Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Mange råd til folk i gjeldsfella

Det er brått veldig mye skriverier om andelsleiligheter med høy fellesgjeld for tiden.  Det kommer av at det er mange som opplever at kostnadene mer en dobler seg når rentene stiger.  Det avholdes møter i Kommunaldepartementet,   banker kritiseres og sørgelige historier fortelles.  Det er mange som ikke har skjønt eller sjekket hva det egentlig er de kjøpte når de kjøpte leiligheten som så så billig ut, siden de bare innbetalte et lite innskudd.

Kommunalminister Kleppa setter ned et utvalg som uten tvil vil gjøre en gjønågang av dette.  Noe ser ut til å ha gått skrekkelig galt.  Man skal se på lovverket, og bygge inn krav om sikring av andelshaverne i tilfelle andre ikke greier å betale for sin andel av gjelden.  Slik det er nå står man ikke bare ansvarlig for sin egen gjeld, som i et sameie, men også de andre andelshaverne, ettersom det er borettslaget som tar opp lån.  De som ikke greier å betjene stadig økte kostnader må rett nok gi fra seg leieretten sin, men er ikke andelen mulig å selge, må gjenværende borettshavere betjene den gjelden også.  Dette burde borettslagene være forpliktet til å forsikre seg mot.

Markedsføringsreglene må innskjerpes.  Åpenbart er det mange som ikke har forstått at de har en betydelig høyere gjeld enn de i utgangspunktet trodde.  Meglerne har nok ikke overkommunisert størrelsen på fellesgjelden.  Men likevel, noe av dette skyldes også folks minimale forståelse for finansspørsmål.  Det understreker behovet for finansopplæring, altså Finans til folket.  Borettlagsleiligheter der du trenger minimalt med egenkapital for å kjøpe inngangsbiletten (ofte bare 10% eller enda mindre) gir en illusjon av å ikke ha mye gjeld, som selvsagt viser seg å ikke stemme så fort renten begynner å stige.

Men ikke noe av dette hjelper de som allerede sitter i saksa.  Det eneste de kan håpe på er å få utsettelse på betaling av avdrag.  Det er imidlertid noe som vil forlenge pinen.  For har du såpass høy gjeld (altså fort vekk godt over 100% av verdien) vil du bare få en lenger periode der du (via borettslaget) har høy gjeld og dertil hørende høye kostnader.  Å utsette avdrag er litt som å tisse i buksa for å holde varmen, det hjelper en liten stund, og så blir det bare kaldere.  Så når NBBL på generell basis foreslår dette, er det et råd som definitivt er et tveegget sverd.

En ting jeg mener man bør vurdere er om slike borettslag bør ha en viss andel fastrentegjeld. Nå er det jo slik at rentenivå og inntektsvekst henger sammen.  Når rente stiger, stiger gjerne lønna samtidig, og dermed er flytende rente det beste.  Det er bare det at noen ikke klarer stingende renter, og er deler av gjelden til enhver tid på fast rente, så er det i hvert fall mer forutsigbart hva renten vil bli.

I dagens papirutgave av Aftenposten sier advokat Eirin Simonsen fra advokatfirmaet Storløkken AS følgende: “Det er ingen menneskerett å eie egen bolig.  Og det kan neppe være grunn til å beskytte den kjøper som ikke har satt seg inn i hva som står i et slagsprospekt og i alle landets aviser.”

Jeg er tildels enig i noe av det hun skriver.  Hennes poeng er at folk må ta ansvar selv for sine egne økonomiske beslutninger og at borettslag finansiert med fellesgjeld i mange tilfeller er en god løsning.  Det er vel og bra det, men i Norge er det faktisk slik at vi har skapt oss en nasjon av bolig-eiere, ikke bolig-leiere.  Det finnes svært lite leieobjekter tilgjengelig. Samtidig har ikke folk kunnskap nok til å forstå rekkevidden av beslutningene sine.  Det er dessuten kun den siste tiden det har stått om dette i alle landets aviser.  Slikt kommer ikke i avisen før det har gått åt skogen.

Men det er ingen grunn til å gråte fordi folk i gjeldsfella på kutte i klær og sko, samt ferie og reiser fordi renten har steget.  Det er en konsekvens av de økonomiske beslutningene man har tatt.  Det har jeg måttet gjøre selv, da jeg satt i gjeldsfella.  Slik er livet.  Som man reder, så ligger man, og så videre.

Det betyr ikke at det ikke er behov for å rydde opp i regler og retningslinjer, slik at folk tvinges til å forholde seg til hvilke forpliktelser de faktisk påtar seg..

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

14 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Elle says:

  Det er visse signaler som tyder på at markedsføringsreglene nå kommer til å skjerpes- Forbrukerombudet går for at totalkostnadene skal vises i egen sum (ikke bare innskudd og fellesgjeld hver for seg). Det er og snakk om å innføre krav om at kvadratmeterpris skal være synlig, men den er mer usikker.

  Helt utrolig hvor uvitende enkelte er mht bolig, som er den største investeringen til de fleste i løpet av livet.

 2. Iskwew says:

  Det er veldig bra at reglene skjerpes slik at kostnadene blir mer synlige.

  Og ja, det er sjokkerende hvor uvitende folk er, men sånn er det dessverre 😕

 3. Heldigvis har det ennå ikke kommet noe lovforbud mot å være dum, men det kommer nok. 😀

  Forbrukerrådet har kommet med utspill om å innføre angrefrist, det skal nok bidra til å skape flere problemer enn det klarer å løse.

  Når noen kjøper 10 hybelleiligheter for spekulasjon og samtidig innrømmer at han ikke forsto hva fellesgjeld er, da synes jeg en titt i speilet er påkrevet før man roper på andre syndebukker. Man skal selvsagt ha skikkelige regler for markedsføring av boliger, men noe ansvar får hver enkelt ta også.

  By the way: Jeg ser du leser “Mindgym”. Hos meg står den ulest i bokhyllen ennå, så en liten anmeldelse hadde vært fint. Om det er bryet verdt å hente den frem. Takk.

 4. Iskwew says:

  Ja, det hadde tatt seg ut. Da var det mange som kom til å havne i fengsel 😀

  Det er selvsagt en del som er hakket dummere enn du bør være for å få inneha en bankkonto, og dem er det ikke synd på. Men Ola Nordmann har som de fleste andre folk begredelig lite innsikt i selv den enkleste finans.

  Det med angrefristen høres helt søkt ut, men at det skal være krav om at det opplyses klart om mengden gjeld som følger med objektet, det synes jeg definitivt. Eiendomsmeglere er jo hakket verre enn bruktbilselgere.

  Jeg har en liten krimpause fra Mindgym, skal komme tilbake med behørig anmeldelse når jeg har lest den 🙂

 5. Milton Marx says:

  Han med ti leiligheter er ikke dum. Han har formue og inntekt på over millionen, har en historie med å gå til pressen når han ikke får det som han vil i boligmarkedet, og er ikke bleik for å spille rasismekortet heller.

  http://e24.no/eiendom/article2382398.ece#AF
  http://www.vg.no/nyheter/bolig/artikkel.php?artid=134636

  Måtte futen ta alt han eier.

  Ellers synes jeg ikke vi skal være så redde for å henge folk som selger på falske forutsetninger (nedtoner eller fortier fellesgjeld etc.). Det er bare tull at boligutbyggere ikke greier å overleve hvis de oppfører seg skikkelig. Det er forresten også tull at en samlet stand av eiendomsmeglere er avhengige av ljug.

  Hang´em high! Fotomanipulasjon? Et veiskilt eller en kraftlinje som forsvinner fra bildene i annonsen? Stjernebot! var det ikke sant det du skrev om beliggenheten? Stjernebot! Glemte du å fortelle om fellesgjelda på fremtredende plass? Erstatningsansvar! Bare tull at det ikke går an å ha en ærlig eiendomsbransje. men det er klart… vil man hjelpe sleipingene, så vil man. men er vi tjent med dét?

  Men dette betyr jo ikke at jeg synes det har vært ufattelig mange idioter ute som kjøpere. Bare at jeg ikke finner idiotiske kjøpere som noen unnskyldning for en generelt sleip opptreden av bransjen.

  Milton Marxs siste bloggpost: Jeg, en horunge?

 6. Iskwew says:

  Denne mannen som kjøpte de ti leilighetene ser ut til å mangle både innsikt og utsikt, ja, Milton. Enig, futen må gjerne ta det han eier.

  Det bør bli mye striktere når folk selger på falske premisser. Det er jo både grove og mindre grove overtramp hele tiden. Vel er det selgere, men en kjerne av sannhet bør det da være i markedsføringen.

 7. Håkon says:

  Kanskje burde bankens kunderådgivere være med folk ut på visning?

  Håkons siste bloggpost: Giftimport

 8. Marina says:

  Finans til folket, ja. Men der er jeg redd du kommer til å tale til døve ører. Hver gang markedet går i dass hører jeg folk som sutrer og griner og lurer på hvem som skal erstatte tapene deres og alt de er interessert i er å selge disse verdiløse aksjene de sitter med…
  Og hvorfor iallverden har folk det så travelt med å kjøpe hus i lassevis når husprisene har vært på vei oppover i årevis? Tror de det skal vare en evighet eller?
  Ja, jeg svarte vel på mitt eget spørsmål der: De tror ingenting forandrer seg.
  Og det eneste i verden som er så noenlunde konstant er vel forandring?

  Marinas siste bloggpost: Oppsummering av ukens søkeord:

 9. Iskwew says:

  Det kunne være en ide, Håkon, selv om de ikke alltid har helt oversikt de heller.

  Marina, folk har en tendens til å tro at trær vokser inn i himmelen, ja. Uansett hvor mange ganger det motsatte observeres.

 10. Håkon says:

  Sant nok, Iskwew, men de vet i det minste hva fellesgjeld er og kan hjelpe til med enkle regnestykker for å anslå framtidige utgifter.

  For drøyt 20 år siden var det fremdeles mange mennesker hvor hodene ikke hadde klart å komme seg ut av en tankegang hvor realrenta var lav eller negativ. I denne runden er det mange som av en eller annen grunn har trodd på at renta skulle være lav ganske lenge. Deretter skrev mange aviser om hvor utrolig bra lønnsoppgjør vi burde vente oss i år 🙄

  Håkons siste bloggpost: Giftimport

 11. Iskwew says:

  Jepp, og folk glemmer å tenke på scenarier der rente går opp og lønnsoppgjøret fokuserer på tidligpensjon til 68-erne.

 12. Milton Marx says:

  Bankens folk på visning? Du mener dem som tjener på at lånet blir størst mulig?

  Tror kanskje heller at vi burde nærme oss USA, hvor man faktisk kan kvitte seg med boliggjelda ved å forlate huset. I Norge kan jo banken gi elendige råd, og etter at huset er solgt med tap for den som kjøpte dyrt, beholder banken kravet på restgjelda, slik at de kan fortsette å ha den som er kasta ut som gjeldsoffer.

  Jeg tror løsningen er at selgeren og de profesjonelle aktørene må få mer å tape på å være sleipe.

  Men når det er sagt, er det ikke tvil om at det er mange suppehuer ute i markedet. Alle med vett burde f.eks. vite at boligkjøp mens renta er lav er tvilsomt. Prisene er uansett presset opp til maks betalingsevne. Avdragsfrie perioder, høy fellesgjeld etc. burde vært forbudt. Det bidrar kun til å blåse opp boligmarkedet.

  Men si dette mens bobla fortsatt vokser… Da får du den kompakte majoriteten mot deg!

  Milton Marxs siste bloggpost: Jeg, en horunge?

 13. Sexy Sadie says:

  Jeg synes de her utsatte menneskene som har kjøpt leilighet i borettslag er både vittig og tragiskt. Vi vet alle at regningen skal betales, og den som må gjøre det er de som sitter igjen, og det blir jo her de som kjøper seg borett i borettslag da. At folk bare ser sin egen grådighet og ikke hører på sin sunne fornuft her, må de ta på sin egen kappe.

  Jeg har selv venner som har kjøpt seg små leiligheter og som har regnet med fortjeneste ved salg, men som nå må se alt tapt. Det gjør seg bare til dem, særlig med tanke på at de jobber med finans og markedsføring.

  God helg.

 14. Iskwew says:

  Ja, i stor grad må folk ta ansvar for egne beslutninger, Sadie, det er jeg helt enig i. Men de bør slippe å forvirres av løgnaktige meglere når de tar dem.

Top