Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Handle som et lite helvete om du tenker på fellesskapet

Eksperter kan noen ganger si ufrivillig morsomme ting. Økonomiekspertene mediene bruker og gjenbruker (stort sett den samme gjengen sjefsøkonomer) er intet unntak.  Vi kan alltids håpe det er journalistene som har overdrevet og feiltolket, det vil ikke være første gang. I hvert fall er Øystein Dørum, sjefsøkonom i DnB, sitert til å si følgende i en artikkel om julehandel i VG:

Folk må først og fremst se på sin egen økonomi, men de som er opptatt av fellesskapet bør fortsette å bruke penger.

Så altså, vi som kunne tenke oss å ta det litt med ro med handlingen, vi er ikke opptatt av fellesskapet.  Vi må da skjønne at det er vi som skal sørge for at hjulene går rundt og naboen ikke mister arbeidsplassen.  Alt dette tøyset med at boligmarkedet krakker, bankene ikke setter ned rentene, og de fleste av oss kan tenke både det ene og andre om en litt grim fremtid, det forsterker bare krisen.  Nå kan det jo hevdes at det nettopp er det at vi har lånefinansiert et større forbruk enn vi har grunnlag for, er det som har skapt problemet i utgangspunktet.  Men det skal vi bare glemme nå.  Frem med kredittkortene, vi må tenke på fellesskapet!

Steinar Juel i Nordea sier seg enig og bedyrer at

Dersom folk får panikk, og kutter drastisk i juleinnkjøpene vil det forsterke den negative spiralen, og definitivt gi økt ledighet.

Nei, vi må tenke på fellesskapet.  Kom igjen, nå.  Ikke tenk på at du ikke klarer utgiftene og lurer på om du har jobb på nyåret.  Handle!  Tenk på fellesskapet!

I handelsnæringen er man i helspenn.  Handler ikke folk mye til jul, da er det skikkelig krise, sier Informasjonssjef Jarle Hammerstad i HSH.  Men han har fortsatt håp til en gruppe:

Vi vet at det er mange bestemødre med mye penger på kontoen. Vi får sette vår lit til dem.

Det er bestemødrene som skal redde oss fra krisen.  Der andre land har Mødrene på Maiplassen, må vi få Bestemødrene på Sandvika Storsenter.  La barnebarna oversvømmes med nye ting til jul!  Det spiller ingen rolle om de trenger dem.  Kjøp likevel, om du er en ansvarsbevisst bestemor.

I fjor brukte vi 44 milliarder på julehandel.  Det er omtrent 10.000 per innbygger.  Bruk mer i år.  Kjøp, kjøp, kjøp så bobla ikke brister riktig enda, i hvert fall ikke fullt så høyt.  Dette kan jo bli som da buen til Einar Tambarskjelve brast. Olav Tryggvason spurte “Hva brast så høyt?” og Tambarskjelve svarte: “Norge ut av hendene dine, herre Konge.

Onde tunger vil ha det til at det allerede har skjedd.  Men ikke hør på slikt. Vi må tenke på fellesskapet, dere.  Løp ut og kjøp!

Høyt utdannede økonomer bør vite at det ikke er den enkelte forbruker som kan redde oss fra krisa.  Enkeltmennesker skal sørge for å redde seg selv og sine.  Før forbrukerne som gruppe kan redde oss, må forholdene ligge til rette for at de føler seg trygge på fremtiden.  Slik er det ikke nå.

Dessuten kan det være at noen får den tanke i hodet at det å bruke 10.000 på julehandel hvert år, egentlig er noe tøys.  Det kan for eksempel være at noen tenker seg tilbake til julefeiring i Brasil, der det viktige var å være sammen, ikke hvor mange gaver som lå under juletreet.  Det kan være at noen tenker at hadde vi bare vært litt mer opptatt av å være sammen, så ville kanskje ikke dørene til samlivsterapauter løpes ned på nyåret, når alle forventningene ikke slo til.

Det kan faktisk være slik at noen begynner å tenke at egentlig forbruker, bruker og kaster vi alt for mye som det er. Og tenker at det kanskje ikke er det beste for fellesskapet på lang sikt å forbruke så mye.

Med mindre man er en høyt utdannet økonom, altså.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

15 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. IvarE says:

  Isolert sett har de jo helt rett, Dørum, Juel, Hammerstad & Co.
  Isolert sett er det ikke noe galt med uttalelsene.

  Og det er da vitterlig overdreven forsiktighet og manglende omsetning av penger som er problemet, det er ikke egentlig noen mangel på penger.

  Men det blir unektelig temmelig komisk, ja, å se den generelle mangel på fintfølelse og manglende forståelse for at folk er risikoaverse i en sådan stund. Enten har de selv “for mye” penger på bok, eller så er de for vant til å spille med “andres” penger. 😀

  Nå skal det innrømmes at sitatene dine visstnok var fra VG, som ikke er veldig mye bedre (bedre, men ikke veldig mye) enn DB. Vi kan jo håpe at vi står overfor vanlig tabloid journalistvinkling nå igjen. 😎

 2. Marina says:

  Ja, løp og kjøp, eller går det nedenom med hele greia!

  Selv er jeg så lut lei jul at jeg tror ikke jeg gidder feire i det hele tatt. Og julehandel? Det kan de bare glemme!
  Men jeg kommer til å handle mat og dopapir som vanlig, hvis det skulle være noen trøst.

 3. Iskwew says:

  Ivar, de har rett på makronivå, men de henvender seg til folk på mikronivå, og det blir feil.

  Disse herrene er vel relativt godt betalt, ja, så jeg foreslår at de har som mål å handle for 5-10 andre også, før jul 🙂 Siden de bør tenke på fellesskapet.

  Jeg mistenker at vi nok skal legge litt vekt på hvem det er som har intervjuet, vinklingen er muligens ikke helt som herrene Dørum og Juel hadde tenkt seg.

  Marina, jeg er ganske lei julepes jeg også. Drittlei, om jeg skal være ærlig 🙁

 4. Huff! Jul igjen. Grådige insidekompisbanken DnBNOR forsøker med sin renteøkning kanskje å bremse julehandelen….? Er det mulig!?! 👿 Boikott den statsministerbanken!

 5. Iskwew says:

  Jeg så den ja, Viktor, og den var passe spesiell. Heldigvis har jeg ikke lånet mitt der.

 6. Håkon says:

  Jeg har en svak mistanke om at det ville gavne fellesskapet dersom alle strammet inn livreima. 😯

  Det skumle med å fortsette å bruke penger som om ingenting er galt med økonomien er at det trolig vil lønne seg for en lite antall unnasluntrere som strammer inn livreima i stedet. 😈

 7. Iskwew says:

  Ja, det vil det nok kunne gjøre, Håkon 🙂

  Jeg tror dette er tiden for å være litt forsiktig, og ikke kjøpe ny flatskjerm-tv med det aller første.

 8. Håkon says:

  Du skal se at du får kjøpt nesten nye flatskjerm-fjernsyn i banken snart 😕

 9. Iskwew says:

  Ja, det skal du ikke se bort i fra! De eier vel snart like mange som Elkjøp 😆

 10. Tiqui says:

  Det forundrer meg litt at logikken hos økonomene nå er at man skal tenke på fellesskapet. Er det fellesskapet som har stått øverst på deres liste over ideologiske hensyn tidligere? Har vi ikke lenge hørt at forbruket må ned av miljø-hensyn? Det er da også et fellesskapsgode – kanskje enda viktigere enn kortsiktig økonomi. Og om vi reduserer forbruket litt – så får man kanskje penger i sirkulasjon på andre områder i stedet. Det kan tenkes og håpes å være felleskapsnyttige områder.

 11. Iskwew says:

  Det er vel mer deres definisjon av fellesskapet, tenker jeg. Men jeg tror heller ikke det er noe stort problem at forbruket går ned, og jeg skjønner godt at folk flest er veldig forsiktige akkurat nå.

 12. Jeg er enig i at det er mye makro-synsing om finanskrisen for tiden, og mer vil det sikkert bli – også om julehandelen. Det er en realitet at julehandelen er viktig for handelsnæringen og for norsk økonomi. Noen bedrifter har så mye som 30-40 prosent av årsomsetningen sin i desember. Hvis dette slår feil, kan det bli store nedbemanninger og økt arbeidsledighet – noe som altså kan ramme den enkelte. Sitatet om bestemor er forøvrig ikke mitt. Jarle Hammerstad, HSH

 13. Iskwew says:

  Ja, det er jo realiteter det, Jarle. Men vinklingen i mediene blir så feil. Den enkelte forbruker er ikke personlig ansvarlig for at julehandelen når nye høyder, på bekostning av sin personlige økonomi.

  Og da skjønner jeg at VG har begått sitatfusk igjen, for i artikkelen står det vitterlig:

  Leketøysbutikker, klesbutikker og gullsmedforretninger er blant bransjene som er spesielt utsatt. Hammerstad er likevel betinget optimist.

  – Vi vet at det er mange bestemødre med mye penger på kontoen. Vi får sette vår lit til dem, sier han.

 14. Nei, den enkelte forbruker er naturligvis ikke ansvarlig for at det handles slik at hjulene og jula går rundt. Hver enkelt må vurdere hva en kan ta seg råd til og vurdere usikkerheten som ligger i finansuroen. Ingen bør ihvertfall handle over evne. Det er jo det som har skapt krisen i utgangspunktet. Ja, VG har tatt seg frihet til å omskrive min uttalelse om at det er mange i den eldre generasjon som har god likviditet og som ikke rammes av finanskrisen på samme måte som den yngre generasjon, og som nok bidrar til å holde juletradisjonene i hevd. Det gjenstår å se om noen av disse besteforeldrene blogger. Jarle

 15. Iskwew says:

  Det er veldig interessant at VG tar det utsagnet ditt, og formulerer noe som ser ut som et sitat. For du har jo helt rett i at den eldre generasjonen gjerne sitter på sparepenger, og dermed tjener på høy rente.

  For de legger jo ordene i munnen på deg. Oh well. Det er jo ikke første gang, og sikkert ikke siste heller, at mediene er uredelige for å få schwung på vinklingene sine.

Top