Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Tvi deg, Are Kalvø!

09.07.09 in Litteratur

Plutselig oppdaget jeg at alle i bussen hadde snudd seg.  De så på meg, alle som en.  Jeg hadde gjort det igjen.  Akkurat som på flyet til London her om dagen.  Jeg vet jo at det ikke er til å unngå, likevel gjør jeg det.  Selv om jeg selvsagt vet at både busspassasjerer en tidlig morgentime og forretningsreisende på fly en enda tidligere morgentime, helst vil slippe slik støy og slik unorsk atferd.  Det vil jeg jo i og for seg selv også.  Jeg sender en stille forbannelse til han som forårsaker atferden.  Tvi deg, tenker jeg, og går over til å lese Aftenposten.  Der er det i hvert fall ikke noe som forårsaker slike plagsomme og uunngåelige utbrudd.

Ja.  Tvi deg, Are Kalvø!

Det er ikke første gang du har forårsaket latterutbrudd i full offentlighet heller.  Tigerungen ble for et par år siden så flau over sin mor at han rett og slett ikke ville kjennes ved meg.  “Du kan ikke sitte på stranden å le høyt!”, sa han, og flyttet seg noen plasser til venstre med strandhåndkledet sitt.  “Jeg later som jeg ikke kjenner deg, mamma!”

SydenDen gangen var det den eminente boken som Syden som gjorde at barnet mitt ikke ville kjennes ved meg.  Det var den samme boken som fikk et helt morgenfly til London til å snu seg også.  Den kan høres igjen og igjen, spesielt som forberedelse til å dra til Syden. 

venner_200I går kveld kom jeg imidlertid på at Are Kalvø kom med ny bok i fjor, som jeg verken har lest eller hørt.  Våre venner kinesarane, heter den. Den lastet jeg ned fra Lydbokforlaget i går kveld.  Det var den jeg hørte på på bussen i dag tidig.  Jeg hadde kommet til beskrivelsen av en av Are Kalvøs helter.  Ansgar.  Nå vet vi ikke om det er dét han faktisk heter, men Are Kalvø kaller ham det.  Ansgar er en modig helt. En slik som på tross av alder og tradisjoner tør å ta for seg av nye ting.  Nærmere bestemt Trond Mois restaurant i Kvinesdal, Moi&Moi.

Der kommer Ansgar inn med søndagsdressen på, og ser på det nærmeste vettskremt ut, der han kommer inn i lokalet med abstrakt kunst på veggene, tallerknene opp ned på bordene, og en meny som er veldig fancy og bare har retter som er ugjenkjennelige.  Det han ønsker seg er egentlig steik til søndagsmiddag – men det står ikke på menyen.  Men Ansgar viser mot, sier til kelneren at det er steik han vil ha, og får i hvert fall bestilt. Noe.

Når noe kommer ser det imidlertid ikke ut som steik.  Det er dandert lagvis, i en slags høy og kunstnerisk installasjon som ikke ligner på noe mat Ansgar noen gang har spist.  Det var på dette punktet i boken at alle satt på bussen og så på meg.  Jeg visste imidlertid råd.  Jeg hadde jo på meg et sjal (tross alt snakker vi norsk sommer), og bak det gjemte jeg ansiktet, mens jeg hørte ferdig kapitlet og bet meg i underleppen.

Når kreasjonen kommer på bordet, blir Ansgar bare sittende og stirre.  Retten kommer ikke med bruksanvisning.  Hvordan er det meningen at den skal spises?  Fortvilelsen stiger i Ansgar.  Men så viser han igjen stort mot.  Resolutt velter han kreasjonen, fordeler det gjenkjennelige i to hauger (kjøtt og poteter) og det andre i en egen haug.  Så begynner han å spise.

Og han liker det.  Det er som om han allerede gleder seg til neste gang han skal besøke Moi&Moi i Kvinesdal.  Derfor er Ansgar fra Kvinesdal en helt.  Han er redd for det nye, men han skal pinadø finne ut hva det er likevel.  Han har en rimelig positiv innstilling.  Selv om han holder på tradisjonene, og stiller i søndagsdress, noe i hvert fall ingen i urbane strøk som Oslo gjør lenger.

Jeg lurte en stund på hvordan Are Kalvø kunne skrive en hel bok om kinarestauranter.  158 norske kommuner har kinarestauranter.  Are Kalvø har besøkt en kinarestaurant i hver av disse kommunene i løpet av to måneder.  Men jeg har ikke kommet til selve reisen enda.

Det jeg er helt sikker på, er at det kan bli flere tilfeller av skandaløs oppførsel i det offentlige rom om den reisen får lov til å bli med via iPod på mine reiser.  Jeg må passe meg så Tigerungen ikke sier meg opp.  Ikke mye er vel flauere enn foreldre som fniser høyt og ser ut som et fe i det offentlige rom.

Derfor: Tvi deg og tusen takk, Are Kalvø.  Du er rett og slett Norges morsomste skribent.  Ingen over.  Ingen ved siden.  Skriv mer!  ASAP.  Og siden jeg nå snakker om deg, så er jeg fortsatt litt sur for at du ikke er med i Hallo i uken lenger.  Hva annet har du å komme med i stedet?  Hmmm?

Både “Syden” og “Våre venner kinesarane” anbefales på det aller varmeste.  Tigerunger, buss- og flypassasjerer får bare lære seg til å leve med det.  Siden en god latter til og med forlenger livet.

Jepp.  Live with it!  Flere latterbrøl kommer.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

15 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. tb says:

  Våre venner kinesarane er noe av det morsomst jeg har lest. Og jaggu er det ikke en av de aller, aller beste bøkene som er skrevet om det multikuturelle Norge også. På mange måter.
  😀
  Og ja, Ansgar bør egentlig være en helt for osss alle! Et forbilde. Med føttene solid plantet i tradisjon og kultur, men likevel modig og villig til å møte det nye (sjøl om han kanskje gjør det om til noe som ligner på det han kjenner, i første omgang i alle fall) 😀

 2. Iskwew says:

  Ja, den er veldig, veldig bra. Morsom OG med godt innhold. Jeg er helt enig med deg – dette er en veldig god bok om det multikulturelle Norge. Og Kalvø har en veldig “kjærlig” måte å beskrive objektene sine på. Historien om Ansgar er rett og slett en perle!

  Å lage det om til noe gjenkjennelig er i grunn helt ok. Neste gang gyver han nok løs på det i sin innstallerte form, tenker jeg 😀

 3. tb says:

  Tror Kalvø er genuint glad i folk? Han er aldri ondsinnet, aldri giftig spydig, men får sagt mye mer på den måten? Snill, men skarp?

 4. Iskwew says:

  Nettopp. Og med en formidabel observasjonsevne og sans for detaljer, samt evne til å sette morsomme ord på ting.

 5. 😀
  “Syden” har jeg lest, men den om kineserene hadde jeg ikke fått med meg… herved bestilt!! Åååh jeg er så glad når jeg kommer over sånne boktips!!

 6. Iskwew says:

  Å bestille den var en god beslutning, Cat 😀

  Jeg har forresten kjøpt en av dine tips til ferien også. Boktips er veldig bra!

 7. bza says:

  Har ikke lest Syden, men leste Våre vennar kineserane da den kom. Ingen tvil om at det er en morsom kar. Er det Are Kalvø selv som har lest inn lydboken eller?

  • Iskwew says:

   Yes, det er han selv som leser. Ingen andre som kunne ha lest den, mener nå jeg.

 8. Torgny says:

  Helt enig i at Are Kalvø er en av landets morsomste menn. Og hans litt “tørre” stil gjør humoren enda morsommere. Takk for tipset om lydbok. Det hele får sikkert en ekstra dimensjon når det er “forfattaren sjølv som les”.

 9. Iskwew says:

  Jeg tror Are Kalvø er best på lydbok, Torgy. Den er vel verdt pengene 🙂

 10. beamer says:

  Jeg hikstet meg også gjennom lydboka Syden en gang… liggende på en strand i Syden 😉 Venninna som lå ved siden av ble heldigvis ikke flau, men veldig misunnelig mens hun ventet på tur. Men hun lo vel egentlig nesten like høyt av Shopoholic-bøkene hun leste i papirform samtidig, så vi så/hørtes sikkert like rare ut…

  “Våre vener kinesarane” har jeg ikke lest enda, men godt å høre at den er like bra som alt det andre. “Nød” er en bok som mange har oversett, men som jeg mener fortjener mer skryt enn den har fått.

 11. Iskwew says:

  Syden er veldig, veldig morsom 😀

  Kinesarane er absolutt anbefalt. Nød skal jeg sjekke ut med en gang!

 12. Mads says:

  Mannen er genial, og Syden er verdas artigaste bok. Rett og slett. Harry og Kunsten å vere neger er nesten på samme nivå. Absolutt Oslo er knall, og Bibelen 2 er òg artig.

  Så det er mykje der ute å kose seg med. 😛

 13. Morten says:

  Ja, Hallo I Uken vil bli dypt savnet. Men jeg håper da inderlig at han tar det igjen på andre måter. Som f.eks. hylende morsomme bøker, eller annet intelligent fjas.

  Morten

 14. Iskwew says:

  Jeg hørte på Syden på stranden i Benidorm, det er jo nesten original-Syden. En helt knall opplevelse.

  :mrgreen:

Top