Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Mauseth vant, men dommen er veldig 1997

08.12.08 in Film

Gørild Mauseth vant saken mot NRK på alle punkter. Det er lett å skjønne, men jeg er ikke sikker på om hun helt har tenkt seg om når hun uttaler at hun ikke utelukker nakenscener i andre filmer dersom det er riktig i den kunstneriske konteksten.

“Brent av Frost” ble laget i 1997. Den ble vist på kino og er ellers bare utgitt på VHS. Slik er ikke verden lenger. Filmer gis ut på DVD. Selv har jeg software som gjør at jeg kan rippe scener fra DVD’er, og det kan det vel garanteres at andre også har.

Filmen blir nå utgitt på DVD.

I 1997 hadde vi ikke hørt om verken Google eller Youtube. Google og Youtube er virkeligheten i 2008. Tiden det går fra noen evner å rippe en scene fra en DVD (om de venter helt til den utgis på DVD) til den kan ligge offentlig tilgjengelig, er snakk om sekunder. I så fall vil det være omtrent umulig å finne noen å saksøke en gang.

Jeg tror dermed ikke all verdens nakenhetsklausuler vil hjelpe Mauseth om hun gjør flere nakenscener. Hun sier nemlig at hun vil ha samme type klausul. Da får hun i så fall være forberedt på å være i rettssalen stadig vekk, i den grad hun finner noen å saksøke.

Til Aftenposten sier Mauseth:

Jeg takket ja til å være med i en film som heter «Brent av Frost», der denne scenen også var med, vel vitende om det. Men jeg ba om beskyttelse, og det har vært respektert i alle disse årene. NRK spurte ikke engang. Mange spør ikke og sier det er lettere å få tilgivelse enn tillatelse – i dette tilfelle ble det ikke spurt om noen ting.

Det tror jeg Mauseth og andre skuespillere bør forberede seg på at er den nye fremtiden:

Ingen spør. I tillegg at det er vanskelig å finne noen du kan saksøke. Kanskje er det mulig å få Youtube til å slette begrunnet med opphavsrett, men det hjelper ikke mye, siden spredning av slikt materiale ikke tar lang tid. Vi snakker om nanosekunder.

NRK kommer til å anke, sier de. Siste ord er ikke sagt i det norske rettsvesenet. Men jeg har ikke tenkt å gi meg inn på jussen i dette, ett forsøk på å lese dommen sa meg at det neppe er fruktbar bruk at tid. Det overlates til advokatene.

Jeg tror imidlertid det er slik, i 2008: Dersom du ikke ønsker nakenscener publisert ut av sin kunstneriske kontekst, så bør du la være å delta i slike scener. Det er nok av dem der ute som ikke respekterer verken nakenhetsklausuler eller norsk rett. Jeg antar at det er vanskelig å få en filmprodusent med på å ikke gi ut film på DVD, det er jo en for viktig inntektskilde for produsentene. Dermed vil de kunstneriske verkene gis ut i digital form, og da er det uendelig mange muligheter for at det blir publisert scener ut av kontekst.

Dermed bør dagens feiring for Mauseth og Skuespillerforbundet blir av det nedtonede slaget.  Der man diskuterer personvern i form av andre virkemidler enn nakenhets-klausuler.  For de kommer neppe til å være mye verdt i den globale, digitale verden.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

21 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Håkon says:

  Løsninger er selvsagt å spille teater, med foto- og videoforbud i salen. Det enkleste er som vanlig det beste.

 2. Iskwew says:

  Ja, det kan virke som den eneste løsningen, gitt. Og veldig enkelt.

 3. Hm, litt naivt ja 🙂

  Men jeg synes det var bra at hun vant. En ting er at folk i de tusen hjem finner seg til rette, men at en “seriøs” tv-kanal gjør det samme, det er litt søkt.

 4. Mads says:

  Jeg registrerer at Mauseth får mer i oppreisning (45 000,–) enn mange voldsofre med reelle skader, og nesten halvparten av hva et voldtektsoffer får.

  Jeg synes det er helt sprøtt.

 5. IvarE says:

  Selvfølgelig vant hun! Alt annet hadde vært en “skandale” 😯

  Spøk til side – hun ville ha vunnet også om det ikke var en nakenscene, men det gjør jo saken litt for komplisert for mainstream media. Det saken gjelder er at Krinke’n uavhengig av referat-rett eller ei må be om tillatelse for å vise opphavsrettsbeskyttet materiale. Siden Mauseth hadde i klausulen at denne scenen ikke kunne vises utenfor kontekst, så betyr det at NRK enten ikke hadde bedt om tillatelse, eller at de ignorerte et nei.
  Hadde de innrømmet å ha ignorert et nei, så ville de muligens ha sluppet unna. Men siden de åpent inrømte at de ikke engang hadde bedt om tillatelse, vel, så var saken ganske klar.

 6. Lothiane says:

  Det er muligens riktig dom, men hvis hun tror at en slik klausul skal holde nakenbildene unna Internett er hun rimelig naiv.

  Sett i sammenheng med det Mads skriver over her, er det nesten litt groteskt, men det handler vel mer om at erstatning til voldsofre og voldtektsofre er ydmykende lave.

  Iskwew: Du har fått en utmerkelse i bloggen min i dag, fordi bloggen din er et hyggelig sted å komme innom – spesielt på grunn av den gode måten du tar imot folk på i kommentarfeltet. 🙂

 7. Iskwew says:

  Ja, det virker som hun hadde en god sak, Martine. Men i forhold til offentliggjøring er det bare en ting som funker, tror jeg. Ikke bli med på noe som du ikke ønsker at skal siteres.

  Mads, jeg hadde ikke tenkt på erstatningsbeløpet i den konteksten, men da virker den noe overdreven, ja.

  Ivar, jeg har ikke snøring på jussen her, så det skal jeg ikke mene mye om. Mitt poeng er at hun ikke bør være med på ting som ikke tåler offentliggjøring utenfor kontekst.

  Lotiane, jeg håper hun ikke tror at dette på noen vis vil sørge for at ting ikke havner på nett, ja.

  Og tusen takk! Det setter jeg pris på 😀

 8. Mads says:

  Lothiane, jeg ser det litt motsatt. Jeg synes det er nakenerstatningen som er for høy, ikke voldsoffererstatningen som er for lav. Jeg er gjennomgående skeptisk til at vi stadig skal øke, yte, heve mer, mer, mer.

  På tilsvarende måte mener at det er straffene for narkotikakriminalitet som er for ekstreme, og ikke straffene vold og sedelighet som er for milde. Og at det generelt i strafferetten kanskje ofte er strafferammene som er for høye, ikke straffeutmålingene som er for lave osv.

  Jeg har de siste årene fått veldig sansen for professor i sosialmedisin, Per Fugelli, som stadig slår kaldt vann i blodet vårt når vi blir for stresset, for oppgitt, for forventningsfulle, for kravstore. Boken «Nokpunktet» handler om at vi snart må innse at vi må være tilfreds med nok.

  http://www.universitetsforlaget.no/boker/psykologi/katalog?productId=2750407

  Selv fikk jeg 30 000 kr i oppreisning for en delvis ødelagt venstrehånd da jeg satt i veien for en mann som gikk berserk og sparket inn vindusruten i kebabkiosken jeg satt i. Jeg setter pris på den symbolske verdien av oppreisningen, men jeg ville gladelig byttet dem bort mot å få gjerningsmannens tilståelse og uforbeholde unnskyldning.

  Beklager at jeg skled litt ut i digresjon her 😆

 9. Mads says:

  Og nå kommer filmen på DVD!

  For en smørje av en sak. Mauseth skulle ikke hatt penger i det hele tatt, det hadde holdt med en beklagelse fra NRK.

  Fysj.

 10. Iskwew says:

  Hehe – ja da er det vel fritt frem for ripping av den scenen. Noe sier meg at Mauseth ikke helt skjønner hvordan dette funker.

 11. Iskwew says:

  Noen tips på hvor lang tid det går før klippet er uten på Youtube?

  😈

 12. Anne says:

  Jeg har faktisk sett Mauseth splitter naken på en teaterscene. Det var ikke bra kunsterisk sett, stykket var like bra uten, og vi ble ikke sjokkert heller. Det var mere “æh, og hva var vitsen med dette?” Kan jeg saksøke for emotional damage eller hva det nå heter? Ikke til å komme fra at jeg husker scenen ganske godt, og det irriterer meg.

 13. Iskwew says:

  Så du har kanskje ikke tenkt å kjøpe “Brent av frost” da, Anne? 😀

  Jeg synes du skal søke om erstatning, ja!

 14. Anne says:

  Det måtte være for å få studert Stig Henrik Hoff litt nærmere, i tilfelle.

 15. Mads says:

  Jeg vil gjerne se Mauseth naken, men jeg gidder ikke betale for det. Venter til filmen kommer på fjernsyn. Men jeg er ganske overbevist om at jeg kommer til å bli skikkelig skuffet over den mye omtalte filmscenen.

 16. Iskwew says:

  Jeg tror jeg skal klare å unngå å se noen av dem nakne, gitt 😯

 17. Houseman says:

  Ivar E.: Det stemmer ikke at Mauseth ville vunnet fram uansett. Samleiescenen er vurdert som innenfor sitatretten, som NRK kan benytte seg av uten tillatelse. Oslo tingrett fastslår derimot at nakenscenen i etterkant ikke er det, siden den ikke er parodert i Kill Buljo. NRK hadde altså sluppet unna hvis de ikke hadde vist den frontale nakenscenen.

  http://www.domstol.no/DAtemplates/Article____20647.aspx?epslanguage=NO

 18. Nå som personvernet reduseres til fordel for ytringsfriheten (YES!) og injurieringer ikke lenger anses som straffbart, kan det bli heftige tider for nakenfilmende skuespillere!

  Tankevekkende at pornostjernen ble tilkjent høyere erstatning enn voldsoffre! Er enig med Lothriane i at all voldsoffererstatning er latterlig lav, den som hevder det motsatte kan umulig ha satt seg inn i krenkelsene det gjelder.

  Mads: Arrogante Per Fugelli blir jeg kvalm av! Han som selv ikke har opplevd en eneste regndag i sitt professorliv står rett og slett ikke til troende med sin bedreviterfilosofi.

 19. Mads says:

  Viktor: Jeg ble også kvalm av «arrogante Per Fugelli» tidligere. Men så begynte jeg å lytte litt bedre til budskapet hans.

  Hvor mange regndager han har opplevd i livet, aner du vel ingen verdens ting om. Det er for øvrig helt irrelevant, all den tid han bruker sitt engasjement til å kjempe for et varmt, solidarisk og inkluderende samfunn.

 20. Mads says:

  Viktor skriver:
  «Er enig med Lothriane i at all voldsoffererstatning er latterlig lav, den som hevder det motsatte kan umulig ha satt seg inn i krenkelsene det gjelder.»

  Jeg har satt meg inn i de krenkelsene det gjelder, men synes ikke at voldsoffererstatningen er «latterlig lav». Det finnes ingen fasit for hva som er riktig oppreisning; dette handler om etisk skjønn og vektlegging av mange ulike verdier.

  Og hva er nok oppreisning i dine øyne?

Top