Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Kontakt

Navn (nødvendig):

E-mail (nødvendig):

Emne:

Melding:

Skriv bokstavene i bildet under:

captcha

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Selskapsleken «Test deg selv» kan brukes på alt

17.11.08 i Mennesker

Aftenposten har voldsomt fokus på ymse tester av dette, hint og det andre. Det er intet tema som er for stort eller for lite for Aftenpostens tester. Ei heller temaet: Ensomhet

I fredagens A-magasin hadde Aftenposten en lang artikkel om ensomhet, representert med tre ensomme mennesker. Blant annet en enslig mor, som jeg skal innrømme at hadde gjenkjennelige problemstillinger. Mer om det en annen gang, kanskje. Artikkelen er lesverdig.

Det samme synes jeg ikke jeg kan si om ensomhets-testen til Aftenposten:

Denne testen er visstnok den mest vanlige måten å måle ensomhet på i verden. Spørsmålene er:

 1. Jeg føler meg på bølgelengde med folk rundt meg
 2. Jeg har på følelsen at ingen kjenner meg godt
 3. Jeg kan finne noen å være sammen med når jeg ønsker det
 4. Jeg synes folk er rundt meg, men ikke sammen med meg

På disse spørsmålene skal man svare fra Helt enig til Helt Uenig, med et vet ikke alternativ i midten.

Fire spørsmål altså, og så er det norske folk og du og jeg kategorisert som mer eller mindre ensomme enn snittet.

Men det beste kommer til slutt. Der står det:

22258 personer har tatt testen.
Utfordre en venn

Noe sier meg at dette alternativet gjør at bildet i denne undersøkelsen fort blir skjevt. For hvem har venner? Ikke de som er ensomme. De som ikke er ensomme. Det er de som har venner å utfordre. I tillegg til alle de andre grunnene til at slike undersøkelser er bare tull, altså.

Dessuten tror jeg de som er ensomme, vet det, uten en slik test. Og om de ikke vet det, men i tråd med denne definisjonen er ensomme, så har de det sikkert like greit uten å bli fortalt at de er ensomme, gjennom dumme tester.

Les forresten Rockette om ensomhet. Å snakke om ensomhet er tabubelagt, det er skamfullt.

Hos Rockette er det betydelig mer innsikt å hente enn i selskapsleken «Test deg selv».

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

10 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

Sider som lenker til dette innlegget

 1. ~SerendipityCat~ » Blog Archive » Ingen besøkende du liksom…. | 17.11.08
 1. smgj sier:

  For ikke å snakke om at hvilket humør du har idét du tar «testen» påvirker den kraftig. Jeg tok den på en «jeg har mest lyst til å være i senga»-dag og fikk beskjed om at jeg var ensom. Jeg kunne tatt den rett før vi fikk fullt hus og 8 gjester til middag i helgen – jeg kan garantere at resultatet hadde blitt noe helt annet.

  Er veldig enig i konklusjonen. Dum – verdiløs – test. Disse quiz’ene virker å være Aftenpostens svar på tabloidjournalistikk. Litt sånn som KK på 90-tallet, før de la om til mer voksne artikler.

 2. Iskwew sier:

  You bet, smgj. Her vil dagsformen avgjøre. Dette er virkelig ikke noe finmasket nett.

  Og er du riktig ensom, så er jo den «Utfordre en venn» riktig til å gjøre deg trist og lei.

  Aftenposten har virkelig fått det for seg at folk synes tester er morsomt. Kunnskapstester er en ting, men dette er er jo helt på bærtur.

 3. Håkon sier:

  Papirutgaven hadde vel en definisjon av begrepet ensomhet som på nettet er erstattet med en quiz. Det er nok verd å reflektere over at denne definisjonen gjør det mulig at man er ensom selv om man kjenner veldig mange mennesker. Det er nok også verd å merke seg at det er svært viktig hvordan du selv oppfatter hvordan andre forholder seg til deg. (Det er kan hende en annen vinkling på utsagnet om at resultatet på quizen avhenger av humøret. 😉 )

  De tre personene journalisten har valgt ut til artikkelen illustrerer ganske godt at en kan oppleve ensomhet på forskjellige måter.

  Dessuten tror jeg de som er ensomme, vet det, uten en slik test.

  Antagelig, selv om det kanskje er en og annen som er ganske overrasket over at testen sier de er ensomme. Det som hadde vært god nyttejournalistikk var å forsøke å finne flere gode råd om hvordan man bli mindre ensom, sånn ut over å bli eller be om å få en besøksvenn hos Røde kors.

 4. Iskwew sier:

  Ja, denne Quiz’en er rimelig avhengig av masse subjektive faktorer, som handler om hvordan du har det og hvordan du tolker.

  Det er vel kort sagt mange som går rundt og ikke er klar over at de er ensomme, tenker jeg.

  Rådene i artikkelen gikk som jeg husker det ut på
  – finn besøksvenn
  – finn partner

  Flest ensomme finner du i gruppen uten partner, nemlig. Bombe, ikke sant?

 5. Klara sier:

  «Det er vel kort sagt mange som går rundt og ikke er klar over at de er ensomme, tenker jeg.»

  Deriblant jeg! Fikk meg et lite sjokk av den testen, ha ha 😆

  Er til tider husbunden pga sykdom, men ensom har jeg sjelden og aldri følt meg!

 6. Rockette sier:

  Takk for pene ord, honey. You are too kind 🙂

  Jeg skulle ha fulgt opp den posten for lenge siden, men jeg sliter fremdeles med innfallsvinkelen. (ikke så mye med motet etter de flotte kommentarene).
  Artikkelen i Amagasinet var heller ikke til hjelp, selv om den var bra.

  Og underlig quiz, ja

 7. Iskwew sier:

  Jeg ryker rett ut og inn i ensomheten på spørsmål 3, Klara 😯 Det er ikke alltid noe som kan når jeg vil og kan.

  Testen er kort sagt alt for lite finmasket, ja.

  Rockette, vi som venter på post hos deg venter ikke forgjeves 😉

 8. Sunniva sier:

  Jeg var ensom som barn, og klarte merkelig nok å kjenne på det uten noen test. Denne tullete testen minner meg om de quizene man kan legge ut på facebook, av typen «Er du kåt?», «Er du følsom?» og «hvilken personlighetsforstyrrelse har du?».

 9. Iskwew sier:

  Jepp, det er ikke mye verdi å hente ut av denne testen, Sunniva. Jeg blir litt provosert av sånt.

Top