Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Noe må man jo spørre om for å få innsikt

Ifølge DN har arbeidsgivere blitt en del mer sofistikerte i spørsmålsstillingene på intervju enn jeg var da jeg intervjuet folk, til tildels krevende stillinger. Nå for tiden får folk stilt spørsmål som

 • Er du klar over din egen seksualitet?
 • Hva slags gravsten ville du valgt?
 • Har du mørke inni deg?
 • Tar du p-piller?

Tja, hva skal man svare?

 • Ja, sist jeg sjekket var den der. Det er kun korte perioder jeg ikke er klar over den.
 • Min egen? Det får Italienerfrøkenen bestemme. Hun har god smak.
 • I november i hvert fall, men ikke i juni
 • Nei, men jeg skulle ønske jeg hadde en grunn til det

Jeg pleide å spørre folk om fag og ambisjoner og sånt, og kom slett ikke på å stille dem slike spørsmål. Litt fordi jeg regnet med at folk ikke brukte alt for mye tid på seksualiteten sin på kontoret. Jeg tenkte mer på hva de kunne bidra med for bedriften enn hvordan graven deres skulle se ut. Mørke tror jeg vel alle har i seg, og det er dermed til å leve med, bare det ikke skyer over når de kommer inn kontordøren og begynner å regne. Hvorvidt folk tar p-piller, og eventuelt hvilket merke, kom jeg heller ikke på å spørre om. Det antok jeg de hadde orden på selv.

Denne typen spørsmål er det visstnok ikke bare de små og uprofesjonelle som stiller, men selv store børsnoterte selskaper gjør det. Siden feilansettelser er så dyre for bedriftene.

Noe sier meg imidlertid at denne strategien kan bli ganske dyr. En kremgod kandidat med sukker på kan bli sur som eddik med sitron i av å få slike spørsmål, vil jeg mene. Nina Jansdotter anbefaler følgende strategi for å møte slike spørsmål:

– Er det svært grovt skal man tørre å si fra at det ikke er et relevant spørsmål, som du ikke har tenkt å svare på. Dessuten skal man kanskje tenke igjennom om man virkelig vil jobbe et sted der slike holdninger vises, ser hun.

Humor kan også være et bra våpen i en spent situasjon,

– Spøk bort spørsmålet, eller send det tilbake. Spør hvilken side av sengen selskapsledelsen sover, eller hva slags prevensjonsmiddel de bruker, så blir det fort klart hvor merkelig spørsmålet er.

Eventuelt går det an å spørre høflig om intervjueren har røyka sokkene sine til frokost, tatt sentralstimulerende midler eller vokst upp uten foreldre eller andre til å gi grunnleggende oppdragelse. Eller true med å ta en telefon til mor og far. Om han har tatoveringer på tissen. Dreper fluer og spiser til frokost, samt når han sist var hos dyrlegen. Eller hun. Det kan for all del være en hun.

Og ja, jeg ville nok tenkt grundig gjennom om jeg ønsker å jobbe på et sted der slike holdninger vises.

Muligens hadde jeg bare sagt WTF?  Og forlatt åstedet.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

21 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Milton Marx says:

  Se det positive i det! Dette viser hvilket nedskjæringspotensial det finnes i det norske næringslivet. Her er det mange gratis penger å hente (nedskjæringer som ikke gjør vondt).

  Det er noe veldig 1988 eller 2000 over det her!

 2. Iskwew says:

  Nå var denne undersøkelsen fra Sverige, Milton, men vi har det jo med å herme etter Söta Bror, så jeg ser ikke bort fra at du har rett. Her er det gratis penger å hente, faktisk kan du vel gjerne tjene penger på disse nedskjæringene.

  Det er noe veldig… 1988 eller 2000 over dette, ja.

  😆

 3. nedskjæring….omskjæring..

  urk.

 4. Iskwew says:

  Jepp. Noe sånt, PS 😈

 5. Tiqui says:

  Først: Jeg er sååå fornøyd med at kommentar-linken nå ligger nederst i posten. Dermed slipper jeg å scrolle opp igjen når jeg har lest ferdig for å se kommentarene. Fine nye templaten!

  Dernest: Jeg trodde fortsatt det ikke var lov å stille spørsmål relatert til barneplanlegging. Bruk av p-piller er desidert et slikt spørsmål. Siden undersøkelsen var fra Sverige er det kanskje andre regler der? Hvis ikke er det en dårlig omgåelse av reglene.

  Jeg tror også jeg ville blitt provosert av slike spørsmål. På jobben er jeg profesjonell og yter faglig og i samarbeid, tar ansvar og holder fristene. Jeg gjør med andre ord det som kreves i jobben og tar det seriøst. Hva mitt private jeg gjør eller tenker i fritiden har ikke jobben noe med, det er det profesjonelle meg de skal ansette.

 6. Iskwew says:

  Ja, det er mangt og mye som er bedre med denne templaten, Tiqui. Jeg er riktig godt fornøyd 🙂 Godt at dere som kommenterer er det også.

  Jeg tror ikke alltid arbeidsgivere brys seg om hvorvidt det er lov å spørre om barneplanlegging eller ei – de gjør det likevel.

  Tipper jeg hadde forlatt åstedet, eller i hvert fall tenkt meg om tre ganger før jeg bestemte meg for å jobbe på et sted der de har så liten respekt for andres grenser og hva som er privat og ikke.

 7. Åh kjære vene! 😀
  Jeg vet virkelig ikke hvordan jeg ville reagert på slike spørsmål, antagelig ville det blitt et spontant latterutbrudd og et “Hæh?!?”.
  Kan ikke si at vi var innom temaer som gravstener i arbeidspsykologien når vi diskuterte rekruttering gitt. Mulig jeg mista den forelesninga? For såvidt jeg husker la vi vekt på hvilke spørsmål og metoder som kunne si noe om fremtidig atferd i den jobben vi skulle besette ~ og ikke har jeg hatt noe negativ erfaring med å bruke denne fremgangsmåten ved ansettelser senere.
  Nei, dette føyer seg godt inn i rekken av TULL folk finner på. Dessverre har jeg også kjente som har vært med i mer eller mindre tullete ansettelsesprosesser med “morsomme” utfordringer som skulle si noe om hvordan de kom til å fungere. As if, mer enn unnskyldning for å ha enda en fest og drite ut de som KANSKJE skal få begynne å jobbe på deres UTROLIG KULE arbeidsplass.

 8. Iskwew says:

  Ja, det er mitt inntrykk også, Cat – dette er jo solid lek med andre mennesker, og mennesker du FAKTISK ikke vet hva tåler. Det er jo slett ikke bare arbeidsgiver dette handler om. Her kan jo folk som ikke vil bli ansatt kunne får direkte skadelige opplevelser.

  Det er viktig å forsøke å danne seg et bilde av hvordan en person kommer til å reagere på ulike ting, men det kan man fint gjøre uten å ty til så til de grader bizarre spørsmål. Jeg tror rett og slett ikke man finner ut av det man er ute etter.

 9. Tiqui says:

  Jeg skjønner ikke hva de kan ha tenkt at de skulle få innsikt i ved slike spørsmål som gravstener osv. Er det en indikasjon på “mørke” om man har tenkt at døden engang er en realitet, eller man skulle foretrekke granitt fremfor marmor?

  Selvsagt har man mørke inni seg – man er da ikke gjennomsiktig og slipper inn sollys! Jeg tror ikke de røde og hvite blodlegemene trenger nattebelysning for å finne frem. Og om det er tungsinn de ønsker å få innsikt i, så kan de jo være sikker på at man aldri på et jobbintervju setter seg ned og betror seg til en potensiell arbeidsgiver om bekymringer og evt. traumer. Iallfall ikke etter et slikt spørsmål.

  Dessuten, hvis det er tungsinnet de ikke vil ha, hva sier det om hva arbeidsplassen tolererer av motgang man måtte få. Vil de kreve at en arbeidstaker skal garantere at hans/hennes liv for alltid vil være rosenrødt?

 10. Iskwew says:

  Spørsmålene er jo med velvillig blikk veldig, veldig klønete formulert, tatt i betraktning hva det er rimelig å tro at de er ute etter å få vite noe om.

  Alle mennesker har jo mørke i seg, i større eller mindre grad, det mener i hvert fall jeg.

 11. Håkon says:

  Tja, egentlig er det jo greit med jobbintervjuer som kan gi deg innsikt i hva slags menneske som kan bli sjefen din. Likevel, første spørsmål gjelder et tema det er svært begrenset adgang til å spørre om i jobbintervjuet. Kommer dette spørsmålet som lyn fra klar himmel er det vel grunn til å vurdere om dette er et sted du vil jobbe.

  Spørsmålet om gravsteinen kan antagelig pareres med et epigram, det kan jo passe når det nå en gang ringer en bjelle i det fjerne.

  Tredje spørsmålet er såpass dumt at det fortjener et tilsvarende svar: Jeg er høy og mørk på innsiden.

  p-piller? n-nei.

 12. Iskwew says:

  Det var ikke mye lovhjemmel for å spørre om det første, nei, Håkon. Direkte forbudt med noen unntak, hvorav det ene vel er tvilsomt om kommer til å stå til Dovre faller.

 13. IvarE says:

  Spørsmålene er vel der simpelthen for å se om om du “lar deg vippe av pinnen”. (?)

  Klønete og useriøse er de uansett, og for min del ville jeg vel kanskje reist meg og gått, mens jeg mumlet noe om at “her ønsker jeg tydeligvis ikke å jobbe”.
  Men på den annen side: Det er jo en reaksjon man kan tillate seg så lenge man ikke *må* ha ny jobb. Ideelt sett burde man vel bare anmelde slike “intervjuere”.

 14. Iskwew says:

  Ja, det er de nok, Ivar. Men spørsmålet er hvordan arbeidsgiver skal tolke at folk lar eller ikke lar seg vippe av pinnen. Normale folk blir vel muligens litt vippet av pinnen av slike spørsmål?

 15. Ville forvente at mange ble vippet av pinnen av slike spørsmål ja. Hva det i så fall sier om folks egnethet til en jobb er vel mer uklart..

 16. Iskwew says:

  Det mener jeg også, Cat – det er jo normalt å vippes av pinnen av så personlige og usaklige spørsmål.

 17. Håkon says:

  Spørsmålene er vel der simpelthen for å se om om du “lar deg vippe av pinnen”. (?)

  Det kan hende, men det finnes nok langt bedre spørsmål som kan brukes til dette formålet, alt etter hvilken stilling og hvilken type arbeid det er snakk om, og på hvilken måte et intervjuobjekt skal vippes av pinnen. Det er stor forskjell på en eller annen form for provokasjon, å skape en stresset situasjon, eller rett og slett å presentere en helt uventet problemstilling eller spørsmål for å få en spontan reaksjon.

 18. Hold T. Forfall says:

  Jeg ville nok ha latt meg vippe av pinnen, i hvert fall nok til å misse svaret “nei, jeg er lesbe” på p-pillespørsmålet.

  – HTF
  (mannekroppsfanget sådan)

 19. Iskwew says:

  Men da ville de jo i hvert fall skjønne at du er klar over seksualiteten din, HTF.

  :mrgreen:

 20. Sexy Sadie says:

  Saken er den at jeg ville ha elsket og fått slike spørsmål ved intervju, jeg skulle ha svart “seriøst” på de. De som intervjuet meg ville ikke ha fattet hva som traff dem heller.

  Men sett totalt så ser jeg ikke forskjellen på slike ting som nevnt i bloggposten enn de teite personlighetstestene som liksom skal fortelle ens mulige arbeidsgivere om hvordan folk virkelig er og vil fungere i jobb.

 21. Iskwew says:

  Personlighetstester er gjerne skikkelig teite, ja, Sadie. Og de som leser resultatene skjønner jo slett ikke hva de leser, heller.

Top