. Dermed er altså prisene like på inn og utland. Uten at folk helt vet det.

  Ponin, jeg er glad vi gjør dette mens mamma er sprek og rask og ikke må flytte. Hun kan dermed være med selv, og dessuten nyte livet i forhåpentligvis mange år i helt ny leilighet, praktisk som bare det.

  Men jeg er vokst opp der, og skjønner følelsen din av å rydde og overlate nøkkelen til noen andre. Skjønner at det var veldig vemodig, ja.

  tb, det er mulig å be om det, men verre å få det. Jeg vil bli veldig sjokka om jeg kommer inn i den kjolen 😀

 13. tb says:

  Ja ja.. Bra for deg at du ikke komme rinn i den, vil jeg tro 🙂
  Men du er i gangmed det jeg ser kommer formeg, som jeg kvier meg for.. Må selge mors hus, der jeg vokste opp, hele småbruket faktisk. Mor er på sykeheimen og kommer ikke tilbake, jeg vil aldri kunne ivareta eiendommen. Burde gjøre det nå, men det er så vanskelig. Så tungt! Gruer meg!

  • Iskwew says:

   Jeg er veldig glad for at vi gjør dette mens mamma er frisk og rask, tror det ville vært tyngre om flyttingen kom etter at hun hadde flyttet på sykehjem. Vi kan dele minnene mens vi rydder opp i det gamle huset.

   Jeg skjønner at det er veldig vanskelig å skulle gjøre det, men må du, så må du. Har du søsken som kan hjelpe til? Vanskelig å måtte gjøre det alene, det er helt sikkert.

 14. Milton says:

  Ja, ja… da venter vi på at det blir postet bilder av Iskwew uten den lyseblå brudekjolen fra 1961….

  Det er jo sånne situasjoner som gjør at man stiller spørsmål ved den måten samfunnet er innrettet på, og uten at det dukker opp noen innlysende svar.

  En tante og en onkel gjorde det samme for noen år siden. De solgte et hus som var blitt for stort, og har så etterfølgende bodd i en bedre tilrettelagt leilighet, samtidig med at de har brukt overskuddet til å sende en lind strøm av gaver til familie i vid forstand. Det er i alle fall ingen lykke å bli boende i et hus man ikke makter å holde i orden.

 15. Iskwew says:

  😀 Vi får se hva som flyter fra det loftet og til det offentlige rom, Milton.

  Det er helt klart ingen lykke i å bo i et hus man ikke klarer å holde orden på nei, eller et hus som ligger slik til at alt blir vanskelig og et ork. Tror dermed dette kommer til å forlenge livet for min mor.

  Flytting, og det faktum at hun er tre måneder på Tenerife hver vinter. Rett og slett genialt for eldre damer som er litt dårlige til bens. Norsk vinterføre er ingen høydare, altså.

Top